Gęsty, pożywny koktajl na dobre rozpoczęcie dnia. Zielony, nie słodzony i bardzo smaczny. Powiem Wam, że wolę sobie rano zrobić podobny koktajl niż zastanawiać się co
Smaczna PyzaLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryWspominałam Wam wczoraj o panującym u nas czasie na koktajle. Dzisiaj proponuję bardzo orzeźwiający, prosty w przygotowaniu, bez mleczny koktajl, który zrobiłam specjal for Córcia. Smakował
Dzieje kuchennej WiewióryW sobotę byłam umówiona na śniadanie z grupą znajomych warszawskich blogerów. Wszyscy zabiegani w tygodniu a chcieliśmy spokojnie usiąść i pogawędzić o różnych sprawach. Spotkanie było
Smaczna PyzaNa zaprzyjaźnionym blogu u Moniki znalazłam ostatnio przepis na zupę z dodatkiem (sporym!) wędzonego łupacza. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPiekłam kiedyś, dawno już temu, ciasto z cukinią. Jak się okazało wymyśliła je Pinkcake, która poleciała mi również zrobienie ciasta szpinakowego. Oczywiście miałam zrobić, ale do
Zdrowa Kuchnia SowyRoladki z indyka z nadzieniem szpinakowo-oliwkowymMięso pokroić w plastry - rozbić, lekko posolićSzpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku.Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności
kolorowotorcikowomąż idzie na cały dzień do pracy i obiad będzie jadł poza domem, dostaje na wynos taki pojemniczek wyciągnięty dzień wcześniej z zamrażarki. Obiad jak znalazł. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Składniki: (blaszka o wymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku(...)muszkatołowej szczypta ostrej papryki (lub łyżeczka słodkiej papryki - wersja mniej ostra) sól, pieprz Wykonanie: Jeśli zależy nam na czasie to masę szpinakową możemy przygotować dzień wcześniej. W garnku odmrażamy szpinak na wolnym ogniu i dodajemy wszystkie wymienione składniki masy szpinakowej. Moja rada: szpinak musi być liściasty, a nie rozdrobniony. Nie chcemy papki, która kojarzy się nam z koszmarem przedszkolnych obiadów
Pyza i Surówkajednak prezentujemy jeden z bardziej oryginalnych przepisów na nią w stylu kuchni francuskiej. Dla wielu głównym bohaterem tego dania może być jednak nie tyle sama kaczka, co towarzyszący jej szpinak. To wszakże trochę kontrowersyjny, choć jakże zdrowy składnik. Kontrowersyjny, bo w ciągle unosi się nad nim aura przekonania, że jest niesmaczny. Cóż, to oczywiście kwestia gustu, ale pod warunkiem(...)ktoś próbował, i to najlepiej w kilku różnych postaciach. Niestety, wielu z nas nie próbowało, ulegając owej złej „reklamie” szpinaku. Zachęcamy, aby się przełamać, a danie poniżej może być do tego dobrą okazją. Oprócz szpinaku potrawa ta wykorzystuje także kilka innych składników jakich dotąd nie było jeszcze w recepturach na naszym blogu. Są to w szczególności risoni (makaron w kształcie
Kulinarna PokusaGdyni na obiad. Facet, który siedział z nami przy stoliku miał na swoim talerzu coś ciemno zielonego, zapytałam się mamy co to jest. A mama na to, że szpinak. Facet, który to jadł nagle zaczął zachwalać jaki szpinak jest dobry i zdrowy a więc ja również chciałam go posmakować. Oczywiście mama mi go kupiła. I co? Nie byłam(...)stanie go przełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już o kolorze, który przypominał..... sami wiecie co :) Od tamtego czasu nie wzięłam szpinaku do ust. Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również był w nim szpinak baby i ZAKOCHAŁAM SIĘ w nim. Po prostu cudowny smak. Teraz gdy robię sobie sałatkę to kupuję sam szpinak baby. Jeden
Amatorka kuchennapizzę na moim blogu, brakuje jeszcze receptury na tradycyjne calzone. Dlatego dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować w domu ten pyszny włoski pieróg z klasycznym nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu. Calzone to wieeelki pieróg przygotowywany z ciasta na pizzę. Świetny nie tylko, gdy wpadają znajomi, bo sprawdzi się na wycieczce, czy na drugie śniadanie. Do środka możecie(...)karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie . Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz mozzarelli i pomidorów. Jak zrobić domowe calzone (krok
Chilli Czosnek i OliwaArkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się(...)naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane
Sztuka gotowania w/g Samirystanowczo za szybko leci. Pocieszeniem jest to, że przed nami kolejna, organizowana przez Amber , piekarnia tegoroczna - już kwietniowa. W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku - propozycja Tosi z bloga Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo na zakwasie albo na drożdżach. Tym razem, trochę(...)braku czasu, piekłam na drożdżach, wersję zakwasową z pewnością wypróbuję później. Użyłam szpinaku świeżego, który najpierw wrzuciłam na patelnię, a kiedy zmiękł i puścił wodę, płyn odlałam i dalej postępowałam jak w przepisie. Chciałam upiec bułki w foremkach od mufinek, jednak wydały mi się bardzo duże, zdecydowałam się więc piec na blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych
Stare Gary