racji tego że uwielbiam szpinak to zawsze mam go w zamrażarce , wiec dziś wypadło na krokiety z jajkiem i szpinakiem, no i mogę powiedzieć że były i się zmyły , został tylko pusty talerz do umycia , jeżeli nie masz pojęcia co ugotować jutro na obiad , to zapraszam do przygotowania krokietów z jajkiem i pysznym szpinakiem . Potrzebne nam będą ( masa szpinakowo(...)jajeczka 5 jajek ugotowanych na twardo 1 paczka szpinaku mrożonego w kostkach 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki serka ziołowego topionego sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Wykonanie Ugotowane wcześniej jajka ścieram na tarce , a między czasie do rozgrzanego garnka z odrobiną oliwy przesmażam
Mój Smakwiesz, że z brokułów można przygotować rewelacyjne pesto, a jarmuż smakuje najlepiej w koktajlach? Jak najlepiej wykorzystać natkę z pietruszki, aby zachować wszystkie jej właściwości zdrowotne? Z czym połączyć szpinak? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zestawieniu najlepszych przepisów z zielonymi warzywami! Na zdrowie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna(...)natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl pietruszkowy Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą
Moja smaczna kuchniarozłożyć (rozcieńczyć) na objętość i z 2 zupek z torebki zrobić wartościową 4 porcjową smaczną zupę ze świeżymi składnikami. Zupa ma być szybka i łatwa, dlatego zalecam dodać zwykły szpinak. Jednak jeśli ktoś ma dostęp do oryginalnych składników azjatyckich, zwykły szpinak niech zastąpi jeszcze zdrowszym szpinakiem wodnym , pochodzącym z Azji. Warto. Składniki na 4 porcje: 1 łyżka dobrego oleju(...)szczypiorkiem 1/2 papryczki chili (bez pestek) 1 litr bulionu drobiowego sok z 1/2 cytryny 2 paczki krewetkowej zupki chińskiej 1-2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego garstka świeżych liści szpinaku lub szpinaku wodnego 150 g różowych małych krewetek Przygotowanie: Szpinak opłukać i osączyć na sicie. Pół papryczki chili pokroić w cienkie krążki usuwając pestki Cebulę dymkę pokroić ze szczypiorem w krążki
Sztuka gotowania w/g Samiryfejsbukowej akcji Zielono mi! organizowanej przez Trochę inna Cukiernia . W dniach 17-20 marca nastanie tam istna zielona inwazja ! Ja też się do niej dołączam z propozycją Makaronu ze szpinakiem w towarzystwie serka ricotta :) Składniki na 4 porcje: 1 paczka makaronu penne [250g] 1 paczka mrożonego szpinaku siekanego PROSTE HISTORIE [450g] 1 opakowanie serka ricotta [250g] 4-5 ząbków czosnku(...)łyżka oleju rzepakowego - do smażenia sól, pieprz czarny - do smaku Szpinak wyjąć kilka godzin wcześniej do rozmrożenia - ja zostawiam na noc w lodówce, by powoli odtajał; tak jest zdrowiej niż przy szybkim rozmrażaniu w mikrofali czy w temperaturze pokojowej . R ozmrożony szpinak wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Podsmażyć do odparowania większości wody. Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę
Grunt to przepis!Makaron ze szpinakiem i mozzarellą , to pyszne i zdrowe danie, doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację ze względu na lekkostrawne składniki. Przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom szpinaku a tym, którzy za nim nie przepadają z pewnością pomoże się do niego przekonać. Połączenie szpinaku i czosnku, szczególnie podsmażonego na maśle, to jedno z najlepszych połączeń kulinarnych(...)lepszego smaku a dzięki połączeniu kilku, sprytnie dobranych składników nie zapomnisz smaku na bardzo długo i nie raz wrócisz do tego przepisu. Życzymy smacznego i szybkiego przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem. PRZYGOTUJ (2 porcje) : - 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np.penne - 150 g szpinaku np mrożonego - 1 kulka mozzarelli - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany
Fit & Healthy Lifeugotowanych ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 4 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki chili, 100 g świeżego szpinaku, ponadto: sól, mąka do podsypania, masło, zielona pietruszka. Przygotowanie: Listki szpinaku dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i dobrze studzimy (najlepsze będą(...)dużej misce (lub na stolnicy) do ziemniaków dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Z ciasta formułujemy wałek, odkrawamy 1/3 ciasta i tą część zagniatamy ze szpinakiem. Doprawiamy chili i pieprzem. Blat wykładamy folią spożywczą, posypujemy ją mąką i ciasta bez szpinaku formujemy prostokąt ok. 20/40 cm. Na środku, po długości dodajemy ciasto ze szpinakiem. Przy
Moniki SmakołykiSzpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i śmietaną. Szybka, smaczna i zdrowa przystawka do obiadu. Polecam :) Składniki - 0.5 kg świeżego szpinaku - 2 łyżki masła - 3 łyżki śmietany 18% - 2-3 ząbki czosnku - sól Wykonanie Opłukane i osuszone liście ( bez ogonków, łodyżek(...)kroje w grubsze pasy, mniejsze zostawiam w całości. Na głębokiej patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojony szpinak, chwilę podgrzewam, dodaje ok 1/4 szklanki wody, wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusze przez chwilkę aż szpinak trochę zmięknie a woda odparuje ( nie za długo aby nie zrobiła się ciapa ). Na koniec do szpinaku dodaję śmietanę, całość mieszam do połączenia i doprawiam solą do smaku
Kuchnia z widokiem na ogródtego ciasta zdecydowanie za dużo, następnym razem przygotuję w tortownicy 26cm ze składników na formę 22cm, bo nie byłam w stanie zużyć całego ciasta). Uprzedzę od razu pytania- smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ja przygotowywałam to ciasto na imieniny mojej Mamy. Wśród gości były osoby, które zarzekały się, iż nie lubią (wręcz nienawidzą) szpinaku, po degustacji zmieniły zdanie. Stwierdziły, że jest(...)tortownicę 25cm. Następne ciasto przygotuję z podanych poniżej ilości, piec będę jednak w tortownicy 26cm, myślę, że będzie idealnie. Składniki na formę ok.25cm: - 450g mrożonego szpinaku, użyłam w liściach (ja dałam 630g) - 4 duże jaja
Smaczne Zdrowelubiany w dzieciństwie, kojarzony tylko i wyłącznie z lekiem na anemię szpinak wraca do łask niczym bumerang. Obecnie świeże liście szpinaku są dostępne w wielu sieciach sklepów na co dzień więc polecam z tego skorzystać. Szpinak wraz z cytrusami to wspaniałe remedium na stres, zmęczenie i niechęć do życia - w parę minut postawi Was na nogi!. Warto dodać że szpinak(...)wpisać ten koktajl w stałe menu wiosenne i życzę pozytywnych wiosennych dni z jak najmniejszą ilością stresu!. Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 pomarańcza 1 garść szpinaku 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl zimnej wody Przygotowanie: 1. Pomarańcze, szpinak, cytrynę umyć pod bieżącą wodą 2. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki, dodać szpinak
Kuchnia PROzdrowotnaPomyślałam ,że będą paskudne w smaku ,bo szpinak na słodko średnio mi pasuje .Wiele osób jednak pisało ,że jest niewyczuwalny w cieście .W muffinkach jest bardzo wyczuwalny , przynajmniej mojego nosa nie da się oszukać . Dałam świeży szpinak ,więc może z mrożonym jest inaczej .A smak ? .Bardzo delikatne ,puszyste , szpinakowe . Składniki : na około 10 babeczek 2 jajka 0,5 szklanki oleju(...)część do szpinaku 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g szpinaku świeżego 0,5 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Szpinak blendujemy z olejem i cytryną na gładką masę ,u mnie prawie na gładką .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać powoli olej ,zmiksować .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać
Ladylaura.różniącą się od oryginalnego przepisu. Mamy nadzieję, że spróbujecie zrobić to danie i będzie Wam smakowało. Robimy je w dwóch wersjach, dzisiaj pierwsza z nich. Oto nasze pierożki ze szpinakiem. Pierożki ze szpinakiem z pomidorowym sosem : (4 osoby) Farsz : 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 serek śmietankowy (twaróg) 2 ząbki czosnku żółty ser gałka muszkatołowa bazylia, oregano pieprz, ostra papryka Szpinak(...)przesmażamy na oliwie z oliwek, aby odparować wodę z zamarzniętego szpinaku. Serek przekładamy do miski i dodajemy do niego szpinak, przeciśnięte ząbki czosnku i sporo tartego żółtego sera. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ziołami, pieprzem i ostrą papryką. Nie solimy ! dodaliśmy dużo sera, który jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki
vegetanieWitajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? A szpinak ? My należymy do tych co to bez szpinaku życia sobie nie wyobrażają :) Jemy go bardzo często w przeróżnych formach. Dzisiaj sobota, więc mamy więcej czasu, aby coś ciekawego w nowej formie wymyślić :) Zawsze mamy w lodówce szpinak, więc zaczęliśmy myśleć co dzisiaj i tak powstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba fajna(...)przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia
vegetaniewarzywach, jak widzicie, a jajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i roszponką, wszystko posypane serem bałkańskim. Pychotka albo nawet niebo w gębie :) Omlet francuski ze szpinakiem i roszponką (4 osoby) Składniki: 5 jaj 7 brykietów szpinaku 1 garść(...)średnich pieczarek 1/2 szalotki 1/4 opakowania sera w stylu bałkańskim 2 łyżki jogurtu w stylu greckim pieprz, sól, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa Zaczynamy pracę od przesmażenia brykietów szpinaku, aby odparować z nich wodę. Możecie również użyć świeżego szpinaku, wtedy potrzebujemy solidną garść liści. W tym samym czasie przesmażamy delikatnie pieczarki pokrojone w półplasterki. Odstawiamy szpinak i pieczarki
vegetaniepojawi się kiedy nie mam pomysłu na pierwsze danie. Każdy wie jakim maniakiem tej zupy! jestem A teraz coś z ostatnich dni: Łosoś pod kołderką ze szpinaku ok 400g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło oczyścić go ze skóry) sól, kolorowy pieprz 1 cytryna, 2 łyżki oliwy, odrobina masła 3 ząbki czosnku, cebula mrożony szpinak(...)łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy wiekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut. A teraz czas na szpinak! W mojej zamrażarce był rozdrobniony szpinak, ale możemy dać świeże liście lub mrożone. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy kawałki
Kuchnia moimi oczamismaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda z nas wypróbowała po dwa sosy(...)wiem czy dlatego, że cały czas czułam zapach, który mi nie odpowiadał, czy to nie moje smaki. Kolejnym sosem jest sos do warzyw na ciepło czosnkowo-serowy do szpinaku. Szpinak z sosem Knorra Przygotowałam w następujący sposób: na patelni podsmażyłam na masełku posiekaną cebulę i dodałam ok 300 g szpinaku, wszystko razem chwilę przesmażyłam. Następnie sos Knorr czosnkowo-serowy roztrzepałam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTrzeba być chyba wyjątkowym dzieckiem, by lubić i bez zastrzeżeń jeść szpinak. Pamiętam, jak sama patrzyłam na niego z obrzydzeniem, chociaż ostatecznie przekonał mnie do niego Popeye, jako że już po zjedzeniu jednej puszki tej zieloności magicznie rósł duży i silny. A, Bóg wie, ja bardzo chciałam szybko urosnąć. Jako filigranowy maluch, miałam kiedyś nawet niewdzięczne przezwisko "Krasnal(...)szpinakowym obiedzie czułam się niezwyciężona i...wyższa.Tak jak Popeye udało się jakoś pokonać moje (nie do końca uzasadnione) uprzedzenia, to dieta wegetariańska pozwoliła mi w pełni odkryć potencjał szpinaku i bezwarunkowo go pokochać.Niestety szpinak nadal ma swoich zagorzałych przeciwników, zwłaszcza wśród męskiej części globu, między nimi twardo stoi też mój Marcin. Uff...trochę chyba ryzykuję tym przepisem.Chocia
Gotowanie to kochanieFaszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem(...)Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z patelni
Aga w kuchniprzepisach (na odwrocie opakowań). Nie radzę próbować z większą ilością czy to warzyw czy np. wody lub śmietany. przykładowy przepis i skład - tu z Sosu na ciepło do szpinaku Na pierwszy ogień poszedł sos do marchewki z groszkiem - uwielbiam ten obiadowy dodatek, dlatego chciałam sprawdzić, jak poszło przy łączeniu składników do niego. Niestety minimalnie przesadziłam z wodą i podejrzewam(...)mocno wyczuwalna jest zwłaszcza nuta ziołowa. Połączenie jest całkiem ciekawe i myślę, że będzie się sprawdzać. mieszanka warzyw na patelnię z sosem Jednak najbardziej byłam ciekawa sosów do szpinaku i do brokułów z kalafiorem. Każdy wie, jak smakuje sam szpinak, sporo osób go nie lubi, chociaż nie wie, że przeszkodą w jego polubieniu jest jedynie kwestia doprawienia. Ja szpinak
Pasja SmakuKolejna wersja pysznych kotlecików z niespodzianką w środku w postaci fety. Mięsną masę wzbogaciłam szpinakiem. Kotleciki nie tylko fajnie się prezentują ale także świetnie smakują. składniki: 750 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 200 g świeżego szpinaku ok 200 g fety 1 łyżka masła 1 jajko mała bułka namoczona w mleku sól,pieprz bułka tarta z sezamem do panierowania olej(...)smażenia Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak zmiejszy swoją objętość i odparuje wodę, przestudzić. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać wystudzony szpinak, jajko, odciśniętą bułkę oraz sół i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Ser feta pokroić na paski. Nabrać mięsnej masy i rozpłaszczyć w rękach. Na środku ułożyć pasek sera i dokładnie oblepić
Monia miesza i gotujeKolejna ciekawa propozycja ze szpinakiem z kuchni babci Stasi. Składniki: 1 opakowanie wafli 2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego 25 dag. sera mascarpone 2 łyżki masła klarowanego pieprz biały , sól 6 ząbków czosnku 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku. Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Wafle
Z notatnikastają się coraz dłuższe i nasze oczy nareszcie korzystają ze światła dziennego, a nie sztucznego 😊 Mnie jednak nie mija szał na szpinak 😉 zwłaszcza, że o oczy trzeba dbać cały czas i regularnie dostarczać im luteiny, która znajduje się w szpinaku i jest z niego łatwo przyswajana (na podst. wykładu Wiesława I. Gruszeckiego z Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie w czasie(...)Zjazdu Fizyków w Kielcach) . Oczywiście lepiej by było, gdyby ten szpinak był poddany krótkiej obróbce termicznej, ale lepszy taki niż żaden. Składniki : pół opakowania świeżego szpinaku chili duży brzuszek wędzonego łososia kiełki rzeżuchy gruba sól sok z cytryny oliwa Do salaterki wrzucić szpinak. Chili rozdrobnić według uznania. Rozrzucić na szpinaku. Łososia rozdrobnić w palcach. Rozrzucić na sałacie. Sałatkę posypać
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny z serii zielony sok, który dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów. Sok, dzięki zawartości szpinaku, jest źródłem witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i witaminy E oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez i potas. Ze względu na wysoką zawartość prowitaminy A oraz luteiny, które są silnymi(...)antyoksydantami wykazuje działanie antynowotworowe. Szpinak ma co prawda wysoką zawartość kwasu szczawiowego, jednak jego walory zdrowotne znacznie przewyższają szkodliwe działanie szczawianów. Ponadto nie trzeba spożywać szpinaku codziennie, rotacja zielonych liści jest bardzo wskazana w codziennym żywieniu. Ścisłe ograniczenie spożywania szczawianów jest niezbędne w stosunkowo rzadkich przypadkach chorobowych charakteryzujących się nadmiernym wydalaniem szczawianów (np. Hiperoksaluria). Nie ma to jednak nic wspólnego
Book of spellsświeżych liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1 jajko 200 g mąki żytniej (typ 2000) 200 g mąki pszennej (typ 650) sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 4 porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Szpinak: Szpinak dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą i pozostawić na sitku do odcieknięcia. Do blendera lub wysokiego naczynia dodać 1 jajko, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę soli(...)morskiej i pieprz do smaku. Miksować dodając partiami liście szpinaku. Na początku będzie to sprawiać trochę problemu, jednak później w miarę zwiększania ilości masy szpinakowej będzie łatwiej. 2. Masa kluskowa: Do zmiksowanego szpinaku dodać po 200 g mąki pszennej i żytniej. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki stołowej. 3. Gotowanie: W dużym garnku zagotować 3 litry wody i osolić
Pij soki wyciskaneobiad proponuj ę Wam pyszne kluseczki ze szpinakiem, "sp ätzle", które s ą charakterystyczne dla kuchni niemieckiej i tyrolskiej. Kluseczki przygotowywane s ą na bazie jajek i m ą ki, mogą być tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę je z kawałkami boczku(...)śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje sp ätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr świeżego szpinaku 250 gr m ą ki pszennej 3 jaja 100 ml mleka s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szpinak po oczyszczeniu blanszujemy we wrzącej wodzie
La grande e la piccola cuocazabrać się za to ponownie. Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również tym razem. Naleśniki(...)zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mrożonego szpinaku woda sól Podobnie jak w przepisie na naleśniki z kaszy gryczanej , ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić. Po upływie
Kuchnia EllieRolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami nie tylko pięknie wygląda na stole, ale też wybornie smakuje. To doskonały, zdrowy i lekki obiad na wszelkie przyjęcia i imprezy rodzinne. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tak przygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta(...)lodówce, a upiec przed podaniem. Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji) : 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) 250 g sera ricotta 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju (zalewy nie wylewamy) pieprz cytrynowy (mieszanka przypraw) szczypta gałki muszkatołowej sól
Poezja smakuRyba ze szpinakiem i sosem beszamelowym jest smaczną odmianą dla codziennych dań rybnych. Nie wymaga dużego nakładu czasu a efekt jest bardzo smaczny i ładny Sprawdzi się na proszoną kolację gdyż dobrze się prezentuje zarówno w naczyniu jak i na talerzu. Smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będzie sałatka z młodej sałaty, rzodkiewki i szczypiorku skropiona odrobiną sosu vinaigrette. Wcześniej(...)stwarza pole do naprawdę wielu możliwości. Można go urozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka (zimnego
sierotka maRysia w kuchnitylko. Skorzystałam z przepisu (z małymi zmianami) znajdującego się na blogu Chilifiga . Dlaczego akurat ten przepis? Bo spodobał mi się żartobliwy opis. Składniki (proporcje na tortownicę ok. 24cm) : - 450g szpinaku (miałam swój zamrożony) - 3 jajka - 1 i 1/3 szklanki cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - 1 i 1/3 szklanki oleju (o neutralnym smaku np. rzepakowy, z pestek winogron(...)krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ ja mroziłam specjalnie szpinak do tego ciasta (nie miałam pewności kiedy je upiekę, stąd mrożenie) już przed mrożeniem dokładnie go osuszyłam. Szpinak zmiksowałam
mojewypiekiinietylkododatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczoną(...)studzimy. Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 12 płatów makaronu do lasagne; Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g); 300 g startej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)oprószenia po wierzchu; Listki świeżej bazylii do udekrowania po upieczeniu; Gałązki swieżego oregano do udekorowania po upieczeniu. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szpinak rozmrozić. Fetę odcedzić z zalewy, pokruszyć. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić rozmrożony szpinak, podsmażać przez dłuższą chwilę (aż większość wody wyparuje). Następnie dodać
Gospodyni Miejskawersji bezmlecznej ;) Na pierwszy ogień absolutny śniadaniowy standard - jajecznica, i to nie ostatnia, bo tu akurat pole do popisu jest ogromne. Żeby przyspieszyć cały proces, dobrze jest wieczorem szpinak przełożyć z zamrażalnika do lodówki, dzięki czemu zyskamy kilka dodatkowych minut rano :) Szpinak może oczywiście być rozdrobniony, ale wtedy nie wygląda to zbyt fajnie :P Olej kokosowy polecam, bo jest megazdrowy(...)dobry dla osób odchudzających się, ale jeśli chcecie, wiadomo - tłuszcz jest dowolny. Czosnku oczywiście użyć można świeżego, wtedy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę dodajemy tuż przed wrzuceniem szpinaku, pilnując, by nie zbrązowiał i na całą operację tracąc jakieś dwie minuty ;) Składniki (na jedną porcję): - dwa jajka - ok. 3 brykietów mrożonego liściastego szpinaku (albo garść świeżego) - łyżeczka oleju kokosowego
Kulinarne zapędy KokosaKupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony. I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi. Robiłam lasagne mięsną (przepis TU ), warzywną a teraz nadszedł czas na szpinakowo-brokułową. Każda z nich jest inna w smaku, choć łączy je podobne wykonanie no i oczywiście makaron-podstawa lasagne. Składniki: 12 płatów makaronu(...)ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli 1 kg. świeżego szpinaku kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% brokuły mozzarella oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 1/2 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Te piękne zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki. Na oliwie podsmażyłam
potrawyregionalnePołączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne! Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty . Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie. Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek(...)sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniotłam wszystkie składniki. Zawinęłam ciasto w folię
potrawyregionalneKażdy zna i większość lubi..my uwielbiamy! Jest to tzw. szybki obiad..zanim makaron się ugotuje szpinak jest gotowy. W wersji dla wegetarian - bez wędliny. Tak przyrządzony szpinak LUBIĘ w każdej postaci. Porcja na 4 osoby ( albo 3 bardzo głodne ): - 500 gr szpinaku mrożonego w liściach - 250 gr serka kremowego - 1 średnia cebula ( u mnie czerwona ) - 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem około 6 minut. Następnie
kawawszklancelubię. Paprykę zazwyczaj faszeruję mięsem, ale z d arzają się takie dni, że wypełnienia jest z decy dowanie bezmięsne. Skła dniki: 4 duże czerwone papryki 500g szpinaku baby 2-3 ząbki czosnku 100g pomi dorów suszonych ok 20 d ag mozzarelli w wiórkach oliwa sól, pieprz masło Przygotowanie: Paprykę przekrajamy na pół, d relujemy(...)strony pę dzelkiem smarujemy ją oliwą. W śro dku delikatnie solimy i wstawiamy na 15-20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W mię dzyczasie myjemy i osuszamy szpinak. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy go na rozgrzana patelnie (na maśle) i smażymy ok minuty. Po upływie tego czasu do czosnku do dajemy szpinak i o d czasu
ChilliJemybiałej fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych tradycyjnych na ziemniakach. CIASTO: 400g Fasoli(...)Piękny Jaś Kupiec 2 jajka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej sól NADZIENIE: 225g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny mielony 125g twarogu wędzonego DODATKOWO: natka pietruszki masło Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez całą noc. Dolać wodę i wstawić
https:KKuchniaMniamJajka zapiekane ze szpinakiem to pomysł na ciepłe i bardzo smaczne śniadanie. Lekko płynne żółtko, ścięte białko i ugotowany szpinak - idealna przekąska na ciepło. Poniższe jajka świetnie smakują podane ze świeżym, ciemnym pieczywem posmarowanym masłem. Jeżeli chcecie bardziej płynne jajka, to skróćcie czas pieczenia. Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2 garście świeżego szpinaku 1 łyżka masła(...)sól, pieprz Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, lekko go posolić. Smażyć tak długo, aż szpinak się skurczy, a sok lekko wyparuje. Na dno żaroodpornym kokilek umieścić szpinak i wbić po jednym jajku. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Piec około 18 minut w 180°C. Od razu podawać
UgotowaćŚwieże liście szpinaku na talerzu - coś wspaniałego! I choć większość ludzi szpinak smaży - warto spróbować surowych, świeżych liści - są naprawdę dobre! W tym przepisie nie podaję ilości składników, bo ich ilość będzie zależałą od tego, dla ilu osób sałatkę będziecie robić. Jeśli tylko dla siebie - solidna garść liści szpinaku wystarczy, jeśli dla większej ilości osób - może się okazać, że będziecie(...)potrzebować np. pół kilo! Składniki: liście szpinaku truskawki mozarella płatki migdałowe szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Sos balsamiczny z czekoladą: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 4 kostki gorzkiej czekolady, rozpuszczone szczypta pieprzu i pieprzu cayenne Na talerzu układamy liście szpinaku. Wykładamy na nie pokrojone w połówkę truskawki, pokrojoną w kostkę mozarellę. Migdały prażymy na suchej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jako dziecko nie znosiłam szpinaku - ale chyba mało kto lubił tę zieloną, śmierdzącą paćkę, którą serwowano nam w przedszkolach. Teraz szpinak bardzo lubię i staram się go od czasu do czasu przemycać w domu. Można z niego wyczarować naprawdę super rzeczy - na blogu znajdziecie m.in. przepis na koktajl z tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam(...)makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dzisiejsza propozycja na obiad to pierogi ze szpinakiem. Smaczne, sycące i zdrowe. Polecam! Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej, ły żka masła, pieprz, sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło , d odajemy(...)szpinak, przeciśnięty przez praskę czosne k i doprawiamy do smaku. Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy
paapilotkaaJajko sadzone na szpinaku to prawadziwa bomba witaminowa. Wyjątkowego smakuje dodają potrawie listki czosnku niedźwiedziego, które idealnie podkreślają smak szpinaku.Czosnek ze szpinakiem to nieodłączny duet, dlatego jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego koniecznie dodaj zwykły. Zapraszam zatem na pyszne wiosenne śniadanie lub w towarzystwie ziemniaków na znakomity wiosenny obiad. Prosto, pysznie i bardzo zdrowo! Składniki na 2 porcje: pęczek świeżego szpinaku(...)jajka "0" listki czosnku niedźwiedziego sól, pieprz gałka muszkatałowa szczypiorek 1 łyżka masła ghee Wykonanie: szpinak i czosnek niedżwiedzi pozbawić grubych ogonków, następnie dokładnie umyć, najlepiej cały szpinak zanurzając w wodzie. Listki czosnku niedżwiedziego pokroić w paseczki odsączony, ale nie osuszony szpinak i posiekany czosnek podsmazyć na patelni na rozgrzanym maśle. Chwilę poddusić, dodać gałkę muszkatałową, następnie gdy zmięknie przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Trudno wymienić wszystkie pozytywne właściwości szpinaku. Jest ich tak wiele, że powinniśmy pamiętać o tym by włączać go do naszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu(...)składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego szpinaku 2 jajka 1 mała czerwona cebula 1 pomidor 1 ogórek gruntowy Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę w półplastry
Szefowa kuchniNiedawno dostałam dużą formę na suflet dzięki temu mogłam przygotować suflet ze szpinaku i koziego sera. Bardzo lubię szpinak a w formie sufletu i z połączeniem z kozim serem zachwycił mnie jeszcze bardziej. Ponieważ pierwszy raz piekłam tak duży suflet nie byłam pewna co do czasu pieczenia, ale myślę, że udał się bardzo dobrze. Składniki: 500 g świeżych liści szpinaku(...)posmarowania formy Wykonanie: Formę na suflet posmarować masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki i ponownie posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C Liście szpinaku umyć, oczyścić a następnie na chwilę wstawić na ogień żeby zmniejszyły objętość. Następnie odsączyć na sicie i ostudzić. Tak przygotowany szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Cebulę drobno
Mama Gotujemają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje. Składniki: 7 grubych naleśników starty żółty ser do posypania tortu ½ pęczka natki pietruszki nadzienie ze szpinaku: 1 kg świeżego szpinaku 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól pieprz nadzienie z pomidorów: 2 pomidory 2 cebule(...)mielona papryka oregano bazylia szczypta mąki sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Usmażyć naleśniki. 2. Przygotować nadzienie ze szpinaku: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić. Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość o co najmniej połowę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę
Mama GotujeGozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)jest idealne Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą Turecki chlebek GozlemeSkładniki na 4 duże plackiCiasto:450 g mąki pszennej /przesianej/18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/1 łyżeczka cukru125 ml ciepłej wody160 ml ciepłego mleka1 łyżeczka soliFarsz:1 duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka oliwy200 g szpinaku (małe listki)200 g sera
UgotujmyTo.plZupa szpinakowa z jajkiem...Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku.Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków.Aromatyczna i pyszna!Smacznego! Składniki:450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);2 średnie marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej(...)Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje.Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i peiprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia
Gospodyni Miejskadużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z dorsza100 g niebieskiego sera pleśniowego2 łyżki oleju1 łyżka masłasólpieprzSzpinak:400 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki wodysólpieprzPrzygotowanie:Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek(...)lekko zrumienić. Dołożyć szpinak, wodę i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem.Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę
Oryginalny smakbyło mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi. Na wspólne ucztowanie zaprosiłyśmy do naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek "Arla Apetina - Czosnek i Zioła". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi". SKŁADNIKI:* Biszkopt Bezglutenowy:- jajka, 4- szpinak liściasty(...)zwykły proszek do pieczenia/* Dodatki:- Serek ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła",- główka czosnku,- łosoś wędzony 200 gram - koperek,- oliwki zielone i czarne do dekoracjiWYKONANIE:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3. Następnie
Wypisz WymalujDziś po raz kolejny proponuję danie z wykorzystaniem dyni, której teraz wszędzie jest pełno i to w doskonałej cenie. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w przepysznym sosie dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree dyniowe Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron(...)kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym (3-4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki
karmelowyZielony chłodnik z grzankami zimą? A czemu nie! Przygotowałam takie zielone cudo na śniadanie, jest to szybkie śniadaniowe danie, wystarczy mieć świeży szpinak, zimny jogurt, ogórek i sałatę. Bo kto powiedział, że chłodniki muszą być jedynie z botwinki? Albo, że chłodniki jada się tylko latem! Nic błędnego, ja regularnie cały rok pijam zimny kefir, czy jogurt, można je jedynie urozmaicać(...)owoce, następny w kolejce będzie burak, z którego zrobię koktajl. Ten zielony chłodnik z grzankami na jogurcie to taki bardziej wypasiony koktajl warzywny. Polecam też koktajl warzywny z surowego szpinaku i kefiru. Niestety aby przygotować chłodnik potrzebny jest blender, który zmiksuje szpinak i sałatę z jogurtem. Ogórki kroimy zaś w paseczki razem ze skórką. Do przygotowania potrzebujemy 2 garści szpinaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)opakowaniu (w przypadku brązowego ryżu będzie to ok. 30 min.). Teraz mamy chwilę dla siebie :) Kiedy do końca gotowania ryżu zostanie ok. 15-12 min., możemy zabrać się za szpinak. Oczyszczamy i płuczemy go dokładnie, osuszamy i siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju (uwaga, by nie przypalić
Ratunku obiad