zupa gulasz - 785 przepisów (strona:11/53)

Dahl, czyli indyjski gulasz z soczewicy 241

idealna potrawa u schyłku zimy. Ni to gulasz, ni to zupa. Dahl jest aromatyczną, zawiesistą i lekko rozgotowaną soczewicą. Intensywny w smaku i rozgrzewający dzięki przyprawom. Expresowy w przygotowaniu. Czy można chcieć więcej? Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 2 cm imbiru puszka pomidorów bez skóry 3 łyżki pasty pomidorowej 1 szklanka soczewicy 100 g mleka kokosowego

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz z zielonej soczewicy w pomidorach 247

Ten gulasz z soczewicy to pochwała prostoty – do jego zrobienia potrzeba tylko kilku podstawowych i niedrogich składników. Sam przepis jest banalny – nie wymaga użycia wielu technik

Karo in the Kitchen
Prosta zupa z dyni 210

tego warzywa. U nas krem z dyni na dobrą sprawę jemy cały rok, ponieważ w sezonie mrożę miąższ z pieczonej dyni i kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą zupę dyniową, bądź gulasz dyniowy, wyciągam z zamrażalnika torebeczkę z magicznym złotym miąższem. Polecam Wam ten sposób, bo piekąc dużo kawałków dyni w piekarniku na raz, możecie zaoszczędzić wiele czasu i energii

SMYKWKUCHNI
Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą 200

Na dzisiejszy obiad polecam pyszną zupę gulaszową z kukurydzą. Do jej przygotowania wykorzystuję mięso z indyka, można je oczywiście zastąpić innym mięsem. Zupa jest sycąca, najczęściej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 593

puszce to jeden z żelaznych punktów mojej spiżarni – zawsze muszą być w pogotowiu przynajmniej dwa opakowania. Idealne na sos do makaronu, sos do pizzy , na szakszukę , do gulaszu czy na zupę. Pomidory w puszce pozwalają szybko przygotować obiad z pełnowartościowych składników – to, co zapuszkowane jest smaczne i dojrzałe, bo zerwane w samym szczycie lata. Ta zupa pomidorowa z pomidorów

Karo in the Kitchen
FORSZMAK LUBELSKI 415

prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym nie przypomina oryginału. Przeglądałam różne przepisy i można go spotkać

pieprzny smaczek
Duszona pręga wołowa z warzywami 164

szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera  redmond rmc-m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie(...)aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.   Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka

ClauditteMissCooking
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 146

kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała truflą, która uwydatnia ich leśny smak. Pomyślcie o grzybowej zupie, risotto czy gulaszu z dodatkiem grzybów. Biała trufla, nazywana "białym złotem", w postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można(...)też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne zupy krem - 3 przepisy Zupa krem dyniowo - marchewkowa z oliwą Czosnek & Chilli Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy Monini Czosnek & Chilli + do podania 2 cebule pokrojone w kostkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantna zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 244

Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki.SKŁADNIKI 1/2 kg wołowiny1 duża cebula3 ząbki czosnku        

Moje Kuchenne Rewelacje
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 248

pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy całość, doprawiamy mocno paprykami w proszku, solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy całość

Karo in the Kitchen
Lane kluski na rosole. Podstawowy przepis. 711

Lane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie(...)przypominającej gęstą śmietanę ). Jeśli jest za rzadkie dosypuję jeszcze ciut mąki, jeśli wyjdzie za twarde dolewam parę kropli zimnej wody.  Gotowe ciasto wlewam strumieniem do wolno gotującej się zupy. Ja tak samo jak moja mama ułatwiłam sobie wlewanie i robię to przy pomocy plastykowej tarki. Układam ją na naczyniu z gotująca się zupą i powolutku leję ciasto łyżeczką

Kuchnia z widokiem na ogród
Potrawka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym 169

Robiąc ostatnio zakupy na półce z żywnością międzynarodową natrafiłam na francuską musztardę z dodatkiem estragonu. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik. Kiedy wróciłam do domu zaczełam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka(...)oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania potrawki z kurczaka z musztardą estragonową. 12 dkg grzybów leśnych 1 łyżka masła 2 cebule szalotki 300 ml śmietanki (do zup albo kremówki 36%) 40 dkg piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli pieprz 2 łyżki musztardy francuskiej z estragonem Jak przygotować piersi z kurczaka w sosie z musztardy estragonowej . Cebulę obrać

mecooks
Gulasz z łopatki z grzybami 226

ekspresowe danie :) , ale danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne.   Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką(...)dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekana cebulę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy . Dodajemy bullion wołowy I kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany.Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa.Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy zagęszczony

Smaki Edyty