słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie kruchy i wyrazisty !! Pierwszy(...)użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in. potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych ilościach cynk oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu); szczypta soli, pieprzu cayenne
Życie na widelcuBardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki(...)czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam! Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego
coolinarnastrefa.blogspot.comtarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz 200 ml śmietany 12 lub 18% 2 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz 100 - 150 g sera(...)typu bałkańskiego 1-2 pomidory Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy miażdżone ząbki czosnku. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy do szpinaku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilkę. Odstawiamy do wystygnięcia
bistro mamajeden przepis z serii pracochłonnych. Pierogi pojawiają się bardzo rzadko, choc to jedna z ulubionych potraw zwłaszcza dziecięcych. Po wizycie na "placu" pojawiła się świeżutka bryndza i ogromny pęk szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi.Składniki:20 dkg bryndzy1/2 pęku szpinaku3 łyżki białego sera (musiałam trochę złamać ostry smak bryndzy)2 łyżki masła2 ząbki czosnku(...)cebulasól i pieprz do smaku 1/2 kg mąkiżółtkociepła wodaPrzygotowanie: Szpinak czyszczę i odrywam łodyżki. Umyty szpinak wrzucam do rądla i podduszam na maśle z przeciśniętym czosnkiem. Podduszony szpinak studzę a następnie siekam i przekładam do miski. Dodaję bryndzę i tym razem ze względu na ostry smak bryndzy biały ser. Mieszam na jednolitą masę dosmaczam solą i pieprzem i wkładam
Magiczna kuchnia DariiTotalna improwizacja z udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek(...)suchej kaszy jaglanej- ok. 200 g mrożonego szpinaku- 50 g sera koziego- pół papryki czerwonej- kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana)- łyżka zielonego pesto- jajko - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku-sól, pieprz, ostra papryka- nasiona słonecznikaPrzygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni w celu
Kuchnia Elliewytrawny :)Składniki:kilka kromek czerstwego, pełnoziarnistego chleba by wyłożyć dno naczynia (u mnie 4 szt.)1 jajko100 mleka (albo śmietanki) 1 łyżka roztopionego masła szpinak - u mnie świeży - 2 opakowaniapomidory w puszcepół ugotowanego kalafiora (można pominąć)3 ząbki czosnkupół cebuli10 dag żółtego seragarść orzechów włoskich albo piniowycholej do smażeniasól, pieprzWycinani skórki od kromek chleba(...)Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne wykładamy kromkami chleba bez skórki, zalewamy masą jajeczno-mleczną, następnie układamy różyczki
Bon Appetit Małgorzatygotowego przygotowaniemasa szpinakowaszpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno posiekać , zeszklić na łyżce oliwy, dodać odciśnięty szpinak i chwilę razem podusić. Przestudzony szpinak dodać do ricotty, dodać jajko, parmezan, wymieszać , doprawić solą i pieprzemsos pomidorowyNa patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek(...)minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy przykryte, do czasu robinia lasagnii.Lasagnew naczyniu polanym oliwą o wymiarach układamy: warstwa sosu pomidorowego, płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo
Stare Garykuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli.. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny,U mnie podany(...)szklanki- duże jajko – 1 szt- sól – 1 łyżeczka- jogurt naturalny – 2 łyżki- letnia woda – ok. 30-50ml- olej do posmarowaniaFARSZ:- ser feta – 100g- szpinak – 250 g- sól- pieprz- czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.Dodajemy
Ostra na SłodkoPamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki(...)kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak.Składniki farszu szpinakowego:400 g mrożonego szpinaku,2 duże ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 żółtko,2 łyżki masła.Szpinak rozmrozić i udusić do miękkości z dodatkiem masła. Dusić nie przykrywając
Codzienna kuchnia niecodziennapaczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;)Składniki (na 4 porcje):500 g trottole tricolore lub innego makaronu np. fusilli250 g liści młodego(...)szpinaku1 słoiczek suszonych pomidorów2 kulki mozzarelli3 ząbki czosnkugałka muszkatołowasuszona ostra paprykaoreganosólPrzygotowanie:Zagotować wodę na makaron. Suszone pomidory pokroić w paski, szpinak umyć, a czosnek posiekać. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente. W tym czasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć aż stanie się wiotki. Dodać suszone pomidory
Food Squaretemu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o)Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane(...)oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium.Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI:Dla 3 - 4 osób.Faszerowana pierś z kurczaka:2 pojedyncze
W kuchni Katiemusicie zajrzeć - do wyboru do koloru - w różnej postaci. Pycha :-) Tak zbzikowałam na ich punkcie po Krakowie, że zaczęłam lepić, lepić, lepić aż się nauczyłam. Dzisiaj zrobię ze szpinakiem i serem z żółtym serem. Uwierzcie wyszły jak w Krakowie. Do farszu zainspirowała mnie moja współlokatorka - także Madzia dzięki . No ale szkoda czasu na pogaduszki, zaczynajmy odstresowanie w kuchni. Włączcie(...)włączyłam serial, tylko ciiiii)Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskiesólświeżo mielony pieprz łyżka masła Sposób wykonania :Mąkę połączyć z gorącą wodą . Trzeba to tak zrobić sprytnie, żeby
pieprzny smaczekprzelał czarę goryczy i udowodnił, że jest do wymiany), ale mamy nadzieję, że uwierzycie nam na słowo, że zarówno smakuje, jak i wygląda to bajecznie.Zapraszamy do stołu! Pierogi ze szpinakiem stygną... Zimne co prawda też są pyszne, ale jedynie w gorących ser się ciągnie tak kusząco... SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy(...)Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)SKŁADNIKI NA FARSZ:- opakowanie świeżego, liściastego szpinaku,- serek ziarnisty,- serek 'grani',- 1,5-2 główki czosnku,- czarny pieprz,Szpinak dusimy na rozgrzanym maśle, długo odparowując. Dodajemy serek ziarnisty i bardzo długo mieszamy, tak aby ser stał się
Wypisz Wymalujdiametralnie. Choć smaki mamy zupełnie inne, gdzie każdy całkowicie inaczej jada w rodzinnym domu, na polu kulinarnej bitwy pozostajemy całkowicie zgodni. No, może prawie całkowicie.MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ.4 porcjeok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich450g mrożonego szpinaku150-200g sera typu feta1 mała cebula 2-3 ząbki czosnkupieprz świeżo mielonygałka muszkatołowasłodka mielona papryka ulubione zioła: oregano(...)już miękki, ale z wyczuwalną twardością, sztywnością - półtwardy).Przelewamy go zimną wodą, odcedzamy i zostawiamy na boku.Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu.Wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi oraz w następstwie wyparujepraktycznie cały płyn. Ser feta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku,dokładnie mieszamy - częściowo się rozpuści. Na samym końcu doprawiamypieprzem, gałką
W kuchni Karmel-itkiSajgonki można nadziewać w różny sposób – łatwo wtedy przemycić dzieciom szpinak i inne warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie Będziemy potrzebować : Papier ryżowy ok. 15 sztuk Farsz; Woreczek ryżu 50g suszonych grzybów mun 2 cebule 2 ząbki czosnku Jajko Świeży szpinak (według uznania ) Pieprz, sól(...)cebulę i czosnek , a następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny .W miedzy czasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy
Anioły w kuchni