pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest zdrowy. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów i olejków eterycznych. Hamuje rozwój chorób, wspomaga trawienie, a także obniża ciśnienie krwi. Jogurt nie pozostaje daleko
Proste-przepisy.plUwielbiam letnie dni, czas spędzony na dworze, piękne czerwone truskawki i pyszne mrożone smakołyki! Domowe lody. To prosty, smaczny i zdrowy deser. Idealny dodatek do wszystkich letnich uroczystości. Potrzebujesz tylko kilka minut i miksera, aby połączyć składniki ze sobą. Od tygodnia robimy lody domowe i Lila jak ma ochotę to zje nawet cztery dziennie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comBób, król lata. Czy jest ktoś, kto nie lubi bobu? Bób ogólnie jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży. Także zawiera spore ilości białka więc świetnie się spisze np. wśród wegetarian. I ogólnie jest całkiem smaczny. Lubimy latem usiąść sobie w ogródku, przygotować coś chłodnego do picia i podgryzać bób. Ale czasem
Marder&Marder ManufactureSzklanka pełna zdrowia i nietypowego koloru :) - Co Ty pijesz? - podejrzliwie spojrzał w kierunku mojego napoju Pan Mąż. - Koktajl zdrowia popijam, Kochanie! - rzuciłam od niechcenia. - Coś ten kolorek na zdrowy nie wygląda... - zaczął zgryźliwie krytykować małżonek - Jakby Ludwik do mycia naczyń z mlekiem... - uskuteczniał niestrudzenie swoje wywody Pan Mąż. - Ja mam zielono-niebieskie złoto w szklance , a nie żaden Ludwik! - oburzyłam
Grunt to przepis!warto w swoim menu uwzględnić nasiona CHIA Sekret właściwości nasion Chia Nasiona chia są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 i to w optymalnych proporcjach. Dla zdrowego ciała i umysłu, ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji tychże kwasów. Zmniejszają one złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę
Tetiisheribardzo świeże można tylko odłamać zdrewniałe końcówki i ewentualnie obrać 1/3 długości. To w zupełności wystarczy. UWAGA ! ! ! Nie wyrzucaj odłamanych końcówek, można z nich zrobić doskonały i bardzo zdrowy wywar. Może być bazą do kremu ze szparagów lub innej zupy. Białe szparagi niestety trzeba obrać całe i odciąć końce. W garnku nastawiam sporą ilość wody. Solę ją delikatnie morską solą
Jemy PijemyDziś taka propozycja na coś zdrowego do pochrupania podczas filmu lub po prostu gdy mamy ochotę coś podjeść. Wystarczą ulubione warzywa. U mnie to były: czerwona papryka, ogórek, marchewka, seler naciowy, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia. Oprócz warzyw można dodać mozzarellę. U mnie to były mini kulki mozzarelli. Dodatkowo sos. Można zrobić swój ulubiony. Ja wczoraj zrobiłam sos tzatziki
W kuchni u MonikiBardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku. 350 g dzikiego łososia Sól Pieprz 2 plastry cytryny 2 łyżeczki suszonego lubczyku 5 ziemniaków Sól morska z młynka Oliwa z oliwek Różyczki brokuła Łososia dzielimy na dwa kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzeniemleko kokosowe nasiona Chia Przygotowanie : Nasiona Chia wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem kokosowym, odstawiamy na noc do lodówki, aby nasiona napęczniały, w ten sposób powstaje wyśmienity i bardzo zdrowy dodatek do koktajli, który swoją konsystencją przypomina lekko ściętą galaretkę. Przygotowujemy resztę składników już przed samym podaniem. Miksujemy kolejno owoce. Moje smoothie podzieliłem na trzy części: spodnia warstwa to kiwi
PaleoLifesmacznych soków, koktajli i zup. Ogólnie jest to urządzenie do rozdrabniania. W kilka sekund z warzyw i owoców otrzymamy pyszny i zdrowy sok czy koktajl. Każdy z nas wie, że aby dostarczyć niezbędne składniki odżywcze do organizmu trzeba spożywać m.in warzywa i owoce. Czasami ciężko jest spożyć dla zdrowotności
Marta Gotujesałatkę zrobiłam na śniadanie, kiedy potrzebowałam trochę wolnego miejsca w lodówce. Wyszło jak zwykle… spontanicznie, ale bardzo zdrowo i smacznie. I oto chodzi. Mąż zachwycony zajadał się sałatką. Tym razem w roli głównej wystąpiły kapary, które dawno nie gościły na naszym stole. Aby było na czym zawiesić zęby, dodałam prażone pestki słonecznika. Oczywiście, sałatkę możecie dowolnie modyfikować, w zależności
Mieszam w Garnkupamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo więcej smaków niż w przeciętnym smalcu ze sklepowej
Blendmanprzygotowywane były przez MAKRO - Dobre bo Polskie . Szczęśliwiec, który poprawnie odpowiedział na jedno z pytań konkursowych , rozkoszował się potem takim oto wykwintnym daniem Dodatkową atrakcją był pokaz jak przygotować zdrowy koktajl zgodnie z ideą "Slow Food" Dziewczyny z pietyzmem podchodziły do odtworzenia koktajlu idealnego z niespotykanymi składnikami - te kwiecie na pierwszym planie miało tu nie tylko walory ozdobne
Grunt to przepis!Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy w kształcie
Oryginalny smakśmietankowy, a na nim drobno pokrojone listki czosnku niedźwiedziego. Bajka! Ale nie taka, w której książę na koniec całuje księżniczkę. Raczej ją nokautuje czosnkowym oddechem. Ale za to jaki zdrowy po takiej przekąsce:-) Czosnek niedźwiedzi posadziłam w ogrodzie rok temu- trzy rośliny kupiłam w markecie budowlanym i ulokowałam w naszym "lasku" pod leszczyną. Tej wiosny każda kępa wypuściła po parę
les mirabelles