Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, cebulą i pieczarkami to bardzo proste oraz szybkie danie a zarazem bardzo efektowne i pyszne. Składniki: 8 ziemniaków, 30 dag kiełbasy, cebula, papryka zielona, 3 pomidory, 30 dag pieczarek, 300 ml śmietany 18 %, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, 150 g sera żółtego. Sposób przygotowania. Ziemniaki obrać(...)pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki pokroić i również podsmażyć. Zapiekankę układamy warstwowo: Na spód dajemy ugotowane ziemniaki, na to pokrojone w plasterki i wcześniej sparzone ze skóry pomidory. Następnie umytą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Na paprykę wykładamy przesmażoną wraz z cebulką kiełbasę
Pani domowalubię oczywiście placki ziemniaczane. Na bogato podaję z gulaszem a w wersji minimalistycznej - z kleksem śmietany i keczupu. Tym razem wpadłam na pomysł zapieczenia startych surowych ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku. Zapiekankę zjedliśmy z surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kilka ząbków czosnku ok. 150 g wędzonego boczku przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Czerwień i błękitnastępny dzień. Za dużo by wyrzucić. Czasami też, nie mamy zwyczajnie ochoty jeść dwa dni z rzędu tego samego. Nam ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wylewamy nieco śmietany i układamy warstwowo: ziemniaki, mięso, szparagi białe, zielone i cukinię. Teraz wylewamy pozostałą część sosu. Wierzch sypiemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut. Obserwujemy wierzch zapiekanki, gdy żółty ser będzie się rumienił to zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówczęsto mają słodki smak. Zapewne zawierają odrobinę cukru, który ja rekomenduję zastąpić zdrowszym miodem. Koniecznie wypróbuj także: Sos chrzanowo czosnkowy Sos czosnkowy smakuje wybornie z : frytkami pieczonymi ziemniakami plackami ziemniaczanymi pizzą domową zapiekankami potrawami mięsnymi (do obiadu lub grilla) lubię też pokrojone ogórki wymieszane z sosem. Ostastnio podałam sos czosnkowy do : langoszy z piekarnika langoszy z ziemniakami Życzę smacznego! Artykuł
Ania gotujebazie ziemniaków to zdrowe i sycące danie, które doskonale nadaje się na obiad lub gorącą kolację, to również pyszna alternatywa dla tych wszystkich, którym znudziło się jedzenie smażonej ryby z ziemniakami i surówką. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. składniki na żaroodporną formę 23cm x 35cm 1,5 kg ugotowanych ziemniaków(...)Połowę pokrojonych ziemniaków układamy na dnie posmarowanego olejem, naczynia żaroodpornego. Na warstwie ziemniaków równomiernie układamy podsmażoną cebulę. Na warstwie cebuli umieszczamy pokrojonego łososia. Łososia posypujemy posiekanym koperkiem. Na warstwie koperku układamy pozostałe plastry ziemniaków. W misce umieszczamy jajka, dodajemy mleko oraz śmietankę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą delikatnie polewamy wierzch zapiekanki. Zapiekankę pieczemy
Smakowite Daniasmakosza - ziemniaki" Mattiasa F. Mangolda. Warto włączyć je do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowe grzyby, więcej przeczytaj tutaj . Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo polecam! Składniki: 750 g zwięzłych ziemniaków 400 g boczniaków 100 g czerstwego chleba mały pęczek pietruszki 2-3 ząbki czosnku 30 ml oliwy sól, pieprz 200 g parmezanu lub gruyere(...)tłuszczu. Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem piec w piekarniku około 45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurczakiem i warzywami Na jesienne dni poleca się pyszna i syta zapiekanka z warzywami(...)przemian, różyczki brokuła i kalafiora i znów lekko polać sosem. Warstwa ziemniaków, oprószona solą pieprzem i ostrą papryką. Następnie warstwa z kurczaka, sos, ziemniaki i reszta warzyw. Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem. Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut. Przed końcem pieczenia, posypać zapiekankę startym żółtym serem, zapiekać
Kuchnia Danusiskładniki można też swobodnie modyfikować, np. zamiast pora dodać cebulę, a szynkę wymienić na kiełbasę albo boczek. [embed]https://youtu.be/Io5eU_8PtY4[/embed] Składniki na zapiekanka ziemniaczaną z szynką w sosie beszamelowym: 7-8 średnich ziemniaków średnia marchew por około 300 g szynki 300 g pieczarek 3 pomidory 150 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszone pomidory (przyprawa)Na sos beszamelowy(...)układamy połowę ziemniaków. Następnie wsypujemy pieczarki z porem i rozkładamy równomiernie. Na pieczarkach układamy szynkę, potem marchew i wsypujemy przyprawy. Na to układamy resztę ziemniaków oraz pomidory. Całość oblewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 30 minut. [caption id="attachment_8069" align="aligncenter" width="685"] Zapiekanka ziemniaczana
e-PrzepisyKulinarneMniam! Zapiekankę można serwować bez podsmażania, najlepiej zaraz po upieczeniu, póki gorąca. Składniki (Porcji: 3 - 4) 200 g zielonego grochu łuskanego (suchego) 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki roztopionego masła masy na zapiekankę suszony lubczyk ogrodowy - sporo 2 duże cebule, obierz i drobno posiekaj 60 g masła do smażenia cebuli masło do podsmażania plastrów zapiekanki roztopione masło do natłuszczenia(...)foremki i powierzchni zapiekanki Przygotowanie Groch Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj groch zgodnie z przepisem Gotujemy groch w szybkowarze pozostaw groch do ostygnięcia w międzyczasie ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane starte ziemniaki przełóż na drobne sitko i odciśnij z nich wodę, ma pozostać mało
Szybko SzybkowarMniam! Zapiekankę można serwować bez podsmażania, najlepiej zaraz po upieczeniu, póki gorąca. Składniki (Porcji: 3 - 4) 200 g zielonego grochu łuskanego (suchego) 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki roztopionego masła masy na zapiekankę suszony lubczyk ogrodowy - sporo 2 duże cebule, obierz i drobno posiekaj 60 g masła do smażenia cebuli masło do podsmażania plastrów zapiekanki roztopione masło do natłuszczenia(...)foremki i powierzchni zapiekanki Przygotowanie Groch Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj groch zgodnie z przepisem Gotujemy groch w szybkowarze pozostaw groch do ostygnięcia w międzyczasie ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane starte ziemniaki przełóż na drobne sitko i odciśnij z nich wodę, ma pozostać mało
Szybko Szybkowarswobodnie na wierzch ziemniaków. Wstawiamy ziemniaki do pieca na 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem . Podczas pieczenia ziemniaki się zarumienią, a niektóre staną się delikatnie chrupkie. Palce lizac! POMMES ANNA NA PATELNI Jest też inny sposób przygotowania tej zapiekanki ziemniaczanej – na patelni. Właściwie dwa sposoby: 1. Dno patelni lub rondla, takiego który można użyć w piekarniku(...)ogień. Dusimy około 15 minut. Ziemniaki Pommes Anna z patelni podajemy w taki sposób, że przykrywamy patelnię pokrywką, odwracamy do góry dnem i zsuwamy zapiekankę z pokrywki na półmisek. Chodzi o wyeksponowanie podpieczonego spodu ziemniaków. Przyłączcie się do nas i w tym roku zorganizujcie Święta Zero Waste – bez marnowania żywności. Zapraszamy do wspólnego wydarzenia na Facebooku. Razem na pewno
Niedzielny kucharzDzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań trudnych. Moussaka wymaga pełnego skupienia i zaangażowania w kuchni, a na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale wierzcie(...)ognia. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki. Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie. Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy zgrillowane plastry cukinii, równie ciasno ja w przypadku ziemniaków
NiePieprz.plZapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam. SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 40 dag wiejskiej kiełbasy 2 cebule sól, pieprz 3 ząbki czosnku szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia WYKONANIE Ziemniaki płuczemy i gotujemy w mundurkach. Powinny lekko zmięknąć. Cebulę kroimy w pół piórka. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie(...)małym ogniu. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki, oprószamy solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami, ziemniaki i kiełbaskę. Ze śmietany i jajek ubijamy sos, którym polewamy zapiekankę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok 40-50 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewymielonym i pysznym sosem na bazie gęstej śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich. U nas w rodzinie takie zapiekanki są bardzo lubione, bo wszyscy uwielbiają ziemniaki i sosy z mięsa mielonego, a więc takie dania znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 8-10 średnik ziemniaków 500 g mięsa(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy żaroodpornej układamy połowę ziemniaczanych plastrów, na to całe mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami, wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Następnie przykrywamy górę zapiekanki startym serem i pieczemy kolejnych 10 min. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaGratin Dauphinois, choć nazwa być może brzmi groźnie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mies. Nie jest to niestety danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, a ser zapieczony na wierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat. Dziś przygotowałam
Codzienne Gotowanie