ogóle fajnie. oczywiście takie zupy jadam ja, bo dla chłopaków co to za zupa, co pogryźć nie ma co. Tak więc od czasu do czasu serwuję sobie małe porcyjki zup kremów, a Oni niech żałują bo ta była pyszna. 1 puszka kukurydzy 200 g żółtego sera ( u mnie morski i salami ) 1 mała cebula 1 szk rosołu sól morska
Ewa w kuchniCałe życie myślałam, że nie lubię dyni choć nie przypominam sobie abym ją kiedykolwiek jadła. Postanowiłam w końcu się o tym przekonać i ugotowałam zupę krem z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Zupka wyszła smaczna, lekko pikantna. Tak wiec od dziś moje zdanie na temat dyni się zmieniło. Na pewno częściej będę coś z niej przyrządzała. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCzłowiek uczy się całe życie... ja na przykład nigdy nie starałam sie zapoznać bliżej z dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia
Z butelką mleczka w tleCukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad
upichcicWiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny
Codzienna kuchnia niecodziennapulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości. Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest lekko zawiesista (od makaronu gotowanego w niej), ma delikatny smak. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj będzie szybko, bo zupa na która Was zapraszam powstaje w ciągu 20 minut :) Nie wierzycie? Sami sprawdźcie w takim razie :) Wystarczy troszkę cukinii i
Codzienna kuchnia niecodziennaprzechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;) Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaczekać do maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak
Smakowity Blog KulinarnySezon cukiniowy trwa na dobre. Będzie zupa - krem. Do dzieła :-) Składniki: 5 średniej wielkości cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 1/2 łyżka masła śmietana 18 % 1 paczka płatków migdałowych listek laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku natka pietruszki chleb na grzanki Sposób wykonania: Cebulę
pieprzny smaczekgałki muszkatołowej. Jeśli macie dostęp do topinambura (a teraz można go kupić chociażby na Starym Kleparzu w Krakowie), to spróbujcie! :-) Na blogu znajdziecie już podobną zupę, również z gruszkami - zupa krem z gruszek, pietruszki i selera . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsobie miny tych w białych kitlach, kiedy ze słoiczków wyjęłyśmy bananowe chlebki! :) Zdziwienie widać było na kilometr. Ale i tak przegrało ono z ich mimiką spowodowaną tym, że podgrzewałyśmy zupę krem w słoiczku włożonym do elektrycznego czajnika. :) Taka filozofia. Pozdrawiamy Was z naszym smakoszem - starszą bokserką, która próbowała dobrać się do piernika! Na szczęście z marnym skutkiem (polować za długo
Wypisz WymalujOdkryłam cudowną potrawę z dyni . Z kupionej , dwu kilowej dyni zrobiłam krem-zupę z imbirem i mlekiem kokosowym oraz 1/4 upiekłam. Potrzebujemy dynię i ser parmezan . NASZĄ DYNIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY W KOSTKĘ. Im większa kostka tym dłuższy czas pieczenia. Ja pokroiłam w kostkę ok 1 cm. Solimy według naszych upodobań i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C
Pasje JolkiSezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza
Ciastkozercylubię zup-kremów, wyjątek stanowi krem ze szparagów, symbol maja, wiosny i delikatności. Zupka jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna! Nie mogę sobie darować, że odkryłam ją tak późno ... Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych) 3 ziemniaki 1 mała cebula ząbek czosnku jogurt
Walijskie Pichcenie