Kolejna ciekawa propozycja ze szpinakiem z kuchni babci Stasi. Składniki: 1 opakowanie wafli 2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego 25 dag. sera mascarpone 2 łyżki masła klarowanego pieprz biały , sól 6 ząbków czosnku 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku. Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Wafle
Z notatnikastają się coraz dłuższe i nasze oczy nareszcie korzystają ze światła dziennego, a nie sztucznego 😊 Mnie jednak nie mija szał na szpinak 😉 zwłaszcza, że o oczy trzeba dbać cały czas i regularnie dostarczać im luteiny, która znajduje się w szpinaku i jest z niego łatwo przyswajana (na podst. wykładu Wiesława I. Gruszeckiego z Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie w czasie(...)Zjazdu Fizyków w Kielcach) . Oczywiście lepiej by było, gdyby ten szpinak był poddany krótkiej obróbce termicznej, ale lepszy taki niż żaden. Składniki : pół opakowania świeżego szpinaku chili duży brzuszek wędzonego łososia kiełki rzeżuchy gruba sól sok z cytryny oliwa Do salaterki wrzucić szpinak. Chili rozdrobnić według uznania. Rozrzucić na szpinaku. Łososia rozdrobnić w palcach. Rozrzucić na sałacie. Sałatkę posypać
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny z serii zielony sok, który dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów. Sok, dzięki zawartości szpinaku, jest źródłem witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i witaminy E oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez i potas. Ze względu na wysoką zawartość prowitaminy A oraz luteiny, które są silnymi(...)antyoksydantami wykazuje działanie antynowotworowe. Szpinak ma co prawda wysoką zawartość kwasu szczawiowego, jednak jego walory zdrowotne znacznie przewyższają szkodliwe działanie szczawianów. Ponadto nie trzeba spożywać szpinaku codziennie, rotacja zielonych liści jest bardzo wskazana w codziennym żywieniu. Ścisłe ograniczenie spożywania szczawianów jest niezbędne w stosunkowo rzadkich przypadkach chorobowych charakteryzujących się nadmiernym wydalaniem szczawianów (np. Hiperoksaluria). Nie ma to jednak nic wspólnego
Book of spellsświeżych liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1 jajko 200 g mąki żytniej (typ 2000) 200 g mąki pszennej (typ 650) sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 4 porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Szpinak: Szpinak dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą i pozostawić na sitku do odcieknięcia. Do blendera lub wysokiego naczynia dodać 1 jajko, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę soli(...)morskiej i pieprz do smaku. Miksować dodając partiami liście szpinaku. Na początku będzie to sprawiać trochę problemu, jednak później w miarę zwiększania ilości masy szpinakowej będzie łatwiej. 2. Masa kluskowa: Do zmiksowanego szpinaku dodać po 200 g mąki pszennej i żytniej. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki stołowej. 3. Gotowanie: W dużym garnku zagotować 3 litry wody i osolić
Pij soki wyciskaneobiad proponuj ę Wam pyszne kluseczki ze szpinakiem, "sp ätzle", które s ą charakterystyczne dla kuchni niemieckiej i tyrolskiej. Kluseczki przygotowywane s ą na bazie jajek i m ą ki, mogą być tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę je z kawałkami boczku(...)śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje sp ätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr świeżego szpinaku 250 gr m ą ki pszennej 3 jaja 100 ml mleka s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szpinak po oczyszczeniu blanszujemy we wrzącej wodzie
La grande e la piccola cuocazabrać się za to ponownie. Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również tym razem. Naleśniki(...)zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mrożonego szpinaku woda sól Podobnie jak w przepisie na naleśniki z kaszy gryczanej , ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić. Po upływie
Kuchnia EllieRolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami nie tylko pięknie wygląda na stole, ale też wybornie smakuje. To doskonały, zdrowy i lekki obiad na wszelkie przyjęcia i imprezy rodzinne. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tak przygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta(...)lodówce, a upiec przed podaniem. Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji) : 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) 250 g sera ricotta 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju (zalewy nie wylewamy) pieprz cytrynowy (mieszanka przypraw) szczypta gałki muszkatołowej sól
Poezja smakuRyba ze szpinakiem i sosem beszamelowym jest smaczną odmianą dla codziennych dań rybnych. Nie wymaga dużego nakładu czasu a efekt jest bardzo smaczny i ładny Sprawdzi się na proszoną kolację gdyż dobrze się prezentuje zarówno w naczyniu jak i na talerzu. Smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będzie sałatka z młodej sałaty, rzodkiewki i szczypiorku skropiona odrobiną sosu vinaigrette. Wcześniej(...)stwarza pole do naprawdę wielu możliwości. Można go urozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka (zimnego
sierotka maRysia w kuchnitylko. Skorzystałam z przepisu (z małymi zmianami) znajdującego się na blogu Chilifiga . Dlaczego akurat ten przepis? Bo spodobał mi się żartobliwy opis. Składniki (proporcje na tortownicę ok. 24cm) : - 450g szpinaku (miałam swój zamrożony) - 3 jajka - 1 i 1/3 szklanki cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - 1 i 1/3 szklanki oleju (o neutralnym smaku np. rzepakowy, z pestek winogron(...)krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ ja mroziłam specjalnie szpinak do tego ciasta (nie miałam pewności kiedy je upiekę, stąd mrożenie) już przed mrożeniem dokładnie go osuszyłam. Szpinak zmiksowałam
mojewypiekiinietylkododatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczoną(...)studzimy. Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 12 płatów makaronu do lasagne; Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g); 300 g startej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)oprószenia po wierzchu; Listki świeżej bazylii do udekrowania po upieczeniu; Gałązki swieżego oregano do udekorowania po upieczeniu. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szpinak rozmrozić. Fetę odcedzić z zalewy, pokruszyć. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić rozmrożony szpinak, podsmażać przez dłuższą chwilę (aż większość wody wyparuje). Następnie dodać
Gospodyni Miejskawersji bezmlecznej ;) Na pierwszy ogień absolutny śniadaniowy standard - jajecznica, i to nie ostatnia, bo tu akurat pole do popisu jest ogromne. Żeby przyspieszyć cały proces, dobrze jest wieczorem szpinak przełożyć z zamrażalnika do lodówki, dzięki czemu zyskamy kilka dodatkowych minut rano :) Szpinak może oczywiście być rozdrobniony, ale wtedy nie wygląda to zbyt fajnie :P Olej kokosowy polecam, bo jest megazdrowy(...)dobry dla osób odchudzających się, ale jeśli chcecie, wiadomo - tłuszcz jest dowolny. Czosnku oczywiście użyć można świeżego, wtedy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę dodajemy tuż przed wrzuceniem szpinaku, pilnując, by nie zbrązowiał i na całą operację tracąc jakieś dwie minuty ;) Składniki (na jedną porcję): - dwa jajka - ok. 3 brykietów mrożonego liściastego szpinaku (albo garść świeżego) - łyżeczka oleju kokosowego
Kulinarne zapędy KokosaKupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony. I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi. Robiłam lasagne mięsną (przepis TU ), warzywną a teraz nadszedł czas na szpinakowo-brokułową. Każda z nich jest inna w smaku, choć łączy je podobne wykonanie no i oczywiście makaron-podstawa lasagne. Składniki: 12 płatów makaronu(...)ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli 1 kg. świeżego szpinaku kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% brokuły mozzarella oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 1/2 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Te piękne zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki. Na oliwie podsmażyłam
potrawyregionalnePołączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne! Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty . Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie. Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek(...)sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniotłam wszystkie składniki. Zawinęłam ciasto w folię
potrawyregionalneKażdy zna i większość lubi..my uwielbiamy! Jest to tzw. szybki obiad..zanim makaron się ugotuje szpinak jest gotowy. W wersji dla wegetarian - bez wędliny. Tak przyrządzony szpinak LUBIĘ w każdej postaci. Porcja na 4 osoby ( albo 3 bardzo głodne ): - 500 gr szpinaku mrożonego w liściach - 250 gr serka kremowego - 1 średnia cebula ( u mnie czerwona ) - 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem około 6 minut. Następnie
kawawszklancelubię. Paprykę zazwyczaj faszeruję mięsem, ale z d arzają się takie dni, że wypełnienia jest z decy dowanie bezmięsne. Skła dniki: 4 duże czerwone papryki 500g szpinaku baby 2-3 ząbki czosnku 100g pomi dorów suszonych ok 20 d ag mozzarelli w wiórkach oliwa sól, pieprz masło Przygotowanie: Paprykę przekrajamy na pół, d relujemy(...)strony pę dzelkiem smarujemy ją oliwą. W śro dku delikatnie solimy i wstawiamy na 15-20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W mię dzyczasie myjemy i osuszamy szpinak. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy go na rozgrzana patelnie (na maśle) i smażymy ok minuty. Po upływie tego czasu do czosnku do dajemy szpinak i o d czasu
ChilliJemybiałej fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych tradycyjnych na ziemniakach. CIASTO: 400g Fasoli(...)Piękny Jaś Kupiec 2 jajka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej sól NADZIENIE: 225g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny mielony 125g twarogu wędzonego DODATKOWO: natka pietruszki masło Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez całą noc. Dolać wodę i wstawić
https:KKuchniaMniamJajka zapiekane ze szpinakiem to pomysł na ciepłe i bardzo smaczne śniadanie. Lekko płynne żółtko, ścięte białko i ugotowany szpinak - idealna przekąska na ciepło. Poniższe jajka świetnie smakują podane ze świeżym, ciemnym pieczywem posmarowanym masłem. Jeżeli chcecie bardziej płynne jajka, to skróćcie czas pieczenia. Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2 garście świeżego szpinaku 1 łyżka masła(...)sól, pieprz Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, lekko go posolić. Smażyć tak długo, aż szpinak się skurczy, a sok lekko wyparuje. Na dno żaroodpornym kokilek umieścić szpinak i wbić po jednym jajku. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Piec około 18 minut w 180°C. Od razu podawać
UgotowaćŚwieże liście szpinaku na talerzu - coś wspaniałego! I choć większość ludzi szpinak smaży - warto spróbować surowych, świeżych liści - są naprawdę dobre! W tym przepisie nie podaję ilości składników, bo ich ilość będzie zależałą od tego, dla ilu osób sałatkę będziecie robić. Jeśli tylko dla siebie - solidna garść liści szpinaku wystarczy, jeśli dla większej ilości osób - może się okazać, że będziecie(...)potrzebować np. pół kilo! Składniki: liście szpinaku truskawki mozarella płatki migdałowe szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Sos balsamiczny z czekoladą: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 4 kostki gorzkiej czekolady, rozpuszczone szczypta pieprzu i pieprzu cayenne Na talerzu układamy liście szpinaku. Wykładamy na nie pokrojone w połówkę truskawki, pokrojoną w kostkę mozarellę. Migdały prażymy na suchej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jako dziecko nie znosiłam szpinaku - ale chyba mało kto lubił tę zieloną, śmierdzącą paćkę, którą serwowano nam w przedszkolach. Teraz szpinak bardzo lubię i staram się go od czasu do czasu przemycać w domu. Można z niego wyczarować naprawdę super rzeczy - na blogu znajdziecie m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam(...)makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dzisiejsza propozycja na obiad to pierogi ze szpinakiem. Smaczne, sycące i zdrowe. Polecam! Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej, ły żka masła, pieprz, sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło , d odajemy(...)szpinak, przeciśnięty przez praskę czosne k i doprawiamy do smaku. Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy
paapilotkaaJajko sadzone na szpinaku to prawadziwa bomba witaminowa. Wyjątkowego smakuje dodają potrawie listki czosnku niedźwiedziego, które idealnie podkreślają smak szpinaku.Czosnek ze szpinakiem to nieodłączny duet, dlatego jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego koniecznie dodaj zwykły. Zapraszam zatem na pyszne wiosenne śniadanie lub w towarzystwie ziemniaków na znakomity wiosenny obiad. Prosto, pysznie i bardzo zdrowo! Składniki na 2 porcje: pęczek świeżego szpinaku(...)jajka "0" listki czosnku niedźwiedziego sól, pieprz gałka muszkatałowa szczypiorek 1 łyżka masła ghee Wykonanie: szpinak i czosnek niedżwiedzi pozbawić grubych ogonków, następnie dokładnie umyć, najlepiej cały szpinak zanurzając w wodzie. Listki czosnku niedżwiedziego pokroić w paseczki odsączony, ale nie osuszony szpinak i posiekany czosnek podsmazyć na patelni na rozgrzanym maśle. Chwilę poddusić, dodać gałkę muszkatałową, następnie gdy zmięknie przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Trudno wymienić wszystkie pozytywne właściwości szpinaku. Jest ich tak wiele, że powinniśmy pamiętać o tym by włączać go do naszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu(...)składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego szpinaku 2 jajka 1 mała czerwona cebula 1 pomidor 1 ogórek gruntowy Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry
Szefowa kuchniNiedawno dostałam dużą formę na suflet dzięki temu mogłam przygotować suflet ze szpinaku i koziego sera. Bardzo lubię szpinak a w formie sufletu i z połączeniem z kozim serem zachwycił mnie jeszcze bardziej. Ponieważ pierwszy raz piekłam tak duży suflet nie byłam pewna co do czasu pieczenia, ale myślę, że udał się bardzo dobrze. Składniki: 500 g świeżych liści szpinaku(...)posmarowania formy Wykonanie: Formę na suflet posmarować masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki i ponownie posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C Liście szpinaku umyć, oczyścić a następnie na chwilę wstawić na ogień żeby zmniejszyły objętość. Następnie odsączyć na sicie i ostudzić. Tak przygotowany szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Cebulę drobno
Mama Gotujemają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje. Składniki: 7 grubych naleśników starty żółty ser do posypania tortu ½ pęczka natki pietruszki nadzienie ze szpinaku: 1 kg świeżego szpinaku 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól pieprz nadzienie z pomidorów: 2 pomidory 2 cebule(...)mielona papryka oregano bazylia szczypta mąki sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Usmażyć naleśniki. 2. Przygotować nadzienie ze szpinaku: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić. Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę
Mama GotujeGozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)jest idealne Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą Turecki chlebek GozlemeSkładniki na 4 duże plackiCiasto:450 g mąki pszennej /przesianej/18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/1 łyżeczka cukru125 ml ciepłej wody160 ml ciepłego mleka1 łyżeczka soliFarsz:1 duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka oliwy200 g szpinaku (małe listki)200 g sera
UgotujmyTo.plZupa szpinakowa z jajkiem...Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku.Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków.Aromatyczna i pyszna!Smacznego! Składniki:450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);2 średnie marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej(...)Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje.Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i peiprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia
Gospodyni Miejskadużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z dorsza100 g niebieskiego sera pleśniowego2 łyżki oleju1 łyżka masłasólpieprzSzpinak:400 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki wodysólpieprzPrzygotowanie:Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek(...)lekko zrumienić. Dołożyć szpinak, wodę i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem.Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę
Oryginalny smakbyło mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi. Na wspólne ucztowanie zaprosiłyśmy do naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek "Arla Apetina - Czosnek i Zioła". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi". SKŁADNIKI:* Biszkopt Bezglutenowy:- jajka, 4- szpinak liściasty(...)zwykły proszek do pieczenia/* Dodatki:- Serek ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła",- główka czosnku,- łosoś wędzony 200 gram - koperek,- oliwki zielone i czarne do dekoracjiWYKONANIE:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3. Następnie
Wypisz WymalujDziś po raz kolejny proponuję danie z wykorzystaniem dyni, której teraz wszędzie jest pełno i to w doskonałej cenie. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w przepysznym sosie dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree dyniowe Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron(...)kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym (3-4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki
karmelowyZielony chłodnik z grzankami zimą? A czemu nie! Przygotowałam takie zielone cudo na śniadanie, jest to szybkie śniadaniowe danie, wystarczy mieć świeży szpinak, zimny jogurt, ogórek i sałatę. Bo kto powiedział, że chłodniki muszą być jedynie z botwinki? Albo, że chłodniki jada się tylko latem! Nic błędnego, ja regularnie cały rok pijam zimny kefir, czy jogurt, można je jedynie urozmaicać(...)owoce, następny w kolejce będzie burak, z którego zrobię koktajl. Ten zielony chłodnik z grzankami na jogurcie to taki bardziej wypasiony koktajl warzywny. Polecam też koktajl warzywny z surowego szpinaku i kefiru. Niestety aby przygotować chłodnik potrzebny jest blender, który zmiksuje szpinak i sałatę z jogurtem. Ogórki kroimy zaś w paseczki razem ze skórką. Do przygotowania potrzebujemy 2 garści szpinaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)opakowaniu (w przypadku brązowego ryżu będzie to ok. 30 min.). Teraz mamy chwilę dla siebie :) Kiedy do końca gotowania ryżu zostanie ok. 15-12 min., możemy zabrać się za szpinak. Oczyszczamy i płuczemy go dokładnie, osuszamy i siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju (uwaga, by nie przypalić
Ratunku obiadMiałam paczuszkę szpinaku i nie zawahałam się jej użyć :). Cieszę się, bo na rynku pojawia się powoli świeży szpinak, ale mrożony też jest niezły. Lubię zdrowe smoothies, bo można w nich przemycić warzywa. Moja córka bardzo chętnie takie mixy wcina nazywając je "koptajlami" - w sumie są to koptajle, bo dają niezłego kopa witaminowego :D. Dla kogo: dla chcących przemycić(...)szpinak w przyswajalnej postaci dla kochających zielone koktajle dla fanów zdrowego odżywiania Składniki: 1 ananas 150-200g szpinaku (może być mrożony) 2 banany szklanka wody Wykonanie tradycyjne: Ananasa i banany obrać pokroić je na kawałki. Składniki (poza wodą) włożyć do blendera. Jeśli korzystacie ze szpinaku w liściach można wyciąć twardsze łodyżki. Zblendować całość na masę, dolać wodę (wg uznania
Mania WypiekaniaPyszne pierożki z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Podobnym daniem w kuchni greckiej jest spanakopita, czyli lazania z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Lazania jest równie pyszna, ale pierożki świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska. Podawałam(...)sosem słodkie chili. Były bardzo smaczne i niesamowicie chrupiące... Składniki: nadzienie: szpinak 200 g, cebula pół szt, ser feta 100 g, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: ciasto filo 270 g, masło 120 g, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy
kulinarne odsłony patiwielbicieli zielonego w kuchni polecam dzisiaj roladę serową z nadzieniem z kurczaka i szpinaku. Rolada może być serwowana zarówno na ciepło jak i na zimno, u nas najczęściej podajemy ją na zimno. Do masy serowej dodałam koncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie. Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę(...)przygotujemy w kilkanaście minut. Polecam! Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem Składniki: Na masę serową: 300g sera żółtego, drobno startego 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Na nadzienie: 2 piersi z kurczaka 400g mrożonego lub świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g sera feta przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Nadzienie: piersi z kurczaka kroimy
Smak mojej kuchniWychodzi na to, że mam do zaproponowania kolejny przepis przy użyciu drożdży i szpinaku. Chyba się monotematyczna trochę robię ;) Ale cóż spodobały mi się ostatnio wypieki z drożdżami, a szpinak uwielbiam. I z tego połączenia moich dwóch ulubionych składników powstała taka oto pizza. Składniki 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody 100 g szpinaku(...)pieczarek pół małej cebuli szalotki pół mozzarelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, połowy wody, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Szpinak gotujemy w rondelku przez około 5 minut, zostawiamy do ostygnięcia. W rondelku podsmażamy pieczarki z drobno pokrojoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody
Delusional Trinenaleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W mojej kuchni często używam szpinak do przeróżnych dań. Tym razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :) Zachęcam do wypróbowania, bo bez mięsa(...)wszystko co bez mięsa jest nie smaczne i syte ! Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem ! Piszę całkiem serio :) Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem :D Składniki: Naleśniki: mąka 200 gram mleko 600 ml. jaja 4 szt. olej 1 łyżka szczypta soli Farsz: szpinak mrożony 600 gram mozzarella
Kuchnia Paulettesnaleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W mojej kuchni często używam szpinak do przeróżnych dań. Tym razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :) Zachęcam do wypróbowania, bo bez mięsa(...)wszystko co bez mięsa jest nie smaczne i syte ! Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem ! Piszę całkiem serio :) Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem :D Składniki: Naleśniki: mąka 200 gram mleko 600 ml. jaja 4 szt. olej 1 łyżka szczypta soli Farsz: szpinak mrożony 600 gram mozzarella
Kuchnia Paulettesjajko przypada 80-90 gram gotowego purèe z warzyw, dobrze odsączonego z wody. Zielony makaron - możemy przygotować dodając do niego purèe ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki: 500 g maki 250 g świeżego szpinaku 4 jajka szczypta soli Przygotowanie: Szpinak obieramy, myjemy i gotujemy ok. 6 minut(...)małym ogniu w bardzo małej ilości wody. Szpinak odsączamy, drobno siekamy lub mielimy. Szpinak nie powinien być zbyt wodnisty. Możemy go odsączyć na sitku, gdy jest taka potrzeba. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy szpinak. Wyrabiamy
La grande e la piccola cuocaalways surprising – so little ingredients and almost lack of work and the final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion(...)blue cheese 200 g Greek yogurt 200 g tagliatelle pasta garlic, salt, pepper Parmesan/Grana Padano just for finish Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Szpinak umyj i pourywaj „ogonki”, nie jest to konieczne, ale szpinak lepiej smakuje bez łykowatych łodyżek. W zależności od wielkości patelni wrzuć całość szpinaku do zeszklonej cebuli lub partiami
Martyna CooksFUSILLI ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab(...)combining my laziness with the content of my fridge came a nice and simple dinner. SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 100 g sera typu lazur 400 g mrożonego szpinaku 4-5 pomidorów 2-3 ząbki czosnku 360 g schabu w plastrach 200 g jogurtu greckiego czerwony pieprz, sól INGREDIENTS: 1 medium onion 100 g blue cheese 400 g frozen spinach
Martyna CooksROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI SUSZONYMI Oto propozycja na szybki, niedzielny obiad. Uwielbiam smak szpinaku i pomidorów suszonych. A jeżeli się je ze sobą połączy, to efekt jest jeszcze lepszy. Polecam je, tak dla odmiany, zamiast tradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika(...)pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony w drobna kosteczkę czosnek i podsmażyć z 1-2 min. Dodać do tego szpinak i podsmażyć. Na końcu dodać pokrojone pomidory suszone, przyprawić solidnie
Calzonella.comSałatka ze szpinakiem, gruszką i serem pleśniowym Szpinak dumnie rośnie w moim ogródku, dopominając się, że czas najwyższy już go zrywać...tak więc, zerwałam, część zamroziłam, ale nie mogłam się oprzeć pokusie by pochrupać go w smakowitej, prostej, ale niesamowicie wykwintnej sałatce z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, a wszystko polane aromatycznym sosem winegret...wszystkie smaki w tej sałatce(...)inne, a jednak smakuje wybornie. Składniki: pęczek świeżego szpinaku 1 gruszka 100 g orzechów włoskich 120 g camembert sos winegret Sposób przygotowania: Szpinak umyć, osuszyć, poukładać na dużym płaskim talerzu. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, lub większe cząstki, posypać po szpinaku. Orzechy włoskie lekko posiekać i posypać po szpinaku. Ser pokroić w kosteczkę, posypać wszystko. Przyrządzić sos winegret . Przed samym
na moim stole...Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo(...)smarowania. Składniki na ok. 8 sztuk. Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy
Kuchenne WariacjeSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 50 dag, kasza manna 4 łyżki, drożdże świeże 30 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona(...)pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać z 3 minuty mieszając na dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną
W Mojej Kuchni LubięŻeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego łososia na szpinaku, chodziło to pyszne zielsko za mną. Pretekst gotowy. Mąż za szpinakiem nie przepada, ale zwabiony formą podania i soczystym mięskiem kurczaka przyswoił przy okazji i witaminy ;) Składniki (na mega-sycący(...)obiad dla 2-3 osób): 12 sztuk cannelloni nr 53 (np. Lubella Inspiracje) ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 3-4 kulki szpinaku mrożonego w liściach (ja użyłam rozdrobnionego, żeby Mąż łatwiej przyswoił) 200 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietany 12% 15 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz szczypta szafranu 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Umytą
Kuchnia po mojemurozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki (dla 2 osób): 2 filety ze świeżej(...)morskiej ryby dowolnego gatunku o zwięzłym , niezbyt tłustym mięsie 3 - 4 kulki szpinaku liściastego mrożonego 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany 12-18% 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz szczypta Vegety kilka plasterków cebuli Przygotowanie: Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obkładamy plastrami cebuli. Solimy, pieprzymy, oprószamy szczyptą przyprawy typu Vegeta
Kuchnia po mojemuswoim blożku. Nawiązując do rzeczywistości - oto przepis na kanapkę bez wędliny, a jednocześnie kolejne smarowidło do pieczywa. Składniki (na ilość próbną): 1 - 2 jajka 1 - 2 garście świeżego szpinaku(lub 2 kulki mrożonego w liściach) 1 ząbek czosnku masło do podgrzania szpinaku sól, pieprz majonez Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szpinak podsmażamy na maśle. Doprawiamy tartym czosnkiem, solą(...)pieprzem. tak przyrządzony szpinak blendujemy na gładką masę.Jajka siekamy drobno. Dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majonez - do uzyskania kremowej konsystencji. Smarujemy pieczywko - najlepiej ciemne i wieloziarniste i wcinamy ze smakiem. Pasta ta powstała jeszcze zanim stało się wiadomo co. Miałam wtedy "smaka" na szpinak, a że czwartek wieczór był, to tak zrodził się pomysł na wkomponowanie
Kuchnia po mojemukazdym markecie można kupić takie "gotowe danie". W sumie jeśli miałabym jakieś kupić to właśnie to. Tym razem spróbowałam sama je zrobić Kostka rybna z mintaja ze szpinakiem w cieście francuskim SKŁADNIKI: 6 szt. zamrożonych kostek z mintaja opakowanie szpinaku opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, bazylia, suszone pomidory, oliwa Na początek trzeba przygotować szpinak(...)rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i pozostałe przyprawy. Zredukować całkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach. Piec w piekarniku nastawionym
MarciochaKucharzySzpinak to warzywo kontrowersyjne. W okresie dzieciństwa najczęściej bezskutecznie próbowano nas przekonać do zdrowotnych właściwości tego warzywa. Zachęcano do jedzenia w przedszkolu - najczęściej w postaci płynnej papki (rozdrobnionego szpinaku), który swoją konsystencją zniechęcał od pierwszego spojrzenia na talerz. Tajemnica, tak na prawdę, leży w przyrządzeniu. To pochodzące, najprawdopodobniej, z Azji południowo-zachodzniej warzywo kocha czosnek i odrobinę tłuszczu (witaminy(...)rozpuszczają się w tłuszczach) i przyprawy, w szczególności zioła. Jest również bogate w witaminę C i magnez. Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: - 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok 400 g mrożonego szpinaku) - 2 ząbki czosnku - zioła (ja użyłam mieszanki zioła dalmatyńskie) - łyżeczkę oliwy - sól, pieprz - bulion warzywny (ok 500 ml) Świeży szpinak umyć dokładnie na sitku, osuszyć z nadmiaru
Szybko Tanio Smaczniesię w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki(...)tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki 3 pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki 1-2 plastry cebuli czerwonej - pokrojona w drobną kostkę 3 plasterki niebieskiego sera pleśniowego - np. Gorgonzola, podrobiony w mniejsze kawałki W roli głównej: pieczarki
Grunt to przepis!delikatnie mówiąc nie najlepsza nam się zrobiła, więc chęć na wyjście gdziekolwiek jest minimalna. Pomyśleliśmy zatem, że możecie znaleźć więcej czasu na zrobienie czegoś fajnego do jedzenia. Jeśli lubicie szpinak i kalafior to na pewno będzie Wam smakować. Nasz dzisiejszy pomysł to super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior. Czerwony kalafior(...)kolorystykę dania podaliśmy do tego tzatziki. Wyszło super i smak jest bardzo ciekawy. Zobaczcie co nam wyszło z tych pomysłów i zróbcie sobie to w Waszych domach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku
vegetanieDziś zapraszamy na szybką i smaczną sałatkę na liściach świeżego szpinaku. Jajka z serem feta i szpinakiem smakują świetnie, a smak uzupełnia sos czosnkowy. Takie szybkie sałatki u mnie sprawdzają się znakomicie na kolacje. Sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 3 jajka 50 g sera typu feta light 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego 1 ząbek czosnku pieprz kolorowy sól Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie.Składniki:pęczek świeżego szczawiu20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego, ja użyłam szpinak rozdrobniony Iglotex4 jajka3 l bulionu warzywnegoolej do smażenia2 ząbki czosnkusól morska czosnkowa z ziołami(...)Kamisśmietana do zabielenia ( niekoniecznie)pieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak ze szczawiem,całość blenderujemy. Dokładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.Gotujemy ok.20 minut, doprawiamy solą , pieprzem. Jeśli lubimy zabielamy zupkę.Lubię szpinak Iglotex za jego małe
Z Majeczką w kuchniTarta szpinakowa Dzisiaj zapraszam na pyszną i prostą w wykonaniu tartę szpinakową.Jak nam wiadomo szpinak ma dużo właściwości zdrowotnych i witaminŻle przyrządzony był kiedyś zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :) Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :)Składnik ina ciasto ; 2,5 szkl(...)mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania4 żółtka1 łyżeczka soli1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia150 g margarynyFarsz;450 g szpinaku siekanego z Frosty5 jajeksól, pieprz , czosnek do smaku1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ;Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Formę do tarty wysmarować margaryną
Sama słodycz i szczypta chilisposób nie mogą być podróbkami. Dodatek zieren sprawi, że wielki głód się uciszy a Wasze pragnienie oraz pragnienie Waszych gości, na danie główne w znacznym stopniu wzrośnie... Składniki -świeży szpinak -salsa di pomodoro robiona w domu- te sosy z butelek marki nijakich są zbyt kwaśne i dziwne jakieś.Lepiej przygotować salsę w domu ze świeżych pomidorów , to nic trudnego. -czosnek(...)lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały. Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino. Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od czasu do czasu.Możesz dodać oliwy z oliwek. Do lekko chłodnego szpinaku dodaj kubeczek ricotty
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku(...)odsączyć go na sicie, po smażeniu można też tak uczynić- ostudzić Przełożyć do naczynia w którym szpinak można wymieszać swobodnie z 4 żółtkami oraz ubitymi na pianę białkami (pianę wkręcamy ostrożnie łyżką drewnianą) Doprawić go do smaku solą, pieprzem Rozsmarować na papierze do pieczenia na blaszce o wymiarach 34 x 24 cm, jeden koniec powinien być cieniej rozsmarowany
Proste PotrawyKurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim z szynką i serem? Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc zwykle robię obie... :)SKŁADNIKI 4 piersi z kurczaka 2 opakowania ciasta francuskiego1 żółtko sól, pieprzDo wersji z szynką4 plasterki szynki4 plasterki sera żółtegoWersja ze szpinakiem i fetą200 g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku100(...)pieprzymy.Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopniprzez
Moje Kuchenne RewelacjeSzpinak nie każdy lubi, do niedawna również nie byłam jego fanką. Jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami staje się naprawdę wspaniałym dodatkiem. Jest to doskonała alternatywa dla nudnych piersi z kurczaka. Danie idealne na szybki obiad. Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową Składniki: 2 piersi z kurczaka 3-4 łyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej(...)sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem
Mania Gotowania