ciekamy bardzo drobno i mieszamy z przyprawami dusząc ją widelcem (można dać odrobinę oliwy z oliwek). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy serek ziarnisty. Mieszamy i gotowe. Szybko, łatwo, tanio, zdrowo i smacznie. Jeśli tak smakuje wiosna, to ja przeboleję ten żółty polar, choć właśnie na mojej twarzy pojawił się grymas zwany potocznie "wściekłym psem". Pokazałabym zdjęcie aby wreszcie ktoś
Wypisz Wymalujuwierzy że są w nim buraki. Za to na pewno wyczuje słodycz banana i delikatną, kokosową nutę. Przyznaję, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona swoim wynalazkiem. Słodko i zdrowo, bez dodatku cukru, a nawet miodu. Dojrzały banan załatwia całą sprawę. Polecam na drugie śniadanie. Miewasz stany niepokoju, cierpisz na bezsenność, zmęczenie, przygnębienie, problemy z koncentracją? Być może masz niedobór kwasu foliowego
Powiedz dietom niedodatkiem podczas diet odchudzających. Posiada witaminy B oraz E, magnez, cynk, żelazo, fosfor, miedź oraz potas. W gryce a przez to i w Sobie znajdziemy flawonoidy, które pomagają utrzymać zdrowy i młody wygląd skóry oraz mają działanie przeciwzapalne Składniki: (na 2 porcje) 80 g makaronu typu Soba ugotowana pierś z kurczaka, pokroić ją w plastry bądź małe kawałki
KreatywnePinyMacie tak czasami, że zjedlibyście coś zdrowego i pysznego? Ja mam! A odkąd jestem mamą to jeszcze bardziej dbam o to co jemy. Mam nadzieję, że dzięki temu Pan Sz. niedługo sam wybierze takie ciastka, a nie sklepowe słodkości SKŁADNIKI 2 duże jabłka 2,5 szkl. płatków owsianych górskich 2 jajka 1/4 szkl. cukru 2 łyżki miodu 1/6 szkl. oleju
zabawa smakiemPrzepis na szczęście? Kto go wymyśli? Kto już go ma? Ten kto ma więcej niż jeden, ten jest prawdziwym szczęściarzem. Kiedy w życiu harmonia i spokój. Kiedy Syn zdrowy i grzeczny, a Mąż w domu ciałem i duchem - to jest mój przepis na szczęście. Kiedy wszystkie składniki - te materialne i duchowe już są, można zacząć gotować. Bo tylko w szczęśliwej
Kuchnia po mojemudużą dolewkę. Owoce podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu truskawki dodałam na sam koniec. Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić by otrzymać zdrowy kisiel owocowy bez konserwantów i sztucznych barwników jest zagęszczenie rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ja lubię dość rzadki kisiel dlatego nie dodałam zbyt wiele mąki. Zagotowałam i wyłączyłam
Kuchnia po mojemukonserwy no i oczywiście na zagrychę: rybki w occie produkcji Teścia i zeszłoroczne, marynowane grzybki naszej produkcji. Prawda jest taka, że wyjeżdżałam z determinacją do żywienia się w domu - zdrowego i taniego. Nie minął jeden dzień ... plażing, smażing i dobra pogoda, a moje nastawienie uległo diametralnej zmianie. Odechciało mi się tracić czas na coś co pochłania mnie na co dzień
Kuchnia po mojemupieprz Przygotowanie: Parówkę podsmażyłam na oleju, w tym samym czasie podgrzewając placka ziemniaczanego. Wbiłam jajko. Oprószyłam je solą pieprzem i poczekałam aż białko się zetnie. Obiad gotowy. Może niezbyt zdrowy, bo smażony ale za to jaki smaczny, szybki i bezproblemowy. I na upartego to mogę twierdzić, że wartościowy - bogaty w białko jaja kurzego i witaminy zawarte w ziemniaku ;) W każdym
Kuchnia po mojemudodać od razu - nie czekając. Można też dodać pokrojoną paprykę, wtedy surówka jest bardziej chrupiąca i jędrna . Mi smakuje w obu postaciach. Pasuje do naprawdę różnych dań. Prosto, szybko, zdrowo, a na talerzu kolorowo. A zamiast kalorycznego majonezu można wykorzystać jogurt naturalny typu greckiego lub oliwę z oliwek - doprawione ulubionymi ziołami
Kuchnia po mojemuSolimy, pieprzymy. Czekamy aż białko się zetnie. Wykładamy delikatnie na talerze. Podajemy z wiejskim pieczywem posmarowanym masłem oraz kiszonym ogórkiem, musztardą i keczupem. Szczerze mówiąc taki obiad choć niezbyt zdrowy i niepełnowartościowy smakował mi niezmiernie. Z resztą Mężowi również. A cała procedura (włącznie z jedzeniem i zmyciem) zajęła 30 minut. I po co ja się silę na jakieś wymyślne zapiekanki
Kuchnia po mojemukilkukrotnie. Patelnię można posmarować olejem - wtedy mięso wychodzi jeszcze bardziej soczyste. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem z gotowanym ryżem i leczo produkcji Teściowej. Obiad pyszny, szybki, zdrowy i niekłopotliwy. Mięso z patelni grillowej wychodzi aromatyczne i soczyste. Nie jest to dokładnie to co pieczenie na węglu drzewnym, mimo to smakuje wyśmienicie i jest z pewnością zdrowsze niż
Kuchnia po mojemuNawet weny brak i odpowiedniego przepisu do opisania na ten moment. Choć myślę, że chwila refleksji i odpoczynku się przyda. Tak mocno przyzwyczaiłam się do blogowania, że może i zdrowo będzie złapać dystans i odświeżyć spojrzenie na świat zarówno w realu jak i ten kulinarno-wirtualny. Myślę, że wrócę. No cóż - do następnego wpisu po prostu
Kuchnia po mojemuKolejny poniedziałek. Weekendowa rozpusta (w sensie kulinarnym oczywiście) za nami. Czas podjąć codzienne obowiązki i zapewnić najbliższym coś normalnego i zdrowego do jedzenia. W przypadku małych dzieci warto serwować dwa dania - zawsze to jedna okazja więcej do "sprzedania" im porcji warzyw co nie zawsze jest proste. Moje dziecko nie da się już namówić na gotowane warzywa - tak jak to było
Kuchnia po mojemuPora na coś słodkiego. Tłusty czwartek za pasem. Nie wiem jak Wy, ale ja na samą myśl o tym dniu łapię apetyt na coś słodkiego. I wbrew zdrowemu rozsądkowi doczekać się nie mogę jak zapełnię brzucho przepysznymi pączkami. Aby umilić dzień oczekiwania pozwolę sobie wspomnieć dwukolorowy sernik mojej Mamy. Mistrzostwo świata. Od lat towarzyszy nam przy wszystkich ważnych okazjach
Kuchnia po mojemuświąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego majeranek 1 ziele angielskie 1 liść laurowy
Kuchnia po mojemu