miejsce na ziemi, gdzie uczucia wylewają się na powierzchnię. Miłość i pożądanie są tu "na widelcu" i to dosłownie. Bo jak tu się nie zakochać w poligamicznym związku łososia, szpinaku, pleśniowego sera, oliwek i mieszanki ziół i ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem(...)lodowata)- 250 gram mąki bezglutenowej- 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje//Nadzienie:- torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia - ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100g - oliwki zielone garść - oliwki czarne garść - przyprawa warzywna- "Ziołowo Mi" (bezglutenowa mieszanka
Wypisz WymalujMakaron ze szpinakiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Pachnący aromatem czosnku szpinak.Kremowy sos na bazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku;250 g mascarpone;3 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;Czubata łyżka masła;50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Szpinak rozmrozić.Czosnek obrać, przecisnąć(...)przez praskę.Na roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie.Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).SMACZNEGO
Gospodyni Miejskawielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy! Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować(...)byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść. Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, żelaza biorącego udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest
peanutbuttermonstermoja odpowiedź - jadam mięso, ale nie pałam do niego zbytnią miłością. Lubię - owszem, od czasu do czasu. Niemniej jednak, "kluchy" pod wszelaką postacią lubię bardziej :DDziś proponuję ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta ! CIASTO: 2 szklanki mąki2 jaja1 łyżka oliwy z oliweksólwodaFARSZ:szpinak ( u mnie 450g szpinaku w brykiecie )2-3 ząbki czosnku250 g sera ricottasólpieprzgałka muszkatołowa1 łyżka octu(...)winnego ponadto: 1 rozmącone jajkoWykonanie:Na samym początku należy rozmrozić szpinak. Najlepiej wysypać go na sito i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.Przygotować ciasto pierogowe.W misce lub na stolnicy ( ewentualnie w robocie jeśli posiadacie ) z mąki, jaj, oliwy, soli i wody zagnieść gęste, sprężyste ciasto. Wodę dolewajcie stopniowo.Ciasto schować pod miskę i odstawić na 30 minut.Na patelni podsmażyć szpinak. Smażyć
kolorowotorcikowoZnowu szpinak, ale znowu w wybornej wersji! Tym razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki(...)nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy
Nerds KitchenKiedyś nie przepadałam za szpinakiem. Na szczęście gusta kulinarne się zmieniają i teraz bardzo go lubię (zwłaszcza, że szpinak jest zdrowy). :) Ciekawą propozycją podania szpinaku, obok dań z makaronem (np. spaghetti ze szpinakiem), jest przygotowanie tarty. Zapraszam na tartę ze szpinakiem i mozzarellą na cieście francuskim. Tarta ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200oCCzas pieczenia: ok. 40 min. Składniki(...)gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce) 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy) 3 małe kulki mozzarelli (ilość wg uznania) sól pieprz gałka muszkatołowa szczypta chili pomidorki koktaljowe (opcjonalnie) Przygotowanie Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać czosnek. Smażyć
coolinarnastrefa.blogspot.comZapraszam na makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Bardzo proste, smaczne i zdrowe danie. Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Makaron ze szpinakiem Nasz makaron połączony ze wszystkimi składnikami. Smacznego Składniki : 200 g świeżego szpinaku sól oraz pieprz masło klarowane (Ghee) makaron szerokie wstążki 50 ml oliwy z oliwek(...)ekstra virgin oregano mielone 10 szt pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szpinak podsmażamy delikatnie na maśle pod koniec solimy i pieprzymy i odkładamy na sitko aby odsączyła się woda. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( nie rozgotować) . Następnie pomidorki kroimy na połówki i podsmażamy tak aby się nie rozlały, posypujemy w trakcie smażenia oregano. Łączymy szpinak
Sprawdzone przepisy kulinarneGdyby ktoś kilka lat temu powiedział mi, że polubię szpinak, to… zdecydowanie bym nie uwierzyła. Nie udawało mi się trafić na tak przygotowane to zielsko, żeby nie smakowało jak trawa (TAK, jadałam trawę!) i nie pachniało jak… gotowana trawa? Aż pewnego dnia spróbowałam tych naleśników! I zakochałam się. Podstawowy tajnik przygotowania szpinaku – czosnek! No to siup, robimy(...)SKŁADNIKI 1 opakowanie świeżego szpinaku baby* 20 dag dowolnej wędliny 1 opakowanie serka typu camembert lub brie 3 ząbki czosnku łyżka masła sól Składniki na naleśniki podane są tutaj . PRZYGOTOWANIE Szpinak umyć i poszatkować. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać przygotowany szpinak. Smażyć, aż woda odparuje, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. W drobną kostkę pokroić wędlinę i usmażyć
zabawa smakiemGdyby w przeszłości ktoś mi powiedział, że będę tak często wykorzystywała szpinak w mojej kuchni to uśmiałabym się… ale człowiek dojrzewa, korzysta z bogactwa doświadczeń życiowych i podejmuje właściwe decyzje… kulinarne Oto kurczak ze szpinakiem – zapraszam serdecznie na pyszne roladki kurczakowo-szpinakowe.Kurczak ze szpinakiem – składniki:2 piersi z kurczakaok. 100 g szpinakuok. 40 g serka kremowego2(...)tarta, oliwa do smażenia Pierś myję, osuszam i nie do końca rozcinam na pół tak aby pierś się „otworzyła”.Doprawiam solą i pieprzem. Korzystam ze świeżego szpinaku więc go najpierw opłukuję i odcinam łodyżki (mrożony wystarczyć rozmrozić). Na patelni na odrobinie oliwy podsmażam wciśnięty czosnek po chwili dorzucam szpinak i chwilę mieszam aż szpinak straci sprężystość
UgotujmyTo.plmakaron z kurczakiem w sosie szpinakowym. Robiłam już podobny sos ale na bazie samej śmietany, a tutaj śmietanę wykorzystuję tylko do rozrzedzenia sosu. Jakoś bardzo pasuje mi połączenie szpinaku z pieczarkami, a dodatek ricotty to oczywisty wybór do takiej kombinacji…Makaron z kurczakiem i szpinakiem – składniki:2 piersi z kurczakaok. 10 średnich pieczarek200 g szpinaku (można użyć mrożonego(...)Piersi opłukujemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po czym smażymy na małej ilości oliwy na złoty kolor.2. Szpinak opłukujemy i odrywamy większe łodyżki. W przypadku szpinaku mrożonego trzeba go oczywiście wcześniej rozmrozić.3. Pieczarki obrane i umyte dzielimy na ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodając
UgotujmyTo.plTrwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i czerwoną cebulę. Wymyśliłam sobie też, że podkręcę trochę smak dodatkiem sera pleśniowego. Oczywiście do smażenia użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się(...)jego zdrowotnych właściwościach.Tarta ze szparagami wyszła pyszna… zapraszam Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowymSpód (forma o rozmiarze 20×30 cm):400 g mąki pszennej200 g masła, zimnego2 żółtka + 1 całe jajko1-2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa:około 20 szparagów150 g świeżego szpinaku4-5 łyżek oleju rzepakowego4 ząbki czosnku1 czerwona cebula300 ml śmietany
UgotujmyTo.plNaleśniki ze szpinakiem miło zaskoczą wszystkie osoby, które już z założenia stronią od liści szpinaku. Sekretem uzyskania idealnego smaku tej nie cieszącego się zbytnim uznaniem (zwłaszcza wśród dzieci) rośliny, jest jej odpowiednie doprawienie. Dobrze przyrządzony szpinak z pewnością zyska nowe grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie do niego podchodzących. Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Składniki(...)dużych naleśników)Ciasto:2 szklanki mleka2 szklanki mąki140 ml wody2 jajka2 łyżki olejuszczypta soliolej do smażenia Farsz:duża cebula4 ząbki czosnku350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)300 g białego sera (tłustego lub półtłustego)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masła Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy
Słodka StronaPizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z kurczakiem, serem blue i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu. Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki:Ciasto: (na ok. 3 spody)25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej(...)szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soli2 piersi z kurczakaduża cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)sól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłasos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszkukilka pieczarekok. 100 g żółtego seraok. 100 g sera pleśniowego bluePizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo
Słodka StronaMini Calzone ze Szpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być(...)może przekona do siebie nawet osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Mini calzone ze szpinakiem świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków.Mini Calzone ze Szpinakiem - Składniki: ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka oliwy (lub oleju
Słodka StronaDzisiaj zapraszam na grzanki ze szpinakiem. Pyszna, sycąca i prosta potrawa, która może być podana na śniadanie przed ciężkim i pracowitym dniem. Wystarczy dzień wcześniej przygotować szpinak, a rano przygotowanie takich grzanek nie zajmie nam więcej czasu, niż przygotowanie tradycyjnych kanapek.Szpinak:ok. 450 g. mrożonego szpinaku (kiedyś już pisałam, że radzę unikać tafli, gdyż z reguły zawierają więcej piasku(...)starta gałka muszkatołowa - do smaku,orazserek topiony do posmarowania chleba.Szpinak dusimy z masłem i szczyptą cukru. Najlepiej na średnim ogniu, w odkrytym garnku, żeby odparować nadmiar wody. Szpinak musimy mieszać podczas duszenia, gdyż lubi pryskać wyskakując z garnka ;) Miękki doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Grzanki przygotowujemy ze zwykłego chleba
Codzienna kuchnia niecodzienna