pomarańczy 4 łyżki mleka kokosowego sól do smaku butelka salsy pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie groszek ptysiowy Brześć Można z powodzeniem zwiększyć proporcje, gdyż zupa idealnie przechowuje się w lodówce. Jest zdrowa. Jest pyszna! W rondlu rozpuść olej kokosowy,podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka z kurkumą i curry.Dodać po chwili starty imbir, smażyć około 3 minut(...)Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, dodać również pomidory. Wlać trochę wrzątku, posolić i gotować do 15 minut pod przykryciem. Otrzeć skórkę z pomarańczy. Dodać mleko kokosowe. Zmiksować na krem. Podawać z groszkiem ptysiowym i bazylią! Oby do lata
Z Kuchni Do Kuchnitemperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :). Aromatyczna fasolowa truflowa będzie rewelacyjnie smakowała przygotowana z moczoną fasolą jak i z fasolą z puszki. Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo , o czym powinny pamiętać osoby(...)zainteresowane zdrowym odżywianiem. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli Porcje: 4 Składniki: 1 szklanka białej fasoli
SzczyptaSmaQBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku
W kuchni wieczoremCiasto Espresso to doskonała propozycja dla kawoszy, którzy w słodyczach szukają smaku i zapachu ulubionego napoju. Ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne i pięknie prezentuje się na
Przepiski.plBędąc na wypadzie ze znajomymi w Budapeszcie odwiedziliśmy tamtejszy targ. To już chyba tradycja, że będąc za granicą odwiedzam targowiska. I tym razem nie opuściłam zakupów
Karola gotuje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynia to roślina, która już od bardzo dawna znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań, przekąsek i
Przepiski.plCzekoladowo-wiśniowy sernik na zimno z mascarpone, z dodatkiem masy wiśniowej a'la kisiel, przygotowany na kruchym spodzie. Wierzch ciasta obsypany jest gorzkim kakao oraz udekorowany
Kuchnia MagdaLenymascarpone 500 ml śmietanki 30% Krem czekoladowy: 200 g kremu typu Nutella 80 g czekolady (użyłam czekolady gorzkiej 43%) 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody Krem z białą czekoladą: 200 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody Krem orzechowy: 400 g kajmaku(...)czekoladowy krem, a na kremie ułóż warstwę biszkoptów. Następnie przejdź do zrobienia drugiego kremu – do części mascarpone z bitą śmietaną dodaj startą na małych oczkach tarki białą czekoladę oraz cukier puder. Całość wymieszaj mikserem, a następnie żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do kremu, wymieszaj. Gotowy krem wyłóż na biszkopty – rozsmaruj równomiernie, a na krem wyłóż kolejną
Via GustoIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego
Kuchnia MagdaLenyTorcik ten powstał, bo marzyłam, by w końcu móc przechytrzyć liczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać
Humanistka w kuchnichciał wsadzić tam prosiaka to wtedy może być problem :D ). PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI – CO GDZIE I JAK DŁUGO? GÓRNA PÓŁKA: To idealne miejsce na słoiczki – dżemy, powidła, kremy do smarowania pieczywa, a także mleko , jogurty i kefiry. Jest tam najcieplej i na niższych półkach, gdzie temperatura spada – szybciej się zepsują. ( Dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej(...)boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne ). ŚRODKOWA PÓŁKA: Tutaj powinniśmy przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność – j est więc
Ostra na SłodkoBardzo aromatyczna. 3. Nieduża liczba pozycji w menu wg mnie świadczy na korzyść restauracji. Ale w tak małej karcie dań jest kilka pozycji wegetariańskich (nawet wegańskich) – np. humus, zupa soczewicowa, falafle, pasta z pieczonej papryki z orzechami czy pasta z bakłażanów. Z łatwością da się skomponować dwudaniowy obiad. 4. Całkiem przyjemna muzyka arabska. Z atrakcji niejedzeniowych można dodać taniec(...)Bardzo jestem ciekawa, czy ktoś próbował tego białego sosu (przedostatnie zdjęcie)? Nie mogę rozszyfrować składników. Trochę podpytywałam, ale się nie udało... Jest podawany do niektórych dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna?). Właściwie smakiem przypominał majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki . Drugi sos - z czerwonej papryki
Qlinarnie i QlinarnieNa dworze buba (ostatnio moje ulubione określenie, na to co się dzieje za oknem:P), zimno, mokro, szybko ciemno... Tylko ciepły kocyk, wygodna kanapa, świeczki dookoła
Trufelkowozawsze przydadzą się po wysuszeniu na przyszły rok), marchewkę, pietruszkę i ziemniaka na plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc nie należy żałować) i dodajemy połowę przypraw. 2. Powyższe składniki mają się zeszklić, nie usmażyć, więc smażymy je powoli na delikatnym ogniu(...)opcja upieczenia warzyw w piekarniku po wcześniejszym zamarynowaniu w oleju z przyprawami) 3. Warzywa przelewamy z olejem do garnka dodajemy około szklankę wody (w zależności jak gęsty ma być krem) i zagotowujemy. 4.Po zagotowaniu garnek odstawiamy do wystygnięcia. 5. Kiedy garnek wystygnie zawartość blendujemy na gładką masę i podgrzewamy dodając resztę przypraw, ewentualnie więcej wody jeśli krem jest
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy