W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas
Wędrówki po kuchniszybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce
Słodko-Słony Świat IlonyDania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią(...)soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową Gęsta jarzynowa z brukselką Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone
Moja smaczna kuchnianos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule
W kuchni Karmel-itkiwegański gulasz z soczewicy jest w zasadzie zupą, bardzo rozgrzewającą i kojarzącą się z zimą. Wiem, że dopiero mamy listopad, ale aromat suszonego rozmarynu i dodatek brązowego cukru sprawiają, że jest to danie zdecydowanie na zimniejsze dni. Gulasz zrobiłam dwa razy z rzędu i jeszcze nam się nie znudził. Co prawda miałam ochotę na gulasz wołowy, ale soczewica tak długo(...)pełnowartościowy posiłek. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa i zalać bulionem, teraz możesz zająć się swoimi sprawami. Po 30 minutach zajrzyj do garnka, zupa będzie już prawie gotowa. Dodaj mrożony zielony groszek, żeby podbić kolor i wartość gulaszu, chwilę gotuj i gotowe! Po takim gęstym i intensywnym daniu nie będziesz potrzebował już nic więcej. No ewentualnie poczęstuj się ciastem marchewkowym , ponieważ
Słodkie Gotowanieokazji jedzenie się nie marnuje, gdyż wykorzystujemy je do ostatniej „okruszynki”. Jak zbierze się trochę jadalnych resztek w lodówce to ja je wykorzystuję gotując gęstą, rozgrzewającą, pyszną zupę, można powiedzieć, że to gulasz, czy danie jednogarnkowe w stylu lubelskiego forszmaku. W tej dzisiejszej zupie jest kurczak z rosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany bez obaw o nasze zdrowie i zdrowie dzieci. Wielkim plusem jest wygoda użycia – wystarczy rozcieńczyć go wodą i bulion gotowy! W przypadku paelli
Ostra na SłodkoWrocławiu ochłodziło się okrutnie, dlatego zrobiłam Bozbasz (nie mylić z Bograczem) – rozgrzewający gulasz ormiański. W starych książkach kucharskich jest mnóstwo przepisów na Bozbasz, gdzie podstawą są ziemniaki, mięso i bakłażany a reszta lekko modyfikuję się wg regionów. Nawet nazwy są takie, ze wskazaniem na dane miejsce: jest Bozbasz Erewański, Sisianski, Eczmiadzyński, Szuszenski, ale jaki by nie był Bozbasz- jest(...)miękkości ziemniaków. Przed podaniem oprószyć posiekanym koperkiem lub mieszanką zieleniny. Do tego Bozbaszu można dodać również cukinię. Polecam tę zupkę wszystkim tym, którzy lubią treściwe i pikantne zupy Artykuł Bozbasz- ormiański gulasz pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminedoenjang. Doenjang, to obok sosu sojowego, gochugaru (ususzonych) i gochujang (sfermentowanych płatków koreańskich papryczek chilli), jeden z podstawowych produktów obecnych w każdej koreańskiej kuchni. Niektórzy nazywają gulasz doenjang jjigae mocno warzywną koreańską zupą miso Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego smaku umami, którym cieszy się cała nasza rodzina, łącznie z maluchem Polecam! Składniki: 2 średnie ziemniaki 1 cebula(...)ryżem. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i chrupiącym szczypiorkiem lub pokrojoną cebulką dymką. Dla smakoszy ostrzejszych koreańskich klimatów posypujemy płatkami chilli Smacznego! Artykuł Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plZupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Zwyczajowo przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. Stąd też jej nazwa, węgierskie słowo gulyás oznacza bowiem nie co innego jak pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również(...)dużych garnkach. Jako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś to co w polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie
Kulinarna PokusaJesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie
Ostra na SłodkoJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada
Życie ze smakiemleva! No dobrze, dochodzę do momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym(...)naszej dwójki było to jednak zbyt wiele. :) Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate. wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :) Słoneczny Brzeg to trochę taki polski
Cooking Monsterkuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni