gustu i tego co masz w spiżarce. Zapiekanka z frankfurterkami polega na tym, że kroisz warzywa, polewasz olejem, sypiesz przyprawy, mieszasz i zapiekasz. Pod koniec dodajesz kiełbaski. Teraz tak: jeśli chodzi o warzywa to możesz na tackę do zapiekania wrzucić wszystko. Nasza zapiekanka z frankfurterkami składała się z pokrojonej grubo włoszczyzny, ziemniaków i kapusty. Świetnie sprawdzą się buraczki, kalarepa, rzepa(...)przepisu i dodać musztardę francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie aromatyzują dresing i smakowicie pękają w ustach jak musztardowy kawior:) Bez musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku. Składniki: 8 frankfurterek 4 jajka 4 duże ziemniaki lub 6 średnich 3 marchewki 3 pietruszki Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu) Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda
Niedzielny kucharzProsty przepis na danie typu „coś z niczego”. Zapiekanka jest świetnym sposobem na wykorzystanie upieczonego kurczaka, który zalega w lodówce, albo tłuczonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Takie danie lubimy najbardziej – zrobione z gotowych składników, które trzeba tylko poskładać razem i zakomponować w ciekawy sposób. W tym przepisie wykorzystaliśmy udko z obiadu(...)jest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką. Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko znalazło się w zapiekance z rozmysłem, podobnie specjalnie więcej zrobiliśmy pure. Mając gotowe składniki mogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty
Niedzielny kucharzSkładniki 6 ziemniaków 1 cebula 3 jajka 200 g żółtego sera 1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach sól pieprz Przygotowanie 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżkę soli i zagotowujemy. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 minut licząc od zagotowania wody. 2. Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy ziemniaki do lekkiego(...)oraz pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy od środka odrobiną tłuszczu. Następnie na jego spodzie układamy pokrojone w plastry ziemniaki. 6. Na ziemniakach rozkładamy krążki cebuli. 7. Całość zalewamy mieszanką jajek z serem, a na wierzchu układamy pokrojone kawałki boczku. 8. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Alle Dobre!Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę
Kuchnia PokoleńZapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i wyjątkowy, który przygotujesz przez cały rok. Poniżej mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie. Zapiekanka pasterska SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny 1 duża cebula(...)szklanka wody lub szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka 6 łyżek oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA PUREE ZIEMNIACZANE: 1 kg ziemniaków 60 ml mleka 2 łyżki masła sól ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzam, wlewam mleko, dodaję masło i gałkę muszkatołową, ugniatam na puree. Odstawiam
Zasmakuj KuchniPieczone klopsiki z ziemniakami i kiszoną kapustą to bardzo smaczne i aromatyczne danie. Podczas zapiekania w całej kuchni unosi się piękny zapach ziemniaków, klopsików i kapusty
Pieprzyć z FantazjąPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki(...)przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy). Smacznego
Oryginalny smaktakże wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennaWielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować. Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g gotowanej szynki
R'n'G Kitchenziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować
w mojej kuchniNapewno posmakuje całej rodzinie. Zapiekanka pasterska smakuje równie dobrze odgrzana na drugi dzień. Wystarczy podgrzać ją w piekarniku, lub na patelni czy w mikrofali. Zapiekankę robiłam już kilka razy i zawsze smakowała wszystkim domownikom oraz gościom. Zapraszam do wypróbowania tego wspaniałego przepisu! ZAPIEKANKA PASTERSKA – PRZEPIS Składniki 400 g dowolnego mięsa mielonego 600 g ziemniaków 200 g żółtego sera(...)Następnie do mięsa dodać sos pomidorowy i wymieszać. 5. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać do nich podsmażoną cebulę, mleko oraz pieprz do smaku. Rozgnieć przy pomocy tłuczka. 6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nie tłuczone ziemniaki. 7. Całość posypać startym na tarce żółtym serem. 8. Zapiekankę piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 9. Po upieczeniu
Alle Dobre!góra/dół, wstawić naczynie i piec około 45 minut na rumiany wierzch zapiekanki, trochę wystudzić przed podaniem, można podać z sosem musztardowym do ziemniaków na obiad - bardzo smaczna, sycąca, łatwa, szybka a`la zapiekanka z polędwiczek od schabu jest doskonałą potrawą i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięProponujemy jedną z wielu maminkowych zapiekanek. Smakują szczególnie jesienią, ale są na każdą porę roku. Składniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce(...)naczynka, układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego
Maminek kulinarnyZapiekanka pasterska (wiejska) to typowo mięsne danie. Można ją przygotować z ziemniakami , ale fantastyczna jest z dodatkiem słodkawych batatów (za to przyprawionych na lekko ostro). Wbrew pozorom w daniu przemycamy bardzo dużo warzyw – pomidory, marchewkę, pieczarki, cebulę i oczywiście bataty – otrzymujemy tym samym doskonałe danie jednogarnkowe, gdy przychodzą goście. Można podawać samo lub z lekką sałatą. Zapiekanka pasterska(...)można dodać jeszcze więcej warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób. Zapiekanka – puree z batata: ok. 1,2 – 1,4 kg batatów (ok. 3 średnie lub 2 duże sztuki
Poezja smaku