indyjskim smakiem ale w połączeniu z kuchnią europejską. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem często spotykana jest w Anglii i możecie znać ją pod nazwą Cottage pie. Ja zmieniłam ją nieco i uprościłam jej przygotowanie. Zamiast smażonego mięsa mielonego zaproponowałam Wam zrobienie pulpecików, będą atrakcyjniejsze A do pierzynki ziemniaczanej możecie wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z poprzedniego obiadu. Sos do mięsa możecie(...)końcem dodaj mrożony groszek. W czasie kiedy przygotowujesz pulpeciki ugotuj ziemniaki. Po ugotowaniu rozgnieć ziemniaki na puree dodając do nich masło i śmietanę, oraz jeśli zaistnieje potrzeba także sól. Do naczynia do zapiekania włóż przygotowane pulpeciki, a następnie przykryj je warstwą puree. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Zapiekaj przez 25-30 minut. 5 minut
nietylkopasta.plFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat
UgotujmyTo.pldanie podobno wywodzi się z Anglii -Shepherd's Pie tak się nazywa :) Jest to zapiekanka z mielonym mięsem pod kołderką z ziemniaków.Oryginalny przepis zawiera mieloną jagnięcinę ale można dodać mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Jak na pierwszy raz wyszła całkiem smaczna. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty
Mała w garnku mieszaprzepisy, jakie można przyrządzić z nawodnioną tapioką w roli głównej – jeden na ostro, drugi na słodko, trzeci inspirowany uwielbianą przez wielu kuchnią włoską, a czwarty w formie pysznej zapiekanki. Dziś kolejny obiadowo-kolacyjny pomysł z wykorzystaniem nawodnionej tapioki! Z nawodnionej tapioki Koala przygotowałam tym razem przepyszne krokiety! Tak, tak krokiety! Danie sycące i mega pyszne! Wypełniłam je farszem grzybowym(...)nawodnioną tapioką! Przepisy w całości dostępne są na stronie Panagara.pl – (wystarczy, że klikniecie w nazwę lub zdjęcie). Deser z tapioki z czekoladą Lazania z tapioki Ziemniaki zapiekane z tapioką i parmezanem Zapiekanka z tapioką GWARANTUJĘ WAM, ŻE TAPIOKA NAWODNIONA TO PRODUKT, W KTÓRYM SIĘ ZAKOCHACIE! Tapiokę, jak i inne genialne produkty ( np. pulpę z mango, pulpę z marakui, mleko
Ostra na Słodkobazylią ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku ser koryciński z oregano ser koryciński z pieprzem kolorowym" Składniki na zapiekankę: (ilość proporcji ulega zmianie w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego jakie użyjecie) * około 7-8 większych ziemniaków * około 600 g mielonego wieprzowego * 1 cebula * 5-6 większych pieczarek * ser do posypania (użyłam sera korycińskiego z czarnuszką) * 1 czerwona(...)mielone. Na wierzch posypać paprykę czerwona pokrojoną w kostkę. Następnie układamy warstwę sera. Na to ułożyć kolejną warstwę pozostałych ziemniaków (znów można posypać przyprawą do ziemniaków) i na końcu znów warstwa sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i zapiekać około 45 minut pod przykryciem. P/S Przepraszam Was za jakość zdjęć upieczonej już zapiekanki, ale zdjęcie
Zrób to smacznieDanie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej. Składniki 8 ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek mąki
R'n'G KitchenSmażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem. Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem częścią sera, przykryłem folią aluminiową, wstawiłem do rozgrzanego ( 200 stopni c ) piekarnika, zapiekałem ok. 40 minut, po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem zapiekankę jeszcze ok. 7 minut. Posypałem resztą parmezanu
R'n'G KitchenSkładniki: Ziemniaki 1,5 kg Filet z kurczaka 3 Papryka czerwona 1 Ogórki konserwowe 6 Kukurydza konserwowa 1/2 Ser tarty 250 g Przyprawa gyros Majonez
Kulinarne przygodyBardzo prosta, bardzo pyszna, pożywna i odżywcza zapiekanka z cukinii. Polecam na obiad czy wczesną kolację, będzie znakomita. Cukiniowa zapiekanka. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: Ziemniaki 1kg Kiełbasa 400 g Boczek wędzony 200 g Śmietana 200 ml Jajka 2 Sól Pieprz Koperek 1/2 pęczka Przygotowanie: Ziemniaki obrać, większe pokroić
Kulinarne przygodyDzisiaj pomysł na ziemniaki nadziane farszem z dodatkiem boczku, cebuli, serka i przypraw. Ziemniaki po nadzianiu i upieczeniu smakują tak smacznie że chce się ich zjeść
Kulinarne Fantazje MarioliZapiekanka ziemniaczana Uwielbiam zapiekanki, ale najbardziej lubię takie z ziemniakami. Dziś zrobiłam przepyszną z mięsem, szpinakiem i serem, mąż powiedział
Kuchnia Danusimiski, dodaj majonez, przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na TANIE-DANIA… Klops (pieczeń rzymska) Ziemniaki z kiełbasą pieczone w rękawie Zapiekanka z cukinią Makaron z boczkiem i twarogiem
Kulinarne S.O.S.miski, dodaj majonez, przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na TANIE-DANIA… Klops (pieczeń rzymska) Ziemniaki z kiełbasą pieczone w rękawie Zapiekanka z cukinią Makaron z boczkiem i twarogiem
Kulinarny S.O.S.kilka składników, dziesięć minut pracy i gotowe, resztę robi za Was piekarnik. Zapiekanka ziemniaczana po francusku to idealne danie na obiad czy kolację, ale również sprawdza się wyśmienicie na wszystkich możliwych imprezach rodzinach. Polecam to co proste jest najlepsze! Przepis na zapiekankę ziemniaczaną po francusku: - 7- 8 ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku - 3/4 szklanki mleka - 150 m śmietanki 36% - sól
SMYKWKUCHNIzapiekankę z gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze
Danka Pichciponiedziałek i wtorek wykorzystasz warzywa, które ugotują się w rosole. Wystarczy je posiekać i dodać do podsmażonego mięsa mielonego z koncentratem lub sosem pomidorowym. Do zapiekanki potrzebne będzie jeszcze pure z ziemniaków i pietruszki, do spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem
Niedzielny kucharzUwielbiam Musakę grecką, z pysznym, soczystym bakłażanem i pachnącymi pomidorami ale dziś moja wariacja na temat, czyli trochę lżej ale tak samo pysznie. Zapraszam wszystkich na
Moje Małe Czarowaniedaniu znajdują się ziemniaki i sos, możemy sobie rozgniatać po kawałeczku ziemniaki, ale absolutnie nie robimy na talerzu ziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance jest zapieczony, roztopiony twardy ser, spożywamy ją za pomocą noża i widelca. Żeberka Jemy nożem i widelcem. Chyba, że gospodarze znów wyjdą swoim gościom naprzeciw
Kate's KitchenSKŁADNIKI: 600g ziemniaków 150g kiełbasy jałowcowej firmy DUDA 150g kiełbasy myśliwskiej firmy DUDA 2 cebule czerwone sól pieprz 1/4 łyżeczka majeranku łyżka masła pęczek szczypiorku 150
Dziś Ja gotujezawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo
wege i kropkazawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba
wege i kropkaSKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego np z indyka 20 dag sera żółtego tartego 250 ml przecieru pomidorowego 2 cebule czerwone Przyprawy:sól i
Gotowanie Patki