Składniki:ciasto: 250 gram mąki tortowej 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli kila łyżek oleju nadzienie: 250-300 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 50 ml kwaśnej śmietany sól, pieprz Wykonanie:Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 30 minut, aby nabrało elastyczności.Przygotowujemy farsz- szpinak rozmrażamy
Czerwona Porzeczkaświątecznym obżarstwie :) dla odmiany proponuję bardzo lekką i świeżą sałatkę... możliwą do zrobienia nawet zimą :) Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub mix sałat (dostępny w Biedronce lub Lidlu), 1 cebula, 250 g pomidorów koktajlowych (ale mogą też być zwykłe), 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego (dostępny w Lidlu), garść nasion dyni (mogą być też nasiona słonecznika), ok. 10 świeżych truskawek(...)być mrożone/można użyć truskawki homogenizowanej), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. Sos: świeże truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżeczki cukru. Szpinak wyłożyć do miski, ser i pomidory pokroić w kostkę, a cebulę w krążki, dodać uprażone na suchej patelni nasiona dyni, polać oliwą a następnie sosem truskawkowym i gotowe
Delicious Titbitswynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki:50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa(...)Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy
Delicious TitbitsMAKARON ZE SZPINAKIEM Hejka Kochani ! :) Dzisiaj zrobilam jedno ze swoich ulubionych dan :) Makaron ze szpinakiem :D uwielbiammmm !!!! Moze najpierw podam troche informacji na jego temat :) Zacznijmy moze od tego, ze szpinak nie jest niesmaczny i jezeli go dobrze przyprawimy jest wrecz przepyszny a do tego, mozna go uzyc w wielu potrawach, takich jak np: dzisiejszy nasz makaron(...)farsz do nalesnikow, pierogow i mies, jako dodatek do dan glownych(zasmazany), zapiekanek a swiezy np. do salatek. Szpinak zawiera w sobie m.in duzo zelaza , witamine C i kwas foliowy. Wazna informacja dla kobiet !! :D szpinak chroni przed zmarszczkami . A jezeli chodzi o choroby, chroni m.in przed nowotworami i chorobami serca. Zwieksza wydolnosc organizmu i poprawia wydajnosc miesni . DLATEGO JEDZMY
PychaDaniaJeżeli już trochę Ci się przejadły sałatki, bądź koktajle mleczno-owocowe, mam dla Ciebie świetną alternatywę, łączącą poniekąd te dwa posiłki. Połączenie szpinaku z owocami daje pyszny, słodki i wartościowy posiłek. A dzięki temu, że jest to połączenie w formie koktajlu, to z łatwością możemy go ze sobą wszędzie zabrać.… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisysłabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej czasu w kuchni niż ja, nie żałujcie kilku minut na zrobienie kruchego spodu, polecam z TEGO PRZEPISU Czytaj więcej
bistro mamaDziś włoskie specjały: pasta Specialità Castellane z piersią kurczaka, pomidorami koktajlowymi, szpinakiem i serem Gorgonzola. Czytaj więcej
Ana Mari's worldcebuli2 plasterki szynki2 łyżki startego parmezanusól i pieprz do smakumasło do wysmarowania formy na muffinySposób przygotowaniaPokroić paprykę i szynkę w drobną kostkę (ok. 1cm bok). Posiekać bardzo drobno cebulę. Szpinak pokroić w mniejsze kawałki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami. Można zostawić 2 żółtka i potem udekorować nimi 2 miniomlety.Formę nasmarować masłem. Przelać
W kuchni wieczoremspożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć ok minuty. Dodać szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzićCiasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt
Stare Garykolejnych kilka godzin w lesie. Co prawda zbiór niewielki ale i tak warto było iść. Dzięki temu mogłam znowu zrobić pyszny makaron z grzybami, ale w wersji ze szpinakiem. Zapraszam na szybki, jesienny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro. Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem udało
Gotuj z MisiemMakaron przygotowany przez męża na wzór carbonary ale z kwaśną śmietaną i szpinakiem. Pyszne, lekkie, szybkie danie, coś mięsożerców i dla makaroniarzy. Na letnie popołudnia idealne. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.Pieczarki pokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości.Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty.Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec
kolorowotorcikowogdyż nie ma takiej potrzeby.Wszystko zależy od Waszego apetytu i ilości głodomorów w domu.Ja do sałatki dodałam oscypka, można go jednak zastąpić np. kulkami mozarelli .Składniki:* szparagi zielone* liście szpinaku* pomidory suszone* oscypek/ mozarella* oliwa z oliwek* sól morska, u mnie KamisWykonanie:Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i odrobiny soku z cytryny. Odcedzić i ostudzić.Oscypek pokroić
kolorowotorcikowo