zupę rybną, podaną z mulami, która akurat w ten dzień była jednym z dań dnia. Aromatyczne pomidory doskonale komponowały się z wywarem rybnym, dając smaczne połączenie. Bagietka podana do zupy łagodziła jej intensywny smak. Jako drugą przystawkę zamówiliśmy ceviche z tuńczyka z dodatkiem aksamitnych sosów oraz czarnuszki. Delikatny tuńczyk ciekawie połączył się z ostrzejszymi smakami. Do naszej obiadokolacji dobraliśmy dwie(...)bezy! Nie mogłam więc zamówić innego deseru Chociaż w kolejnej restauracji nie będę jeść już bezy, bo będę zbyt nudna W każdym razie beza w środku miała kawowo- czekoladowy krem, który był jak dla mnie dość nietypowy, bo zawsze spotykałam śmietankowe lub owocowe. Nie przypuszczałam, że ten smak kremu będzie dobrze współgrał, a jednak przełamał słodkość samej bezy i komponował
Kuchnia Bazyliidość krótką historię. Na stołach pojawiły się niedawno a i teraz często zdarza się, że przeoczymy sezon na nie. Dlatego też przypominam Wam abyście skusili się na taką zupę. Zupa dzięki dodaniu sera camembert ma wyrazistszy smak. A i same szparagi są zdrowe. Są przede wszystkim małokaloryczne. 100 g szparagów to 18 kcal. Pomimo tego warzywo to posiada wiele minerałów(...)oraz gałką muszkatołową. Wymieszać. Wlać gorący bulion, zagotować i gotować ok 5 minut. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Dodać śmietanę, bazylię i ser, Zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym
Kuchnia w oparachduża głowa. Żeby steki się nie rozpadały różyczki muszą trzymać się głąbika. Przy krojeniu steków zostanie ci sporo różyczek kalafiora. Zachowaj je do innego dania, np. do pysznej, zawiesistej zupy z soczewicy i kalafiora . Przepis na steki z kalafiora znaleźliśmy w serwisie Epicurious.com Składniki: Steki Duży kalafior 2,5 łyżki oleju 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki parmezanu 2 starte(...)szczypiorek, dodaj starte ząbki czosnku, skórkę z cytryny, bułkę tartą, parmezan i łyżkę oleju. Wymieszaj całość. Krok 4 Wyjmuj steki z piekarnika, posmaruj je – najlepiej pędzlem – musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na każdego steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę. Wstaw całość do piekarnika, blisko rożna. Zapiekaj 5-7 minut
Niedzielny kucharzusłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie nie wyrobimy ciasta drożdżowego, nie pokroimy cebuli nożem w piórka, nie pomieszamy zupy, bo zrobi to za nas robot. I wiecie co??? Ja się z tym wszystkim zgadzam! Byle nie w tygodniu, kiedy czasu na wszystko brakuje, kiedy nie wiemy w co ręce(...)serem kozim shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami pierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym. fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina
bistro mamawiele sposobów, ciasta. Zasadę 80/20 można zastosować w prosty sposób. Bazujmy przede wszystkim na jak największej ilości warzyw, czyli sięgajmy po różne sałatki. Jajka, dobrej jakości pieczywo, może jakaś zupa? Te dania również jak najbardziej mogą się pojawić. Jeśli chodzi o ciasta i słodkości, to po prostu pamiętajmy o umiarze. Zjedzmy 1-2 kawałki, a nie 5. Pijmy dużo wody(...)awokado Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem Wytrawny chlebek z twarogu Pasztet z cukinii Pasta warzywna z kaszą jaglaną Sałatka pomarańczowa z miętą i pistacjami Orzechowy jagielnik z kremem daktylowym Proste ciasto pomarańczowe Raffaello kokosowo-morelowe Czekoladowe ciasto z batata Serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami No, to tyle z mojej strony Życzę Wam radosnych Świąt i zdrowych wyborów
Natka Pietruszkisolą i pieprzem, podany z jakiem i słonym serem feta. Całość smakuje nieźle - według mnie, i naprawdę dobrze - według C. Ale ja chyba nigdy nie polubię chłodników... Dla mnie zupa musi być gorąca - i basta. Jeśli jednak w ciepły, letni dzień miska z chłodnikiem wypełnia Wasze myśli, ten będzie doskonały. Szczególnie, że dzięki dodatkowi ziemniaków naprawdę syci i może stanowić(...)pół twardo. Nalać chłodnik do miseczek. Podawać z połówkami jajek i pokruszoną fetą, posypany szczypiorem, koperkiem i natką. Smacznego! Ja tymczasem codziennie smaruję mój łaciaty nos grubą warstwą kremu, ale chyba nawet to już mu nie pomoże
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto czekoladowe z czerwonym winem Przepis na ciasto dla dorosłych tzw. bolo de vinho. Ciasto czekoladowe z czerwonym winem ma intensywny smak z delikatną owocową
Cztery FajeryCiasto pomarańczowe z migdałami przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio szalałam z różnego rodzaju ciachami z kremem i owocami. Czas przyszedł na coś lżejszego, ale równie pysznego. Panie i Panowie, oto one, krąglutkie, pyszniutkie, szybciutko znikające…Ciastka z mąki gryczanej z dodatkiem masła orzechowego. Robi się je dosłownie w kilka minut, potem tylko pieczenie. Masło oczywiście mojej produkcji, w wersji crunchy, z kawałkami orzeszków, bo pan blender(...)wykrawać ciastka. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-gryczane-maslem-orzechowym/ BosowKuchni Artykuł Ciastka gryczane z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sprawdzony i mega smaczny przepis na lekkie ciasto z mrożonymi truskawkami. Delikatny biszkopt z dodatkiem pysznej masy i truskawek to prawdziwy
Przepiski.plZ czterech pór roku ulubimy dwie. Wiosnę i jesień. Dlaczego? Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych kolorów. Druga zaś, jest pełna barw
R'n'G Kitchenzawsze jest jakieś ale, twórcą był szef kuchni o nazwisku Louis Diat, który urodził się w… Vichy we Francji. Chłodnik z Ziemniaków to wariacja na temat tradycyjnej zupy francuskiej z pora i ziemniaków. Szef Louis stworzył swoje dzieło dla hotelu Ritz-Carlton w Madison i 46th Streets. Dodał cebulę, śmietanę i podał ją na zimno podczas otwarcia ogrodu(...)koniec dołóż ziemniaki. Wymieszaj i chwilę podsmaż. Teraz po trzecie wlej bulion, wymieszaj i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Po czwarte przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj chłodnik na krem, dodaj śmietanę i chwilę grzej. Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką. Pozostaw chłodnik do przestygnięcia, po czym schowaj go, najlepiej na noc, do lodówki. Już na sam koniec, przed spożyciem
RafalCookDeser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBrokuły to super warzywa. Zawierają przede wszystkim przeciwutleniacze (kwercetynę, glutation, beta-karoten, indole, witaminę C, luteinę, glukarat, sulforaphan), które są niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych. Mają
wysmienityróżowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem(...)blendera. Zalewamy je śmietanką (można również użyć tłustego mleka) i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy obrane ząbki czosnku (jednak te nie powinny zostać całkiem starte na krem, robimy to więc, gdy buraki będą prawie gotowe). Gdy warzywa będą już gładkie, całą masę umieszczamy w niewielkim garnuszku i powoli podgrzewamy. Do lekko ciepłych buraków z czosnkiem dokładamy żurawinę
Kuchenna Kontrrewolucya