miałam to użyłam ) ok 200 gram lub więcej dobrego sera żółtego lub mozzarelli przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę, kiełbasę w plasterki ( ja swoją wcześniej obrałam ze skórki) ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie tak na półtwardo, następnie odlewamy i odstawiamy do odparowania aby lekko przestygły, następnie kroimy(...)minuty. dno naczynia żaroodpornego nasmarowałam odrobiną tłuszczu z kiełbasek, wyłożyłam połowę ziemniaków. Posypałam przyprawą do ziemniaków. Następnie wykładamy i rozprowadzamy połowę kiełbasy z cebulką. Posypujemy ok połową startego na grubych oczkach tarki sera. Kolejno warstwa z pozostałych ziemniaków posypanych przyprawą i kiełbasy. na wierzch zapiekanki wyłożyłam liście szpinaku i pozostały ser żółty. gotową zapiekankę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam
Blog kulinarny S9.PLprosty tytuł, ale artykuł wymowny. A w piekarniku zapiekanka. Prosta, wręcz banalna, a jakże przepyszna. Ważny jest dodatek tymianku i wina. Do tego miękka mozzarella i zapiekanka cieszy podniebienia. Składniki: 8 średnich ziemniaków 200g boczku 100g sera mozzarella 100g tartego sera 200g śmietany 22% 50-60ml białego wina 1 cebula 2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz kolorowy Wykonanie(...)mozzarellę pokroić w paski. Żaroodporne naczynie delikatnie natłuścić, wyłożyć połowę porcji ziemniaków, posypać połową sera i mozzarelli, wyłożyć resztę ziemniaków i na sam wierzch pozostałe sery. Zapiekać ok.20-25min w 180C. /przepis z bloga kuchniawzieleni.blogspot.com klik z moimi drobnymi zmianami/ Artykuł Zapiekanka ziemniaczna z boczkiem i mozzarellą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZapiekanka z patelni - kolejne danie przygotowane wyłącznie na jednej patelni, które przygotujesz w mniej niż pół godziny (oczywiście pod warunkiem użycia ziemniaków pozostałych z obiadu, jeśli gotujesz specjalnie to czas przygotowania będzie ciut dłuższy). W przygotowaniu danie proste, a smakuje doskonale! Czy ja już mówiłam, że uwielbiam takie dania, gdzie wszystko robi się w jednym naczyniu i mam potem mało
Kolorowy Przepisownikprzekroicie ziemniaka na pół, potrzecie połówki i się skleją to ziemniaki powinny być odpowiednie – jeśli pokaże się woda, to lepsze będą na sałatkę lub zapiekankę. Kluski śląskie: 1 – 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączyste, typ C) 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość zależna od ziemniaków: patrz przepis) sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki
Poezja smakugustu i tego co masz w spiżarce. Zapiekanka z frankfurterkami polega na tym, że kroisz warzywa, polewasz olejem, sypiesz przyprawy, mieszasz i zapiekasz. Pod koniec dodajesz kiełbaski. Teraz tak: jeśli chodzi o warzywa to możesz na tackę do zapiekania wrzucić wszystko. Nasza zapiekanka z frankfurterkami składała się z pokrojonej grubo włoszczyzny, ziemniaków i kapusty. Świetnie sprawdzą się buraczki, kalarepa, rzepa(...)francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie aromatyzują dresing i smakowicie pękają w ustach jak musztardowy kawior:) Bez musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku. Polecamy też zapiekankę z frankfurterkami z brukselską Składniki: 8 frankfurterek 4 jajka 4 duże ziemniaki lub 6 średnich 3 marchewki 3 pietruszki Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu) Kilka plastrów kapusty grubości około
Niedzielny kucharzwzględu na kaloryczność nie jest to danie na co dzień, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;) Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Składniki (porcja na 4-6 osób): 1 kg ziemniaków ok 500 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 duży brokuł 2 pory (białe części) 4-5 ząbków czosnku 300 ml śmietany(...)cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około
UgotujmyTo.plwierzch stanie się złocisty i delikatnie chrupiący. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, jako dodatek (zamiast ziemniaków) do drugiego dania lub jako samodzielny posiłek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób. Zapiekankę najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 l lub o wymiarach(...)konieczności zapiekania makaronu z sosem. Można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu i wymieszaniu z sosem. Smak zapiekanki można wzbogacić o pieprz cayenne czy tymianek. Zapiekankę polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Sam oczywiście można też jeść, ale może być zapychający i w takim przypadku warto go wzbogacić o różyczki brokuła czy kalafiora. Do przepisu należy użyć
Gospodyni MiejskaChodziła za mną zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami, ale jakoś nie mogłam znaleźć żadnego ciekawego przepisu. Wykorzystałam za to sos beszamelowy od Winiary. Przepis z opakowania. Dobry jeśli chodzi o przygotowanie na szybko, jednak następnym razem sama spróbuję go ugotować. Czuć trochę tę sztuczność, która jest zawsze w przypadku takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki(...)mięsa mielonego cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju puszka pomidorów opakowanie makaronu kolanka sól, pieprz 20 dag żółtego sera opakowanie Sosu beszamelowego do zapiekanek (Winiary) 200 ml wody 300 ml mleka Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać puszkę pomidorów i dusić na wolnym ogniu
Pasja SmakuKuchnia na trudne czasy. Ziemniaki. Cz. 3 Co zrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki , ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi(...)zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową . Z ziemniaków można przygotować całą masę potraw, kartofle nadają się na wszelakie kluski, knedle, pyzy i pierogi, placki ziemniaczane, można ich przygotować dużo i potem zamrozić, potrawy z ziemniaków są bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobrane ziemniaki kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie na pół-miękko. ( ja użyłam mniejszych młodych ziemniaków i przecięłam je tylko na pół). Odcedzamy, kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju. ogórki, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, ketchup mieszamy z majonezem, składanie zapiekanki: dno naczynia(...)patelni po smażeniu kurczaka. Na dno naczynia wykładamy połowę ziemniaków. Po ziemniakach rozprowadzamy połowę sosu, ja użyłam silikonowego pędzelka. Następnie wykładamy połowę kurczaka, kolejno połowę warzyw i posypujemy połową startego sera. Na ser wykładamy pozostałe ziemniaki, sos i układamy resztę warstw w kolejności tak jak wcześniej. gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra-dól i pieczemy pod przykryciem ok godzinę
Blog kulinarny S9.PLSkładniki Ziemniaki 3-4 duże sztuki Pieczarki 350g Cebula 2 sztuki Oliwa z oliwek Przyprawa do ziemniaków Czosnek do smaku Koperek do smaku Majonez 2 łyżki
Kulinarne Przebojeukładamy na porze. Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
O kuchni z uczuciemSkładniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki. Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy(...)sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-Lifeusunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm. Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą
R'n'G Kitchenostatnie moje słowo w tej dziedzinie. Jak już się pewnie domyślacie tytułowa biała lazania to nic innego jak... ....następna zapiekanka ziemniaczana w moim wykonaniu. Czy to Wasze smaki musicie sprawdzić sami. Składniki (na małe naczynie żaroodporne): 2 spore ziemniaki duża garść pieczonego kurczaka krojonego w kostkę garść papryki krojonej (najlepiej białej i żółtej) kilka piór cebuli czerwonek kilka plastrów(...)warstwą ziemniaków. Zapiekałam pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne zapiekanie" by przyrumienić lekko ziemniaki. Na ostatnie 5 minut posypałam odrobina zwykłego sera żółtego. "Włala ;)" Zapiekanka powstała głównie po to by składniki zalegające w lodówce nie wylądowały w koszu. I tak kurczak Teściowej upieczony dla nas do sałatki zyskał drugie
Kuchnia po mojemu