Kasza bulgur - polecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Bulgur jest to rodzaj kaszy wyglądem przypominającej kuskus. Sporządzona jest z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren
Przepisy i porady kulinarneJagody Goji - najzdrowsze owoce świata. Bardzo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę
Przepisy i porady kulinarneDereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki. Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno
Przepisy i porady kulinarneCebula - doskonały lek na katar. Najzdrowsza jest gdy zjadamy ją na surowo, ale po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu czy marynowaniu także zachowuje większość właściwości. Cebula oczyszcza organizm
Przepisy i porady kulinarneWiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj
Przepisy i porady kulinarneCzosnek - obniża stężenie cholesterolu. Czosnek działa podobnie jak leki przepisywane na receptę, które hamują produkcję cholesterolu przez wątrobę, Okazuje się że codzienne zjadanie jednego ząbka czosnku
Przepisy i porady kulinarnePietruszka - jest bardzo przyjazna wszystkim kobietom. Pietruszka jest nieodłącznym składnikiem popularnej włoszczyzny , jest także bardzo przyjazna dla kobiet. Trzeba to tylko umieć wykorzystać. napar z natki
Przepisy i porady kulinarneFenkuł -jest doskonały dla alergików. Fenkuł inaczej nazywany koprem włoskim. To doskonały dodatek do sałatek warzywnych. Spożywany na surowo ma anyżkowy smak. Traci go jednak podczas
Przepisy i porady kulinarnePapryka słodka - prawdziwa kopalnia witaminy C. Papryka czerwona i żółta posiadają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Wszystkie papryki są także doskonałym źródłem beta-karotenu czyli
Przepisy i porady kulinarneBrokuły - to warzywo polecane osobom palącym. Brokuły zawierają witaminy z grupy B, a także C i K. Zawierają także prowitaminę A oraz kwas foliowy, żelazo, wapń
Przepisy i porady kulinarneRabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres. Zawarte w nim kwasy cytrynowy i jabłkowy mogą łagodzić objawy trądziku, wzmacniają skórę i włosy. Witamina C i
Przepisy i porady kulinarneSzparagi - to skarbnica składników odżywczych. Białe,zielone czy fioletowe szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych ! Nie przegap ich, bo są dostępne tylko przez krótki okres
Przepisy i porady kulinarneBuraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych. Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz
Przepisy i porady kulinarneCukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów
Przepisy i porady kulinarnePieczarki to grzyby które najczęściej goszczą na naszych stołach. I słusznie, ponieważ są źródłem wielu substancji odżywczych. Są one źródłem białka,zawierają tzw. aminokwasy egzogenne
Przepisy i porady kulinarne