zupa gulasz - 785 przepisów (strona:23/53)

Zupa gulaszowa 174

Ostatnie dni nie zwiastują wiosny, raczej przypominają o trwającej zimie. W chłodne wieczory warto więc postawić na rozgrzewające zupy. Gulaszowa niewątpliwie jest jedną z nich. Wydaje mi się, że lubi ją każdy. :-) Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 350-400g łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 2 czerwone papryki(...)Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu.  5. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu

Szefowa kuchni
Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą 234

Obiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki ziemniaczane 168

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś na obiad była zupa grzybowa z kurkami a na dodatek pyszne, chrupiące placki ziemniaczane. My lubimy z cukrem a Wy z jakimi dodatkami je zajadacie? Porcja na około 10sztuk placków. Składniki : 3-4 duże(...)wtedy gdy nie mamy na niej aktualnie placków, bo wtedy wchłoną nie rozgrzany jeszcze olej i nie będą smaczne. Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem jako osobne danie obiadowe lub jako dodatek do zup, z kwaśną śmietanką lub tak jak u nas z cukrem

W garach u Gosi
gulaszowa z małymi ziemniaczkami 147

Latem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.  Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki(...)najpierw ziemniaki i marchew a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy,przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i zagęścić gulasz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym 102

Ostatnio chciałam kupić żeberka z myślą o ugotowaniu pysznej zupy, ale na ponad kilogramowy kawałek trafiła mi się jedynie... maluśka kostka. Reszta to kawał mięcha! Od razu wiedziałam, że zrobię gulasz... Miał być najzwyklejszy w sosie własnym, ale mając w zamrażarce pokaźny zapas koperku - zdecydowałam się jednak na koperkowy ze śmietanką, którą po prostu uwielbiam. Prosto i przede wszystkim... smaaacznie

Di gotuje
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 161

roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy

Cooking Monster
Gulasz warzywny na batatach fioletowych 147

Gulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego.  Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od

Moniki Smakołyki
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 132

blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 137

blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Knedle ze śliwkami 115

jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się

Cooking for Emily
Gulasz z grzybami w chlebie 114

łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy i zagotuję. Na końcu dodaję śmietanę i mieszam. Podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Domowa korzenna przyprawa do piernika 132

czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki wielkie łoł. Próbujcie, mieszajcie, szukajcie złotej proporcji, znajdźcie radość w mieszaniu, próbowaniu i odkrywaniu. Dzięki temu szarówka za oknem będzie

ladykitchen
Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym 108

pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania