Szpinak,groszek zielony,maliny i jagody zawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem.Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej diecie(...)Persji.W VII wieku krol Nepalu wyslal go jako prezent do Chin,a do Europy trafil w sredniowieczu XI wieku kiedy to Maurowie sprowadzili go do Hiszpani.CZY WATRO JESC SZPINAK ?SZPINAK to najbogatsze zrodlo witaminy K,K1,K2 (poza rzezucha,lebiodka i botwinka),B2,B6,A,C,E i PP,to takze zrodlo wielu pierwiastkow:magnezu,manganu,wapnia,potasu,zelaza,fosforu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maja zakończył się konkurs na który mogliście przesyłać mi swoje przepisy. Zasady były proste, należało w potrawie zastosować Szpinak 1000 listków. A oto trzy zwycięskie przepisy . rolada drobiowa ze szpinakiem - Anny N. Pabianice chleb pomidorowo-szpinakowy - Haliny T.- Lubliniec tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy Roladki z piersi kurczaka Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu(...)Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy: - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę) - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła
Proste PotrawyNaleśniki ze szpinakiem , świeżymi pieczarkami z dodatkiem żółtego sera oraz czosnku to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Przyznam, że uwielbiam to połączenie, które dobrze pamiętam z dzieciństwa. Dziś, wiele lat później powracam do tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Wypełnienie to oczywiście szpinak. Naleśniki ze szpinakiem w wersji wegetariańskiej będą kombinacją szpinaku(...)serem feta lub parmezanem. Dodać można cukinie lub bakłażan. Można też kwestię wypełnienia pozostawić gościom, podając świeżo usmażone naleśniki i oddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem grzybów oraz odrobiną żółtego sera i czosnku. Warto też dodać, że szpinak to naprawdę smaczne i zdrowe warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj
Naleśnikiroku obrodził u nas szpinak, który bardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe(...)Około 1 kg świeżego szpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda (potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki
Smakowy RajNigdy nie lubiłam szpinaku, zawsze kojarzył mi się z przymuszaniem mnie w przedszkolu gdy byłam mała, do jego zjedzenia. Miało to swój oddźwięk w późniejszych latach, gdzie wielokrotnie proponowano mi zjedzenie szpinaku, jednak moje próby kończyły się tylko początkowo na próbowaniu, później już nawet nie brałam się za próbowanie. Nie pomyślałabym, że przyjdzie taki moment, że polubię szpinak, a właśnie(...)się stało. Obiecałam, tym co lubią, że zrobię pierogi ze szpinakiem, więc musiałam słowa dotrzymać. Gdy nałożyłam ugotowane pierogi na talerz, dodałam cebulki, to poczułam się taka głodna, że nie mogłam się opanować, żeby nie zjeść.. Najpierw zniknął jeden.. drugi i kolejne.. Musiałam się przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło
Na słodko lub wytrawniePizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania(...)łyżeczka soli 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 – 2 łyżki oleju Nadzienie: 450g szpinaku mrożonego lub około 1 – 1 ½ kg świeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz 1 łyżka masła 1 średnia cebula Dodatkowo: Około 300 - 400g Sera np. gouda Mrożony szpinak wkładamy do rondelka i chwilę gotujemy pod przykryciem, by szpinak
Smakowy Rajlasagne bożonarodzeniową, chodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege. Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii.I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie(...)jestem naprawdę dumna. Wyszła zwarta i udało mi się z niej wykroić idealne kwadratowe porcje niczym w restauracji:)Przygotowanie lasagne uprościłam do minimum. Robimy tylko jeden sos (pomidorowy ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi), a zamiast sosu beszamelowego smarujemy makaron odrobiną śmietany (podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera). Skoro danie ma być zdrowsze, to po co dodawać śmietanę? - możecie zapytać
Chilli Czosnek i OliwaSzukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego. Ale problem mam z tymi z Rodziny , którzy na widok papki na talerzu zielenieją. Młodsi krzyczą- nie lubię , starsi twierdzą, że już w przedszkolu nie lubili. A ogólnie to fuj....Nie dyskutuję(...)robię , podaję, jedzą . Tyle, że kombinuję z nim . A to omlet ze szpinakiem , a to pierożki z farszem szpinakowym , w cieście szpinakowym , z sosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe koszyczki . Miałam akurat litewski ser Dziugas bardzo zbliżony smakiem i właściwościami
Buniabaje w kuchniPamiętam moje pierwsze spotkanie ze szpinakiem. To było straszne! Miałam naście lat i to był niedzielny obiad u cioci. Nie pamiętam co dokładnie było na obiad, ale dobrze pamiętam szpinak. To była jasnozielona papka, niesmaczna, okropnie wyglądająca. Moje dwie kuzynki grzebały w talerzu omijając perfekcyjnie to zielone coś. Ja jadłam, bo tak byłam nauczona, że co na talerzu, to trzeba(...)zjeść. Brrrr... Moja ciocia zachwycona tym wykrzyknęła do swoich córek: popatrzcie jak Małgosia ze smakiem zajada! a do mnie: Małgosiu, dołożę ci jeszcze szpinaku skoro tak ci smakuje! I dołożyła... Straszne doświadczenie :DPo latach sama zaczęłam przygotowywać szpinak. Najpierw mrożony, a od jakiegoś czasu udaje mi się kupić świeży. Szpinak w tartach, w naleśnikach, jako dodatek
Codzienna kuchnia niecodziennapiję koktajle warzywne na jego bazie. Bardzo często dodaję do koktajli siekany koperek i tartą rzodkiewkę- przepis. Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też dania ze szpinakiem. Tym razem miałam całą paczkę świeżego szpinaku, który jest umyty i przebrany, nie trzeba już z nim nic robić. Polecam więc przygotować zdrowy, zielony koktajl, który ma taki optymistyczny zielony(...)szklanego pojemnika i miksujemy, warzywny koktajl robi się praktycznie sam.Taki koktajl warzywny świetnie sprawdza się jako dodatek lub samodzielny posiłek przygotowany na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Koktajl warzywny ze szpinakiem na kefirze ze względu na swoje walory smakowe zachwyci również sceptyków i wrogów szpinaku. A jutro przygotuję zielony chłodnik ze szpinaku, sałaty i ogórka. Koktajl warzywny ze szpinakiem na kefirze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiesza podczas smażenia. Gotowy omlet jemy natychmiast. Omlety można przygotować w różnych konfiguracjach smakowych: wytrawne i na słodko. Na blogu jest całe mnóstwo przepisów na omlety, również ze szpinakiem: Słodkie omlety z marchewką Mini omlety z pieczarkami i szczypiorkiem Mini omlety ze szpinakiem Mini Omlety z tymiankiem Klasyczny omlet z mozzarellą i pomidorami Omlet z bryndzą i oliwkami Klasyczny omlet(...)pieczarkami Omlet ze szpinakiem Przepis na omlet z groszkiem, kukurydzą i papryką Dzisiaj proponuję przygotować omlet w nowej odsłonie, Omlet ze szpinaku wykorzystując świeży zmiksowany szpinak, no i oczywiście jajka. składniki na 1 porcję: 2 jajka szczypta sody oczyszczonej łyżeczka mąki pszennej spora garść świeżego szpinaku mała cebulka dymka 1 łyżeczka oleju 2 pomidory koktajlowe sól i czarny pieprz suszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinnymi blogerami stało się już tradycją. Powiem sczerze, że „Wypiekanie na śniadanie” wciąga tak bardzo, że z nieciepliwością czekam na temat kolejnego! W tym tygodniu padło hasło: „Chlebek ze szpinakiem i serem feta”. Miałam tylko jeden dylemat, nie wiedziałam jak taki chlebek przyjmie moja „ fanatycznie drożdżowo-pizzowa” rodzina. W ostateczności stanęło na tym, iż szpinak i ser będzie(...)cuda dziewczyn, trochę żałuję, że nie zdecydowałam się na oryginalną wersję. Nic, na pewno nadarzy się okazja do powtórki. Oryginalny przepis podaję na końcu. Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta Składniki na dwa spore warkoczyki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g mąki manitoba 250 ml ciepłego mleka 100 ml wody
Mia Cucina Sofietakulinarnej prasy. Ponieważ miałam akurat seler i zapotrzebowanie na bezmięsny obiad, to postanowiłam wykorzystać ten pomysł. Bałam się, że może zapiekanka być nieciekawa i postanowiłam dodać do niej warstwę szpinaku. A że selera też okazało się mało na moje naczynie to dodałam do niej również batatów. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Od tego czasu robiłam tę zapiekankę już kilka(...)zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam, oto pyszna zapiekanka z selera, batatów i szpinaku. Zapiekanka z selera i szpinaku Składniki: około 1,5 kg selera (lub 1 kg selera i 0,5 kg batatów) 200 g świeżego szpinaku 500 ml śmietany
UgotujmyTo.plUwielbiam dania w 5 minut. Makaron ze szpinakiem i pomidorkami, to kolejna moja propozycja dla zapracowanych, zabieganych i nie mających na nic czasu :) Wystarczy usmażyć szpinak na odrobinie masła – maksymalnie przez 1 minutę, potem podsmażyć pomidorki i wymieszać z ugotowanym makaronem. Na końcu posypujemy ulubionym serem. Można użyć dodatkowo przyprawy do makaronu, jeśli taką macie. Ja nie miałam, wiec(...)zrobiłam bez. Danie na podstawie przepisu Michela Morana. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle, parpadelle, itp. 250g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego (pourywać łodyżki, jeśli szpinak ma grube i twarde łodygi) 12-15 pomidorków koktajlowych 1 łyżka masła oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz starty żółty ser (parmezan, grana padano lub inny, jaki lubicie) Przygotowanie: Wstawić wodę
Moja Delicjamiejsce na ziemi, gdzie uczucia wylewają się na powierzchnię. Miłość i pożądanie są tu "na widelcu" i to dosłownie. Bo jak tu się nie zakochać w poligamicznym związku łososia, szpinaku, pleśniowego sera, oliwek i mieszanki ziół i ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem(...)lodowata)- 250 gram mąki bezglutenowej- 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje//Nadzienie:- torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia - ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100g - oliwki zielone garść - oliwki czarne garść - przyprawa warzywna- "Ziołowo Mi" (bezglutenowa mieszanka
Wypisz WymalujMakaron ze szpinakiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Pachnący aromatem czosnku szpinak.Kremowy sos na bazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku;250 g mascarpone;3 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;Czubata łyżka masła;50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Szpinak rozmrozić.Czosnek obrać, przecisnąć(...)przez praskę.Na roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie.Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).SMACZNEGO
Gospodyni Miejskawielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy! Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować(...)byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść. Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, żelaza biorącego udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest
peanutbuttermonstermoja odpowiedź - jadam mięso, ale nie pałam do niego zbytnią miłością. Lubię - owszem, od czasu do czasu. Niemniej jednak, "kluchy" pod wszelaką postacią lubię bardziej :DDziś proponuję ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta ! CIASTO: 2 szklanki mąki2 jaja1 łyżka oliwy z oliweksólwodaFARSZ:szpinak ( u mnie 450g szpinaku w brykiecie )2-3 ząbki czosnku250 g sera ricottasólpieprzgałka muszkatołowa1 łyżka octu(...)winnego ponadto: 1 rozmącone jajkoWykonanie:Na samym początku należy rozmrozić szpinak. Najlepiej wysypać go na sito i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.Przygotować ciasto pierogowe.W misce lub na stolnicy ( ewentualnie w robocie jeśli posiadacie ) z mąki, jaj, oliwy, soli i wody zagnieść gęste, sprężyste ciasto. Wodę dolewajcie stopniowo.Ciasto schować pod miskę i odstawić na 30 minut.Na patelni podsmażyć szpinak. Smażyć
kolorowotorcikowoZnowu szpinak, ale znowu w wybornej wersji! Tym razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki(...)nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy
Nerds Kitchen