okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch. Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina, czyli wytrawną tartę z nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu oraz jajkami na twardo. Zdaniem mojego Męża, który nie jest wielbicielem tart, Torta Pasqualina "jest smaczna" i "ma bardzo wielkanocny smak":) A ja dodam od siebie, że również(...)ciasto francuskie akurat bardzo mu odpowiada. Kolejna modyfikacja tradycyjnego przepisu dotyczy sera - w oryginale używano sera o nazwie prescinseua, który w naszych warunkach najlepiej zastąpić ricottą. Zamiast szpinaku możecie wykorzystać botwinę, boćwinę lub inną zieleninę. Tylko pamiętajcie, aby naprawdę porządnie ją wycisnąć po blanszowaniu, inaczej ciasto Wam rozmoknie. Możecie również dodatkowo odsączyć na sitku ricottę, aby pozbyć się
Chilli Czosnek i Oliwazarówno w pisaniu jak i czytaniu. Zacznę od dodania nietrudnego przepisu na lasagne :)Składniki:7-8 płatów makaronu lasagne (wersja thin) lub 4-5 płatów (wersja thick)100 gram szpinaku (wersja thin) lub 400 gram szpinaku (wersja thick)1 szklanka mleka migdałowego (wypróbowałam także mleko sojowe i kokosowe, spośród tych trzech polecam migdałowe)6 łyżek oliwy z oliwek5 łyżek mąki(...)pszennej przyprawy:sólpieprzgałka muszkatołowaopcjonalnie:bazylia Przygotowanie: Szpinak (mrożony lub świeży) podgrzewamy na patelni (wedle uznania z tłuszczem lub bez, przyprawiony lub nie, ja nie dodawałam ani tłuszczu, ani przypraw). Do rondelka/garnuszka wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek i umieszczamy ją na niewielkim ogniu. W trakcie podgrzewania dosypujemy mąkę i mieszamy całość. Po dokładnym wymieszaniu zalewamy oliwę
Weganizm infantylnyJestem wielkim miłośnikiem makaronów, nie mogę się nie nim znudzić. Jest tyle różnych możliwości jego podania, że nie wiadomo na co się zdecydować :)Nawiązując do mojej nowej miłości-szpinaku, postanowiłam podać go właśnie z makaronem. Połączenie szpinaku z fetą jest klasyczne, ale postanowiłam urozmaicić je dodając szynkę włoską, ostrą papryczkę i pomidory suszone. Wyszło pysznie. Radzę uważać jednak z papryczką(...)gdyż danie nie może być za ostre, zabije do całkowicie smak szpinaku. Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami Składniki (na 2-3 osoby): 400 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 8 pomidorków koktajlowych 6-7 pomidorów suszonych 300 g kolorowych świderek 2 łyżki starego parmezanu ½ papryczki
Mania GotowaniaWiele razy widziałam wcześniej reklamy kampanii podajindyka.pl, zainteresował mnie jeden z przykładów na roladki z indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że to pesto. Przygotowana jednak na wykorzystanie szpinaku postanowiłam zmienić przepis i tym sposobem wyszedł mi ciekawy, lekki obiad. Składniki: 4 "kotletowe porcje" z piersi indyczej opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka śmietany sól(...)pieprz olej Wykonanie:Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu z niewielką ilością oleju. Po rozmrożeniu szpinak doprawić do smaku czosnkiem i pieprzem. Pod koniec podgrzewania dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Na każdą porcję mięsa z indyka kłaść łyżkę szpinaku, rozsmarować i ciasno zwinąć. Spiąć wykałaczkami. Na rozgrzanej patelni podsmażyć
Pasja Smakupewno większość z tych, co ryby jedzą. Także należę to wielbicieliłososia, a kiedy jest on naprawdę dobrze zrobiony, nie potrzebuję nic innego do szczęścia.Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu,wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować!Dzisiejsza propozycja to taka, którą(...)wielu zna, nie dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ
W kuchni Karmel-itkiPrzedstawiam kolejny przepis na danie ze szpinakiem. Tym razem szpinak będzie serwowany razem z makaronem. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu a posiłek jest pożywny, smaczny i zdrowy. Makaron ze szpinakiem Składniki: opakowanie makaronu, 400 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, łyżka śmietany, łyżka masła, sól, pieprz, ser mozzarella. opcjonalnie: ketchup. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szpinak(...)podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solę i pieprzem oraz dodajemy łyżkę śmietany. Sos szpinakowy dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na niego szpinak, posypujemy mozzarellą. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę ketchupu. Smacznego
paapilotkaamnie najsmaczniejsze kawałki mięsa z kurczaka. Zdaję sobie sprawę, że dla co niektórych są suche i niesmaczne. Dzisiaj, zapraszam Was na soczyste roladki drobiowe ze szpinakiem. Idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Składniki: 1 kg pojedynczych piersi z kurczaka 150 g szpinaku 1 ząbek czosnku starty ser żółty (wg uznania) sól, pieprz folia do pieczenia(...)pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka) i przyprawić z jednej strony solą i pieprzem. 2. Do garnka dodać szpinak, wlać odrobinę wodę i przyprawić solą/pieprzem. W międzyczasie ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Do gotującego się szpinaku dodać posiekany czosnek i gotować, aż woda się zredukuje
Ugotowaćtarta to taki trochę jedzeniowy misz-masz, dobry sposób na czyszczenie lodówki, bo konfiguracji do jej zrobienia jest mnóstwo. U mnie wygrała wersja z prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto(...)pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nazwie börek. U mnie wyglądał on tak >klik< , a u Ewy tak >klik< Z ciasta filo postanowiłam przygotować zapiekane ruloniki nadziane mięsem i szpinakiem. Jak dla mnie połączenie idealne. Wspaniale smakowało zarówno prosto z pieca, jak i na drugi dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc na pewno(...)będę wracać do tego przepisu. Składniki: 3-4 arkusze gotowego ciasta filo , około 10 dkg żółtego sera , farsz szpinakowy: opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej w formie tzw. brykietów), 2 ząbki czosnku , sól , pieprz - do smaku, gałka muszkatołowa , 2-3 łyżki masła ; Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Na maśle zeszklić posiekany drobno czosnek, dodać szpinak i wszystko razem udusić do miękkości
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyznaję, ugotowany szpinak to nie jest najwdzięczniejszy temat do fotografii. Do jedzenia jednak nadaje się o wiele lepiej :) Dziś bardzo łagodne danie. Zasmakuje fanom szpinaku ze śmietaną. Dodajemy do niego ser paneer ( przepis tutaj ) i delikatną indyjską nutę w postaci kminu i ziaren kozieradki. Bardzo lubię to połączenie, choć jest to najmniej pikantne z dań, które prezentowałam(...)szczęście, że nikt nie zmuszał mnie do jedzenia szpinaku, kiedy byłam mała, więc bardzo go teraz lubię. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie serów jest świetny w wielu daniach. Mam nadzieję, ze też go lubicie. Składniki masło klarowane do smażenia 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki 1 cebula pokrojona w piórka 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 łyżeczki chilli pieprz
W kuchni wieczoremUwielbiam szpinak w każdej postaci... Z racji tego, że o świeży szpinak już ciężko, w okresie jesiennym chętnie sięgam po szpinak mrożony. Jeżeli do szpinaku dodamy łososia - to musi być to pyszne:) Połączenie całości z makaronem gwarantuje, że cała rodzina będzie zadowolona. A tak ogólnie to miała być lasagnia, ale makaron gdzieś się zapodział...SKŁADNIKI:1 opakowanie mrożonego szpianku200(...)myje, osuszam i kroję na 3 -4 mniejsze kawałki, które solę, pieprzę wkładam do miseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut do lodówki. w tym czasie szpinak rozmrażam i odparowuję na głębokiej patelni. Następnie dodaję łyżkę masła i razem podduszam przez około 3 minuty. Dodaję jogurt i dosmaczam sola i pieprze. Zdejmuję z kuchenki i odstawiam
Magiczna kuchnia Dariipisco i tamtejsze zioła. Jednak jesteśmy w Polsce, kraju z równie bogatą tradycją kulinarną i różnorodnością roślin jadalnych, więc dla podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka(...)wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu
SzczyptaSmaQgłowy do wymyślania obiadu i postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią(...)szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował jak nam..:)!Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowegoSkładniki: (na 2 porcje)200 g makaronu300 g dyni (upieczonej, ugotowanej na parze lub w wodzie) u mnie dynia piżmowa50-100 g świeżego szpinaku100-150 g sera pleśniowego100 ml śmietany (u mnie
UgotujmyTo.plbanalnie proste i nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Marynowanego w oliwie z oliwek, koperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam! SKŁADNIKIna 2 porcje:1 filet z łososia (około(...)oliwa z oliwek1 łyżeczka skórki otartej z cytryny3 ząbki czosnku2 łyżeczki siekanego koperku 1 opakowanie liści mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie)1 opakowanie ulubionego sera pleśniowegoo,5 cebuli1 torebka ryżu basmati1/3 puszki kukurydzy konserwowejgarść rukolimasłosól świeżo zmielony pieprzpłatki migdałowe cytryna do podaniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż
Słodko-Słony Świat IlonySzpinak często nie jest kojarzony z idealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego smakuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę.Pierogi ze Szpinakiem - Składniki:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula3 ząbki czosnku300 g mrożonego szpinaku300 g białego serasól, pieprz, gałka muszkatołowaok(...)masłamała cebula + masło (do okraszenia)Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy
Słodka Strona