domu, przejrzałam zawartość szafek, lodówki zamrażarki. Nic do siebie nie pasowało. Mogłabym zrobić spaghetti albo lasagne, ale nie miałam nic, co choćby przypominało przecier pomidorowy. Mogłabym zrobić zapiekankę pasterską, ale nie miałam ziemniaków. Miałam za to młode marchewki, mięso mielone. Czytaj więcej
bistro mamaZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem (ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy) Składniki: (na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm) - 2 kg ziemniaków - 05, kg pieczarek - 4 piersi z kurczaka - 3 cebule - 3 łyżki śmietany - sól, pieprz Sos: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina
Gotuj Z Muzykąpiekarnika na 1 godzinę. 5.Sos: Do gotującej się wody po kapuście dodajemy koncentrat pomidorowy,śmietanę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku i sos gotowy. Zapiekankę można można jeść z ziemniakami lub bez. Kroimy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dziś udostępniam wspaniałą piosenkę zespołu Kings Of Leon: "Pyro" Pozdrawiam Michał
Gotuj Z MuzykąSebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami Fot. Stanowiska z owocami morza w supermarkecie Fot. Widokna
Taste Of My DayPyszne danie, uwielbiam taki obiadek. Ziemniaki mocno przysmażone, warzywa i jajeczko z lejącym żółtkiem. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uważać żeby nie
Kuchnia Pokoleńniski IG=54. Dla porówniania IG gotowanych ziemniaków wynosi 80. Gratin z batatów to świetny dodatek prawie do każdego drugiego dania. Przepis znalazłam tutaj . Prosta zapiekanka z pokrojonych na cieniutkie plasterki słodkich ziemniaków z dodatkiem listków szałwii to łatwe, proste danie i świetnie się prezentuje. Składniki: 2 bataty 2 ząbki czosnku 2 gałązki szałwii sól, pieprz 120 ml śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gustu i tego co masz w spiżarce. Zapiekanka z frankfurterkami polega na tym, że kroisz warzywa, polewasz olejem, sypiesz przyprawy, mieszasz i zapiekasz. Pod koniec dodajesz kiełbaski. Teraz tak: jeśli chodzi o warzywa to możesz na tackę do zapiekania wrzucić wszystko. Nasza zapiekanka z frankfurterkami składała się z pokrojonej grubo włoszczyzny, ziemniaków i kapusty. Świetnie sprawdzą się buraczki, kalarepa, rzepa(...)przepisu i dodać musztardę francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie aromatyzują dresing i smakowicie pękają w ustach jak musztardowy kawior:) Bez musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku. Składniki: 8 frankfurterek 4 jajka 4 duże ziemniaki lub 6 średnich 3 marchewki 3 pietruszki Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu) Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda
Niedzielny kucharzProsty przepis na danie typu „coś z niczego”. Zapiekanka jest świetnym sposobem na wykorzystanie upieczonego kurczaka, który zalega w lodówce, albo tłuczonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Takie danie lubimy najbardziej – zrobione z gotowych składników, które trzeba tylko poskładać razem i zakomponować w ciekawy sposób. W tym przepisie wykorzystaliśmy udko z obiadu(...)jest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką. Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko znalazło się w zapiekance z rozmysłem, podobnie specjalnie więcej zrobiliśmy pure. Mając gotowe składniki mogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty
Niedzielny kucharzSkładniki 6 ziemniaków 1 cebula 3 jajka 200 g żółtego sera 1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach sól pieprz Przygotowanie 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżkę soli i zagotowujemy. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 minut licząc od zagotowania wody. 2. Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy ziemniaki do lekkiego(...)oraz pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy od środka odrobiną tłuszczu. Następnie na jego spodzie układamy pokrojone w plastry ziemniaki. 6. Na ziemniakach rozkładamy krążki cebuli. 7. Całość zalewamy mieszanką jajek z serem, a na wierzchu układamy pokrojone kawałki boczku. 8. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Alle Dobre!Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę
Kuchnia PokoleńZapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i wyjątkowy, który przygotujesz przez cały rok. Poniżej mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie. Zapiekanka pasterska SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny 1 duża cebula(...)szklanka wody lub szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka 6 łyżek oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA PUREE ZIEMNIACZANE: 1 kg ziemniaków 60 ml mleka 2 łyżki masła sól ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzam, wlewam mleko, dodaję masło i gałkę muszkatołową, ugniatam na puree. Odstawiam
Zasmakuj KuchniPieczone klopsiki z ziemniakami i kiszoną kapustą to bardzo smaczne i aromatyczne danie. Podczas zapiekania w całej kuchni unosi się piękny zapach ziemniaków, klopsików i kapusty
Pieprzyć z FantazjąPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki(...)przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy). Smacznego
Oryginalny smaktakże wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodzienna