jeść pyszne rzeczy. Co prawda do frytek z selera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera(...)kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy
e-PrzepisyKulinarnewłoskich oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, na którego bazie przygotowałam dressing z dodatkiem czosnku i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo przyjemna w smaku, pożywna sałatka. Polecam wypróbować! Sałatka ze szpinakiem i soczewicą Składniki na 2 porcje (na oko): 100 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej* 4 garści liści szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli garść orzechów włoskich kilka listków świeżej melisy(...)słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Orzechy grubo posiekaj. Na dwóch talerzach rozłóż liście umytego i wysuszonego szpinaku, rozłóż ugotowaną soczewicę i piórka cebuli. Polej dressingiem, posyp orzechami i listkami melisy. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką. * Aby ugotować soczewicę, przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wrzuć
Chilli Czosnek i Oliwajako przekąska.SKŁADNIKI:ciasto2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200 gram startego żółtego sera (u mnie gouda)1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solifarszopakowanie szpinaku mrożonego200 gram białego sera3 ząbki czosnkupieprz i sól do smakuPRZYGOTOWANIENajpierw łącze wszystkie suche składniki ciasta a następnie dodaję masło jogurt ser i żółtka - zagniatam ciasto z którego formuję kulę zawijam(...)folię i wkładam na godzinę do lodówki.Na suchej patelni rozmrażam szpinak i odparowuje aby pozbyć się nadmiaru wody. Do misy blendera wkładam biały ser i i miksuję aż powstanie gładka masa, następnie dodaję szpinak i przeciśnięty czosnek. Blenduję aż do połączenia się składników następnie dosmaczam sola i pieprzem. Schłodzone ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na podsypanej mąka
Magiczna kuchnia Dariiodwracamy do góry nogami na talerzu, by pomidorki wypuściły sok. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory nadziewamy szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatyodpowiedź ?Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta chorizopół czerwonej papryki5 łyżek kwaśnej śmietany1 jajko2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa(...)smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach
Bon Appetit Małgorzatyrobimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków:1 woreczek kaszy gryczanej100 g wędzonego łososia100 ml naturalnego jogurtu2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę(...)łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy mniejszy
Bon Appetit Małgorzatypiniowe lub włoskieparmezansól pieprzsos pomidorowy:puszka krojonych pomidorównatka pietruszkioliwa z oliwek3 zabki czosnkusól , pieprzprzygotowanie:Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . Szpinak opłukać , obciąć ogonki, wrzucić do garnka i chwilę gotować - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć(...)deskę i posiekać .Nadzienie: W misce wymieszać ricottę, szpinak, tartą bułkę , mleko, gałkę muszkatołową, sól ,pieprz. Można doprawić rozgniecionym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , można wszystko zmiksować - lubię mniej gładką konsystencję , więc mieszam widelcem.Pomidory wymieszać z 2-3 ząbkami posiekanego czosnku, polać oliwą , doprawić solą i pieprzem. Dodałam też natkę pietruszki. Wymieszać i wylać
Stare Garyparmezan, startego + trochę do posypania wierzchuew 2 łyżki twarożkusólpieprzpuszka pokrojonych pomidorów2 - 3 łyżki oliwy z oliwekprzygotowanieMakaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . Szpinak opłukać, wrzucić do garnka i chwilę podgrzewać - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę(...)posiekać .Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2 łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory z sokiem. Posolić , popieprzyć , można posypać ziołami. polać oliwą. Muszle wypełniać nadzieniem i układać obok
Stare Garypiekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 15 - 20 minut Papryki powinny się zrobić miękkie. Należy uważać żeby papryk nie przypiec za bardzo. W międzyczasie opłukać szpinak, przełożyć mokry do odpowiedniej wielkości rondelka , przykryć i podgrzewać do czasu aż listki zmiękną. Czosnek obrać i posiekać.Przełożyć szpinak ,bez wody, na małą patelnię, dodać sól, pieprz i czosnek, wymieszać(...)chwilę odparowywać na średnim ogniu. Podpieczone papryki wyjąć z piekarnika, na każdej rozłożyć szpinak, równomiernie rozłożyć plasterki sera. W piekarniku ustawić funkcję grilla , wstawić pod grill blaszkę z paprykami. Grillować do czasu aż ser się lekko zrumieni. Smacznego!Uwaga : Jeżeli piekarnik nie ma funkcji grill, wstawiamy po prostu do piekarnika nagrzanego
Stare GaryBardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą.składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3)na spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska(...)łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)nadzienie150 g szpinaku baby200 - 250 g mozzarelli2 łyżki tartego sera typu parmezan1 jajkosól. pieprzprzygotowanieprzygotować ciasto i podpiec zgodnie z tym przepisemOpłukany i osączony szpinak posiekać na drobne kawałki - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę
Stare Garyszpinaku mrozonego lub swiezego175 g kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej.Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety.Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety.To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne!Polecam!SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :* mąka – 1 szkl**proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mleko – ok. 2 szkl* jajko(...)sól – 1 szczypta**olej – 70 mlDODATKOWO :* szpinak – 500 g* feta – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* gałka muszkatałowa – do smaku* czosnek – 2 ząbkiDODATKOWO :* jajko do panierowania* bułka tartaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ
Ostra na SłodkoMięsko , mięsko mięsko!Po ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś mięsko.Dziś mam dla Was przepis na soczystego kurczaka , z dodatkiem chrupiącego , smażonego boczku … podanego z aromatycznym szpinakiem i zielonym groszkiem.łatwo , szybko , smacznie …. i niesamowicie sycąco!Polecam! SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 piersi* świeży rozmaryn – garstka* wędzony boczek – 4 plastry* sól – do smaku(...)pieprz – do smakuDODATKOWO:* świeży szpinak – 200 g* mrożony groszek – 200 g* czosnek – 2 ząbki* olej do smażenia – ok. 3-4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry.Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso
Ostra na SłodkoDzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki:8 brykietów mrożonego szpinaku0(...)ziemniaków250g mąki pszennej1 jajkoSólZiemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Możemy to zrobić na sitku z drobnymi oczkami albo w ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę
Kolizje Smakówzawsze mam w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona. Tarta ze szpinakiem i ricottąProporcje dla 4 osóbCzas(...)przygotowania: 50 minutSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego250 g ricotty450 g mrożonych liści szpinaku120 g sera feta1 łyżeczka gałki muszkatołowejsól morskapieprzWykonanie:Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę i mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki odkładamy na 5 minut, żeby się ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityinną pogodą, mam dla Was dzisiaj zupę bardziej rozgrzewającą niż wiosenną. W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego gotowania, z czego cieszę się ogromnie. Zupa ze szpinakiem daje ogromne pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować. Dziś jednak wróciłam do domu zziębnięta i lekko wilgotna, do garnka powędrowały więc ziemniaki i ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości czosnku(...)tego kumin i nieco kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki szpinak, który smakuje bajecznie, a który z czosnkiem lubi się bardzo. Całość wyszła zachwycająca - jeśli tak jak ja macie lekką chandrę, zróbcie sobie taką na rozgrzewkę.Przepis znalazłam u Oli, nieco go zmieniając.Tym razem miałam przyjemność gotować z Malwinną i Mopsikiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzehalogenowych.W związku z tym, że przypadł mi do testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry. Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się(...)kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! Scroll down for recipe in EnglishKurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami(4 porcje)Składniki:1 cebula, pokrojona w kostkę3 pomidory, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki2 szklanki różyczek brokułu500 g piersi
karmelowycałości, nie mielony. Ten mielony moim zdaniem jest nic nie wart.Po odmrożeniu dobrze wyciśnijcie wodę.Przepis dotyczy jednego pęczka.Jedną cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor.Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki.Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy szpinak i dwa ząbki czosnku drobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy. Mieszamy chwilę.Dodajemy gałkę muszkatułową, ok.pół łyżeczki.Znowu
Pasje Jolkipizzę:40 g świeżych drożdży2 szklanki (niepełne) mąki pszennej (luksusowej typ 550)1 szklanka letniej wody1 łyżeczkę soli1,2 łyżeczki cukru4 łyżki oliwy z oliwek extra vergineDodatkowo:200 g szpinaku (użyłam mrożonego)2 średnie ziemniaki10-15 filecików anchoisgarść czarnych oliwek100-150 g startego parmezanu3 ząbki czosnku1 łyżka gęstej śmietany 18 %2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1 płaska łyżka masłasólpieprzPrzygotowanie(...)wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Szpinak rozmrozić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko
Oryginalny smakidealną kołderką szpinakowo-serową, oczywiście z wyraźną nutą czosnku, i na to "wisienka na torcie" w postaci... zmielonych orzechów. Piekarnik już za nią tęskni. A nie, to żołądek.SKŁADNIKI:- szpinak (opakowanie - może być mrożony),- ser sałatkowy w kostce (u nas akurat PATIOS bazylia i oregano)- czosnek (2-3 główki w zależności od tego co lubicie)- pstrąg łososiowy - filety,- garstka orzechów(...)przyprawy wg uznania - u nas czarny pieprz i vegeta,- odrobina masła,/folia aluminiowa się przyda/WYKONANIE:1. Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane masło i cały czas mieszając odparowujemy.Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucamy ser, mieszamy.Szpinak gotowy - nie podjadać!! :))) 2. Rybkę wykładamy na ułożoną folię aluminiową.3. Szpinakową kołderkę nakładamy na pstrąga.4. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
Wypisz WymalujUwielbiam zapiekanki makaronowe a tą wyjątkowo, bo oprócz makaronu jest w niej też mój ukochany szpinak. Nie dominuje on w potrawie ale dodaje smaczku a dodatek w postaci papryczki chilli nadaje całości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów".SKŁADNIKI500 g makaronu spaghetti*2 łyżki oliwy z oliwek6 zmiażdżonych ząbków czosnku1 pokrojona czerwona cebula2 płaty piersi(...)kurczaka, grubo pokrojone2 puszki całych pomidorów z sokiem¼ łyżeczki soli1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszonapół pęczka natki pietruszkigarść świeżych liści bazylii4 ząbki czosnku200 g startego sera żółtego**200 g szpinaku (jeśli mrożony to całe liście)Do dzbanka blendera włożyć pomidory, bazylię, sól, chilli, natkę pietruszki, czosnek i 120 g sera żółtego. Miksować z przerwami aby powstała masa z gródkami
Złote przepisybieganina w poszukiwaniu pogubionych części garderoby i notatek. Tak, znowu budzik nie zadzwonił. A może wył wniebogłosy, a ja znów go uciszyłam jednym, perfekcyjnym zrzuceniem z łóżka? KOKTAJL ZE SZPINAKIEM, JABŁKIEM I GRUSZKĄ /własny;/ na 2 porcje 1 mączyste jabłko 1 soczysta gruszka 2 garście świeżego szpinaku 1 szklanka mleka sojowego łyżka miodu (opcjonalnie) Jabłko i gruszkę myję(...)obieram cienko, kroję w mniejsze kawałki i wrzucam do wysokiego naczynia. Szpinak płuczę, osuszam i kroję, odcinając tym samym ogonki. Wrzucam do owoców, dodaję mleko, miód, (pominęłam tę opcję - owoce były wystarczająco słodkie) i miksuję blenderem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDziś będzie niskokalorycznie, ale nad wyraz pożywnie i sycąco, a do tego bardzo szybko. Jeden taki omlet spokojnie wyżywi dwie głodne osoby :)Składniki:- duża garść świeżego szpinaku- 3-4 jajka (w zależności od wielkości patelni)- dwa ząbki czosnku- oliwa do smażenia- sól, pieprz Na patelnię wlewamy oliwę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy. Po około minucie dodajemy szpinak(...)czasie roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich sól i pieprz. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, wlewamy na niego rozmącone jajka. Nie mieszamy! Gdy dolna część naszego omleta przybierze postać stałą, musimy go obrócić. Najlepiej użyć do tego dużego talerza, którym przykrywamy patelnię, następnie obracamy ją do góry nogami i zsuwamy omleta z powrotem. Dobrym patentem jest też użycie drugiej patelni :) Podsmażamy
Kulinarne zapędy Kokosaczłowiek ma ochotę jest stanie przy garach. Właśnie na takie dni idealnie pasuje szybki lekki makaron z zielonymi warzywami :)Składniki:- 100 g dowolnego makaronu- 100 g mrożonego szpinaku- 100 g ugotowanych brokułów- pół łyżeczki gałki muszkatołowej- dwa ząbki czosnku- kawałek drobno posiekanej papryki jalapeno- łyżka oleju / oliwy - sól, pieprz Na początek wstawiamy wodę na makaron. Jeśli nie mamy ugotowanych brokułów(...)garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy odrobinę cukru i zostawiamy w spokoju na małym ogniu aż do momentu, w którym będą miękkie. Tymczasem na patelni ląduje olej, na nim zaś szpinak wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak się rozmrozi, do masy dodajemy przyprawy oraz jalapeno (ilość według uznania), podsmażamy wszystko razem i dodajemy brokuły - mogą być albo pogniecione wcześniej
Kulinarne zapędy Kokosawęglowodanów. Stanowią świetną bazę do obiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy pomidory w paski Na brzegu kotleta(...)układamy pokrojone pomidory Na nich układamy szpinak i zwijamy całość w rulon, który spinamy za pomocą wykałaczki Gotujemy na parze przez 15 minut I takim sposobem otrzymujemy aromatyczne, smaczne i lekkostrawne roladki, a tym samym świetny substytut piersi z kurczaka. Nie jest to danie szalenie trudne w przygotowaniu a efektowne, co stanowi bardzo duży plus. Warto więc trochę poeksperymentować
peanutbuttermonsterciasto francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :)Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni
Aga w kuchniSzybka, pyszna i niskokaloryczna sałatka z sezonowych warzyw ! Sałatka: szparagi, szpinak i mozzarella Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 garści szpinaku sałatkowego 1 kulka mozzarelli 2 pomidory chili w płatkach sól, pieprz oliwa z oliwek ocet balsamico Wykonanie: Szparagom odłamujemy końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Szpinak porządnie opłukać, odciąć końcówki i rozłożyć listki
Kulinarne przygody Gatitylodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno ! Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego500 g świeżego szpinaku3 jajka150 sera pleśniowego200(...)śmietany 18%150 g serka śmietankowego1 spora cebulasólpieprz1/2 łyżeczki płatków chiliniecała łyżeczka gałki muszkatołowejparę gałązek świeżego tymiankuparę gałązek świeżego estragonuolej do smażeniaWykonanie:Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze. Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki.Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy
Kulinarne przygody Gatityszybkich potrawach :) Tagliatelle w sosie szpinakowo- śmietanowym z kurczakiem. Pycha! Składniki (3 porcje): makaron tagliatelle wedle uznania 250 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula 100 ml śmietany kremówki świeżo starty parmezan sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka(...)dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i kurczaka, smażymy na małym ogniu, aż kurczak będzie gotowy (ok. 10 min). 3. Dodajemy mrożony szpinak. Gdy się już rozmrozi, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min. 4. Makaron dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy
My Culinary ArtSkładniki (dla dwóch osób): szpinak mrożony 250g 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 2 jajka śmietanka Cremefine ser do posypania (opcjonalnie) sól (ja użyłam himalajskiej) pieprz, gałka muszkatołowa mielona suszony czosnek (5-6 płatków) 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia(...)Szpinak przekładamy do kokilek, tworząc po środku dziurę na jajko. Delikatnie wbijamy po jednym jajku do każdej z kokilek. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Śmietankę małą łyżeczką nakładamy dookoła żółtka (żółtko ma pozostać widoczne), ewentualnie na śmietance układamy utarty ser żółty. 3. Jajka zapiekamy 10-12 minut w 200 stopniach. Podajemy z pieczywem. Smacznego
My Culinary ArtOkoło 8 naleśników według tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu: Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około(...)gorącego mleka energicznie roztrzepując. Ponownie ustawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około dwóch minut ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanie szpinaku: liście płuczemy w zimnej wodzie i odcinamy ogonki. Gotujemy w osolonej wodzie do 3 minut, aż całość zmięknie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy delikatnie ręcznikiem i szatkujemy. Następnie podsmażamy
Kolizje Smakówjedzonko... mniam Takie danie dla dwóch osób można przygotować w czasie 18 min ( czyli w czasie gotowania się makaronu) Co jest potrzebne: pierś kurczaka 5 ząbków czosnku paczka świeżego szpinaku (może być mrożony, też jest dobry) 250g sera gouda ( może być Twój ulubiony) śmietana 18% olej do smażenia makaron (taki jak lubisz) Kroimy pierś kurczaka i obsmażamy na patelni(...)olejem, dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek i obsmażamy. Dodajemy szpinak i trochę wody tak żeby się poddusił, następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser i dużą łyżkę śmietany mogą być dwie (nie za dużo, żeby nie zabiło smaku szpinaku) doprawiamy do smaku (pieprz, sól, ser wydaje specyficzni smak więc nie należny przesadzać). Oddzielnie gotujemy makaron i odcedzony przerzucamy do patelni
Niezły MłynekSzybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to bardzo smaczny obiad albo wczesna kolacja. Do dzieła ! Naleśniki Składniki: 300 g mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia Przygotowanie(...)Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak obiecałam w poprzednim poście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam. Post Muszle z szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujegórę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać. Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie! Ciasto na naleśniki znajdziecie -----> TUSkładniki na farsz: 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam <TAKI> 200 g twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 36% sól cukier pieprz Ciasto rozrabiamy i smażymy naleśniki jak zwykle. Cebulę(...)czosnek podsmażamy na odrobinie masła i oliwy. Dodajemy szpinak. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy twaróg, dobrze mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę. Musi się troszkę zredukować, połączyć z twarogiem i szpinakiem tworząc gęsty sos. Doprawiamy dobrze solą, pieprzem i cukrem. Smarujemy naleśniki farszem zwijamy, składamy w kopertę lub tak jak na krokiety. Możemy takie naleśniki polać sosem czosnkowym lub beszamelowym
Olikowa kuchniakarcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron, "którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy z oliwek z dodatkiem masełka(...)Niestety makaron był, jak na mój gust, zbyt obficie posypany parmezanem, ale i tak był dobry. Natchniony tym doświadczeniem postanowiłem wyczarować coś po swojemu. Miałem w domu tagliatelle pełnoziarniste, szpinak i puszkę pomidorów, dokupiłem polędwiczkę i wyszło coś takiego: Misia (po drugiej dokładce) stwierdziła, że niestety więcej się nie zmieści. Dzieci zjadły (tym razem bez marudzenia, że makaron pomieszany
Gotuj z Misiemnaszym domku obiad jada się na kolację... Tak tak... na kolację, wyjątkiem jest niedziela - wtedy siadamy do obiadu o "normalnej", południowej porze. Wszystko przez prace... Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka;mała cebula;ząbek czosnku;0,5 kg szpinaku;żółta papryka; 2 łyżki serka twarogowego Bieluch;cannelloni pół opakowania;sól, pieprz;opcjonalnie: oliwa(...)smażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego). Gdy zmięknie przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do cannelloni - zawsze kupuję taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować
MiksturownikMoje pierwsze cannelloni nie prezentuje się może najpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki:Sos boloński w torebce12 sztuk makaronu cannelloni450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego)cebula3 ząbki czosnku1 krążek sera camembert4 łyżki śmietany 18%2 łyżki olejustarty żółty ser do posypaniaWykonanie:1. Sos zrobić zgodnie z napisem na torebce. Zagotować(...)odstawić.2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju.3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min.4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem.5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem.7. Piec ok. 30 min. w temperaturze
Pasja Smakumamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować(...)Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku
Pasja Smakustoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera(...)posypanej mąką stolnicy rozwałkowję ciasto (grubość max. 3 mm) i za pomocą szklanki wykrawam krążki. Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Wrzucam szpinak, czekam, aż się odmrozi (chyba, że był wcześniej już odmrożony). Gdy część płynu odparuje, dodaję rozdrobnioną fetę i razem wszystko duszę. Na końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam
W kuchni Karmel-itkisamo ugotowanie makaronu), w sam raz do zrobienia po powrocie z pracy. Wariantów przyrządzenia tej potrawy jest wiele. Oto jedna z propozycji (póki co moja ulubiona). Spaghetti ze szpinakiem i fetą PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200g makaronu spaghetti pełne ziarno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250g szpinaku mrożonego (może być prosto z zamrażarki) 5 suszonych pomidorków z zalewy(...)patelni zeszklić cebulę, pokrojoną w talarki (można wykorzystać olej z zalewy z pomidorków). Dodać drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek (pamiętając o wstawionej wodzie na makaron. :)). Dodać szpinak i pokrojone pomidorki. Mieszać od czasu do czasu. W między czasie, na oddzielnej suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, odstawić na bok do posypania całości. Pod koniec dodać przyprawy do smaku
coolinarnastrefa.blogspot.comSmaczna i pełna witamin sałatka ze szpinakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem ugotowanych jajek, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych z sosem musztardowym to znakomita propozycja na śniadanie, kolację lub wyśmienitą przystawkę może również stanowić szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. składniki na 3 porcje 200 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego łososia w plastrach 2 jajka ugotowane na twardo(...)ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy w ćwiartki, a plastry wędzonego łososia w paski i zwijamy w ruloniki. Na dużym talerzu lub w salaterce układamy umyty i osuszony szpinak a na wierzchu kładziemy kawałki łososia, ćwiartki jajek, pokrojoną cebulę oraz połówki pomidorków. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na 15 minut do lodówki
Smakowite Daniatutaj , ale z nadzieniem ze szpinaku. Składniki na nadzienie: 2-3 łyżki oliwy 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Rozgrzej oliwę, dodaj szpinak, duś ok. 10 minut, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, duś jeszcze chwilę (tak aby woda prawie całkiem odparowała). Przepis bierze udział w akcji: Zgaga (1986, Mike Nichols) to autobiograficzna historia związku Nory
Qlinarnie i QlinarniePołączenie szpinaku, sosu pomidorowego i sera pleśniowego, i do tego cienkie ciasto – pycha! Ciasto i sos pomidorowy przygotujesz wg tego przepisu . Inspiracja na nadzienie od Karoliny i Tomka:). Składniki nadzienia: ok. 150 g świeżego szpinaku (np. baby) ok. 200 g niebieskiego sera (z pleśnią Penicillium) Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz
Qlinarnie i Qlinarniemoże nieco kłopotów przysporzyć, ale tylko odrobinę. Ważne jest mieć dobrą patelnię i trochę cierpliwości, i wszystko będzie OK. Bierzmy się do pracy :) Omlet ze szpinakiem i fenkułem. (2 osoby) Składniki: 3 jajka 1/2 kopru włoskiego duża garść świeżego szpinaku 1 mała cebula 4 pieczarki 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego kukurydza konserwowa oliwa z oliwek pieprz, tymianek(...)się od patelni. Możecie delikatnie bokami podlać oliwę, lepiej będzie się smażył, jeśli Wasza patelnia nie jest w najlepszej kondycji ;) W między czasie opłuczcie i obierzcie z łodyżek szpinak, a następnie przelejcie gorącą wodą, aby się zblanszował. Jak odcieknie z wody przełóżcie go na omleta i posypcie pieprzem i kukurydzą. Omlet powinien być gotowy :) Jeśli dobrze jeździ po patelni
vegetanieciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę. Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz
Jadło i czytadłoSkładniki na 4 porcje: ok. 4 garści świeżego szpinaku, posiekanego 2 duże ząbki czosnku 120 g sera feta sól i pieprz do smaku 4 piersi z kurczaka olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem
Jadło i czytadłoMakaron ze szpinakiem (też pappardelle) cieszy się na blogu dużym powodzeniem więc myślę, że i ten makaronik również Wam zasmakuje. Ta wersja jest nieco bogatsza o kawałki kurczaka i sos śmietanowo-jogurtowy ale równie smakowita i szybka w przygotowaniu. składniki: 250 g makaronu pappardelle Czaniecki 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 300 g szpinaku, u mnie mrożony(...)ząbki czosnku 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 5 łyżek jogurtu sól,pieprz olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię wrzucić szpinak i odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażonego kurczaka. Dodać też śmietanę oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować
Monia miesza i gotujeSkładniki: ziemniaki mąka ziemniaczana kilka ziarenek kminku czerwona cebula żółta cebula natka pietruszki 250 g białego sera 450 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kminkiem. Odcedzić, zmielić. Po wystygnięciu dodać mąkę ziemniaczaną (podzielić ziemniaki na 4 części, jedną wyciągnąć i w to miejsce wsypać mąkę(...)ziemniaczaną). Zagnieść ciasto. Szpinak włożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem. Kiedy już większość wody odparuje na koniec wcisnąć czosnek. Żółtą cebulę posiekać w kosteczkę podsmażyć na maśle, przyprawić tymiankiem i solą. Kiedy szpinak ostygnie, wmieszać do niego biały ser, posiekaną natkę i cebulę. W razie potrzeby doprawić i zmiksować. Ciasto rozwałkować, powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz i lepić kluski rękami
Gaździnka warzylubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :) Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z Was na pytanie o włoską kuchnię i makarony byłoby gotowe ochoczo przytaknąć. Ja w każdym bądź razie tak :) Zaintrygowała mnie nazwa tego makaronu - "o cchi di lupo " oznacza „ wilcze oczy ” - t rudno odmówić Włochom fantazji(...)jest grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo) 600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera długodojrzewającego - Maasdam (lub dowolnego) sól pieprz Cebulę pokroić
Delicious TitbitsJesienią gotowałam dużo zup. Teraz przyszedł czas by się Wami podzielić kilkoma najsmaczniejszymi według mnie pomysłami. Oto pierwsza z nich - zupa serowa z kurczakiem, szpinakiem i ryżem. Ta wyjątkowo przypadła mi do gustu... Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka 1 pietruszka 1 mały seler 2 trójkąciki sera topionego 50 g posiekanych w paseczki liści szpinaku(...)pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrane i starte na tarce pietruszkę i selera oraz pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Po 10 minutach wrzucić szpinak, nać pietruszki , zioła oraz serek topiony. Gotować aż całkowicie się rozpuści. Na końcu wlać słodką śmietankę. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również z piersi) pokroić
Czerwień i błękitSkładniki: 200 g rurki Czaniecki,1 podwójna pierś kurczaka,kilka suszonych pomidorów w oliwie,300 ml kremówki,6 brykietów szpinaku,kilka zielonych oliwek,2 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki startego żółtego sera,sól,pieprz. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się(...)szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchniSkładniki:400 gram filetu z łososiasólpieprz cytrynowy1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę(...)cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Gotowe
Mango Papajadodatku do tradycyjnego zurku.Wykorzystalam te fikusne jajeczka do przygotowania pysznego wiosennego sniadania.Zrobilam mianowicie tostowe muffinki,ktore daja ogromne pole do popisu,bo mozna je wypelnic czym dusza zapragnie.Moje nadzialam szpinakiem i przepiorczymi jajeczkami.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 6 muffinkowych tostow:6 kromek tostowego pieczywa pelnoziarnistego12 jajek od przepiorkisol,pieprzszpinak6 plasterkow bekonu lub boczku 1 zabek czosnku,galka muszkatalowamaslo do wysmarowania foremkiszczypiorekWykonanie(...)dolkowszpinak wlozyc do garnuszka (uzylam mrozonego) i na malym ogniu rozmrozic.Dodac posiekany zabek czosnku,posolic,oproszyc pieprzem i galka muszkatalowa .Jesli uzywasz swiezego (tylko male listki lub baby szpinak) przypraw sola,pieprzem ,galka muszkatalowa i dodaj odrobine oliwytosty "rozprasowac" walkiem-dosc cienko,obciac skorki z czterech stron i wylozyc nimi dolki na muffinki.Kazdego tosta przybrac plasterkiem bekonu,wylozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz. Składniki na farsz:opakowanie szpinaku w liściach1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18%3 jajkaser żółty do starciasól, pieprzfilet z piersi kurczakaNa początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie(...)patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy
upichcicstraganach powoli zaczynają się pojawiać truskawki i nie mogąc się im oprzeć postanowiłem wykorzystać je do sałatki. Połączenie słodkich mandarynek w syropie z młodymi liśćmi szpinaku i orzechami (w tej roli dzisiaj nerkowce) jest jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis
Food Squarełosoś (150g)szpinakczosnekmarchewkasólpieprzoliwaSzpinak dusimy na łyżce oliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut
Smakowity Blog KulinarnyPrzy obiadku, jesli mamy chęć na coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią!Składniki:25 dag mąki 15 dag masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę(...)rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód do tarty, pieczemy ok 35 minut
Z Majeczką w kuchniDługi weekend sprawia ,że intensywniej działam w kuchni, dlatego powstają nowe i sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą kolację. Na razie wersja przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Opakowanie makaronowych muszelek 1 łyżka oleju 1 cebula, posiekana w kosteczkę 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego pieprz, sól 5 ząbków czosnku przeciśnięty przez(...)rozłożyć na talerzu i odstawić.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu.Do cebulki dodać odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszone sery, czosnek. Chwilę smażyć.Ugotowane muszle nadziać przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni piec
W kuchennym oknie EwySkładniki: FARSZ SZPINAKOWY: cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, seler korzeniowy 1 mały, rzodkiewki 4 sztuki, szpinak świeży 1 pęczek, twaróg 15 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki POZOSTAŁE: filet z dorsza 2 większe, seler nać 2 gałązki, ziemniaki młode 10 sztuk, marchewka 1 pęczek cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju i dodać posiekany, opłukany(...)szpinak dodać młody, mały seler starty i rzodkiewki starte, podsmażać z 3 minuty dodać twaróg ze Strzałkowa i mieszając połączyć składniki, zostawić do wystudzenia 2 większe filety podzielić na 3 części każdy i na każdym kawałku nakładać szpinak zwinąć roladkę i wykałaczką spiąć roladki ułożyć w naczyniu do ryb w parowarze w dolnym pojemniku ułożyć na naci selera młodą obraną
W Mojej Kuchni Lubięstole pojawi się smaczne, zdrowe i odżywcze danie.Pamiętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli namoczyć w wodzie. Składniki: * 250 g cieciorki* 400 g świeżego szpinaku ( ewentualnie mrożony, w liściach )* 1 cebula* 2 ząbki czosnku* 100 g serka kremowego - śmietankowy bądź ziołowy ( typu Almette )* sól, pieprz* gałka muszkatołowa* 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Dzień wcześniej, namoczyć(...)gotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek - podsmażyć.Liście szpinaku opłukać, ewentualnie odciąć ogonki, dodać do podsmażonej cebuli. Dusić chwile, aż szpinak zmięknie.Następnie dodać ciecierzycę - całość podgrzać. Dodać serek oraz przyprawy - dokładnie wymieszać i raz jeszcze podgrzać danie. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 12 płatów makaronu do lazanii, sos beszamelowy- przepis tutaj, 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 700 g gęstego sosu pomidorowego, 500 g szpinaku, 50 g żółtego sera- gouda, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty(...)tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty
Aga w kuchnimożna urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło(...)Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak drobno siekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej
Niezły MłynekSkładniki: papier ryżowy ok. 15 sztuk 5-7 dag suszonych grzybów mun ok 10-15 dag Indyjskiego ryżu basmati 2 cebule 2 ząbki czosnku jajko świeży szpinak lub mrożony pieprz sól oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły, po ok. 1 godzinie drobno je kroimy. Na patelnie dajemy 2-3 łyżki oliwy i blanszujemy drobno pokrojoną(...)cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Czaniecki, 500 g świeżego szpinaku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 400 ml kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Umyte liście świeżego szpinaku dorzucamy do cebulki. Gdy szpinak
Aga w kuchniDanie iście super proste, na studencką kieszeń :)Wystarczy ugotować makaron oraz przyrządzić do niego szpinak.Jeśli szpinak jest świeży ( a teraz mamy sezon na taki właśnie ) to przyrządzić go na olejuUmyć pokroić drobno, poddusić na oleju. Dodać ząbek roztartego czosnku , pokruszony biały ser - wymieszać i posolić, podsmażyć chwilę.Ugotować ulubiony rodzaj makaronu, nie przelewać go zimną wodą.Dodać(...)niego przyrządzony szpinak i ... zamieszać :) Jeśli dysponujemy kawałkiem żółtego sera to można zetrzeć i posypać potrawę z wierzchu . Gotowe!Potrzebne składniki : szpinak, biały i żółty ser, czosnek, makaron, sól i olej
Proste Potrawyjedno z moich ulubionych śniadań...tosty, szpinak i rozlewające się żółtko ;) do tego sos Holenderski ale w wersji bardzo light... Składniki:Na sos: 1 jajko 1 łyżeczka płaska musztardy 1 łyżka mleka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Na tosty 3 porcje: 3 kromki pieczywa 3 jajka 300 gram szpinaku u mnie mrożony rozdrobniony(...)kąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu...Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotujePieczywo traktuje ;) opiekaczemJajka podsmażam z jednej strony tak aby białko było
NaKońcuJęzykaoleju100 g. Sera białego2 łyżki skrobi ziemnaczanej2 łyżki mąki pszennejGotowa mieszanka ziół do ziemniaków200g. Szpinaku rozdrobnionegoSól, pieprz1 łyżka masła2 jajka Ziemniaki obieramy, i gotujemy. Ugotowane ziemnaki odcedzamy, rozdrabniamy tłuczkiem bądz mielim w maszynce. Czosnek oraz(...)bialy ser, mąki oraz jajka. Doprawiamy do smaku mieszanką ziół do ziemniaków, dodatkowo solą i pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie. Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody i podsmazamy na masle doprawiając do smaku solą i pieprzem. Polowę masy ziemnaczanej nakladamy do brytfanki
NaKońcuJęzykaNaleśniki i szpinak to połączenie wprost idealne jeśli chodzi o smak wytrawny tej potrawy, równać się z nimi mogą tylko naleśniki z bananami...mniam ;) ale dziś obiad na wytrawnie... Składniki: w przepisie użyłam szklanki pojemności 300 ml 1 i 1/2 szklanki maki ryżowej 3/4 szklanki maki kukurydzianej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy(...)smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku 100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy
NaKońcuJęzykaWyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus4 łyżki serka mascarpone1 jajkoPrzepis:Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy nadzienie wzdłuż
Emcia PichciKolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię, to na pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad... Składniki:10rurek makaronu cannelloni, cukinia, 250g ricotty, jajko, 100g parmezanu, 3 łyżki mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki(...)minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju
Z miłości do słodkościDzisiejszy przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą wykorzystuję zawsze, gdy muszę zrobić obiad szybko - albo kompletnie nie mam innego pomysłu. Robi się go błyskawicznie i zawsze smakuje :)SKŁADNIKI(...)mrożonego szpinaku2 duże pomidory4 ząbki czosnku2 łyżeczki bazylii2 łyżeczki oreganosól, pieprz1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente. Zanim się ugotuje przygotowujemy resztę :)Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bazylię i oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną
Moje Kuchenne Rewelacjejajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchniaPyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij(...)opakowania kaszy kuskus - 300 g krewetek tygrysich - sok z 1/4 cytryny - 2 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki masła - sól morska - odrobina chili - olej sezamowy - 2 ząbki czosnku - 250 szpinaku Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut
SMYKWKUCHNIprzecież to takie pyszności i BYŁY znacznie tańsze, niż jakiekolwiek inne koktajlowe z marketu. Warto ich naprawdę spróbować, zwłaszcza, że nazywane są też "pomidorami smakosza" :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku, 150 g pomidorków koktajlowych Green Tiger, 150 g sera pleśniowego (np. Lazur), 100 g szynki Jamón Serrano. Dressing: sok 1,5 cytryny,2 łyżki płynnego miodu,6 łyżek oliwy(...)oliwek,sól, pieprz do smaku. Sok wymieszać z miodem dodać sól, pieprz. Wolnym strumieniem wlewać oliwę i mieszać. Szpinak (po umyciu i osuszeniu) układamy na półmisku, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Szynkę (najczęściej jest do kupienia w plasterkach) kroimy na mniejsze kawałki. Całość polewamy dresingiem i życzymy
Delicious Titbitsznaczenie. Być żywym jest znaczeniem. Joseph Campbell Składniki: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej oraz pszennej białej) Ok. 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego Szpinak (użyłam mrożonego w małych "bryłkach", wykorzystałam 12 takich bryłek) 30g tofu twardego Kilka orzechów brazylijskich Sól Przygotowanie: Szpinak rozdrabniamy (jeśli jest mrożony, to odmrażamy, można go podgrzać(...)jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty naprzeciwko siebie, później pozostałe dwa, tworząc kwadraty i prostokąty. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy
Weganizm infantylnyułomność. To przez nią świat wygląda tak, jak wygląda. Jest pełen strachu. Zwłaszcza przed brakiem kontroli. Zapisek własny Składniki: puszka mleczka kokosowego (400 ml) 3-4 średniej wielkości ziemniaki szpinak (ilość wedle uznania) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok wyciśnięty z 1/3 cytryny przyprawy: sól (nie jest konieczna, zależy od preferencji) pieprz ziołowy imbir curry chilli Przygotowanie(...)cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy szpinak i łączymy go z resztą, jednocześnie pozwalając, aby się podgrzał. Gotową zupę konsumujemy w uzyskanej postaci lub ją miksujemy, gdy przestygnie, aby uzyskać zupę krem. Wedle uznania przyprawiamy ją solą i pieprzem
Weganizm infantylnyDzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę(...)ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny Do podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką. 2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele
Kulinarny Pamiętniksałatek. Z racji tego, iż nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki:100 g szpinaku baby1 pierś kurczaka1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej)1 papryka czerwona świeża6 szt. rzodkiewek1-2 ogórki gruntoweSos:4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku1/2(...)łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazyliiSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Szpinak płuczemy i osuszamy. Pierś kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami
Emcia PichciSkładniki: 250 g makaronu orzo (w kształcie przypominającym ryż) 200 g mrożonego szpinaku (liście) 150 g sera feta oliwa z oliwek extra vergine starta skórka z 1/4 pomarańczy 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki(...)oliwy z oliwek, wrzucamy rozmrożony szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 gniazdka makaronu tagliatelle (wstążki) szpinakowe 3 ząbki czosnku świeży szpinak 1 łyżka śmietany do gotowania szczypta startej gałki muszkatołowej sól pieprz łyżka oliwy z oliwek extra vergine Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekane ząbki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy umyte, osuszone i porwane liście(...)szpinaku oraz śmietanę. Dusimy kilka minut, na sam koniec dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Makaron mieszamy z kremowym szpinakiem. Podajemy
Moja smaczna kuchniatempie, z racji pracującego całego weekendu nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale zawsze staram się żeby było to coś smacznego i zdrowego. Dzisiaj polecam Wam makaron ze szpinakiem, jak makaron to tylko włoski, no bo kto lepiej zrobi makaron od Włocha? ;-) Zresztą im lepszej jakości użyjemy składników tym lepsze jedzenie. co potrzebujemy:1 łyżka masła2 łyżki oliwy(...)oliwekpołówka młodej cebuliświeży szpinak- opakowaniewłoski makaronkilka kostek fety Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę z oliwek , podduszamy cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę i dodajemy szpinak chwilę blanszujemy, doprawiamy solą i pieprzem (np. cytrynowy ładnie się komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię
SMYKWKUCHNImąką ziemniaczaną w stosunku 1:1, dodajemy 1 łyżkę pieprzu różowego. Panierujemy i smażymy (od strony skóry na początku) na oliwie z oliwek i maśle. Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4 Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach
SMYKWKUCHNIobiad w 30 minut. Porządnie nim się można najeść, a właściwości kaszy gryczanej, która powoduje długie nasycenie nie zachęca do spożycia kolejnego posiłku. Składniki: pół torebki kaszy gryczanej mrożony szpinak (brykiet) jogurt grecki cebula gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni dusimy szpinak z odrobiną wody. Dodajemy drobno posiekaną(...)cebulą i jakiś czas smażymy ze szpinakiem. Dodajemy szczyptę pieprzu, soli i gałki muszkatowej. Następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy. Do dokładnym połączeniu składników danie jest godowe do spożycia. Kaszę gryczaną również można zastąpić makaronem pełnoziarnistym gotowanym al dente. Smacznego
Truskawkowa Fiestamakaron rurki ser Ricotta 500 g szpinak 250g cebula 2 czosnek 2 zabki sol pieprz Szpinak, cebule i czosnek pokroic Na rozgrzana patelnie wrzucic cebule potem szpinak i czosnek Wszystko razem podsmarzyc W tym samym czasie do miski wrzucamy ser Ricotta Podsmarzone warzywa wrzucamy do sera i wszystko razem
Klaudynkowa kuchniaprzygotowaniu dania, to risotto nie jest dla Was ;). Wymaga bowiem ciągłego mieszania i przynajmniej dwudziestu minut stania przy kuchence. Jednak zapewniam, że trud się opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia400 g ryżu(...)arborio100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki)1 cebula50 g masła50 g sera grana padano200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony) 1 łyżka oliwysól, pieprzSposób przygotowania:Bulion postawić na kuchence i pilnować aby był cały czas gorący.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
Obiad za dychęciasto:150 g masła300 g mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soliew. 1-2 łyżki zimnej wodyNadzienie:3 jajka200 g śmietany100 g sera gruyère1 łyżka mąki pszennej sólpieprzgałka muszkatołowa400 g mrożonego szpinaku w liściach1 duży ząbek czosnkuSposób przygotowania:Do robota kuchennego z nożami wrzucamy zimne masło, jajko, mąkę i sól, miksujemy do momentu aż ze składników utworzy się jednolita kula (ew. można(...)mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego większość wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę i odstawiamy
Obiad za dychęZostało mi trochę szpinaku po tym daniu, więc pomyślałam, że zrobię jajecznicę ze szpinakiem, czyli odwrotnie niż kiedyś, kiedy to zrobiłam szpinak z dodatkiem jajka, który to przepis cieszy się, ku mojemu zdumieniu, niesłabnącym powodzeniem na blogu:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyszczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na patelni podgrzać oliwę, dodać(...)mrożony szpinak, przykryć pokrywką i podgrzewać do rozmrożenia. Dodać 3 wyciśnięte ząbki i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną fetę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i fety
Pasja SmakuJeszcze jedna wersja quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-)Składniki :- 4 jajka- 200 ml kremówki- 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach )- szpinak baby ( 2-3 garście )- sól i pieprz do smakuew.koperekJajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem(...)Żaroodporną formę przesmarować lekko masłem lub oliwą, wylać część masy. Wyłożyć łososia , rozrzucić szpinak, na to wylać resztę jajek i gotowe. Zapiekać ok. 30-40 minut w temp.170-180*C ( termoobieg ). Smacznego
Smaczne Zdrowekurczaka.składniki:1 nieduża podwójna pierś kurczaka3 solidne garście młodego szpinaku1 cebula200 g pomidorków cherrysól ziołowa Kamis lub jakaś przyprawa do kurczakaolej do smażeniaDo miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso opruszyć solą ziołową i usmażyć na patelni. Pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać(...)szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje
Monia miesza i gotujeząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie: 200 g szpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego(...)wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć
Ala piecze i gotujeTakie połączenie smaków to ja uwielbiam. Szpinak z dodatkiem makaronu i kurczaka to bardzo smaczne danie. Dodałam też kilka kulek mozzarelli, pycha. Składniki: 400 g makaronu świderki 450 g szpinak mrożony z śmietaną 2 piersi z kurczaka 100 ml kremówki 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska Kamis pieprz kolorowy Kamis olej rzepakowy do smażenia kulki mozzarelli Przygotowanie: Piersi czyścić(...)pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i kolorowym pieprzem. Podsmażyć do miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem na górę dodać przekrojone kulki mozzarelli
Ala piecze i gotujepierwsze pierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej * jajko(...)szczypta soli * ciepła przegotowana woda Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula * czosnek * łyżka śmietany 12 % * 2 łyżki twarogu półtłustego * oliwa z oliwek * sól , pieprz , gałka muszkatołowa Przygotowanie : Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi
Magiczne Życie MartyNigdy bym nie pomyślała żeby wymieszać makaron ze szpinakiem i kokosem. Ten zapach! Choć nie był aż tak bardzo wyczuwalny olej w potrawie to jednak zapach unoszący się w kuchni był nie do opisania. Olej kokosowy firmy LABORATORIUM BIOOIL jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Dzięki temu posiada typowy dla kokosa wspaniały smak(...)naturalnie witaminy i minerały. Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Składniki :* ugotowana porcja makaronu* łyżka oleju kokosowego* mrożony szpinak* 3 łyżki serka śmietankowego* sól, pieprz, gałka muszkatołowa * ewentualnie wędzony łosośPrzygotowanie : Rozpuścić olej, wrzucić szpinak i poddusić razem z przyprawami. Dodać serek, łososia i wymieszać. Wyłożyć na makaron. Posypać
Magiczne Życie Martysię butelkami czy kieliszkami i całują czule, rzucają się w ramiona, uśmiechają się do siebie i podają ręce. Nikt nie jest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem. PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko(...)siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam wraz z cebulą. Doprawiam pieprzem. Nie solę - będzie feta. Kiedy puszczą sok, odsączam je, a następnie miksuję na pastę. Szpinak wrzucam na patelnię, rozmrażam i podsmażam. Dodaję do niego pokruszony ser typu feta, staram się go nieco roztopić, rozkruszyć. Do tego wrzucam pastę pieczarkową, wszystko razem przesmażam, po czym
W kuchni Karmel-itki