Coolinarna Strefa ma już roczek! :) Z tej okazji pyszne ciasto. Mocno nasączony alkoholem biszkopt (w końcu trzeba uczcić pierwsze urodziny ;)), krem krówkowy i pyszny, karmelizowany słonecznik. Po raz pierwszy jadłam słonecznik w cieście (zazwyczaj stosowałam go do wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal. Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiemPRZEPIS{forma: 26x36 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia(...)Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pralina ze słonecznikiem 12 dkg margaryny cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżki mleka 300 g słonecznika łuskanego Krem 1 puszka gotowej masy krówkowej 200 g masła Poncz zaparzyć szkl. kawy ( z 2 łyżeczek kawy
coolinarnastrefa.blogspot.comChleb pszenno - żytni ze słonecznikiem... Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem. Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika. Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba. Słonecznikowa pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania(...)Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 500 ml ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejskachleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana kromka z masłem, to bezcenne chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek , zamieniając płatki owsiane na słonecznik. Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni(...)słonecznikiem na drożdżach Składniki: 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej typ 650 375ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli łyżeczka cukru 20g drożdży świeżych 100g słonecznika łuskanego (plus trochę ziaren do dekoracji) olej do wysmarowania blach Wykonanie: - drożdże rozkruszyć w misce, dodać cukier i wodę, wymieszać i pozostawić na 20 minut - 250g mąki żytniej i 250g mąki pszennej
Smakołyki Berenikimakaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele!Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :)* słonecznik- 1 szklanka* * rukola(...)150g* oliwa- 4 łyżki*** sok z cytryny- 1 łyżka* przyprawy: pieprz, sólSłonecznik zmielić w blenderze ( ja lubię czuć kawałeczki słonecznika więc zmieliłam nie do końca dokładnie, ale Wy możecie zmielić na miał).Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy.Smacznego! :)* słonecznik można podprażyć na suchej patelni, wtedy pasta
Kraina Miodem PłynącaChleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie... Puszysty, o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce. Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika. Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas. Pyszny, domowy, pieczony w keksówce. Polecam! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 2 szklanki mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: 250 g mąki pszennej razowej(...)mąki pszennej (u mnie typ 650); 200 ml letniej, przegotowanej wody; 1 łyżka soli; 1/2 szklanki ziaren słonecznika. Dodatkowo: 1/2 łyżki masła; 1/4 szklanki płatków owsianych; 1 łyżka ziaren słonecznika do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią
Gospodyni Miejskaokazję poćwiczyć), a po drugie dodatkiem soku jabłkowego. Hmm... Do chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących ziaren słonecznika, i wystarczy masło i pomidor do pysznego śniadania. Nam smakował bardzo - spróbujcie koniecznie. Twist ze słonecznikiem Składniki: (na 1 spory bochenek) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml letniej wody 100 ml letniego soku jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika dodatkowo: 3 łyżki wody 30 g ziaren słonecznika Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, pokruszyć do niego drożdże. Wsypać cukier, wlać połowę wody. Odstawić na 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem... Drobne łezki makaronu w kształcie ryżu. Żółte ziarna słodkiej kukurydzy i kosteczki jajek. Dużo prażonego, chrupiącego słoneczniku. A całość połączona majonezem i śmietaną. Chrupiąca przyjemność! Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu; 150 g ziaren słonecznika; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 4 jaja; 4 łyżki majonezu; 2 łyżki kwaśnej(...)tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki
Gospodyni MiejskaDalszych ciąg informacji na temat składników koktajlu błonnikowego. Dzisiaj chciałabym napisać kilka zdań na temat słonecznika i siemienia lnianego. ZIARNA SŁONECZNIKA Ziarna słonecznika to również źródło ważnych dla naszego organizmu składników. Olej słonecznikowy, który zawiera 70% kwasu linolowego Zawiera on .nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-6. Kwasu linolowego nie wytwarza ludzki organizm, więc musi być dostarczany z pożywieniem(...)składzie ziaren wchodzą również prawie wszystkie aminokwasy. Są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza, Ponadto pestki słonecznika są bogatym źródłem innych minerałów – cynku, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Dostarczają też sporo witamin, szczególnie rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E, a także witaminy B1, B2, B3, B5, B6. Zmielone łupiny to źródło błonnika i wspólnie z ziarnami
W kuchennym oknie Ewystop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKAMargarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce masy krówka, dobrze zmiksować.MASA ZE SŁONECZNIKIEMNa suchą patelnię włożyć margarynę, rozpuścić, wsypać słonecznik, zrumienić na tłuszczu, ostudzić. Słonecznik delikatnie wymieszać z masą krówka PONCZ Wodę wymieszać z cukrem. PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę
Kuchnia Danusimnie jest taki jakiego się spodziewałam :) Ciasta z karmelem są słodkie , dlatego postanowiłam przełamać ją dżemem pomarańczowym,( u mnie marmolada pomarańczowo marchewkowa własnej produkcji. ) No i esencja smaku - prażony słonecznik ... pyszny sam w sobie fajnie chrupie na cieście. Składniki : Biszkopt z 6 jajek ( foremka wielkości 24x30 cm) np podwójna porcja z TEGO przepisu. słoiczek dżemu pomarańczowego(...)śmietany 30% 2 op cukru waniliowego, 2 op śmietan - fix 1 puszka gotowej masy karmelowej lub domowa masa z TEGO przepisu 20 dkg ziaren słonecznika 10 dkg masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka Wykonanie : Biszkopt przeciąć na pół , delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny posmarować spód dżemem , Przykryć drugim płatem biszkoptu Śmietanę ubić z cukrem
Malinowa Kawiarenkadomowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków . Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę(...)sklepowa jest za tłusta i za słodka, ta jest inna, musicie spróbować, mój mąż który chałwę lubi powiedział że jest pyszna. A tu macie powód dlaczego warto jeść ziarna słonecznika ( cytat stąd ): Dzięki dużej zawartości magnezu, który poprawia koncentrację i uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi, spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca
moj przepis naSałatka z pieczarkami i słonecznikiem... Drobny makaron w kształcie ryżu. Plastreki podsmażonych pieczarek. Drobno posiekany szczypiorek. I prażone ziarna słonecznika. Delikatna i kremowa w smaku. Pyszna sałatka na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół! Składniki: 250 g makaronu w kształcie ryżu; 500 g pieczarek; 100 g łuskanych ziaren słonecznika; Pęczek drobnego szczypiorku; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki kwaśnej, gęstej(...)umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem... Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka. Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika. Całość w śmietanowym sosie. Pycha! Składniki: 250 g makaronu (u mnie sprężynki); 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g); 1 cebula; 50 g łuskanych ziaren słonecznika(...)tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej z puszki
Gospodyni MiejskaChleb gryczany ze słonecznikiem... Lekko wilgotny chleb na bazie mąki gryczanej. Ze złocistą i chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej. Z dodatkiem ziaren słoneczniku. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej. I nie tylko. Zapraszam! Składniki: 500 g mąki gryczanej; Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g); 4 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki oleju + odrobina(...)oleju do posmarowania po wierzchu; 425 ml letniej wody; 50 g łuskanych ziaren słoneczniku + odrobina do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wrzucić mąkę, drożdże, cukier, sól, olej i wodę i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać słonecznik. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem
Gospodyni MiejskaChleb, który dzisiaj Wam chciałam pokazać to chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu http://smakiaromaty.blogspot.co.uk/. Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już(...)Robiłam ten chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem już kilka razy i na pewno jeszcze wiele razy go zrobię :)!Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiemSkładniki(na duży bochen pieczony w 5-litrowym garnku żeliwnym)600 g mąki pszennej chlebowej – 850, 750, 6503 łyżki zakwasu żytniego3/4 szkl płatków owsianych górskich3/4 szkl pestek słonecznika1 i 3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru10
UgotujmyTo.pl