Lato w pełni. Upał na dworze taki, że nie chce mi się nic gotować a już na pewno nie włączać piekarnik. Ale co zrobić kiedy zachciało
Smaczna PyzaNa wielkanocne śniadanie - świeże bułeczki. Wyszły chrupiące i ładnie wyrosły. Przygotowanie bułek zajęło mi nieco ponad 2 godziny (włącznie z wyrastaniem ciasta). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryRobiąc kulki otrębowe z bananami już miałam pomysł na ich wersję bezglutenową, czyli z dodatkiem amarantusa zamiast otrąb. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam dwie wersje szarlotki owsiano-orzechowej, a dzisiaj podobna, ale jednak inna, dlatego zdecydowałam się na osobny wpis. Ta jest na mące pszennej razowej, a nie
Zdrowa Kuchnia SowyI znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony kurczak. Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione majerankiem i odrobiną czosnku, podane z warzywnym kuskusem. Cóż, kurczak to jedno z naszych
Smaczna PyzaŚwieże, chrupiące bułeczki i to bez wychodzenia z domu. Uwielbiam leniwe weekendowe śniadania i zapach świeżo upieczonego pieczywa. Pachnie cały dom i od razu jakoś tak
Smaczna PyzaJedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Przez dużą ilość słonecznika bardzo syte, ale nie przeszkadza to w sięgnięciu po następny kawałek :) W dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka(...)budynie waniliowe 200 g masła 1/3 szklanki cukru Słonecznik: 300 g słonecznika łuskanego 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach
Na Ciasteczkowych PapierachOazaZdrowia ze sklepu ze zdrową żywnością do wypróbowania i przekonania się czy to jest dobre czy też nie . Produkty których właściwe używamy na co dzień . Ryż , słonecznik czy kasza. Ryż brązowy średnioziarnisty ekologiczny : Ryż pochodzi z Grecji jego wartość odżywcza w 100 gramach produktu : wartość energetyczna -1536 KJ /362 kcal białko(...)bardzo odżywczy o charakterystycznym orzechowym smaku - zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały. Jest dobrym dodatkiem do farszów. Słonecznik łuskany 250 g BIOOAZA: "Ekologiczne ziarna słonecznika łuskanego. Ziarno słonecznika jest źródłem witamin: z grupy B (B1, B2, B6), witaminy E oraz niacyny (witaminy PP), a także składników mineralnych: potasu
Różowa kuchniaRewelacyjne ciasto z prażonym słonecznikiem, słodkie i chrupiące. To ciasto które uzależnia. W skład masy wchodzi nie tylko słonecznik uprażony i obklejony karmelem ale i niesamowita, bardzo słodka masa kajmakowa. Przepyszne polecam wszystkim. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na polewę(...)tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Pozostałe składniki: 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce 300g łuskanego słonecznika 150g masła do uprażenia słonecznika ¼ szklanka cukru 200g masła około 200g herbatników ½ szklanki mocnej zimnej herbaty 3 kieliszki wódki powidła śliwkowe migdały w płatkach do dekoracji Przygotowanie: 1. Dzień wcześniej przygotować masę kajmakową żeby zdążyła ostygnąć: Puszkę mleka
Mama Gotujełyżki cukru MASA -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -4 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szklanki cukru -3 płaskie łyżki maki pszennej -250 g masła lub margaryny SŁONECZNIK PRAŻONY -350 g słonecznika -150 g masła -4 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta. Blaszkę wykładamy papierem(...)gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem. I masa gotowa :-) SŁONECZNIK Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy. Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBardzo prosta w wykonaniu domowa chałwa. Wersja Rosyjsko-Ukraińska bo to własnie tam ten rodzaj słodyczy wykonują z ziaren słonecznika. Z użyciem syropu np. z agawy lub klonowego otrzymamy wersję wegańską. Warto poeksperymentować z dodatkami, które urozmaicą naszą przekąskę : bakalie, kakao, czekolada, ekstrakty, olejki... SŁONECZNIK i kilka jego zbawiennych właściwości - pomaga walczyć ze stresem i likwidować jego objawy(...)paznokci i skóry - dzięki dużej ilości cynku wspomaga leczenie trądziku - oczyszcza i wysusza a dzięki temu stany zapalne i zaczerwienienie zmniejszają się - zawarty w słoneczniku magnez dobrze wpływa na pracę mózgu i poprawia koncentrację dlatego jest polecany podczas nauki. Wspomaga też walkę ze skurczami mięśni - jako dobre źródło wapnia słonecznik
Pora na pora i pomidoraCiasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słonecznik: 300 g łuskanego słonecznika 120 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżka cukru z wanilią Krem: 1 puszka masy krówkowej (kajmak) 200 g masła Poncz do nasączenia: 250 ml wody 3 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 2 - 3 łyżki alkoholu Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek
Kuchcik gotujegarnku obok (razowy), mieszam z oliwą z oliwek i wykładam na talerze, odcedzam brokuła i wykładam na makaron, całość polewam elegancko dipem czosnkowym, do ozdoby trochę uprażonych nasion słonecznika i ... smacznego! Taki brokuł jest pięknie zielony, gorący i nie surowy :) Ale właśnie, dip. Skąd go wziąć? Ano - zrobić... ze słonecznika :) O wegańskiej śmietanie słonecznikowej Matki Weganki wspomniałam już(...)przepisie . Na tej bazie zrobiłam pierwszy dip czosnkowy a po kilku razach wypracowałam swoją własną "złotą proporcję" :) I teraz robimy tak: - szklankę słonecznika zalewamy przegotowaną wodą i moczymy - pół godziny, godzinę albo dłużej (im dłużej tym lepiej) - zależy, kiedy do głowy przyjdzie myśl o dipie i ile czasu zostało do zrobienia go :)) - namoczony słonecznik odcedzamy, wrzucamy do blendera
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasto, które zrobiło furorę w mojej rodzinie. Dwa blaty intensywnie czekoladowego ciasta, przełożone słodkim kremem karmelowo-słonecznikowym. Na wierzchu aksamitna polewa czekoladowa i pokruszony, chrupiący słonecznik. Jak widać na zdjęciach, troszkę pośpieszyłam się z fotografowaniem ;) Krem nie stężał do końca, ale i tak myślę, że ciacho wygląda apetycznie.. prawda?! :D Z całą pewnością mogę Wam je polecić(...)Ciasto czekoladowe: 300 g masła 200 ml mleka 1 szkl cukru 6 łyżek kakao 6 jajek w temperaturze pokojowej 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiący słonecznik: 300 g słonecznika łuskanego 2 łyżki masła 5 łyżek mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu Krem karmelowo-słonecznikowy: 600 g masy kajmakowej z puszki 220 g miękkiego masła
Nastoletnie WypiekanieLekkie kotleciki z tuńczyka z chrupiącym słonecznikiem i zieloną pietruszką. Dziś polecam Wam pyszną propozycję na sytą kolację lub lżejszy obiad. Pyszne kotleciki z tuńczyka z dodatkiem chrupiącego słonecznika i zielonej pietruszki. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt wspaniały. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tuńczyka. Tak samo jak chrupiące dodatki. Słonecznik zazwyczaj jadam na wycieczce lub z mężem(...)domu przed telewizorem. Nie ma jak sobie poskubać A Skubany od PanSnack jest do tego idealny. Ten słonecznik uzależnia Bardzo lubię słonecznik niestety niektóre firmy strasznie go przesalają lub jest zbyt wypieczony, albo połowa paczki to puste łupinki. PanSnack dba o jakość. Tu wszystko jest jak należy. Szczerze polecam wam produkty PanSnack. Nie ma jak trochę poskubać
Słodkie okruszki