zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:520/734)

Kotlety szwajcarskie 200

jedno z ulubionych dań mojej córki. Ona uwielbia schabowe i żółty ser, więc dla niej to idealne połączenie. ;) My też z chęcią zjedliśmy dla odmiany coś niezdrowego i kalorycznego. :) Kotlety szwajcarskie Składniki: 6 plastrów schabu 6 grubych słupków sera żółtego 6 cienkich słupków sera gorgonzola 3-4 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny, sól słodka papryka jajko, mąka, bułka tarta

Kuchnia Prezydentowej
6. Chleb pszenny na zakwasie pszennym 173

wyobrażam już sobie latania do piekarni co drugi dzień i pozbawiania się frajdy zaczyniania, zagniatania i oczekiwania na chleb, wyszukiwania kolejnych pysznych na niego przepisów. To wciąga i to zdrowo! :)  A liczyć już nie będę, bo chociaż zamieszczam dopiero szósty, piekłam go już dawno. Między nim, a dniem dzisiejszym zjedzonych zostało już wiele, wiele innych, różnych, ale nie mniej

Kuchnia Prezydentowej
Tajski smażony makaron ryżowy z krewetkami (Phad Thai) 190

słodki, słony, kwaśny i pikantny." Ja dodam od siebie, że jest bardzo lekkie i delikatne, mimo to utrzymuje uczucie sytości przez kilka godzin - wraz z filiżanką zielonej herbaty stanowi zdrowy i smaczny orientalny posiłek.   Składniki (na ok. 2 duże porcje) : 200 g makaronu ryżowego, najlepiej szerokiego 2 łyżki oleju roślinnego 250 g surowych (lub rozmrożonych) krewetek marynata do krewetek

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka kuskus z kurczakiem 327

Kaszka kuskus lub bulgur to fantastyczny materiał na szybki, zdrowy, lekki posiłek. Smakuje świetnie na ciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy

Kuchnia Prezydentowej
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 169

się nie marnowało. Właśnie na przykładzie tytułowych mandarynek i pomarańczy to pokażę. Do tej pory jak zjadłem jakiegoś cytrusa to skórkę po prostu wyrzucałem. Jak chyba zresztą każdy zdrowy na umyśle człowiek. Ale przy nalewkach odkryłem, że przydać może się wszystko. A skórka to już z całą pewnością, często jest wręcz niezbędna. Dlatego teraz, gdy jemy cytrusy, to kolejnym etapem

Marder&Marder Manufacture
Kakaowy pudding jaglany z sosem truskawkowym 303

Zdrowy, kakaowy pudding przygotowywany z kaszy jaglanej oraz świeżych truskawek- sycący, gęsty, o aksamitnie kremowej konsystencji, z delikatną nutą wanilii, która cudownie miesza się ze smakiem kakao oraz truskawkami. Zamiast kakao można dodać kilka kostek ulubionej czekolady, a truskawki- wiadomo- zamienić na inne owoce. Polecam ze względów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych, a że głównym składnikiem jest kasza

Kraina Miodem Płynąca
Koktajl truskawkowy z otrębami 192

Pyszna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie (albo deser :)).  Zdrowy, niskokaloryczny koktajl z truskawek i maślanki z dodatkiem otrębów owsianych. Spora dawka witamin, wapnia i błonnika. Korzystajmy w sezonie truskawkowym :) SKŁADNIKI 1 szklanka maślank

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowe spaghetti z cukinią i szparagami 198

cukinia eee… chyba jest jeszcze zeszłoroczna, nie wiem, ale sprzedawca w warzywniaku zmienił temat, kiedy padło pytanie czy jest już z tego roku ;). Jest smacznie, sycąco, wiosennie i zdrowo! Zanim zabierzemy się do gotowania, przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy w cienkie półplastry, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno – można go przecisnąć przez praskę. Szparagi obieramy, przycinamy

wcinaj to
Surówka koperkowa 283

Dzisiaj prosta surówka, podobna do Coleslawa . Wystarczy kilka warzyw i mamy idealny dodatek do letniego obiadu, kolacji, burgera czy grilla. Zdrowo i smacznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Muffinki jabłkowo-pomarańczowe 153

dodatek do drugiego śniadania. Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo, użyłam mąki pełnoziarnistej. Dodatek startych jabłek sprawił, że muffinki wyszły bardzo soczyste i wilgotne, a skórka pomarańczowa nadała im wspaniałego aromatu. Najlepiej upiec od razu większą ilość gdyż znikają błyskawicznie

Wiem co jem
Deser waniliowy z musli i sosem wiśniowym 152

kwaśny sos wiśniowy stworzyły razem doskonałe połączenie. Aż się sama zdziwiłam, bo wymyśliłam ten deser naprędce z tego co akurat znalazłam w dość opustoszałej lodówce. Wyszło przy tym nawet zdrowo, bo i musli z pełnego ziarna i suszone owoce i wiśnie prawie jak świeże. Zachęcam więc wszystkich do przygotowania tego prostego deseru i życzę smacznego". Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb orzechowy 137

Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą i żytnią. Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych

Wiem co jem
Smoothie melonowy z kiwi, limonką i miętą 159

organizatorka akcji, tradycyjne śniadania na różnego rodzaju koktajle. Mam nadzieje schudnąć dzięki temu parę centymetrów w talii oraz dostarczyć mojemu organizmowi nieco witamin, aby na wiosnę wyglądać świeżo i zdrowo. Osobiście wolę gdy są zrobione z rodzimych owoców typu truskawki, maliny czy jagody. Niestety zimą jest to prawie niemożliwe, chyba że użyjemy owoców mrożonych. Ponieważ wszystkie już zużyliśmy dzisiejszy koktajl

Wiem co jem
Awokado z wędzonym łososiem 222

podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała. Wędzony łosoś, szczypiorek i chrzan dobrze się sprawdzają w połączeniu z łagodnym smakiem awokado. Smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Deser brzoskwiniowy 125

Dziś szczególnie urzekły mnie brzoskwinie. Słodziutkie i soczyste zachęcały do kupna. Większość została od razu zjedzona na surowo, ale udało mi się część zachować i przygotować z nich lekki, zdrowy deser, który z powodzeniem może też zastąpić drugie śniadanie. Do jego przygotowania wykorzystałam miedzy innymi otręby granulowane KUPIEC ze śliwkami, ponieważ z brzoskwiniami nie ma, a szkoda. Mają one dość

Wiem co jem