Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, który powinien dodać nam dużo energii na resztę dnia. Mi taką energię dodaje owsianka. Jest to sycący i zdrowy posiłek. Z dodatkiem podprażonych orzechów laskowych i jabłek karmelizowanych w syropie klonowym jest prawdziwym królewskim śniadaniem. Polecam! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 jabłko 2 łyżki syropu klonowego
Moja Galeria SmakuGrillowana pierś z kurczaka z rewelacyjnym chutney z mango, podana z kaszą jaglaną i sałatą. Lekko, zdrowo i pysznie. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku, starte 1/2 łyżeczki imbiru w proszku listki świeżego tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska szczypta ostrej papryki Filety z piersi
Moja Galeria Smakuopakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g) 1 łyżeczka cukru Umyte truskawki i maliny umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier i jogurt naturalny. Miksujemy do kremowej konsystencji. Przelewamy do szklanek i zdrowy koktajl gotowy
Moja Galeria SmakuPyszny, zdrowy i bardzo orzeźwiający koktajl brzoskwiniowo-ogórkowy z dodatkiem świeżej bazylii. To świetny pomysł na lekkie rozpoczęcie dnia! Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla . Składniki na 2-3 szklanki: 2 duże lub 4 małe brzoskwinie 1 krótki ogórek lub 1/2 długiego ogórka garść liści bazylii 7-10 kostek lodu Brzoskwinie ze skórką pokroić na kawałki, wyrzucając pestkę. Ogórka obrać
Moja Galeria SmakuŚwieża sałata z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i orzeszkami pinii. Doprawiona oregano i tymiankiem oraz dressingiem z białego octu winnego i oliwy. Podawana z grzankami. Jest zdrowo i pysznie! Składniki: ulubiona sałata 150 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli 2 łyżki orzeszków piniowych 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oliwy do grzanek 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz świeże
Moja Galeria Smakukategorii. Zawiera ono bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zawartość tych kwasów w nasionach lnu jest podobna do ich zawartości w rybach. Ponadto jest źródłem zdrowego błonnika, wielu minerałów i witamin (w tym wit. E). Same pozytywy, pijmy więc na zdrowie! :) Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka jagód 1 opakowanie jogurtu naturalnego
Moja Galeria Smakujego wartości odżywczych dodałam nasion chia. O ich zaletach pisałam Wam przy okazji puddingu < klik > Jeżeli nie macie dostępu do chia zamieńcie go siemieniem lnianym, też będzie zdrowo i pysznie :) Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka jagód 1 banan 1 szklanka mleka 1 łyżka nasion chia Banana obrać ze skórki, pokroić na większe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć
Moja Galeria SmakuJeżeli szukacie innego sposobu na filet z kurczaka niż ten w panierce, chcecie, żeby było lekko i zdrowo to ten przepis jest idealny. Przepis jest bardzo prosty i szybki, przygotowanie zajmie około 15 minut. W czasie gdy grilluje się filet przygotowujecie sałatkę ze szpinaku i pomidorków. Po upieczeniu filet smarujecie serkiem kozim, nakładacie sałatkę i pyszny obiad gotowy. Jeżeli
Moja Galeria SmakuPyszny, zdrowy owocowy deser z puddingiem chia. Bez dodatku cukru, nie licząc tego z owoców ;) Świetna propozycja na śniadanie bądź wieczorny deser. Pudding z chia przygotowujemy co najmniej 3 godziny wcześniej, a najlepiej włożyć go na noc do lodówki. Rano pozostaje rozgnieść widelcem owoce i deser gotowy :) Zerknijcie też na inne propozycje z użyciem nasion chia: pudding kokosowo-jagodowy
Moja Galeria Smakuglikemiczny. Kaszę tą zestawiłam z pieczonymi w piekarniku karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi. Dodatek stanowią oliwki oraz kozi ser. Całość podawana z pesto z bazylii i orzeszków pinii. Jest pysznie i zdrowo:) Składniki: 200 g kaszy bulgur, można zastąpić kaszą kuskus 130 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1/3 szklanki
Moja Galeria SmakuŚniadaniowe parfait, składające się z warstwy gęstego jogurtu greckiego, konfitury pomarańczowej, pestek granatu i mandarynek, całość doprawiona imbirem.Jest kolorowo i zdrowo :) Składniki na 2 porcje: duży jogurt grecki (350-400g) 1 granat 2 mandarynki odrobina startego imbiru 2-3 łyżki dżemu/konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej (niskosłodzonej) Z granatu wydobyć pestki. Mandarynki obrać ze skorki, przekroić na pół. Do szklanki
Moja Galeria SmakuKoperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt grecki, oliwę i musztardę. Doprawić solą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską
Moja Galeria SmakuŚledzie w oleju to jedno z klasycznych dań na wigilijnym stole w wielu domach. Zwykle przygotowuje się je na oleju rzepakowym. Ja proponuje zamienić go na bardzo zdrowy tłuszcz jakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu
Moja Galeria Smakużaroodpornego wysypać sól, położyć na niej kurczaka. Piec w 200 stopniach przez 40 minut. Odwrócić kurczaka na drugą stronę i piec kolejne 40 minut. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską
Moja Galeria Smakumniej więcej połowy. Posypać środek cynamonem, dodać 2 łyżki żurawiny. Polać syropem klonowym. Piec 20 minut w 150 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie
Moja Galeria Smaku