zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:514/734)

Truskawki - smak lata. 122

Truskawki - smak lata.   Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na

Przepisy i porady kulinarne
Śliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! 85

                                    Śliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! Sezon na nie

Przepisy i porady kulinarne
Awokado - zdrowie dla cery i serca ! 81

Awokado - zdrowie dla cery i serca! Chociaż ma dużo kalorii, jego wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jego miękki miąższ nadaje się do smarowania chleba. Nazywane

Przepisy i porady kulinarne
Grejpfrut - najzdrowszy z cytrusów. 114

Grejpfrut - najzdrowszy z cytrusów. To najzdrowszy z cytrusów - zarówno żółty , jak i czerwony. Miąższ najlepiej jest zjadać razem z białymi osłonkami. Gorzkawy smak nadaje mu flawonoid

Przepisy i porady kulinarne
Kiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. 81

Kiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E oraz te z grupy B. Kiwi ma także dużo

Przepisy i porady kulinarne
Gruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. 115

Gruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. Wbrew powszechnej opinii wcale nie są ciężkostrawne. Drobno pokrojone nie szkodzą nawet osobom z wrażliwym żołądkiem. Gruszki stymulują pracę mózgu

Przepisy i porady kulinarne
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 160

Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ?   Glukoza, zwana cukrem gronowym, jest cukrem prostym, który odgrywa największą rolę w organizmie człowieka. Wszystkie spożyte przez nas

Przepisy i porady kulinarne
Gotuj z głową - jak dusić ? 143

Gotuj z głową - jak dusić ? Duszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych !  Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko

Przepisy i porady kulinarne
Wiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. 96

Wiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. Wiśnie są słodko-kwaśne i przez to orzeźwiające, mają mało kalorii, a dużo substancji działających prozdrowotnie. Zawierają przeciwutleniacz, który

Przepisy i porady kulinarne
Borówki - niezwykle cenne dla oczu. 106

Borówki - niezwykle cenne dla oczu. W sezonie warto je spożywać codziennie, a w zimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je

Przepisy i porady kulinarne
Arbuz- doskonały owoc na upalne dni. 153

Arbuz- doskonały owoc na upalne dni. Jest doskonały na upalne dni, ponieważ zawiera dużo wody, Gasi pragnienie, obniża temperaturę ciała i chroni przed udarem cieplnym. Podobnie

Przepisy i porady kulinarne
Białe wino usprawnia nasze płuca ! 109

Białe wino usprawnia nasze płuca ! Lampka białego wina wypita raz na tydzień usprawnia nasze płuca. Takie działanie mają zawarte w trunku flawonoidy i polifenole, które zwiększają

Przepisy i porady kulinarne
Porzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. 137

Porzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. Są nie duże i nie pozorne, ale to właśnie one dbają o nasze zdrowie skuteczniej niż cała armia suplementów witaminowych ! Bardzo

Przepisy i porady kulinarne
Czereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. 155

Czereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. Czereśnie są piękne, aromatyczne, cudownie pachną, a do tego są smaczne i słodkie. Choć bardzo sycą, są niskokaloryczne. Owoce

Przepisy i porady kulinarne
Suszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! 128

Suszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! Są cenniejsze od świeżych owoców, zawierają siedmiokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej witamin. Mają też niestety dużo więcej cukru

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania