zupa krem - 8065 przepisów (strona:442/538)

Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 162

bogatym w minerały i witaminy. Cykoria w kuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak.   Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka(...)czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem. Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 386

Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki(...)wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Dodajemy łyżeczkę sody i odstawiamy do ostudzenia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z kukurydzy 84

Składniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz  Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w

Gaździnka warzy
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 161

racji tego, że płaciliśmy za nie, jak i za kompot z suszu, to spodziewałam się większych porcji i odrobinę więcej zainteresowania ze strony obsługi. Niestety dwie, z trzech zup były przesolone, a do barszczu można jednak było podać jakieś uszka. Także o dolewkę kompotu trzeba było się upominać. Jednak to tylko niewielki minus bardzo przyjemnego wieczoru.  Przy stole zasiedliśmy(...)przez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności. Na koniec nastąpiła bardzo

Pasja Smaku
PIKANTNY KREM Z MARCHEWKI / WÜRZIGE KAROTTESUPPE. 198

 Zimne dłonie, para z ust, czerwone uszy i nos. Skrzypi pod nogami ziemia, konary pokrywa poranny szron. Kolejna kartka z kalendarza wydarta. Starsza o kolejny

W kuchni Karmel-itki
Zupa ze szparagów i szpinaku 142

afrodyzjaków! Moje ulubione to zielone szparagi, które są miękkie i nie trzeba obierać ich przed gotowaniem, mają dzięki temu najwięcej prozdrowotnych właściwości. Otwieram więc sezon szparagowy w mojej kuchni zupą, w której poza zielonymi szparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego(...)łodygi szparagów, smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze 5 minut, aby szparagi nie straciły koloru. Wrzucamy liście szpinaku, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu do miseczek do każdej porcji wkładamy szparagowe główki. Podajemy z grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
#9 Rozgrzewająca marchewkowa zupa 174

pikantna, rozgrzewająca, idealna na kolację w chłodne jesienne wieczory. Albo na Halloween - wściekły pomarańcz zaskoczy gości ;). I przy okazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona soczewica Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchew obieramy, gotujemy pod przykryciem w możliwie małej ilości(...)minut, aż zmiękła. Do wody w której gotowała się soczewica można wlać odrobinę oliwy i włożyć przekrojoną na pół, suszoną papryczkę chilli. Soczewica zyskuje ciekawy, pikantny smak. Podajemy marchewkowy krem, na który kładziemy kleks jogurtu, a na jogurt nakładamy sporą łyżkę soczewicy. I zjadamy

Kuchnia w szuwarach
Gazpacho 167

wypadku hiszpańskie gazpacho. Nigdy nie byłam jakoś specjalnie przekonana o świetności tej zupy, dopóki nie posmakowałam jej w pewniej restauracji. Byłam dobra, smakowała mi. Nie ujmując jednak tamtej zupie moja wyszła zdecydowanie lepsza. Kto jeszcze nie jadł niech spróbuje. Warto! Składniki (na 2 średnie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki(...)bardzo drobną kostkę bazylia oraz natka pietruszki, ewentualnie rukola kilka kropel oliwy z oliwek świeżo zmielony czarny pieprz Wszystkie składniki (prócz dodatków) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny lub umieszczamy na kilkanaście minut w zamrażalniku. Podajemy mocno schłodzone z drobno posiekanymi dodatkami i kawałkiem pieczywa. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Deser z kaszy jaglanej i truskawek 115

naprawdę sycący. Kasza jaglana to także super składnik do dań w wersji wytrawnej. Ja często dodaję ją do sałatek, ale także przygotowuję z niej pasty kanapkowe oraz dodaje do zup. Dziś mam dla Was śniadaniową propozycję (w dodatku jedną z moich ulubionych) Deser z kaszy jaglanej i truskawek porcja dla jednej osoby 50 g kaszy jaglanej 100 g truskawek(...)lekko wystudzonej kaszy jaglanej dodaj kilka kropel esencji migdałowej, całość wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i zblenduj na gładki mus. Na dno słoika lub szerokiej szklanki wyłóż kasze jaglaną, następnie krem serowy oraz mus truskawkowy. Deser z kaszy jaglanej i truskawek udekoruj podprażonymi orzeszkami nerkowca. Deser przechowuj w lodówce. Smacznego Artykuł Deser z kaszy jaglanej i truskawek pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
ZUPA CHRZANOWA 94

Kremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół. Składniki: 2 pory 2 korzenie pietruszki 2 ziemniaki 2 cebule 0,5 selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków(...)Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować 20 minut. Zblendować na gładki krem.  Dodac chrzan, śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować aby smaki przegryzły się. Podawać z boczkiem

Kuchnia w oparach
Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym 98

Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego(...)kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek chwilę smażymy na oleju, dodajemy do nich bataty, smażymy minutę. Podgrzewamy bulion, dodajemy bataty, gotujemy 5 minut. Studzimy całość, blendujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, imbirem i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy mleko kokosowe. Podajemy z jalapeno i sezamem

Kardamonovy
Krem z cukinii z grzankami czosnkowymi 142

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - 2 ząbki czosnku, - łyżeczka + łyżka oleju rzepakowego (ok. 15 g), - mniejsza cukinia (ok. 225 g), - kromka pieczywa graham

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Afrykańska zupa ziemniaczana 175

pewno wszystko wyjdzie tak jak trzeba Zupa idealna na upały - świetna na zimno i na gorąco. Płączenie zmiksowanych warzyw z grzankami doskonale pożywia nie zapychając. Afrykańska zupa ziemniaczana Składniki: szklanka pokrojonej cebuli (u mnie naprawdę gruba kostka) szklanka pokrojonej w kostkę papryki - u mnie zielona ale każdy kolor będzie dobry 3 ząbki czosnku (drobno posiekać) 2 łyżki oleju 4 szklanki(...)dzieła!!! Cebulę, paprykę i czosnek poddusić na oleju ok 10 minut. Następnie dodać wodę i resztę składników. Gotować aż ziemniaki zmiękną - przyprawić do smaku i dokładnie zmiksować na krem. Przyprawić ulubionymi przyprawami - u mnie to poza solą i pieprzem, słodka papryka i sos chili - smakuje wyśmienicie! Podawać z grzankami usmażonymi na oliwie i posypane bazylią lub natką pietruszki. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Zupa krem z cebuli 116

zupa cebulowa.  taka niby banalna, ale jakże smaczna! wyrazisty smak zupy i do tego czosnkowe grzanki polecam, cebulowa naprawdę zachwyca :) Składniki: (na 2 porcje) -500 ml bulionu warzywnego -500-600 g cebuli obranej -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku -2-3 łyżki gęstej śmietany 18% -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy -natka pietruszki do dekoracji Wykonanie(...)dodajemy do cebuli wraz z łyżeczką soli. Chwilę podsmażamy. Bulion doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cebulę i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę (po wcześniejszym zahartowaniu). Całość miksujemy na jednolity gładki krem. Na koniec doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami lub groszkiem, posypujemy na wierzch posiekaną pietruszkę. Smacznego! inspiracja ze strony  Fabryka Kulinarnych Inspiracji

KasiekGotuje
CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 151

cały sukces to aby tam gdzie nie trzeba, zbyt mocno nie kombinować. Bo, jak próbujemy zbyt mocno kombinować, dodajemy zbyt dużo składników, to wychodzi totalna klapa.  A tą zupę mogłabym jeść codziennie, jest pyszna, kremowa, ma obłędny kolor i po prostu chce się ją jeść! Tylko spójrzcie na ten kolor! PRZEPIS NA CHŁODNIK BURACZKOWY: - 3 duże, ugotowane młode buraczki(...)cytryny (do smaku, ja zużyłam 1/2 cytryny)  WYKONANIE: - Do misy blendera włóż buraczki, śmietanę, cebulę, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, całość zmiksuj na bardzo gładki krem. Spróbuj i dopraw, ale nie dosalaj. Wstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij i spróbuj, smaki się przegryzły, i może się okazać, że dodatek soli byłby zbyteczny. Chłodnik powinien mieć wyczuwalną nutę

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania