jest mój klimat. Dobra sałatka, dobry ser i ja już nic nie chcę więcej! W tym roku nie było porządnej zimy, zastanawiałam się ostatnio, czy już jest wiosna, czy jeszcze zima. Zresztą nie ważne. Mnie nic nie powstrzyma przed tym kiedy chcę wiosnę na talerzu. Zrobię na wiosnę, a nawet w zimie! Wszystko mam zaplanowane, to nie przypadek(...)widok takiego talerza uśmiech miałam od ucha do ucha. Tym bardziej, że nalazł się tam produkt, którego smakiem jestem zauroczona :) Mam na myśli sałatę? Nie. Truskawki? Nie. Ser Kochani i to wcale nie byle jaki. Polski, ekologiczny i w 100% naturalny, a smak..... mmmm, rewelacja! W dodatku to ser o wielu twarzach, dojrzewający, ser o wielu zastosowaniach
Blondynka Gotujechleba?Puri - gruziński chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużneWłaśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe rozklepuje się, smaruje tłuszczem i do piecaSeryPo pierwsze sery. Rodzajów i odmian serów jest w Gruzji bardzo dużo – podaje się je oddzielnie, stanowią także składnik bardzo wielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych(...)suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią się smakiem
Poezja smakumożna także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Masa serowa: 1 kg sera białego 1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki cukru 1 żółtko śmietana (opcjonalnie, w przypadku gdy ser biały jest za sypki) 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie(...)zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia). Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków
Kulinarnie z Polką na Kresachłóżek. Po pewnym czasie stanęłam twarzą w twarz z wyzwaniem - " kurcze a co na obiad?" Po wnikliwym przeanalizowaniu zawartości lodówki i okrzykami rodziny - aby nie mięso... wyjęłam 3 sery, które dumnie leżały na półce w lodówce, opakowanie makaronu... i przypomniałam sobie tamto obejrzane danie. To moja całkowita improwizacja, ale wyszło świetne! Kolejne danie na bazie produktów SM Mlekovita(...)Składniki: 250 g sera Cheddar Mlekovita 60 ml śmietanki 36% Mlekovita 100 g ser topiony ementaler Mlekovita 50 g sera feta Favta Mlekovita 1 łyżka masła klarowanego Mlekovita 1 szalotka 250 ml bulionu drobiowego biały pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku 500 g makaronu świderki/penne Wykonanie: Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Wlewamy
Malinowe PocałunkiŻółty ser (źródło: freeimages.com)Wkładasz żółty ser do lodówki i w niedługim czasie pojawia się na nim szary lub biały nalot pleśni (i nie jest to bynajmniej ser pleśniowy)? Jeśli nie chcesz, aby ser pleśniał, skorzystaj z poniższych porad:jeśli masz do wyboru przechowywanie sera w folii/worku foliowym lub w papierze śniadaniowym, to wybierz ten drugi. Przez papier jest minimalny(...)przepływ powietrza a sam papier wchłonie nadmiar wilgoci, folia tego nie zrobi więc ser zacznie szybciej w niej pleśnieć.połóż obok żółtego sera kostkę cukru w lodówce – cukier wchłonie nadmiar wilgoci zapobiegając pleśnieniu. Wymieniaj kostkę co dwa dni lub gdy jest już wilgotny, aby ser nie zaczął pleśnieć
WojnaNaSmaki.plPodjęłam kolejne wyzwanie tym razem z przepisu Maria klik miałam zrobić domowy ser. Robi się go szybko, nie potrzebne są tu cudne garnki i inne sprzęty. A ser wyszedł wyśmienity, łagodny i co najlepsze w tym, że doprawiamy go pod siebie dodajemy to co sprawia nam przyjemność w konsumpcji. Nie wspomnę już o tym, że jest bez sztucznych konserwantów. Cały(...)czasu mieszamy drewnianą łyżką i obserwujemy czy powstają grudki sera.Ser jest gotowy gdy grudki są większe, a serwatka jest lekko przezroczysta koloru żółtego. Należy pamiętać aby nie przegotować sera będzie wtedy za suchy i sypki.Na sitku kładziemy gazę lub płócienną ściereczkę i wlewamy powoli zawartość garnka. Zostawiamy tak aby nadmiar serwatki usunąć. Można lekko odcisnąć ściskając ścierkę
Basia w kuchnimiejsce w Krakowie, lub Warszawie? Wariacji na temat sosu tatarskiego jest tyle ile osób ten sos robiło. Ja mam swój przepis, który niezmiennie robię od lat. Dziś, poza smażonym serem, który właśnie pierwszy raz w Czechach jadłem, będzie głównym dodatkiem. Sam ser smażony podawany jest w Czechach z bramborami (ziemniakami) smażonymi, lub frytkami, ale u mnie dziś z sałatką. Przynajmniej(...)łyżki około 0,06zł -majonez duża łyżka; 8,42zł/l, koszt użytej łyżki 0,21zł Pieczarki i ogórka ze skórką siekamy drobno, łączymy z jogurtem i majonezem. Pieprzymy do smaku. Ser smażony: -270 gram sera morskiego, koszt 18,98zł/kg; 5,12zł (około 90 gram na porcję) -jajko, koszt 0,32zł -bułka tarta; tak jak w poprzednim poście bez ceny ze względu
BaRepasWczoraj pokazałam Wam jak upiec własne, domowe chlebki pita. Dzisiaj zobaczycie z czym je podałam. Głównym składnikiem był cypryjski przysmak: ser halloumi. Przyznam się, że pierwszy raz miałam okazję go jeść. Niestety, nie należy do tanich, ale warto czasem zaszaleć ;) W planie było zgrillowanie tego sera, ale w takim upale, to raczej nie mam chęci stać przy jakimkolwiek grillu(...)wyszło połączenie chlebka pita z serem halloumi? smacznie, sycąco i w sam raz na takie temperatury. Dodatek orzeszków nadał tej kanapce niebanalności :)Składniki:chlebki pita - upieczone według >tego przepisu<,rukola,sałata lodowa,pomidory,cebula,świeża papryka,ser halloumi,orzeszki - użyłam ziemnych prażonych, solonych z Kresto.Ser pokroić w średniej grubości cząstki. Opiekać z obu stron na suchej patelni
Codzienna kuchnia niecodziennawymyślania obiadu i postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem(...)sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował jak nam..:)!Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowegoSkładniki: (na 2 porcje)200 g makaronu300 g dyni (upieczonej, ugotowanej na parze lub w wodzie) u mnie dynia piżmowa50-100 g świeżego szpinaku100-150 g sera pleśniowego100 ml śmietany (u mnie 30-36%)4 ząbki
UgotujmyTo.plMuffinki z szynką i żółtym serem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, słodkich babeczek. Muffiny mają dość oryginalny, specyficzny smak szczególnie dla fanów babeczek na słodko dla których muffinki na ostro mogą być nie do końca ciekawym połączeniem. Pomimo tego, są one na pewno interesującą propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Być może warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji - ponieważ może(...)się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto dodatkowo podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z szynką i serem będą świetną przekąska do piwa lub np. jako dodatek do potraw grillowych zastępując tradycyjne pieczywo. Muffiny z Szynką i Serem - Składniki:2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szynki
Słodka StronaKolejny ser z przerostem niebieskiej pleśni, tym razem z mleka krowiego z dodatkiem maślanki i śmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym smaku. Zdjęcie - Jon Sullivan [licencja Public domain] Ser czeka w kolejce do uwarzenia, więc na razie tylko tłumaczenie przepisu bez zdjęć. Na podstawie książki: Artisan Cheese Making at Home: Techniques & Recipes for Mastering(...)Będziemy potrzebować: 2 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze (pełnotłustego) 1 litr maślanki 1/2 litra śmietany 36% bakterie starterowe mezofilne, w ilości podanej przez producenta 10 g sera z niebieską pleśnią kupionego w sklepie lub kultura pleśni Penicillium roqueforti podpuszczka, w ilości podanej przez producenta 0,4-0,8 g chlorku wapnia jeżeli używamy mleka pasteryzowanego
Przepisy na domowy ser i chlebKiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto(...)było bardzo wilgotne. Za to masa serowa rozpływała się w ustach. Zapraszam, oto pyszna drożdżówka z serem Drożdżówka z serem Składniki: CIASTO: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 650 ok. 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 jajka 40 g świeżych drożdży 120 g masła 1/2 łyżeczki soli op. 16 g cukru wanilinowego niewielka ilość jajka do posmarowania kratki MASA
UgotujmyTo.plMuffiny ze szpinakiem, serkiem brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować(...)domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnkuok. 400 g mrożonego szpinakugałka muszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku
Słodka StronaZapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...Pieczone, złociste frytki.Aromatyczny kurczak.Plasterki pieczarek.Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa(...)umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać
Gospodyni MiejskaMakarony „są dobre bo są dobre” i szybko się je robi :) Dzisiaj proponujemy makaron z soczystą chorizo, 3 rodzajami sera (rokpol, owczy Idiazabal, ser pleśniowy). SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 200 gram makaronu np. fusilli (lub innego np. pene) kilkanaście plastrów chorizo pokrojonych w kostkę kilka plastrów sera rokpol pokrojonych w kostkę kilka plastrów sera pleśniowego pokrojonych(...)kostkę 2 duże garście startego sera Idiazabal (lub parmezanu) ok. 10 czarnych oliwek 1 duża posiekana papryczka chili z pestkami ok. 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry oliwa z oliwek pieprz natka pietruszki papryczka pimento WYKONANIE Na małym ogniu, na oliwie z oliwek podsmażamy chorizo, chilli aż chorizo puści dużo czerwonego soku. Na koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, czosnek
OstryKęs