zapiekanka z ziemniakami - 2822 przepisów (strona:77/189)

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 75

Lubicie zapiekanki? Dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę mięsno-ziemniaczaną z dodatkiem czerwonej soczewicy. Pomysł na szybki i smaczny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka mięsno-ziemniaczana Składniki 50 g masła 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 kg mielonej wołowiny 1 spora marchewka 3 duże pieczarki 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka mąki 200 ml buliony drobiowego lub wołowego sól(...)żaroodpornego. Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz żółtko rozbełtane w mleku. Dokładnie mieszamy, ziemniaki nie mogą być zbyt rzadkie. Przekładamy na mięso i równo rozsmarowujemy. Możecie użyć rękawa cukierniczego wtedy wyjdą ładne rozetki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 30-35 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Smacznego. zapiekanka mięsno ziemniaczana to co lubie

To co lubię - gotuję i polecam
Mega zapiekanka z cukinią 315

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków, to rewelacyjne danie, które posmakuje każdemu. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Składniki 1 papryka czerwona (podzieliłam na 4 częsci i wrzuciłam do piekarnika na 15 min na 180C aż skórka ściemniała) 4 średnie ziemniaki ugotowane 1 mała cukinia 5 jajek 180 gram żółtego sera 135 dag sera kanapkowego (ala feta) sól pieprz szczypta(...)grubym oczku i przesmażyć na maśle. Dodać ziemniaki i smażyć razem chwilę. Odstawić do ostygnięcia. Paprykę pokroić w kostkę i wszystko razem wymieszać. Doprawić przyprawami. Piec w piekarniku ok 140-150C przez ok 45 min na termoobiegu. Sprawdzić przed końcem patyczkiem czy środek się zapiekł. Autor przepisu: Ewka Artykuł Mega zapiekanka z cukinią pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zapiekanka z ziemniaków 133

około 5 minut. Położyć na ziemniakach w formie i delikatnie doprawić solą. W międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Bakłażany ułożyć na papryce. Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

KUCHNIA POLSKA
Zapiekanka ziemniaczana z burakami 284

Lubicie buraki? Ja bardzo, dlatego postanowiłam je wykorzystać do pysznej i prostej zapiekanki. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 4 buraki czerwone 2 cebule 2 jajka 300 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego pieprz , sól, papryka wędzona   Przygotowanie Buraki i ziemniaki gotujemy osobno do miękkości w mundurkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą 210

mozzarelli 1 łyżka masła natka pietruszki sól morska PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Naczynie do zapiekanek smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków,  całość posypujemy pokrojoną w paski bądź kostkę mozzarellą. Całość zapiekamy przez około 15 minut w 200 stopniach, na koniec zapiekania ustawiamy grzanie od góry by pięknie się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 126

jest pyszny do klusek śląskich czy kopytek. Tym razem jednak postanowiłam pokombinować i zrobiłam taką właśnie zapiekankę, która okazała się bardzo pyszna.   Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami leśnymi: 8-9 średnich ziemniaków 400 g świeżych grzybów różnego rodzaju (miałam podgrzybki) 200 g śmietany 30% 2 jajka por 2 ząbki czosnku duży pomidor albo dwa małe mały pęczek natki(...)zdejmujemy skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, na nie grzyby, następnie resztę ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, a na wierzchu układamy plastry pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 170

lodówki. Postanowiłam wymyślić coś całkiem z innej beczki, ale korzystając z tych składników, które były już przygotowane na pizzerinki. Zobaczcie jak mi to wyszło. Zapiekanka: brokuł pod kołderką średni brokuł 2 duże ziemniaki 15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku) papryka marynowana (mały słoik),  /może być świeża/ 2 cebule śmietana (3 łyżki) 10 dag sera(...)następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę:  Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Zapiekanka na bogato 5150

obiad? Polecam Wam przepis na zapiekankę na bogato. Pyszne danie obiadowe, które można przygotować w kilka chwil. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka na bogato to bardzo smaczne i aromatyczne danie obiadowe. Cały przepis jest banalnie prosty, dlatego też bez obaw każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem. Jeśli macie w zanadrzu mięso mielone i ziemniaki, wypróbujcie ten sprawdzony(...)przepis na pyszną zapiekankę obiadową, która z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Poniżej zaprezentuję Wam prostą instrukcję na pyszną zapiekankę na bogato. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie także filmik, w którym zobaczycie cały etap przygotowania tego smacznego dania. Zapraszam na przepis! ZAPIEKANKA NA BOGATO – PRZEPIS Składniki 500 g mięsa mielonego 2 cebule czerwone 5 ziemniaków 1- 2 pomidory

Przepiski.pl
Wypasiona zapiekanka z kabanosem, fasolką i ziemniakami 130

Dzień dobry:) Nie macie pomysłu na obiad?może taka zapiekanka przypadnie wam do gustu, z ziemniakami, fasolką,kabanosami i jajkiem, pyszna i prosta w wykonaniu. Idealna na obiad lub podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 400 g mieszanej fasoli zółtej z zieloną 300 g sera żółtego 10 jajek 200 ml śmietanki słodkiej 120 g kabanosów pikantnych Duda   sól, pieprz kolorowy z chili(...)warstwę dahówkową ziemniaków, oprószamy solą i pieprzem. Całość zalewamy mieszanką serowo-jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Można sprawdzić wykałaczką. Pod koniec pieczenia wyciągamy zapiekankę i posypujemy resztą sera, zapiekamy około 7 minut aż ser się rozpuści. Gotową zapiekankę odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekane lato :) Czyli przepyszna zapiekanka z letnich warzyw 134

Jesteście gotowi na eksplozję letnich smaków? 🙂 Zapraszam na zapiekankę z letnich warzyw.   Nie mogę się nacieszyć tym letnim okresem, kiedy mamy taki dobrobyt świeżych, sezonowych

Wiszniówka
Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym 257

Zapraszam na pyszną wiejską zapiekankę. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron orkiszowy, można ją jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 300g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 150g makaronu orkiszowego świderki, 2 cebule, 100g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję(...)podsmażam na oliwie. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. W małych naczyniach żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypuję żółtym serem i oprószam solą oraz pieprzem. 3. Zapiekam 20 minut w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 224

jedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny

W kuchni Katie
Poniedziałkowy "fit" - Zapiekanka z młodych warzyw 185

zapiekanki uczestniczyła moja dwuletnia córeczka i to tak właściwie jej dzieło. Mama jedynie pokroiła warzywa, a resztę pracy wykonały malutkie rączki ;-) Zapiekanka z młodych warzyw SKŁADNIKI: 1 średnia młoda cukinia 4 młode patisony 4 młode ziemniaki (średnie) 1/2 papryki czerwonej szczypiorek 50-70 ml oleju rzepakowego sól, pieprz oregano PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki młode dokładnie myjemy (wybieramy sztuki podobnej wielkości), wkładamy(...)odcedzamy, kroimy na ósemki.  Cukinię i patisony kroimy w większą kostkę.  Czerwoną paprykę kroimy w paseczki długości około 2 cm.  Naczynie do zapiekanek delikatnie skrapiamy olejem, następnie układamy warstwę cukinii, patisonów, ziemniaków i papryki.  Do miseczki wlewamy pozostały olej, dodajemy sól, pieprz, zioła i całość mieszamy.  Powstałą oliwą polewamy warzywa.  Zapiekankę wkładamy do piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rondel burgundzki 144

jako szybkie, proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek wędlin (kiełbasy, parówek, boczku). Postanowiłam przygotować tę zapiekankę do wyzwania wspólnego gotowania w którym dziś wzieły udział: Mirabelka , Panna Malwinna , Mops i Jutinka . Składniki : 1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia) 150g boczku 2 parówki pół laski kiełbasy 150ml śmietany 1 jajko sól, pieprz zioła(...)ułożyć kilka cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia  wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego

Codzienne Gotowanie