Pyszny, zdrowy owocowy deser z puddingiem chia. Bez dodatku cukru, nie licząc tego z owoców ;) Świetna propozycja na śniadanie bądź wieczorny deser. Pudding z chia przygotowujemy co najmniej 3 godziny wcześniej, a najlepiej włożyć go na noc do lodówki. Rano pozostaje rozgnieść widelcem owoce i deser gotowy :) Zerknijcie też na inne propozycje z użyciem nasion chia: pudding kokosowo-jagodowy
Moja Galeria Smakuglikemiczny. Kaszę tą zestawiłam z pieczonymi w piekarniku karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi. Dodatek stanowią oliwki oraz kozi ser. Całość podawana z pesto z bazylii i orzeszków pinii. Jest pysznie i zdrowo:) Składniki: 200 g kaszy bulgur, można zastąpić kaszą kuskus 130 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1/3 szklanki
Moja Galeria SmakuŚniadaniowe parfait, składające się z warstwy gęstego jogurtu greckiego, konfitury pomarańczowej, pestek granatu i mandarynek, całość doprawiona imbirem.Jest kolorowo i zdrowo :) Składniki na 2 porcje: duży jogurt grecki (350-400g) 1 granat 2 mandarynki odrobina startego imbiru 2-3 łyżki dżemu/konfitury pomarańczowej lub brzoskwiniowej (niskosłodzonej) Z granatu wydobyć pestki. Mandarynki obrać ze skorki, przekroić na pół. Do szklanki
Moja Galeria SmakuKoperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt grecki, oliwę i musztardę. Doprawić solą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską
Moja Galeria SmakuŚledzie w oleju to jedno z klasycznych dań na wigilijnym stole w wielu domach. Zwykle przygotowuje się je na oleju rzepakowym. Ja proponuje zamienić go na bardzo zdrowy tłuszcz jakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu
Moja Galeria Smakużaroodpornego wysypać sól, położyć na niej kurczaka. Piec w 200 stopniach przez 40 minut. Odwrócić kurczaka na drugą stronę i piec kolejne 40 minut. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską
Moja Galeria Smakumniej więcej połowy. Posypać środek cynamonem, dodać 2 łyżki żurawiny. Polać syropem klonowym. Piec 20 minut w 150 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie
Moja Galeria Smakuszklanka wody Gruszki i jabłko obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać daktyle, jagody Goji, chia i wodę. Zmiksować. Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie
Moja Galeria Smakukoktajlu zmiksowałam wszystko co miałam w domu i w zamrażalniku:) W ten sposób dostarczyłam sobie porządnej dawki witamin oraz zdrowego tłuszczu pochodzącego z awokado. Poza tym kolor jak i smak owoców jagodowych przypomniał mi o lecie. Czy tylko ja się nie mogę go doczekać? To już bliżej niż dalej :) Składniki na 2 porcje: 1 awokado 1 szklanka jagód (mrożone
Moja Galeria Smakuwiele wolniej niż kupne oraz bardziej wpływają na smak pieczywa. Dlatego pieczenie chleba na zakwasie wymaga długiego procesu przygotowania. Jednak wysiłek ten zostanie nagrodzony w postaci pysznego, pachnącego, zdrowego chleba :) Na szczęście etap wyhodowania zakwasu jest jednorazowy. I jeżeli będzie się o niego dbać to posłuży bardzo długo. Zalety ciemnego pieczywa: 1. Ma o połowę niższy indeks glikemiczny, niż pieczywo
Moja Galeria SmakuDzisiaj dzielę się z w Wami kolejnym przepisem na zdrowy chleb na zakwasie. W tym przepisie zakwaszana jest większa część mąki żytniej. Zapewni to lepszy efekt, bo mąka żytnia razowa jest ciężka. Do tego celu należy użyć większej ilości zakwasu. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości w lodówce, wystarczy co najmniej raz go dokarmić. Rozmnożenie zakwasu: 120 zakwasu 500 g mąki
Moja Galeria SmakuSzybki, lekki oraz zdrowy wegetariański obiad. Penne razowe z pieczarkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi ziarnami słonecznika. Składniki na 2 porcje: 100 g razowego makaronu penne 120 g pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek garść rukoli garść natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 30-40 g sera typu parmezan lub dziugas sól, pieprz Makaron ugotować
Moja Galeria SmakuDzisiaj mam dla Was przepis na proste i szybkie danie skomponowane w chwili nagłego głodu zaledwie z kilku składników. Taki zdrowy fast food z razowym makaronem, cukinią i serem. Do tego odrobina pikanterii i zieleniny. Kolejną zaletą jest to, że ten makaron smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na Pomorzu chłodno, więc wybraliśmy pierwszą opcję, ale gdzieś
Pełny talerzDziś zapraszam na bardzo aromatycznego i zdrowego łososia. Towarzystwo batatów pasuje jak ulał :) Zazwyczaj nudnego łososia podrasowałam kaparami, oliwkami i czosnkiem. Całe danie jest niewymagające, robi się wszystko w piekarniku, na dwóch blachach jednocześnie. W wolnym czasie możesz otworzyć wino i poczytać książkę. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 800 g filetu z łososia, podzielonego na 4 równe kawałki - sok z połówki
Kuchnia bezglutenowa Loliokresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy, no poza jednym... zabrakło czasu...ale, nie dlatego, że się leniliśmy... po prostu było tyle pytań, tyle
królestwo garów