zupa gulasz - 785 przepisów (strona:12/53)

Lane kluski na rosole. Podstawowy przepis. 670

Lane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie(...)przypominającej gęstą śmietanę ). Jeśli jest za rzadkie dosypuję jeszcze ciut mąki, jeśli wyjdzie za twarde dolewam parę kropli zimnej wody.  Gotowe ciasto wlewam strumieniem do wolno gotującej się zupy. Ja tak samo jak moja mama ułatwiłam sobie wlewanie i robię to przy pomocy plastykowej tarki. Układam ją na naczyniu z gotująca się zupą i powolutku leję ciasto łyżeczką

Kuchnia z widokiem na ogród
Potrawka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym 136

Robiąc ostatnio zakupy na półce z żywnością międzynarodową natrafiłam na francuską musztardę z dodatkiem estragonu. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik. Kiedy wróciłam do domu zaczełam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka(...)oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania potrawki z kurczaka z musztardą estragonową. 12 dkg grzybów leśnych 1 łyżka masła 2 cebule szalotki 300 ml śmietanki (do zup albo kremówki 36%) 40 dkg piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli pieprz 2 łyżki musztardy francuskiej z estragonem Jak przygotować piersi z kurczaka w sosie z musztardy estragonowej . Cebulę obrać

mecooks
Gulasz z łopatki z grzybami 196

ekspresowe danie :) , ale danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne.   Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką(...)dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekana cebulę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy . Dodajemy bullion wołowy I kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany.Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa.Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy zagęszczony

Smaki Edyty
Zupa gulaszowa 128

Sycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa • 1 seler • 4 marchewki • 2 pietruszki • 5 ziemniaków • 2 łyżki vegety Mięso • 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości • 4 cebule • 1 papryka czerwona • 25 dkg pieczarek • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz do smaku • olej

To co kocham
Zupa cygańska 1078

Zupa cygańska to tania, prosta i pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienny obiad. Czemu zupa cygańska? Bo to potrawa prosta , a kuchnię cygańską charakteryzują wieloskładnikowe gulasze, kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 125

się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki:75 dag wołowiny6 szklanek bulionu może być z kostki2 cebule3 dojrzałe pomidory2 duże, czerwone papryki3 ząbki czosnku2(...)godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz

Bon Appetit Małgorzaty
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 139

grzybów, nie trzeba z nich rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.  Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna(...)całą  noc. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły, do momentu aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy (można ją wykorzystać do przyrządzenia zupy ⇒ przepis wkrótce).  Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem, a następnie

Kuchnia MagdaLeny
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 213

jego diabelski wygląd – to bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego kleistego ryżu, imbiru, czosnku

Karo in the Kitchen
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne 157

kuchni Jest stosowany w kuchni jako przyprawa do dań. Występuję w ziarenkach lub zmielonej formie. Jest aromatyczny i pikantny, posiada nieco gorzki smak. Używany najczęściej do mięs, zup, ryb i gulaszów. Sprawdza się w połączeniu z warzywami strączkowymi, kapustą kiszona oraz jako dodatek do ryżu i kasz. Niekiedy bywa tak, że jesteśmy nieświadomi tego, ile dobra może płynąć z dobrze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 310

koszt około 15-26zł w zależności od wielkości opakowania. Bez problemu przechowuje się długo w lodówce i jest bardzo wszechstronna: świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego ryżu, imbiru, czosnku i pasty

Karo in the Kitchen
Faszerowane bataty 114

wykorzystać zarówno w daniach wytrawnych jak i przemycić do deserów. Nie każdemu odpowiada ich słodki smak, jednak ja je uwielbiam.  Pieczone w postaci frytek, jako składnik warzywnych gulaszów, zmiksowane w zupie krem, zamienione w zdrowy czekoladowy krem... :D A dziś jeszcze jedna propozycja na smaczne wykorzystanie słodkich ziemniaków w wersji wytrawnej.  Jest to jeden z tych przepisów, które

HealthyCreations
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 198

jeszcze przez 15-20 minut – próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty od mięsa i warzyw, w żadnym wypadku nie będzie przypominał konsystencją lekkiego gulaszu czy gęstej zupy.   W rejonie Wenecji ragù z kaczki podawane jest z grubym makaronem pszenno- gryczanym nazywanym bigoli . Równie dobrze do tego ciężkiego sosu sprawdzi się klasyczne pszenne bucatini, szerokie

Karo in the Kitchen
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 139

zupa, ni to gulasz.  Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje.  Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków

Dzieje kuchennej Wiewióry
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 233

przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje ) * makaron conchiglie ( muszelki

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania