Niedawno przedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne. Składniki: Surowe ciasto na pizzę w rolce Opakowanie mrożonego szpinaku 150 gram boczku wędzonego parzonego 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 jajko Sól Pieprz Sok z cytryny(...)Serek typu almette śmietankowy Ser żółty typu gouda Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie całość dodajemy do szpinaku. Szpinak przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy szpinaku. Razem chwile przesmażamy mieszając ( jajko zagęści szpinak
Smaki Ewydziś proste danie w kolorowym wydaniu, by uciekać od szarości życia i wykorzystuję gotowe ciasto francuskie prosto ze sklepu, czasu zabrakło na przygotowanie domowej podstawy tarty. Ostatnio nieomal nadużywam szpinaku. Najczęściej baby w jego cudownej naturalnej postaci, ale dzisiaj wykorzystuję prawie gotowca. Nie jest to jednak istotne. Istotą sprawy jest uzyskanie pożywnego, zdrowego i pełnego zielonej nadziei talerza(...)magicznej mocy, jak w tej starej kreskówce, gdzie marynarz Papay, wzmocniony puszką szpinaku, mógł góry przenosić bez wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany
I tu będę miała takie teNaleśniki kojarzą nam się najczęściej z dzieciństwa jako słodka przekąska. Dzisiaj przedstawię trochę inną odsłonę naleśnika, bowiem naleśnik ze szpinakiem z sosem beszamelowym. Sos beszamelowy to popularny dodatek do zapiekanek czy właśnie naleśników podawanych na słono. Prosty w przygotowaniu, a potrafi urozmaicić banalną potrawę. SKŁADNIKI: 200 g mąki 200 ml mleka 2,5% 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko szczypta(...)soli pół opakowania mrożonego szpinaku liście ( ewentualnie rozdrobniony) lub ok. 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku łyżka masła 3-5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu 3 łyżki masła 5 łyżek mąki szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu i pół szczypty soli opcjonalnie: 1 pomidor pół ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe 1/3 sałaty lodowej lub masłowej oliwa z oliwek
smacznieinatematWilec wodny, nazywany też wodnym szpinakiem, jest spokrewniony z naszym powojem polnym. Tworzy puste pędy długości 2-3 metrów, unoszące się na powierzchni wody. Jest powszechnie uprawiany w Azji Południowo-Wschodniej ze względu na jadalne liście i pędy. Jego angielska nazwa, pod którą można spotkać też przyrządzane zeń potrawy, to "morning glory". W Polsce raczej trudno go dostać(...)warszawskiej Białołęce. Przygotowanie go okazało się o wiele prostsze niż myślałem, a efekt końcowy tak pyszny, że na pewno częściej będzie gościł na moim stole. Składniki: - pęczek wodnego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryczka chilli - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu rybnego - łyżka brązowego cukru (ja dodałem muscovado) - 1/5 szklanki zimnej wody - olej lub oliwa Przygotowanie: Na początek
W SMAKDziś przepis w którym użyłam mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Nie jest to potrawa skomplikowana, tylko taka by każdy mógł sam ją przyrządzić i przekonać się o walorach smakowych szpinaku. Bo w tej zupie najważniejszym składnikiem jest właśnie szpinak. Ja robiłam ją pierwszy raz, ale przypadła mi do smaku i wiem, że przyrządzę ją powtórnie. Szpinak 1000 listków świetnie się(...)niej sprawdził.Zachęcam do ugotowania tej prostej potrawy :) Składniki : 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku 1 litr rosołu szpinak- 750 g, wystarczy 3/4 opakowania "Szpinak 1000 Listków" Bonduelle olej do smażenia ewentualnie śmietana i cytryna Jeśli nie mamy gotowego rosołu, ugotujmy sami wywar do którego wrzucimy listek laurowy, pieprz ziarnisty, sól i odrobinę vegety (jeśli używacie) do smaku. Przygotowanie
Proste Potrawymój eksperyment jeszcze z weekendu majowego, miałam więcej czasu no i byłam u mamy, która dysponuje gofrownicą, więc postanowiłam zrobić na śniadanie gofry ze szpinakiem. To, że szpinak się dobrze sprawdza dodany do ciasta przetestowałam już w tych szpinakowych naleśnikach i tak jak w tamtym przepisie tak i tu, szpinak lekko zabarwił ciasto, nie wpływając prawie na smak. My zjedliśmy(...)tymczasem robię sobię krótką przerwę i lecę odwiedzić moje ukochane miasto – Paryż, liczę na to, że oni już mają wiosnę. Więc do usłyszenia w następnym tygodniu. Gofry ze szpinakiem i truskawkami Drukuj Prep time 5 min Cook time 20 min Total time 25 min Bezglutenowe gofry ze szpinakiem na bazie płatków owsianych i mąki gryczanej Author: www.cookingforemily.pl
Cooking for EmilyWege piątek Dziś przygotowałam dla Was wspaniałe danie wegetariańskie - polecam je szczególnie fanom szpinaku, ale myślę że innym też ono zasmakuje. Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką kojarzy mi się z Grecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować(...)samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki : 800g mrożonego szpinaku (siekanego) 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 200g fety kilka kawałków marynowanej papryki (200-250g), ewentualnie w oliwie 1 łyżeczka bazylii (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki mięty (użyłam suszonej
Codzienne GotowanieGenialne w swej prostocie i smaku trójkąty z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem ze szpinaku, fety, czosnku i cebuli. Z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej i świeżego pieprzu. W nadzieniu znajduje się również ser kozi, który osobiście ubóstwiam i jem go dużo za dużo:D, ale jeśli chcecie, możecie spokojnie go pominąć. Trójkąty te robi się bardzo łatwo, a ja podaję(...)nadzienie smakuje idealnie :) Przy okazji tego wpisu dziękuję Beatce za wspaniałą inspirację :* SKŁADNIKI (na 24 duże trójkąty): 2 duże opakowania ciasta francuskiego (2 x 450 g) 1 opakowanie szpinaku w liściach (250 g) 1 opakowanie sera typu Feta 80 g twardego sera koziego (opcjonalnie) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy 1,5 łyżki
Słodko-Słony Świat IlonyNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :) Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <-- Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram(...)miksujemy blenderem. Jeżeli będzie za gęsty dodaj jeszcze wody lecz nie dużo aby nie przesadzić i nie zrobić sobie zupy. Gotowe ;) Jeżeli mamy mikrofalówkę możemy iść na łatwiznę i szpinak rozmrozić właśnie w niej, lecz jeżeli jesteśmy na etapie takim jak ja i nie posiadamy mikrofalówki idziemy na piechotę i wrzucamy szpinak do garnka. Rozmrażamy go na małym ogniu
W Moim Magicznym Domuprzygotowanie wszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać, a gdy już udało mi się(...)kupić, jakoś zwyczajnie się nie składało. Pomyślałam, że wyzwanie przygotowania dania makaronowego ze szpinakiem będzie świetną okazją, aby w końcu wykorzystać ten makaron. Danie jest smaczne i zdrowe, jego przygotowanie zajmuje co prawda nieco czasu, ale z pewnością jest tego warte. Polecam, nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem, ponieważ dzięki takim właśnie daniom można się do niego przekonać
Codzienne Gotowanieszybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól Muffiny z dynią, papryką fetą(...)szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich czosnek. Mieszamy zawartość obydwu
Pyza i SurówkaPrzyszedł czas na bardziej ambitny przepis - risotto. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Ja wybrałam nasze ulubione połączenie szpinaku, pomidorów suszonych i mozzarelli. To danie nie lubi pośpiechu, wręcz przeciwnie trzeba mieć dużo cierpliwości i powoli mieszać składniki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ale ta cierpliwość się opłaca. Spróbujcie. Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą(...)bulion: marchewka, pietruszka z natką, seler z natka, por, ziemniak ok. 1,5 litra wody przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oliwa 1 cebula pół opakowania szpinaku 1 szklanka ryżu Arborio 150 mli białego wytrawnego wina pół słoika suszonych pomidorów 250 g sera mozzarella parmezan bazylia do dekoracji Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą Przygotowanie: Warzywa
Pyza i SurówkaDzisiaj kolejny przepis dla miłośników jajek oraz kolejna „promocja” szpinaku. Jeśli dodać do tego usmażone na maśle grzyby i czerwoną paprykę, będzie i smacznie, i zdrowo, i kolorowo – czyli dokładnie tak, jak powinno To danie jest w praktyce rodzajem sałatki w klimatach kuchni francuskiej. Łączy smaki ostre, kwaśne i łagodne, ale w bardzo zrównoważonych proporcjach. Dlatego nie jest mdło(...)mniej jednak w wersji z jajkami w koszulkach sałatka jest lżejsza zarówno pod względem smaku, jak i kalorii. Sprawia też wrażenie delikatniejszej. Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 2015-05-22 10:02:23 Oryginalna w smaku i świetnie wyglądająca sałatka we francuskim stylu. Świeży zielony szpinak połączony z przysmażonymi na maśle grzybami i papryką, przykryte delikatnym jajkiem
Kulinarna Pokusazeszłego lata bez pamięci zakochałam się w .... szpinaku! Uwielbiam go prawie w każdej postaci. Swego czasu marynarz Papaj wprowadził trend na to zielone odżywcze warzywko, i bardzo dobrze, ponieważ szpinak to cenione źródło witamin, błonnika i soli mineralnych, bogate w żelazo i fosfor. Poniżej przedstawiam przepis mojej uzdolnionej sąsiadki Franczeski, na szpinakowy krem z pierścią kurczaka, serem pleśniowym, kiełkami(...)grzankami. No to do dzieła: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach - 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym) - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa (lub bulionetka) - kiełki z rzodkiewki - 8 ząbków czosnku - śmietana 18 volt - 5 kromek chleba na grzanki - podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku - sól - pieprz Gotujemy bulion
upichconaNaleśniki ze szpinakiem posypane żółtym serem i zapiekane robiłam już kilka lat temu. Były pyszne a ja zupełnie zapomniałam, że można je przyrządzić w taki sposób. Naleśniki okazały się nawet lepsze niż pamiętałam. Naleśniki robiłam według poniższego przepisu. Wyszło ich więcej niż potrzebowałam, ale nic nie szkodzi, posmarowane konfiturą z wiśni były pyszne. Składniki: Ciasto (około 8 dużych naleśników(...)szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Pozostałe: 500 g szpinaku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku g ałka muszkatołowa pieprz ½ opakowania sera feta starty ser żółty do posypania naleśników przed zapiekaniem Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane
Mama GotujeKolejny przepis w którym wykorzystuje dużą ilość świeżego szpinaku. Ja kupiłam płaty świeżego pstrąga, miał to być filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny(...)filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany (u mnie 18%) sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Rybę umyć, oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę doprawić solą pieprzem i cytryną a następnie opruszyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć
Mama Gotujejuż jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze szpinakiem. Ten farsz akurat jest z dodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 1 cebula 4 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę(...)minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i gotować. Gdy szpinak się rozmrozi dodać gałkę i pieprz. Gotować aż nadmiar wody odparuje. Szpinak ostudzić. Jeśli w szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać
Mama GotujePaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku(...)ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200 g żółtego sera Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu
Słodka StronaOstatnio cierpimy na niedobór czasu i szpinaku - jakkolwiek to brzmi. Do obecnych schorzeń dołączyło też wzmożone zapotrzebowanie na oliwki (które dziwnym trafem losu cały czas się kończą) i syndrom zwany "chodzi za mną...COŚ" i "COŚ bym zjadła". "Coś" było bliżej niezidentyfikowane i za każdym razem, gdy wydawało nam się, że znalazłyśmy trop, to jednak niedosyt wciąż zostawał. Rozwiązanie sytuacji(...)było jasne. Było pyszne i szybkie. Sałatka. Szpinak pojawił się w pierwszej kolejności, oliwki dołączyły chwilkę później, ananas dopasował się idealnie ale brakowało tym razem tego "CZEGOŚ". Kolejne składniki tworzyły bajeczne połączenie, ale to jeszcze nie było to czego danego dnia szukałyśmy. Postawiłyśmy więc na... czarny kawior. I to właśnie on był poszukiwany. To właśnie on okazał się przestępcą, który
Wypisz WymalujSzpinakowa rolada z łososiem...Jajeczno-szpinakowe ciasto.Oblepione puszystym serkiem twarogowym.Z dodatkiem wędzonego łososia.Smakowita przekąska!Składniki:Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;1 łyżeczka masła;4 jaja;2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy, waga 1 opakowania 150 g);150 g łososia wędzonego w plastrach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Szpinak rozmrozić(...)rozgrzane na patelni masło wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać łyżkę chrzanu i podsmażyć. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.Podsmażony szpinak z chrzanem dobrze odsączyć na sitku i wystudzić.Oddzielić białka i żółtka jaj.Żółtka jaj dodać do wystudzonego szpinaku. Wymieszać.Z białek jaj ubić sztywną pianę. Dodać delikatnie do szpinaku i wymieszać.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Na
Gospodyni Miejskazaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem czosnku można go przesmażyć razem ze szpinakiem. Zachęcam !Do podsmażenia szpinaku użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej dietySzpinakowy chłodnik(...)olejem rzepakowym Składniki na 3-4 porcje: 2 gęste jogurty naturalne po 400 g każdy 2 ząbki czosnku 250 g świeżego szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ogórki gruntowe sok z cytryny sól pieprz Wykonanie:Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez
Kulinarne przygody Gatity