zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:516/734)

Rzodkiewka - chrupmy ją przez cały rok. 123

  Jest niezastąpiona przy odchudzaniu. Kiedyś była tylko na wiosnę, teraz możemy ją jeść przez cały rok. Jest doskonałą przekąską w dietach odchudzających, gdyż zawiera sporo

Przepisy i porady kulinarne
Kiełki - to prawdziwa witaminowa bomba ! 136

 Chociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy

Przepisy i porady kulinarne
Kapusta - poprawia widzenie. 95

Biała,włoska,czerwona, brukselka, różne odmiany kapusty mają wiele cennych składników odżywczych. Najcenniejszym jest beta-karoten, czyli prowitamina A, który poprawia widzenie po zmroku. Dzięki dużej

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka szparagowa - doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą. 146

Jest doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą , ponieważ zawarta w niej fasolamina reguluje poziom cukru we krwi. Zarówno zielona, jak i żółta jest nie tylko niskokaloryczna, ale

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaki - obniżają ciśnienie krwi. 136

Ziemniaki działają zasadotwórczo, dzięki czemu równoważą kwaśny odczyn mięsa, z którym przeważnie je jadamy. Są one lekkostrawne, warto więc włączyć je do diety rekonwalescentów i osób

Przepisy i porady kulinarne
Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy. 121

Młode liście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją

Przepisy i porady kulinarne
Bób - ułatwia nam trawienie. 143

Bób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian.  Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z

Przepisy i porady kulinarne
Jedzmy otręby - mają bardzo cenne właściwości ! 125

Te "odpady", które powstają podczas produkcji mąki mają bardzo cenne właściwości. najczęściej spotykamy otręby pszenne,owsiane i żytnie. Największą ich zaletą jest duża zawartość błonnika, który

Przepisy i porady kulinarne
Kasza jaglana - nie zawiera glutenu. 150

To łuskane ziarno prosa, jest bardzo cenne, ponieważ nie zawiera glutenu, składnika na który jest uczulonych wiele osób.  Kasza jaglana jest niezawodna jako środek wspomagający

Przepisy i porady kulinarne
Pomarańcze chronią nas przed chorobami ! 124

Fot. © monticellllo - Fotolia.com Pomarańcze powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, ponieważ chronią one nasz organizm przed miażdżycą, wzmacniają odporność na wirusy, a także zmniejszają ryzyko

Przepisy i porady kulinarne
Tofu z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 205

Nie masz pomysłu na tofu? Nigdy nie próbowałeś tego smaku? Zapewniam, że warto to zmienić. Czas na szybką przekąskę! Jeśli masz ochotę na lekki i szybki

Głodni Wrażeń - fit przepisy

Proponowane wyszukiwania