Dorsza lubimy najbardziej. To bardzo delikatna i smaczna rybka. Podałam z szpinakiem co komponowało się idealnie. Samą rybę doprawiłam solą morską i pieprzem młotkowanym z kolendrą firmy Kamis, obtoczyłam tylko w mące i jajku. Powstała bardzo deliaktna i chrupiąca skórka. Polecam. Składniki: 500 g dorsza świeżego z skórą sól morska w młynku Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis(...)jajko mąka do obtoczenia olej do smażenia cytryna 250 g mrożonego szpinaku 0,5 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur) 50 ml kremówki do smaku sól i pieprz mielony Kamis Przygotowanie: Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą
Ala piecze i gotujeUwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze szpinakiem i fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi smakami. Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał(...)mielony udziec, ale wyszła pierś pokrojona w kostkę i podgotowana z przyprawami i czosnkiem. Wyszły pyszne! Składniki :Ciasto :* szklanka mąki pszennej* szczypta soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego * filet z kurczaka* ząbek czosnku* sól, pieprz* oliwa z oliwek* łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie :Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść
Magiczne Życie MartyWszystkie gatunki szpinaku są spożywane w różnych krajach, lecz tylko szpinak warzywny jest szeroko rozpowszechniony w uprawie i spożywany jako warzywo. Historia: Szpinak znany był już w średniowieczu. Warzywo to zostało przywiezione do Europy z dawniej Persji. Jednak sporo czasu musiało upłynąć, by stał się u nas powszechnie spożywany. Najbardziej szpinak doceniono dopiero w XIX […] The post Szpinak
Kulinarne Przebojemnie świetny obiad. Nic dodać nic ująć. Jestem zauroczona świeżym szpinakiem:) Nawet mój syn powiedział, że pyszne, a to już bardzo dużo, bo jak już wiecie jest bardzo wybredny:) Składniki: 150 g świeżego szpinaku 150 g serka ricotta 1 cebula 1 ząbek czosnku masło do smażenia 6 naleśników usmażonych np. z tego Tutaj przepisu odrobina soku z cytryny garść(...)Przygotować farsz: na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić, zezłocić, dodać pokrojony drobniutko ząbek czosnku, smażyć chwilę razem. Następnie wrzucić poszatkowane lekko liście szpinaku, smażyć tak długo, aż szpinak zmięknie i będzie gotowy, ostudzić. W misce wymieszać ser ricotta, usmażony szpinak i odrobinę soku z cytryny. Nakładać farsz na naleśniki, zwinąć w rulony. Składniki
Blondynka GotujeUwielbiam szpinak. Z tym swoim uwielbieniem nie jestem w naszym domu odosobniona. Zwłaszcza jeśli szpinak występuje w towarzystwie puszystego naleśnika. A skoro o naleśnkach mowa, przypomniały mi się takie mini-bajeczki:) Znacie bajkę o naleśniku? "Leży leśnik na leśniku.." A o naleśniku i dżemie? "Leży leśnik na leśniku i drzemie" Naleśniki ze szpinakiem Składniki(...)koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz:opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)kostka sera Feta3-4 ząbki czosnkułyżka masłapieprzRozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek. Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatakże sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa z dwóch powodów. Po pierwsze, ostatnim czasem zauważyłam, że na nowo odkrywam niektóre smaki, a jednym(...)nich jest właśnie szpinak. Po drugie, dostałam również zamówienie na schab nim nadziewany, więc zgodnie z obietnicą publikuję przepis.Ps. przypominam o trwającej akcji "Gotowanie za głosowanie" - ankieta mieści się w prawym, górnym rogu bloga, a słowniczek możecie poczytać tutaj. Składniki na 3 porcje: 6 plastrów schabu (30 dag) 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku 0,5 łyżki
Fabryka pomysłówakcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście tym razem szpinak. Muszę jednak przyznać, że walka była zacięta do samego końca, ciągle zmieniało się prowadzenie. Przedstawiam Wam, więc wygrane danie, które idealne wkomponowuje się w wiosenną tonację. Poza tym nie jedna osoba może powiedzieć: „szpinak – o fuj!” . Sama kiedyś tak myślałam i wiem, że jest to mylne twierdzenie. Klucz do szpinaku(...)dobre jego przyrządzenie. I nawet mój brat, który miał na początku lekkie opory zjadł dokładkę. Tak, więc najpierw spróbujcie! Składniki na 3 porcje: 300g makaronu penne 20 dag szpinaku (świeży) 2 ząbki czosnku Pół piersi z kurczaka (26 dag) Mały pojemniczek śmietany (200g) - u mnie 18% Pół kostki serka topionego (50g) - u mnie gouda 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie
Fabryka pomysłówakrat w osiedlowym sklepiku był.. za 6 zł, zdzierstwo, wiecej nie kupię ;D) pierwszy raz robiłam bitą śmietanę pierwszy raz cięłam ciasto nitką pierwszy raz widziałam w ogóle szpinak i stwierdzam że dobrowolnie na surowo nawet bym się do niego nie zbliżyła nie pamiętam żebym kiedykolwiek miała do czynienie z mąką krupczatką Moim zdaniem się udało choć granat chyba(...)pasujące naprawdę do nazwy owoce jak jeżyny, maliny, czy jagody. Najpierw przepis z bloga Przyjemność z Pieczenia, potem sporo fotek ;) Składniki: (forma okągła 25 cm) Ciasto: 450 g drobnego szpinaku 1 1/3 szkl. cukru 3 jajka 1 (i 1/3 w oryginale ale myślę że za dużo) oleju 2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Odsączyć szpinak. Jajka zmiksować
W kuchni bez szafekcałą pewnością zachwyci nawet tych, którzy za warzywami nie przepadają. Ja dziś mam dla Was przepyszny koktajl – smoothie właśnie z jarmużu. Ale nie tylko! Świetnym dodatkiem jest tutaj szpinak ( w moim wypadku szpinak baby ;) ), soczyste jabłko , miód i orzeźwiająca woda kokosowa! Taki koktajl jest fantastyczną dawką witamin, która nie tylko wzmocni nasz organizm , ale również nasyci na długo! SKŁADNIKI(...)jarmuż – 1 garść * jabłko – 1 szt * szpinak baby – 1 garść * woda kokosowa – ok. 200 ml * miód prawdziwy – 1 łyżka * sok z limonki i cytryny – 1 łyżka * kiełki słonecznika -1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż przelewamy wrzątkiem i zimną wodą, odcedzamy, odcinamy twarde końce. Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy jarmuż , szpinak oraz pokrojone
Ostra na Słodkomoim menu. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki 1/2 opakowania sera feta (ok. 135 g) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka oleju 450 g mrożonego szpinaku 2 jajka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia, chili, oregano Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać szpinak i rozmrozić(...)patelni na małym ogniu.Podsmażać jeszcze przez jakiś czas, aż odparuje woda. Dodać posiekane ząbki czosnku i lekko podsmażyć całość. Szpinak wymieszać z ugotowanym makaronem i pokrojonym w kostkę serem feta. Makaron ze szpinakiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i polać jogurtem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze
Pasja SmakuDziś Dzień Św. Patryka , więc koniecznie trzeba świętować w zielonych barwach! Moja propozycja to słodkie tureckie ciasto ze szpinaku ( tur . Ispanaklı Kek), popularne ostatnimi czasy na wielu blogach i znane w Polsce właśnie jako Leśny mech . Ciacho jest banalnie proste w przygotowaniu, ma genialny naturalny (!) kolor i smakuje bardzo ciekawie - kontrowersyjny dodatek w postaci szpinaku jest delikatnie wyczuwalny(...)lecz może to siła autosugestii. ;) Gorąco polecam, nie tylko 17 marca , bo na pierwszy dzień wiosny również będzie jak znalazł! Składniki na ciasto: 350 g świeżego szpinaku typu 'baby' 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Jajka ubij
Food SquareSmaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem feta. Proste i naprawdę szybkie danie, którego samo przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut, potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć sera(...)pleśniowego, mascarpone albo ricotty lub innego ulubionego. Pamiętajcie tylko, żeby dodając fetę nie solić szpinaku za mocno, gdyż feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z sera w ogóle zrezygnować i też będzie pysznie:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 800 g ziemniaków 300 g liści szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 1/3 szklanki śmietanki
Słodko-Słony Świat Ilonymożna je przygotowywać na wszelkie sposoby mowa tu o buraku. Burak niepozorne warzywo a jakie możliwości przedstawie na blogu kilka propozycji. Dziś pokarzę jak tartę z burakami, fetą i szpinakiem. Słodki burak połączony z czerwoną cebulą, słona feta okraszona szpinakiem z nutą tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika buraka. Zrobienie tarty nie jest mocno skomplikowane więc myślę, że każdy sobie(...)czerwona cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżkę cukru brązowego 2 łyżki octu balsamicznego z Modemy 1/3 kostki fety (można dodać więcej wedle uznania) garść świeżego szpinaku 3 jajka 150 ml śmietany (używam 12%) sól do smaku świeży tymianek 3 gałązki 250 ml wody CIASTO 300 g mąki pszennej (550 używam
Basia w kuchnisłodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie kruchy i wyrazisty !! Pierwszy(...)użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in. potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych ilościach cynk oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu); szczypta soli, pieprzu cayenne
Życie na widelcuBardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki(...)czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam! Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego
coolinarnastrefa.blogspot.com