przykrywamy papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, przyprawy (sól, pieprz, zioła), olej. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w niewielką kostkę i razem(...)pieczarkami oraz przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy ulubionymi ziołami ( np. bazylia, oregano). Jajka rozbełtujemy ze śmietanką i dodajemy połowę żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościmnie jakoś naszło, żeby zrobić coś z ciasta z francuskiego. Kilka dni temu kupiłam ser waniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki twarogu:) Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 łyżki sera waniliowego z wiaderka 3 łyżeczki cukru Posypujemy deskę (blat(...)cukrem i kładziemy na niej ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie przejeżdżamy po cieście tak, aby cukier się do niego przykleił Zdejmujemy papier i smarujemy ciasto 2 łyżkami sera Zwijamy całość w rulon Kroimy w plasterki szer. ok. 1 cm Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy Układamy ruloniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki 150 gramów mozzarelli - starty żółty ser pieprz ziołowy sól W bulionie gotujemy makaron al dente, odsączamy Żaroodporne naczynie smarujemy grubą warstwą margaryny Serek mascarpone mieszamy z jajkami i przyprawami Piecyk rozgrzewamy na termoobiegu do 160 stopni(...)jajkami... ... i układamy połowę makaronu Posypujemy połową porcji posiekanych listków bazylii Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami... układamy plasterki jednej kulki mozzarelli... i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwizytą. Fakt, że są przygotowane z gotowego ciasta nie umniejsza ich smaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera. Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe) 5 plastrów żółtego sera 3 plastry szynki konserwowej sos meksykański szczypiorek(...)PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 17 minut - pizzerki mają być zarumienione
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDanie proste i pyszne. Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs.Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser. Idealna para :))Składniki:pomidorki koktajloweulubiony ser pleśniowyświeżo zmielony pieprzszczypiorekoliwa z oliwekew. szalotkaWykonanie:Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, ser rozdrabniamy, szczypior kroimy. Pieprzymy (ja nie używam już soli, bo ser jest dla mnie wystarczająco słony), skrapiamy oliwą, odstawiamy
Walijskie Pichceniemnie od zawsze, jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji używać go w kuchni. Żałuję. :-) Dziś prezentuję jego zastosowanie w najprostszym z możliwych dań, czyli w warzywnej sałatce obiadowej z serem feta. Dodatek oleju z pestek dyni zupełnie ja odmienił i nadał charakterystycznego, orzechowego posmaku.. Warto zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni. Ale o tym poniżej... :-)Laboratorium(...)również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.*Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:mała główka sałaty lodowejpapryka czerwona1/2 ogórka pomidor1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam
Szefowa kuchniSałatka jest dobra zawsze. Szczególnie przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy(...)mały słoiczek majonezu* mała śmietana 18%* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu
Magiczne Życie Martynawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Marynowanego w oliwie z oliwek, koperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam! SKŁADNIKIna 2 porcje:1 filet z łososia (około 300 g)oliwa(...)oliwek1 łyżeczka skórki otartej z cytryny3 ząbki czosnku2 łyżeczki siekanego koperku 1 opakowanie liści mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie)1 opakowanie ulubionego sera pleśniowegoo,5 cebuli1 torebka ryżu basmati1/3 puszki kukurydzy konserwowejgarść rukolimasłosól świeżo zmielony pieprzpłatki migdałowe cytryna do podaniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia
Słodko-Słony Świat IlonyKotlety ryżowe z boczkiem i serem...Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.O miękkim, aromatycznym wnętrzu.Wzbogacone o boczek i żółty ser.Z dużą ilością zieleniny.Pychota! Składniki:1 szklanka ugotowanego ryżu;8 plasterków wędzonego boczku;1 szklanka startego, żółtego sera (u mnie gouda);Pęczek szczypiorku;1/2 pęczka natki pietruszki;5 listków bazylii;3 jaja;2 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz;Olej(...)szklanki suchego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć do miski.Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Wymieszać.Do ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać.Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem
Gospodyni MiejskaRoladki drobiowe w innej odsłonie Roladki z ogórkiem i serem SKŁADNIKI: filety z piersi kurczaka- 1 szt podwójna ogórek zielony - 2 szt ser bałkański- 40 g sól i pieprz jajko -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety umyć, osączyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórki obrać, pokroić(...)cieniutkie plasterki. Ser pokroić na kwadraty. Na każdym filecie ułożyć kilka talarków zielonego ogórka i sera. Filety zwinąć w roladki. Następnie jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Roladki panierować w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Roladki podawać z ziemniakami
Kuchnia DanusiFilety drobiowe z serem i kurkami SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić(...)tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów. Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem
Kuchnia DanusiMacie już dość kanapek z żółtym serem i szynką? Może spróbujecie połączenia gruszki i koziego sera? Na nie mogłam się najeść, tak mi smakowało. Do powtórzenia koniecznie. Składniki: 4 kromki tostowego chleba 4 plastry gruszki 2 plastry koziego sera masło Wykonanie: Kromki chleba posmarować z zewnętrznej strony masłem. Do środka włożyć po plastrze(...)sera i 2 plastry gruszki. Gotowe kanapki włożyć do opiekacza na 3 - 5 minut. Podawać na ciepło lub zimno
Sto kolorów kuchnitego co jest pod ręką. Po Świętach byliśmy tak przesyceni, że nikomu nie chciało się jechać na zakupy i lodówka zaczęła świecić pustkami. Znalazłam w niej dzisiaj tylko resztkę sera grana padano, niedopite po jakiejś kolacji białe wino i 2 samotne szalotki. Na szczęście w kuchennej szafce było jeszcze pół woreczka ryżu arborio i szafran, który kupiłam kiedyś przy okazji(...)klasyczne w smaku risotto, o pięknym żółtym kolorze i cudownym aromacie. Wszystkim nam bardzo smakowało.Polecam, nawet gdybyście po składniki, musieli jednak jechać do sklepu ;) Risotto z szafranem i serem grana padano Składniki na 4 porcje:400 g ryżu arborio800 ml bulionu warzywnego50 g sera grana padano2 małe szalotki (lub mała cebula)1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek
Obiad za dychęznała się na rzeczy)) Figi jedzone na surowo po prostu się myje, kroi na polówki, ćwiartki czy ósemki i podaje z czym kto ma pod ręką. Świetnie współgrają z serami, orzechami czy miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku(...)cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo w gębie! Musicie koniecznie spróbować!! Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem Składniki na 2 osoby: 8 kromeczek bułki paryskiej 2 dojrzałe figi 8 plasterków sera żółtego 2 plasterki szynki parmeńskiej Świeży tymianek i lawenda Miód akacjowy i oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy
Mia Cucina Sofietaczas zależy od grubości i gatunku. Białe szparagi gotujemy zdecydowanie dłużej, od 10-15 minut, zielone ok. 3-7 minut. SZPARAGI Z PROSCIUTTO ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. /autorski przepis;/ pęczek cieniutkich zielonych szparagów 200g szynki 150g żółtego sera w plastrach (u mnie cheddar) Szparagi ugotowałam według powyższych wskazówek. Wystudziłam nieco. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Owinęłam(...)każdy plaster przypadły mi 3-4 sztuki). Wstawiłam na 10-12 minut do rozgrzanego pieca, aby szynka się podpiekła. Następnie wyjęłam naczynie ze szparagami, przykryłam je plastrami sera i ponownie wstawiłam do piekarnika. Zapiekałam 10-12 minut, aż ser się pięknie stopił. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiGrecji, ale kiedyś na pewno pojedziemy do ojczyzny Ateny - bogini mądrości. I tam skosztujemy oliwek prosto z drzewa :) Tymczasem nie pozostaje nam nic innego jak pałaszować pyszne babeczki z serem feta i czarnymi oliwkami (z importu ;)), a na wycieczkę do Grecji udać się palcem po mapie ;) Was zapraszamy na wycieczkę do kuchni - piec babeczki! SKŁADNIKI: Na 12 muffinek(...)mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 30 g masła 220 ml mleka 1 jajko 270 g sera typu feta 150 g czarnych oliwek 2 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na małej patelni rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misie mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól
W kuchni KatiePomysł na ekspresowy obiad dla lubiących sery pleśniowe. Wystarczy dodać trochę sera do sosu ze śmietany i uzyska się ciekawy sos, idealny do makaronu i piersi z kurczaka. Obiad prosty, poza zakupem sera zazwyczaj wszystkie inne składniki zawsze mamy w domu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kolorowa, zdrowa i lekka sałatka. Użyłam do niej miksu sałat na którym ułożyłam pomarańcze, ser camembert i cebulę. Całość posypałam podprażonymi orzechami nerkowca i polałam pysznym winegretem. Sałatka doskonała jest na każdy posiłek, ja zrobiłam ją na kolację Smakuje pysznie, koniecznie zróbcie ją w swojej kuchni(...)bardzo zdrowe a razem bardzo smaczne. Można używać je nie tylko do sałatek i surówek ale również do warzyw, ziemniaków, kasz, mięs, ryb czy serów. Olej lniany jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 (67%), które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza
Marta Gotujeszpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać(...)cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć. Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser feta i jajko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro. ( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony... mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco
Na słodko lub wytrawnierobić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło do wysmarowania formypapier do pieczeniafolia spożywczamiska na kiszubijaczkaSposób przygotowania:Mąkę, sól i masło siekamy w malakserze lub nożem aż przybiorą konsystencję(...)wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut.W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką w miseczce.Wyjmujemy tartę po 20 minutach, zdejmujemy papier do pieczenia z obciążeniem i wykładamy do foremki
W kuchni wieczoremDziś kolejny smak dzieciństwa – MAKARON Z SEREM.Danie, które przyrządzała babcia i mama, najczęściej na piątkowy obiad.Makaron ( najczęściej takie ozdobne , falowane wstążki – Mafaldine corte ) z dodatkiem sera białego i dużej ilości cukru!Nic więcej nie było do szczęścia potrzeba.Do dziś zjadam go z ogromną przyjemnością!________________________________________________SKŁADNIKI:* makaron wstążki – ok. 300 g* ser biały / twaróg(...)cukier – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.Wkładamy do garnka , dodajemy pokruszony ser biały i cukier.Dokładnie mieszamy i zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoWiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej. Mają ciekawe , zdecydowany smak. Są niezwykle sycące! Podane z ulubionym sosem , np. grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!Polecam! SKŁADNIKI:* kasza gryczana(...)ser biały – 300 g* jajko – 2 szt* natka pietruszki – 1 pęczek* bułka tarta* sól* pieprz* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ser biały mielimy (lub dokładnie rozgniatamy widelcem). Mieszamy z kaszą. Dodajemy jajka i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy ( ugniatając ręką ). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże
Ostra na Słodkowpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko do posmarowania ciastaFrancuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie kroimy(...)trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta).Podajemy z dowolnymi sosami. Mi najbardziej
Słodka Stronaquiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu lat, zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze figi. Tym razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia(...)ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie.Nadzienie:4 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku5-6 świeżych fig200 g koziego sera w roladzieoliwa z oliweksól, świeżo mielony pieprzJajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody
Food SquareSkładniki:rukola2 gruszki100 g sera z niebieską pleśniągarść orzechów włoskich40 g masłasok z cytryna1 łyżka miodusaszetka oleju Kujawskiego z bazyliącynamonsólpieprzlistki bazyliiPrzygotowanie:Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy miód i smażymy kolejne(...)minuty.Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy.Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski
Smakowity Blog Kulinarnyróżnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :)Potrzebne nam:- 500 g mielonego mięsa wieprzowego- duża cebula- jajko- czerstwa bułka lub pieczywo tostowe- mleko do namoczenia bułki- 50 g tartego sera długo dojrzewającego- sól, pieprz(...)kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką
W poszukiwaniu inspiracjiabsolutną rację! Powalił nas z C. na kolana swoim smakiem. Jeszcze przed głośnym protestem mojego żołądka, pewnego pięknego popołudnia, zjedliśmy go niemal całego na jedno posiedzenie. Bardzo wyraźny smak sera, zaostrzony cebulką i podkręcony tymiankiem - poezja. Co prawda następnym razem umieściłabym go w tortownicy, żeby zachował kształt (mój się nieco rozpłynął na boki), ale i tak uważam go za wyjątkowo(...)średniej wielkości wieniec)200 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży50 ml letniego mleka50 ml letniej wody1 łyżka mleka w proszku1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru40 g masłafarsz:150 g sera cheddar1 czerwona cebula1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:1 jajko1 łyżka mlekaDo miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić na 15 minut.Do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z żółtym serem ,szybkie w wykonaniu i co najważniejsze pyszne ...Składniki:ugotowane młode ziemniakimała cebulkaolej do smażenia przyprawa do pizzysólżółty serZiemniaki pokroić w ćwiartki, większe w ósemki ,smażyć na oleju aż staną się złociste(...)wtedy dodać pokrojoną cebulkę , szczyptę soli i przyprawy do pizzy. Smażyć jeszcze chwilkę aż cebulka się zrumieni.Wyłożyć na talerz, posypać startym żółtym serem i posypać przyprawą do pizzy. Można zapiec w piekarniku, ja użyłam do tego celu mikrofalówki aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu polać ketchupem. Smacznego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaokrągłe, płaskie owoce, z charakterystycznym prążkowaniem. Miąższ, którym nas obdarowuje jest słodki i pomarańczowy. Dziś dynia nietypowo. W formie cienkich plasterków, zamarynowanych w słodko - kwaśnej marynacie, z dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę! Carpaccio z dyni Muscade Na jedną porcję: - 40g - 7 plasterków dyni Marynata do dyni: - sok z połowy pomarańczy(...)nich) dresing: oliwa z oliwek + ocet balsamiczny (1:1- 2,5ml:2,5ml) Dodatkowo: - łyżeczka soli (najlepiej grubej, morskiej) - świeża mięta - świeże maliny - ser Bursztyn do pokruszenia 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy
Sajkofanka smakumarynata się znacznie zredukuje. W między czasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Młode listki botwiny polewamy marynatą i układamy w miseczce. Na liściach układamy plasterki buraków, kawałki sera sałatkowego Islios, posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego. Sałatka z buraczków i sera jest bardzo smaczna, lekka, idealna na lato. The post Sałatka z buraczków i sera appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń smietankowy 400ml mleka Przygotowanie:Budyń gotujemy w 400ml mleka, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia.Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (drożdże rozkruszamy w dużej misce, wlewamy 150ml podgrzanego mleka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę(...)może posłużyć niewielka miseczka.Zostawiamy pod przykryciem na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.Następnie spodem szklanki robimy w każdej bułce wgłębienie i nakładamy nadzienie: po 1-1,5 łyżki sera, budyniu i po kilka rodzynek. Można także połowę bułek przygotować z samym serem i rodzynkami a drugą połowę z budyniem.Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce.Pieczemy w rozgrzanym
Ze smakiem i z pasjąwysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach. Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski ser korycińki z Korycina, świeżą botwinkę i koszyk truskawek. Upiekłam wytrawną tartę (już od dawna za mną chodziła!) - niezawodna - sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne(...)popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto:- 1 jajo rozmiar L- 200g mąki pszennej typ 500- 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soliFarsz:- pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem- ząbek czosnku- łyżeczka siemienia lnianego - połówka cytryny
Sajkofanka smaku