Zastanowicie się co zabrać ze sobą do pracy na lunch? Coś smacznego, coś zdrowego, coś lekkiego i coś co się szybko robi? Jeśli tak to ta propozycja Was zadowoli w 100%! :-) Smacznego! SKŁADNIKI: - 6-7 szt grillowanych krewetek tygrysich - garść rukoli - 8 łyżek gotowej kaszy kuskus - 1/2 ogórka zielonego pokrojonego w plastry - 2 łyżki borówki amerykańskiej - plaster wędzonego łososia
SMYKWKUCHNInadchodzą fale upałów nie mam ochoty włączać piekarnika. Jednak by zjeść coś zdrowego i pysznego piekarnik nie jest potrzebny. Z pomocą przychodzą produkty Alpro wskazane dla osób, które nie przyswajają białka pochodzenia zwierzęcego. W swojej ofercie mają produkty bez konserwantów i sztucznych barwników. Są to produkty pochodzenia roślinnego min sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, orzechowe i owsiane a także pyszne
Ala piecze i gotujejest jak z nowymi smakami. Trzeba spróbować. Więc ja was dziś zachęcam do czegoś innego. CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA Może brzmi dziwnie, ale jest pyszny, delikatny i paskudnie zdrowy. Dla ortodoksów informacja, że nie ma glutenu, białek zwierzęcych i miliona kalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo można się nim najeść. Potrzebujemy: 2 pęczki młodej marchewki ½ melona szklankę mleczka
ladykitchenJeśli nie jesteście przekonani to tego warzywa, dzisiejsza inspiracja jest właśnie dla Was, a jeśli już znacie i lubicie cukinie, wypróbujcie połączeń jakie proponuję w dzisiejszym poście. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo! Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate
Moja smaczna kuchniaEkspresowy, zdrowy obiad :) Składniki: - 30 migdałów (najlepsze namoczone wcześniej), - ok 0,5 l wody, - 2 ogórki gruntowe, - 3 ogórki kiszone, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Wrzucić migdały do blendera, zalać je wodą, zmiksować tak by powstało mleko (nie trzeba przecedzać), dodać do mleka ogórki i czosnek, szczyptę soli (pamiętajcie, że ogórki kiszone są słone). Zmiksować na wolnych
Co na wege obiad?mnie zna, ten wie - na punkcie książek mam fioła. Takiego zdrowego - w końcu czytanie to cudowna sprawa: rozwija wyobraźnię, poszerza słownictwo, przenosi nas w zupełnie inny świat i rozbudowuje, czasem przyziemne do tej pory, marzenia. Dlatego gdy u Ani przeczytałam o jej nowym wyzwaniu, z radością pomyślałam o pierwszym wpisie. Tu pragnę uczynić (i uczynię, w końcu to mój blog
Pożeraczka, czyli raz adobrześniadania, bo kojarzą Ci się z nudnymi kanapkami albo bardzo słodkimi musli lub płatkami śniadaniowymi? My znalazłyśmy idealne rozwiązanie dla tych, którym znudziła się śniadaniowa rutyna. Zaczynając dzień od zdrowego, a zarazem smacznego posiłku mamy więcej energii w ciągu dnia. Choć przygotowanie trwa dłuższą chwilę, warto chociaż raz w tygodniu zafundować sobie taką przyjemność! Składniki na 2 porcje
Banana Smilespewno przypadnie do gustu wszystkim fanom owocowych poranków a także miłośnikom lekkiej diety. Kompozycja różnych smaków sprawi, że dzień zacznie nam się naprawdę przyjemnie a do tego wyjątkowo zdrowo
Milion Smakówpojawiła się na nim pleśń po 3 dniach, nie zmienił zapachu. To najlepsza rekomendacja, by go wypróbować! Przepis bazowy pochodzi z książk i Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!", reszta to moje małe modyfikacje. Zobacz również inne przepisy na ----> CHLEB Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - przepis: Składniki: (na kekesówkę o długości ok. 30 cm) Etap
Moje QulinariaLatem na moim stole nie może zabraknąć owoców i orzeźwiających smaków. Dlatego często robię różne, proste desery, które mogę zabrać ze sobą wieczorem do ulubionego filmu lub książki. Taki zdrowy, chłodny i orzeźwiający "towarzysz" jest idealnym zwieńczeniem ciężkiego dnia. Zapraszam i Was na taki truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serową chmurką z nutą orzeźwiającej mięty. Składniki: (1 duża
Słodkie okruszkiObowiązkowa pozycja na długie zimowe wieczory dla wszystkich miłośników dżemów. Dżem z czarnej porzeczki jest zdrowy, słodki i pyszny a robi się go wyjątkowo szybko. Dzięki temu, że porzeczka zawiera dużo witaminy C i pektyn smaży się go zaledwie godzinę, a w wersji podstawowej tylko z dwóch składników
Milion Smakówdegustacją, czego teraz żałuję. Pani opowiadała o zakręconych ślimakach z taką pasją, że chciałabym bardzo nadrobić swój błąd i mam nadzieję, że będę miała jeszcze okazje spotkać się ze zdrowo zakręconymi ślimakami i ich gospodarzami. Wtedy na pewno nie odpuszczę. Oczywiście i dla Maksia musiało być coś smacznego, choć bardziej tradycyjnego niż ślimaki. Choć
Kuchnia po mojemuSzybko, zdrowo, smacznie - to moje ulubione hasło kulinarne na lato. Gdy za oknem piękna pogoda nie lubię zbyt długo stać przy garach . Gdy po pracy wracam do domu chcę coś szybko zjeść, a potem wykorzystać ciepłe lato i jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu. Dziś więc zapraszam na szybki letni obiad, czyli omlet z jarmużem. Omlet
Kulinarne przygody Gatitysłodkiej rozpuście i kilku wypasionych ciastach postanowiłam upiec coś zdrowego. Wymyśliłam ciasto z otrębami, mąką razową, pełną bakalii. Wilgoć nadaje mu cukinia, a składnikiem, który dopełnia całość są jeżyny. Ciasto w czasie studzenia zapadło się na środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki
Czerwień i błękitdzielnie pracują zbierając pyłek i zamieniają go w miód. Ja również postanowiłam w tym roku zamienić się w pszczółkę i przygotować kilka słoiczków tego bursztynowego, płynnego, gęstego syropu. Jest zdrowy, słodziutki i pachnie wiosną. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, syrop na kaszel, choć ja lubię polewać nim racuszki z jabłkami lub naleśniki... Przepis mam od mojej teściowej, która
Rozpustne gotowanie