zupa gulasz - 785 przepisów (strona:6/53)

WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI 172

Uwielbiam warzywne gulasze i bardzo często je przygotowuje. Taka miska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to danie, które syci, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu

Kukuleczki
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 246

Trzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj)  - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem

Jadło i czytadło
#31 Indyjska pomidorowa - dahl z soczewicy 139

Dahl - ani zupa, ani gulasz. Według mnie - lepsza wersja swojskiej pomidorowej ;). Można ją podać jako zupę, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Garam masalę można kupić gotową - czasami można ją znaleźć w dobrze wyposażonych marketach lub na stoiskach z przyprawami. Mi akurat się skończyła, ale z pomocą przyszła książka "Kuchnia Kryszny" (autor:  Adiraja Dasa ). Na końcu

Kuchnia w szuwarach
Gulasz z batatami 164

Jednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły  gulasz ale po dodaniu batata zyskuje  egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję z nimi. Najsmaczniejsza gulaszowa i gulasz jest z wołowiny , ale co tu ukrywać jest droższa/y i dłużej się gotuje . Z wieprzowiny robi się zdecydowanie krócej ,a jest równie pyszny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz wołowy z warzywami 151

Moim faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka

Jadło i czytadło
Zaskakujące i naprawdę spektakularne – grillowane pomidory 151

Większość warzyw do zup możemy przygotować szybko na grillu. Wystarczy je lekko natrzeć oliwą i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Więc następnym razem gdy ktoś z Was zechce domową zupę lub gulasz niech rozpocznie od odpalenia grilla! Poniżej przedstawiamy wam przepisy na wyjątkową zupę pomidorową z grillowanych pomidorów oraz pomysł na grillowane pomidory nadziewane serem pleśniowym. Zupa pomidorowa. Tajemnicą tej wyjątkowej

naRuszcie
Zupa soczewicowa z kalarepą i "Dzika droga" 144

pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny Zupa z fasoli Kotlety z cukinii z surówką z kalarepy Ostatnie wpisy na blogu nie sprzyjały dzieleniu się wrażeniami z przeczytanych książek (a sporo lektur za mną, czemu sprzyjały ostatnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Do czego można wykorzystać wolnowar? 186

czego można wykorzystać wolnowary #Crock-Pot oprócz przygotowywania doskonałych mięs, gulaszy i zup? Świetnie pokazał to film opublikowany na kanale Bed Bath & Beyond

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 181

siebie) przygotować. Zupa z soczewicy to potrawa popularna w Egipcie. Claudia Roden wychowywała się w Kairze i pamięta tę zupę z dzieciństwa. Podobno zupy i gulasze z soczewicy przygotowywali już starożytni Egipcjanie (źródło), a sama soczewica stanowiła wtedy podstawę ich wyżywienia. Zupa ta nadal pozostaje prostym i tanim posiłkiem dla zwykłych ludzi, chętnie jedzonym w porze zimowej, gdyż świetnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić gulasz wołowy? 237

gulaszu, więc nie dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą, gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Budapeszt – lokalne przysmaki 232

Znajdziemy ją niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Wbrew panującemu przekonaniu dania kuchni węgierskiej nie są ostre w smaku. Na stole zazwyczaj podawany jest gulasz z kluseczkami , przepyszne leczo albo zupa gulaszowa . Od razu Was uprzedzam – nie znajdziecie na Węgrzech – „ placka po węgiersku ” – to niestety jest wymysł Polaków, podobnie jak „ ryba(...)obiady w jednej małej knajpce i z czystym sumieniem możemy ją Wam polecić. Obiady były smaczne, bardzo ładnie podane i co ważne bardzo tanie. Obiad składający się z zupy gulaszowej i gulaszu z kluseczkami kosztował ok. 22 PLN. Do tego regionalne piwo o smaku truskawki, imbiru, jagód czy wiśni w cenie ok. 5 PLN. Drum Cafe – adres: Dob Utca

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tajska zupa curry z krewetkami 244

Bardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
zupa gołąbkowa 171

ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku -3 litry wody * Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli nie chcecie gotowego fixu to dodajcie jeszcze słodkiej papryki i  majeranku :-)  Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju i dodajemy pokrojoną

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rassolnik, czyli rosyjska zupa ogórkowa 217

Ulubione Przepisy ', od razu wiedziałam, że w najbliższych dniach musi ona znaleźć się na moim stole :) Jest przepyszna: mięsna, kwaśna i baaardzo treściwa. W zasadzie konsystencją przypomina bardziej gulasz niż zupę :) Z powodzeniem można nią zastąpić główny posiłek. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry wody 500 g karkówki, pokrojonej w plastry 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren

My Culinary Art
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 174

prosto – zobaczcie jak. W oryginale węgierskie gulyasleves, czyli gulasz (nasz ‘gulasz’ to węgierski pörkölt ) powstaje zawsze z wołowiny lub wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania