Bardzo syta i tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym. Składniki (6 porcji) -600 g mielonego mięsa wołowego -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -3/4 szkl. mleka -2 ząbki czosnku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego(...)ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzch wyłożyć puree z ziemniaków. Jajko rozkłócić, posmarować nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w temperaturze 200st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 423,1 kcal Tłuszcz: 19,3g Białko: 25,9g Węglowodany: 32,8g Smacznego
Zielona Kuchniabogatego w białko, sprawia, że łazanki są bardzo sycące i smaczne. Dodatkowo polecam Wam wypróbowanie innych przepisów z dodatkiem młodej kapusty, które również na pewno Wam posmakują: Zapiekanka z młodą kapustą i ziemniakami Młoda kapusta z pomidorami Naleśniki z młodą kapustą Klopsiki w młodej kapuście Kurczak pod kolorową pierzynką Placki z młodej kapusty PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ
Przepiski.pllodówce został brokuł i jakoś nie było pomysłu co z nim zrobić. Ponieważ ostatnio mam ogromną jazdę na punkcie pieczonego drobiu, zrobiłem prostą zapiekankę: udka z brokułem i ziemniakami. Udka pieczone z brokułem Przepis prosty, jak pęczek szczypiora. Nie ma tu żadnych tajemniczych składników, czy jakiś kulinarnych przekrętów. Po prostu prosty zdrowy obiad. Jedno go wyróżnia: nie trzeba
Niedzielny kucharzszybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki
Kulinarne S.O.S.szybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki
Kulinarny S.O.S.Lekka zapiekanka z rybą, koprem włoskim, ziemniakami które zostały z obiadu poprzedniego i groszku mrożonego. Na ten świeży musimy jeszcze poczekać. Sałatka pachnie fenkułem który uwielbiam, za jego anyżowy smak. Tego nie da się opisać to trzeba spróbować. 30 dkg ugotowanych ziemniaków 50 dag filetu z dorsza 1 fenkuł 4 łyżki sera żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego
wesoła kuchniamożna dostać je w coraz większej liczbie sklepów, w tym w popularnym dyskoncie:). Ja bardzo je lubię i często kupuję. Dziś prezentuję je w smacznej, ziemniaczanej zapiekance. 500g boczniaków 1 kg ziemniaków 1/2 puszki kukurydzy 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 2 jajka 100g mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka
Szefowa kuchniryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie nie przekonuje
Poranek na słodkoBardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym
Bullioodsłonie z mąki z ciecierzycy, ze świeżym szpinakiem (nie blanszowanym) oraz z dodatkiem sera mozzarella. Zwykła zapiekanka ziemniaczana z piersią kurczaka i passatą oraz truskawkowe babeczki. Zapiekanka prostsza niż prosta. 4 ziemniaki i dwie polędwiczki z piersi kurczaka lub indyka, szklanka passaty. Ziemniaki i mięso kroimy na cienkie plastry. Szkło żaroodporne lub formę wykładamy ziemniakami, następnie układamy warstwę mięsa
KucharzycaBardzo prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana. Pycha! Składniki: 10 ziemniaków, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka drożdży, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, sól do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ziemniaki obrać, połowę ugotować, przetrzeć z drożdżami i mąką. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć, posolić do smaku, wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie przełożyć do żaroodpornej foremki
Tradycyjna KuchniaBardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym
BullioSmaczna i bardzo prosta w wykonaniu tradycyjna zapiekanka ziemniaczana. Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag kiełbasy, 3 łyżki posiekanej zieleniny, 10 dag żółtego sera, 2 jajka, 1 szklanka mleka, sól do smaku, pieprz do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokroić w talarki i układać w naczyniu żaroodpornym, przekładając pokrojoną kiełbasą. Posypać zieleniną i przyprawami do smaku
Tradycyjna KuchniaDziś polecam przepis na zapiekankę z świeżych kalafiorów i ziemniaków. Dodatek tartego parmezanu dodaje ciekawego, serowego posmaku. Posypana świeżym szczypiorkiem jest fajną opcją na wiosenną kolację
Milion Smaków