warzywach, jak widzicie, a jajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i roszponką, wszystko posypane serem bałkańskim. Pychotka albo nawet niebo w gębie :) Omlet francuski ze szpinakiem i roszponką (4 osoby) Składniki: 5 jaj 7 brykietów szpinaku 1 garść(...)średnich pieczarek 1/2 szalotki 1/4 opakowania sera w stylu bałkańskim 2 łyżki jogurtu w stylu greckim pieprz, sól, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa Zaczynamy pracę od przesmażenia brykietów szpinaku, aby odparować z nich wodę. Możecie również użyć świeżego szpinaku, wtedy potrzebujemy solidną garść liści. W tym samym czasie przesmażamy delikatnie pieczarki pokrojone w półplasterki. Odstawiamy szpinak i pieczarki
vegetaniepojawi się kiedy nie mam pomysłu na pierwsze danie. Każdy wie jakim maniakiem tej zupy! jestem A teraz coś z ostatnich dni: Łosoś pod kołderką ze szpinaku ok 400g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło oczyścić go ze skóry) sól, kolorowy pieprz 1 cytryna, 2 łyżki oliwy, odrobina masła 3 ząbki czosnku, cebula mrożony szpinak(...)łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy wiekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut. A teraz czas na szpinak! W mojej zamrażarce był rozdrobniony szpinak, ale możemy dać świeże liście lub mrożone. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy kawałki
Kuchnia moimi oczamismaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda z nas wypróbowała po dwa sosy(...)wiem czy dlatego, że cały czas czułam zapach, który mi nie odpowiadał, czy to nie moje smaki. Kolejnym sosem jest sos do warzyw na ciepło czosnkowo-serowy do szpinaku. Szpinak z sosem Knorra Przygotowałam w następujący sposób: na patelni podsmażyłam na masełku posiekaną cebulę i dodałam ok 300 g szpinaku, wszystko razem chwilę przesmażyłam. Następnie sos Knorr czosnkowo-serowy roztrzepałam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTrzeba być chyba wyjątkowym dzieckiem, by lubić i bez zastrzeżeń jeść szpinak. Pamiętam, jak sama patrzyłam na niego z obrzydzeniem, chociaż ostatecznie przekonał mnie do niego Popeye, jako że już po zjedzeniu jednej puszki tej zieloności magicznie rósł duży i silny. A, Bóg wie, ja bardzo chciałam szybko urosnąć. Jako filigranowy maluch, miałam kiedyś nawet niewdzięczne przezwisko "Krasnal(...)szpinakowym obiedzie czułam się niezwyciężona i...wyższa.Tak jak Popeye udało się jakoś pokonać moje (nie do końca uzasadnione) uprzedzenia, to dieta wegetariańska pozwoliła mi w pełni odkryć potencjał szpinaku i bezwarunkowo go pokochać.Niestety szpinak nadal ma swoich zagorzałych przeciwników, zwłaszcza wśród męskiej części globu, między nimi twardo stoi też mój Marcin. Uff...trochę chyba ryzykuję tym przepisem.Chocia
Gotowanie to kochanieFaszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem(...)Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z patelni
Aga w kuchniprzepisach (na odwrocie opakowań). Nie radzę próbować z większą ilością czy to warzyw czy np. wody lub śmietany. przykładowy przepis i skład - tu z Sosu na ciepło do szpinaku Na pierwszy ogień poszedł sos do marchewki z groszkiem - uwielbiam ten obiadowy dodatek, dlatego chciałam sprawdzić, jak poszło przy łączeniu składników do niego. Niestety minimalnie przesadziłam z wodą i podejrzewam(...)mocno wyczuwalna jest zwłaszcza nuta ziołowa. Połączenie jest całkiem ciekawe i myślę, że będzie się sprawdzać. mieszanka warzyw na patelnię z sosem Jednak najbardziej byłam ciekawa sosów do szpinaku i do brokułów z kalafiorem. Każdy wie, jak smakuje sam szpinak, sporo osób go nie lubi, chociaż nie wie, że przeszkodą w jego polubieniu jest jedynie kwestia doprawienia. Ja szpinak
Pasja SmakuKolejna wersja pysznych kotlecików z niespodzianką w środku w postaci fety. Mięsną masę wzbogaciłam szpinakiem. Kotleciki nie tylko fajnie się prezentują ale także świetnie smakują. składniki: 750 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 200 g świeżego szpinaku ok 200 g fety 1 łyżka masła 1 jajko mała bułka namoczona w mleku sól,pieprz bułka tarta z sezamem do panierowania olej(...)smażenia Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak zmiejszy swoją objętość i odparuje wodę, przestudzić. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać wystudzony szpinak, jajko, odciśniętą bułkę oraz sół i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Ser feta pokroić na paski. Nabrać mięsnej masy i rozpłaszczyć w rękach. Na środku ułożyć pasek sera i dokładnie oblepić
Monia miesza i gotujeKolejna ciekawa propozycja ze szpinakiem z kuchni babci Stasi. Składniki: 1 opakowanie wafli 2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego 25 dag. sera mascarpone 2 łyżki masła klarowanego pieprz biały , sól 6 ząbków czosnku 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku. Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Wafle
Z notatnikastają się coraz dłuższe i nasze oczy nareszcie korzystają ze światła dziennego, a nie sztucznego 😊 Mnie jednak nie mija szał na szpinak 😉 zwłaszcza, że o oczy trzeba dbać cały czas i regularnie dostarczać im luteiny, która znajduje się w szpinaku i jest z niego łatwo przyswajana (na podst. wykładu Wiesława I. Gruszeckiego z Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie w czasie(...)Zjazdu Fizyków w Kielcach) . Oczywiście lepiej by było, gdyby ten szpinak był poddany krótkiej obróbce termicznej, ale lepszy taki niż żaden. Składniki : pół opakowania świeżego szpinaku chili duży brzuszek wędzonego łososia kiełki rzeżuchy gruba sól sok z cytryny oliwa Do salaterki wrzucić szpinak. Chili rozdrobnić według uznania. Rozrzucić na szpinaku. Łososia rozdrobnić w palcach. Rozrzucić na sałacie. Sałatkę posypać
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny z serii zielony sok, który dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów. Sok, dzięki zawartości szpinaku, jest źródłem witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i witaminy E oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez i potas. Ze względu na wysoką zawartość prowitaminy A oraz luteiny, które są silnymi(...)antyoksydantami wykazuje działanie antynowotworowe. Szpinak ma co prawda wysoką zawartość kwasu szczawiowego, jednak jego walory zdrowotne znacznie przewyższają szkodliwe działanie szczawianów. Ponadto nie trzeba spożywać szpinaku codziennie, rotacja zielonych liści jest bardzo wskazana w codziennym żywieniu. Ścisłe ograniczenie spożywania szczawianów jest niezbędne w stosunkowo rzadkich przypadkach chorobowych charakteryzujących się nadmiernym wydalaniem szczawianów (np. Hiperoksaluria). Nie ma to jednak nic wspólnego
Book of spellsświeżych liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1 jajko 200 g mąki żytniej (typ 2000) 200 g mąki pszennej (typ 650) sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 4 porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Szpinak: Szpinak dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą i pozostawić na sitku do odcieknięcia. Do blendera lub wysokiego naczynia dodać 1 jajko, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę soli(...)morskiej i pieprz do smaku. Miksować dodając partiami liście szpinaku. Na początku będzie to sprawiać trochę problemu, jednak później w miarę zwiększania ilości masy szpinakowej będzie łatwiej. 2. Masa kluskowa: Do zmiksowanego szpinaku dodać po 200 g mąki pszennej i żytniej. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki stołowej. 3. Gotowanie: W dużym garnku zagotować 3 litry wody i osolić
Pij soki wyciskaneobiad proponuj ę Wam pyszne kluseczki ze szpinakiem, "sp ätzle", które s ą charakterystyczne dla kuchni niemieckiej i tyrolskiej. Kluseczki przygotowywane s ą na bazie jajek i m ą ki, mogą być tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę je z kawałkami boczku(...)śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje sp ätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr świeżego szpinaku 250 gr m ą ki pszennej 3 jaja 100 ml mleka s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szpinak po oczyszczeniu blanszujemy we wrzącej wodzie
La grande e la piccola cuocazabrać się za to ponownie. Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również tym razem. Naleśniki(...)zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mrożonego szpinaku woda sól Podobnie jak w przepisie na naleśniki z kaszy gryczanej , ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić. Po upływie
Kuchnia EllieRolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami nie tylko pięknie wygląda na stole, ale też wybornie smakuje. To doskonały, zdrowy i lekki obiad na wszelkie przyjęcia i imprezy rodzinne. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tak przygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta(...)lodówce, a upiec przed podaniem. Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji) : 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) 250 g sera ricotta 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju (zalewy nie wylewamy) pieprz cytrynowy (mieszanka przypraw) szczypta gałki muszkatołowej sól
Poezja smakuRyba ze szpinakiem i sosem beszamelowym jest smaczną odmianą dla codziennych dań rybnych. Nie wymaga dużego nakładu czasu a efekt jest bardzo smaczny i ładny Sprawdzi się na proszoną kolację gdyż dobrze się prezentuje zarówno w naczyniu jak i na talerzu. Smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będzie sałatka z młodej sałaty, rzodkiewki i szczypiorku skropiona odrobiną sosu vinaigrette. Wcześniej(...)stwarza pole do naprawdę wielu możliwości. Można go urozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka (zimnego
sierotka maRysia w kuchni