Truskawki - smak lata. Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na
Przepisy i porady kulinarneŚliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! Sezon na nie
Przepisy i porady kulinarneAwokado - zdrowie dla cery i serca! Chociaż ma dużo kalorii, jego wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jego miękki miąższ nadaje się do smarowania chleba. Nazywane
Przepisy i porady kulinarneGrejpfrut - najzdrowszy z cytrusów. To najzdrowszy z cytrusów - zarówno żółty , jak i czerwony. Miąższ najlepiej jest zjadać razem z białymi osłonkami. Gorzkawy smak nadaje mu flawonoid
Przepisy i porady kulinarneKiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E oraz te z grupy B. Kiwi ma także dużo
Przepisy i porady kulinarneGruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. Wbrew powszechnej opinii wcale nie są ciężkostrawne. Drobno pokrojone nie szkodzą nawet osobom z wrażliwym żołądkiem. Gruszki stymulują pracę mózgu
Przepisy i porady kulinarneGlukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? Glukoza, zwana cukrem gronowym, jest cukrem prostym, który odgrywa największą rolę w organizmie człowieka. Wszystkie spożyte przez nas
Przepisy i porady kulinarneGotuj z głową - jak dusić ? Duszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych ! Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko
Przepisy i porady kulinarneWiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. Wiśnie są słodko-kwaśne i przez to orzeźwiające, mają mało kalorii, a dużo substancji działających prozdrowotnie. Zawierają przeciwutleniacz, który
Przepisy i porady kulinarneBorówki - niezwykle cenne dla oczu. W sezonie warto je spożywać codziennie, a w zimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je
Przepisy i porady kulinarneArbuz- doskonały owoc na upalne dni. Jest doskonały na upalne dni, ponieważ zawiera dużo wody, Gasi pragnienie, obniża temperaturę ciała i chroni przed udarem cieplnym. Podobnie
Przepisy i porady kulinarneBiałe wino usprawnia nasze płuca ! Lampka białego wina wypita raz na tydzień usprawnia nasze płuca. Takie działanie mają zawarte w trunku flawonoidy i polifenole, które zwiększają
Przepisy i porady kulinarnePorzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. Są nie duże i nie pozorne, ale to właśnie one dbają o nasze zdrowie skuteczniej niż cała armia suplementów witaminowych ! Bardzo
Przepisy i porady kulinarneCzereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. Czereśnie są piękne, aromatyczne, cudownie pachną, a do tego są smaczne i słodkie. Choć bardzo sycą, są niskokaloryczne. Owoce
Przepisy i porady kulinarneSuszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! Są cenniejsze od świeżych owoców, zawierają siedmiokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej witamin. Mają też niestety dużo więcej cukru
Przepisy i porady kulinarne