Sałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)smażonych brokułów Prosty i równocześnie odkrywczy pomysł na przygotowanie dość przecież standardowego kremu z brokułów. Jak się okazuje, brokułowe różyczki wystarczy solidnie obsmażyć na oleju, a zupa zyskuje zupełnie nowy wymiar. Czwartek: Krem z kapusty i parmezanu z pęczakiem Jesienne danie kuchni włoskiej, proste, że bardziej już nie można, dwuskładnikowe, a mimo to niesamowicie smaczne. Całą robotę robi tutaj skromny
Niedzielny kucharzProstota i uniwersalność tego przepisu ujęła mnie na tyle, że z chęcią zabrałam się za ,blendowanie' innych wersji tegoż warzywnego kremu. Tym razem padło na marchewkę :) Z dodatkiem passaty pomidorowej i ostrych przypraw wyszła z tego całkiem pikantna zupa a'la pomidorówka. Pyszna, banalnie prosta w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników. Dobrze smakuje podawana z ryżem lub makaronem(...)warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem, papryką i chilli (wedle preferencji smakowych). Gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Wlewamy passatę pomidorową. Odstawiamy z ognia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z ryżem (lub makaronem) i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia EllieJako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą zupę. Będziesz potrzebować okolo 10 porcji Buraki - 1,5 kg Bulion warzywny/mięsny - 1 litr Czosnek - 3 ząbki Cebula - 1 duża główka Seler naciowy- 2 łodygi Cytryna - połówka Jabłko - 1 sztuka Sól - pół łyżeczki Pieprz - wg uznania Tymianek - poł łyżeczki Majeranek - pół łyżeczki Rozmaryn - pół łyżeczki
Wylizany RondelKrem to zdecydowanie mój faworyt w podawaniu zup. Nie wiem z czego to wynika, jednak ten sposób serwowania potrawy mi najbardziej odpowiada. Nie ma znaczenia jaki to krem. Dostałem w warzywniaku świetnego bakłażana, więc dziś to on będzie głównym składnikiem mojej zupy. Czego użyłem? -bakłażan -szalotka -masło klarowane -sól, pieprz -tymianek świeży -puszka namoczonej ciecierzycy -bulion drobiowy 1,5l -dwie
BaRepasZupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. Pyszny krem wegański z pomidorów i pieczonej papryki . Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. Zupa paprykowo-pomidorowa to bardzo smaczny sposób na przywitanie wiosny i powolne zatopienie się w pierwszych promieniach słońca i pachnących przepisach, które będą nam towarzyszyć(...)coraz częściej umilając nam dni. Zamieńmy zatem chrupiące warzywa w kremową i zdrową wegańską zupę. papryka ma niesamowite właściwości, usuwa toksyny, nadmiar wody i nawet jeśli pieczona i gotowana, to nadal wartościowa. Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów: - 3 duże słodkie papryki - 500 g dojrzałych malinowych pomidorów
Z Kuchni Do KuchniZupa w kolorze jesieni to danie, które jest proste, przyrządza się szybko i smakuje wspaniale. Dni mamy już chłodne i w większości szare, bura i ponure
Mienta blogtylko łodygi i korzeń. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i gotujemy w ok. 1-1,5 litra wody. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie przy pomocy blendera miksujemy zupę na krem. Do kremu wrzucamy ciecierzycę i posiekaną nać selera. Gotujemy do czasu, gdy ciecierzyca będzie miękka
KucharzycaSkładniki: 0 ,5 litra bulionu drobiowego 2 czerwone papryki kubek puree z dyni pęczek marchewki 2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta cynamonu
Luźna Kuchniazajrzał z myślą o pełnym przepisie na pomidorówkę. No nie, nie jest to pełny przepis. Bardziej okrojonego przepisu już dawno nie widziałam. Jeszcze wspomnę o konsystencji zupy. Nie jest tak gęsta jak krem, nie jest też lejąca. Chciałam uzyskać konsystencję rzadkiego kremu, do którego z czystym sumieniem można dodać makaron i nie traktować tego jako dania głównego. Bo pewnie(...)zagotowujemy. Jeżeli zupa wyszła dla Was za gęsta, dolejcie do niej wody, jak za rzadka, pogotujcie ją bez pokrywki, aż do redukcji płynów. Pamiętajcie żeby uzyskać konsystencję rzadkiego kremu. Gotową zupę podajemy z makaronem, jogurtem i poszatkowanym koperkiem. Podobne przepisy: Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki Gęsta zupa pomidorowa z ryżem Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem Zupa pomidorowa
KardamonovyGęsty i pożywny krem ze świeżych leśnych grzybów :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 250-300 g świeżych grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę (u mnie borowiki i podgrzybki) 2 łyżki oleju 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem pół pęczka natki pietruszki, posiekanego z grubsza 700 ml drobiowego bulionu 1 marchewka z bulionu śmietanka do zabielenia (opcjonalnie) sól, świeżo mielony(...)zdejmujemy z ognia. 3. Do bulionu dodajemy podsmażone grzyby i 1 ugotowaną marchewkę. Gotujemy 15 minut. Wyciągamy kilka grzybków i odkładamy na później. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dorzucamy odłożone grzybki i doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba. 4. Zupę przelewamy do miseczek, zabielamy śmietanką (opcjonalnie) i dekorujemy listkiem natki pietruszki. Smacznego
My Culinary ArtKolejną szparagową propozycją jaką przygotowaliśmy dla Was jest krem z białych szparagów Składniki: - 1 pęczek białych szparagów - 1 cebula - 1 łyżka masła - pieprz, sól - gałka muszkatołowa (do smaku) - 500 ml bulionu - 50 ml śmietanki 18% - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka cytryny Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie obieramy(...)szparagi i dodajemy do cebuli ale bez główek. Szparagi chwilę dusimy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy główki szparagów, śmietankę oraz przyprawy. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Zostawiamy kilka główek do dekoracji. Po nałożeniu kremu do miseczki dekorujemy główkami szparagów oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kuchenne WariacjeKrem brokułowy jest jedną z moich ulubionych zup. Sama nie wiem czy tak przekonywująca jest jej gęsta konsystencja, dodatek czosnku czy może to ten rozgrzewający dodatek. Najbardziej lubię ją z gęstym greckim jogurtem (zresztą wszystkie
Szybko Tanio Smaczniewoda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Gdy kalafior zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe. Cebulę posiekać z czosnkiem. Wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Doprawić do smaku. Uformować kuleczki. W garnku zagotować ok. litr wody. Puplpeciki wrzucać na wrzątek, gotować
Kucharzyca