Polsce na Ślasku) zniknął prawie całkiem w okolicach XVIII wieku na rzecz ziemniaków. Obecnie powoli wraca do łask, bo hoduje się go łatwo i wydajnie a jest wyjątkowo zdrowy. Używa się go zwłaszcza w diecie osób cierpiących na cukrzycę oraz po chemioterapii bo reguluje gospodarkę insulinową. A z ważniejszych rzeczy, to topinambur ma wyrazisty smak, lekko ostry, więc dobrze pasuje
Milion Smakówskładniki: 200 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu naturalnego 4 łyżki kakao 70 % 50 ml oleju konopnego 125 ml mleka wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni
Domowy Smak JedzeniaKarmelizowanego buraka pierwszy raz poznałam w przepysznej kanapce, gdzie figurował razem z bryndzą. Zakochałam się w tym zestawieniu, jednocześnie stwierdzając, że na Mazowszu, może sobie taki
Nie Bo Piekłominut przed końcem na drugi poziom wrzucamy marchewki, oczywiście również na folii :) Szczypiorek myjemy i kroimy. Po wyłączeniu urządzenia przekładamy wszystko na talerz :) Szybki, smaczny, prosty i zdrowy obiad na parze gotowy :) Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Można na mnie głosować codziennie
Parowar Facetaskładzie. Dziś pragnę przedstawić rozwiązanie, które z jednej strony pozwala zachować niepowtarzalny smak wyrobu, a z drugiej da nam pewność, że wyrób nie tylko będzie smaczny, ale też i zdrowy. Szynka powstała bez szynkowaru ( tak się składa, że zawsze miałem podejrzliwy stosunek do takich wynalazków i jakoś nigdy nie znalazły miejsca w mojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki
Miód i pieprzZdrowy, prosty w przygotowaniu, sycący, aromatyczny i bardzo, bardzo smaczny - mój kurczak z ryżem w sosie sojowym rodem z dalekiej Indonezji. Doskonały pomysł na szybki obiad w pracowity dzień - jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut, jeżeli wcześniej zamarynujemy mięso, a efekt jest naprawdę smakowity. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 250 gram ryżu basmati
Wyprawy kulinarneWłaściwie to nie wiedziałam ,że wyjdzie taka pyszna,a wszystko z lenistwa i braku chęci pójścia do sklepu po olej.Tak więc teraz mam nowy ,zdrowy przepis na pyszną i niecodzienną surówkę z KISZONEJ KAPUSTY ha ha.:)))... 30 dag.KISZONEJ kapusty z beczki słoiczek suszonych pomidorów w oleju ( ją dalam swoje co robiłam w tamtym roku z ziołami i czosnkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicentralnej części Francji, nie znajdziecie jej w tamtejszych książkach kucharskich. Wymyślili ją David Frenkiel i Luise Vindahl Andersen, autorzy książki The Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę dla sławnego boef bourguignon , wołowiny po burgundzku. Wołowinę zamienili na buraki, dodali mięsiste duże pieczarki i soczewicę, otrzymując pyszny, treściwy gulasz. Sos oczywiście składa się
Chilli Czosnek i Oliwamuszę chyba przekonywać nikogo, że jarmuż jest zdrowy? W naszym domu gości dość często, choć przyznaję, że długo przekonywałam się do niego. Dzisiaj chcę Was skusić na sałatkę bez dodatku soli. W roli głównej jarmuż i marchewka. Połączenie składników i delikatnie przesmażenie, sprawiają, że smaki przenikają się wzajemnie, ale nie tłumią. Tej sałatki nie trzeba solić. Jeśli ktoś lubi bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennasmoothy. Dziś zapraszam Was na daktylowo-kawowy koktajl z płatkami orkiszowymi. Naturalnie słodki, pożywny, z kawową nutą. Taki koktajl idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, posiłek dla sportowca lub zdrowy zamiennik słodyczy. Spróbujecie. Składniki: (na 1 porcję) 1 średni banan (najlepiej dojrzały) 1 łyżeczka kawy zbożowej 3 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych 1/2 szklanki mleka (zwykle
Słodkie okruszkiciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut. Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam
Przepisy i porady kulinarnewiem ,że mortadela to może mało zdrowy produkt-ale cóż tą sałatkę uwielbiam,w Austrii jadłam ją przy każdej możliwej okazji,co prawda nasza polska mortadela trochę się różni od ich extra wurst ale jak znajdzie się łagodną mortadele to się nada SKŁADNIKI: 35 dag mortadeli pół cebuli 2 jajka 10 dag żółtego sera 2 łyżki,oleju 2 łyżki octu
Swojskie jedzonkowarzyw lekko podsmażonych na patelni, żeby wydobyć głębię ich smaku potrafi umilić dzień. A do tego chrupiące chipsy z boczku - no cóż, miało być smacznie, a nie lekko i zdrowo
Milion SmakówEkstremalnie bananowe placuszki z otrębami owsianymi i mąką pełnoziarnistą. Propozycja na zdrowy posiłek zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do ich wykonania użyłam bardzo dojrzałych owoców. Placuszki są wyjątkowo miękkie i puszyste. Jako, że zawierają w sobie cukier oraz fruktozę pochodzącą z bananów, należy bardzo uważać, aby się nie przypaliły. Można podać je polane odrobiną miodu, jeśli ktoś lubi bardzo
MyCookBook.plDziś zapraszam na wspaniały, domowy, zdrowy i naturalny sok jabłkowy. Doskonały smak i aromat lata zamknięty w słoiczkach i buteleczkach. Tak przygotowany sok można pić prosto z buteleczki, jak nie lubimy mocnej słodyczy wystarczy rozcieńczyć go wodą lub dodać do herbaty.. wszystko zalezy od upodobań :) Polecam :) Składniki - jabłka - cukier Wykonanie Umyte jabłka obieram ze skórki kroję na ćwiartki
Kuchnia z widokiem na ogród