nią w stylu kuchni francuskiej. Dla wielu głównym bohaterem tego dania może być jednak nie tyle sama kaczka, co towarzyszący jej szpinak. To wszakże trochę kontrowersyjny, choć jakże zdrowy składnik. Kontrowersyjny, bo w ciągle unosi się nad nim aura przekonania, że jest niesmaczny. Cóż, to oczywiście kwestia gustu, ale pod warunkiem, że ktoś próbował, i to najlepiej w kilku różnych
Kulinarna Pokusamoże jej zabraknąć, bo golonka w ogólności to obok schabowego jedno z najpopularniejszych spotykanych na polskich stołach dań. Dzisiaj będzie więc tradycyjnie, smacznie, kolorowo i… niekoniecznie zdrowo. Przygotowanie tej potrawy nie jest szczególnie trudne, chociaż może okazać się pracochłonne. Zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę, że zachęcamy do podawania go z duszoną kapustą oraz pieczonymi ziemniakami – szczególnie na przygotowanie pierwszego
Kulinarna PokusaDzisiaj kolejny przepis dla miłośników jajek oraz kolejna „promocja” szpinaku. Jeśli dodać do tego usmażone na maśle grzyby i czerwoną paprykę, będzie i smacznie, i zdrowo, i kolorowo – czyli dokładnie tak, jak powinno To danie jest w praktyce rodzajem sałatki w klimatach kuchni francuskiej. Łączy smaki ostre, kwaśne i łagodne, ale w bardzo zrównoważonych proporcjach. Dlatego nie jest mdło
Kulinarna Pokusabyć wegetarianie, a przynajmniej ci, którzy spożywają produkty mleczne (przepis zawiera śmietanę i z różnych względów nie rezygnowałbym z jej użycia). Tak czy owak jest to jednak lekki i zdrowy odpoczynek od dań mięsnych. Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 2015-05-22 11:48:10 Łatwe i szybkie w przygotowaniu, maksymalnie szpinakowo-kurkowe danie na lekki obiad
Kulinarna Pokusablogu. Takie właśnie jarmużowe pesto postanowiłam wykorzystać dziś do zrobienia pysznego obiadu. Do tego makaron spaghetti, grillowany kurczak i pyszny obiad mamy gotowy. Nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Taki obiad jest idealnym pomysłem dla osób będących na diecie – koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa
Ostra na SłodkoPyszny deser... Zdrowy i banalny w wykonaniu. Jest to również doskonały dodatek do pieczonej kaczki. Składniki: 4 jabłka 8 łyżek konfitury z żurawiny 4 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka umyć i osuszyć. Odciąć górne części i łyżeczką delikatnie wydrążyć gniazda nasienne, uważając żeby nie uszkodzić dna jabłka. Do każdego jabłka włożyć po dwie łyżki konfitury z żurawiny. Piec w temperaturze
Piąty grzech głównyTabbouleh to orzeźwiająca libańska sałatka, pachnąca wiosną i świeżymi ziołami. Idealna do potraw z grilla, na upalne dni lub zdrowy lunch :) Istna bomba witaminowa! Składniki: ½ szklanki kuskusu albo bulghuru 2 pęczki natki pietruszki 1 pęczek świeżej mięty 3 pomidory 1 cebula dymka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny sól do smaku Przygotowanie: Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć
Piąty grzech głównysklepie. W smaku jest genialny, bardzo szybko znika, choć z podanych składników otrzymujemy go bardzo dużo :) W mojej lodówce od miesiąca nie pojawił się żółty ser ze sklepu! Zdrowo i bez konserwantów czyli tak jak lubię najbardziej! Ważne: przy wyrobie domowych serów najważniejsza jest jakość i świeżość produktów. Jeżeli nie masz dostępu do mleka prosto od krowy lub sera
Piąty grzech głównyUwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię bardzo za pochłanianiem 5 kawałków (najlepiej z "dupką") na ciepło przy kawie. Są tego plusy.. Mam mniej w pasie. Są i minusy.. Rozpaczam momentami strasznie! Ale wtedy jest jeden spodób na smutek
CzarnawisienkaPyszny , zdrowy i pożywny deser. Zmiksowane owoce mango, kiwi, ananas i banan, dodatkiem są płatki zbożowe. To deser dla diabetyków, wegan i osób dbających o zdrowie. Polecam szczególnie dzieciom. Można wmiksować dowolne owoce aby przemycić naszym milusińskim naturalne witaminki, zjedzą je z radością:) 2 mango 5 kiwi mały ananas ( dobra cena KLIK ) banan
Takie tam pichceniedzieci i osób starszych, a także osób przebywających na diecie. Z uwagi na wysoką przyswajalność białka łosoś stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię oraz wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki
Smakowity Blog Kulinarnyyszny i zdrowy dżem pachnący lasem z dużą zawartością pyłku sosnowego. Świetnie łączy się z kwaskowatym rabarbarem. Przygotowuje się go z męskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym . Polecam :) Składniki: 600 g rabarbaru, 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego , 500 ml wody, ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, sok z cytryny, ok. 500 g cukru żelującego
SzczyptaSmaQmoja kolejna propozycja zdrowego koktajlu owocowo- warzywnego. Sok z buraka ćwikłowego zawiera dużo żelaza, dlatego koktajl jest polecany szczególnie dla osób cierpiących na anemię. SKŁADNIKI: 1/2 kg buraków ćwikłowych, 2 banany. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do sokowirówki i wyciskam sok. Sok przelewam do wysokiego naczynia. 2. Banana obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki
Tradycyjna kuchnia Kasimodne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować upiec zdrowego pieczywa? :) przecież kiedyś nasze Mamy, Babcie i Prababcie nie miały takich nowoczesnych urządzeń, tylko z reguły piec kaflowy i piekły przepyszne chleby! Na początek przygodę z pieczywem zaczęłam od bułeczek typu
Kolorowy Przepisownik