Smaczne są zapiekanki, a z ziemniakami wręcz pyszne. Ta dzisiejsza ma mało składników, ale w smaku nie ustępuje innym, tym bogatszym. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniebądź inna mieszanka ziół papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj podam przepis na łatwą w przygotowaniu zapiekankę z kalafiorem, ziemniakami i kurczakiem. Smaczna idealna na obiad, polecam. SKŁADNIKI : 1 kalafior 2 marchewki kilka ugotowanych ziemniaków 1 duża pierś z kurczaka + dowolna przyprawa(...)podsmażamy z przyprawami. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na to rozkładamy pokrojone ziemniaki, na to podsmażony kurczak i kalafior z marchewką. Składniki sosu mieszamy i wylewamy na warzywa, wierzch posypujemy serem. Całość zapiekamy 25-30 minut w piekarniku w temperaturze 190 - 180 % C. Zapiekankę podajemy ciepłą. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne
Stare Garydzięki czemu potrawa nabrała smaku, koloru i aromatu. Znika z talerzy w oka mgnieniu. Zapiekankę polecam w szczególności dla osób zabieganych. Wykonasz ją w zaledwie kilkanaście minut. Jest przy tym bardzo prosta w zrobieniu i uda się dosłownie każdemu. Zapiekankę możemy odgrzać na następny posiłek. Zapiekanka makaronowa – składniki: Kaloryczność: 130 kcal w 100 g. 400 g makaronu (waga suchego(...)masz pod ręką. Zamiast piersi z kurczaka, możesz też użyć filet z indyka lub mięso z podudzia pozbawione kości. Zamiast makaronu możesz użyć ugotowanych i pokrojonych w krążki ziemniaków . Otrzymasz wówczas zapiekankę ziemniaczaną 🙂 Na szybko polewam zapiekankę przed upieczeniem sosem na bazie jogurtu i majonezu. Możesz też polać sosem beszamelowym . W moich przyprawach była już sól. Jeśli nie korzystasz
Ania gotujeBardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0,8-1kg, cebulę, mąkę, dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej. Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka(...)sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe. W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki. Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy. Zalewajką zalewamy naszą zapiekankę. Ozdabiamy zieleniną i zapiekamy
chleba naszegoZapiekanka z dodatkiem ziemniaków zawsze się sprawdza jako danie obiadowe, łatwa w wykonaiou i smaczna , polecam. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków 1 brokół 1 podwójna, duża pierś z kurczaka dowolna przyprawa do mięsa 200 g tartego sera(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w większą kostkę. Brokuł gotujemy na parze a kurczaka podsmażamy z dowolną przyprawą. Do miski przekładamy wszystkie składniki, natomiast w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, przyprawami, koperkiem i częścią startego sera. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żarodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch zapiekanki posypujemy serem
Kulinarne Fantazje Mariolimiał kiedyś taką sytuację, że nie wiedział co zrobić z resztą ziemniaków z obiadu? Ta zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem pochłonie takie resztki 😜 Składniki: 6-7 ziemniaków 2 filety z kurczaka Cebula Po pół szklanki majonezu i ketchupu 40dag sera żółtego Pół puszki kukurydzy Papryka czerwona i cukinia Przyprawa do gyrosa Olej Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry (mogą być ubite). Kurczaka
Kulinarne blogowaniedań z młodych ziemniaków jest zielony koperek, który też znalazł się w tej sałatce. Taka sałatka z młodych ziemniaków jest sycąca, smaczna, prosta. Możemy ją również przygotować na rodzinną kolację. Sprawdzi się również zapakowana w pudełeczko jako drugie śniadanie do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sałatkę z młodych ziemniaków: 1/2 kg niedużych młodych ziemniaków 3 ogórki małosolne 1 średniej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatki z młodych ziemniaków: Ziemniaki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, wsypać około 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ziemniaki ugotować do miękkości. Następnie garnek zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę. Ziemniaki przepłukać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Odstawić do przestudzenia. Ostudzone ziemniaki pokroić w talarki. Przełożyć do miski
Danka Pichcisię za krótka ;) Na gotowanie też mało czasu, więc jest prosto i z tego co pod ręką akurat jest. Moooni ostatnio poprosiła mnie i przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków. Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki
Codzienna kuchnia niecodziennastyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po prostu mam gdzieś siedzenie przy garach i galopowanie między domem a ogrodem , dlatego zapiekanka, która , zrobiła się sama i nawet , nie czujny i zlewczy , nadzór Babci jej nie zaszkodził " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)dodając tylko sól i pieprz do smaku. Małe pojedyncze foremki , lub jedną dużą , smarujemy od środka masłem . Na dnie każdej układamy warstwę ziemniaków , następnie warstwę pieczarek i znowu ziemniaki . Tak przygotowane zapiekanki , zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 30 minut , aż wierzch pięknie zbrązowieje . Gotowe Dekorujemy wierzch tymiankiem i podajemy – smacznego ! Post Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa pojawił
Ogrodnik w podróżychciałam koniecznie ich do czegoś użyć. Padło na ziemniaki, które po pierogach z truskawkami były naturalnym wyborem- tym razem coś dla mnie:) Nasze zioła przed przycięciem ZIOŁOWA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (ZZZ) 1kg ziemniaków (nie młodych) 3 jajka 3 łyżki masła 250-300g żółtego sera (niech się ciągnie- np. gouda) pęczek ulubionych ziół (u mnie tymianek, cząber, pietruszka, koperek, lubczyk, szczypiorek(...)masę przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można
les mirabellesJesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany
Z miłości do słodkościDziś coś dobrego od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków 1 duży por 1 strąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja(...)warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym
Na Ciasteczkowych Papierach