Truboczki, czyli trąbki to miękkie i smaczne rogaliczki. Bez drożdży , na kefirze lub kwaśnej śmietanie. Z nadzieniem lub bez. Ciekawie zakręcone, aż śmieją się do nich
dolcevitainmykitchenKukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę
Vegan TasteKukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza
Vegan TasteFrużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMuszę przyznać, że jestem miłośniczą żurku. Dlaczego go lubię? Z pewnością dlatego, że jest smakiem mojego dzieciństwa i właśnie w moim rodzinnym domu był bardzo często
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizmniejszyć ogień - aby zupa lekko "pyrkała" - a następnie gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, startą skórkę oraz sok z limonki, a także świeży imbir starty na małych oczkach tarki. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pogotować jeszcze z 10 minut - już bez przykrycia . Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem na gęsty krem. Podawać z ryżem brązowym
Grunt to przepis!grzybami leśnymi Jesienna zupa grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych
Weekendy w domu i ogrodzieporządnie zastanowić, to ja w tym roku chyba za rzadko je jadłam. W sumie również tutaj pojawiło się niewiele przepisów z truskawkami w roli głównej (polecam Ciasto truskawkowe z kremem migdałowym – tegoroczny, truskawkowy hit :)) Pamiętam jak jeszcze w dzieciństwie na mojej działce rosło mnóstwo krzaków truskawek. Gdy nadchodził sezon, długie godziny spędzałam na zrywania truskawek i truskawkowych przetworach. Oczywiście(...)wersja prywatno-ogródkowa. Być może dlatego z roku na rok jem coraz mniej truskawek? Dziś, już na pożegnanie upolowałam całkiem smaczne okazy, z których powstał dzisiejszy przepis. Zupa truskawkowa z kaszą jaglaną to smaczna i szybka opcja zarówno na śniadanie, jak i drugi śniadanie i kolację (w roli deseru także sprawdzi się całkiem nieźle). Zapraszam do degustacji Zupa truskawkowa
365 dni dookoła kuchniBrownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną. Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i
Kuchnia MagdaLenySezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam
Humanistka w kuchnibabeczka: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni Delecta
Humanistka w kuchniW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lekkie, delikatne i puszyste takie cechy posiada gruszkowiec bez pieczenia, który zagościł w naszym domu. Ciasto jest niesamowicie lekkie, orzeźwiające i smaczne. Nie posiada w swoim
Przepiski.plPomału nachodzi ochota na więcej warzyw i owoców. Zima już dawno za nami ( i miejmy nadzieję że nie spłata psikusa i nie powróci przed majówką!), więc
Z Majeczką w kuchni