z serem - 4000 przepisów (strona:4/267)

Sałatka z ananasem, kukurydzą, żółtym serem i czosnkiem 662

Sałatka z ananasem, kukurydzą, żółtym serem i czosnkiem...Wiórki żółtego sera. Ziarna złocistej kukurydzy.Kawałki słodkiego ananasa. I czosnek. A wszystko połączone majonezem.Proste składniki, mało pracy, a smak niesamowity.Polecam!Składniki:400 g żółtego sera (u mnie gouda);Puszka ananasa (waga netto, po odsączeniu 340 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);3 ząbki czosnku(...)łyżki majonezu.Sposób przygotowania:Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Dodać do sera.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Wymieszać.Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kukurydzy można nie dawać do sałatki

Gospodyni Miejska
Robię ... masło i ser ! 148

Przebywając w tym roku w Szwecji przypomniało mi się dzieciństwo, jak będąc u babci robiliśmy swojskie masło i ser. Smak masła tam jest całkowicie inny niż tego u nas, jedno bardzo spodobało się moim kubkom smakowym, było lekko solone, zapach miało prawdziwego masła, no i na dodatek miało aż 83% tłuszczu. Wróciłam do domu i postanowiłam wziąć sprawę w swoje(...)ręce :) Trochę pamiętałam z dzieciństwa jak ser i masło mam zrobić, a to czego nie byłam pewna podpowiedziała mi babcia. Na szczęście z mlekiem PROSTO od krowy nie miałam problemu, bo nie mieszkam w mieście, a 6km ode mnie znalazłam zaufane źródło tego cudeńka. Mimo tego że jak dla mnie takie mleko jest za ciężkie do picia, to jak widać

charlotte gotuje
Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!! 312

majeranku świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy) 1 niepełna łyżka masła klarowanego 2 bułki kajzerki (aby było zdrowiej, mogą oczywiście też być grahamki)   10 dkg wyrazistego tartego żółtego sera (u mnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym do zarumienienia. 2. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy kostki bulionowe. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy(...)kostki bulionowe mają jej wystarczającą ilość). Wszystko ładnie miksujemy blenderem i jeszcze chwilkę podgotowujemy. A jak tę zupkę serwować? wariant a) najpierw na talerz kładziemy grzaneczki, grzaneczki posypujemy startym serem i zalewamy gorącą zupą, następnie ponownie posypujemy odrobiną sera. Ser będzie się cudownie ciągnął;-)wariant b) jest to metoda mojego M. - najpierw talerz posypujemy startym serem i zalewamy gorącą zupą

Restauracyjka Literacka
Chleb z serem i cebulą 115

niezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki(...)ser wędzony czy cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i cebulę. Wymieszać i zrobić

Apetyczna babeczka
Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym 324

Bardzo łatwe i szybkie roladki, wykwintny obiad w kilka minut. Roladki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Ser kozi ostatnio stał się moim ulubionym dodatkiem do wszystkiego J Dlatego zapraszam na kilka słów, które, mam nadzieje zachęcą Was do sięgnięcia po ten przysmak. Sery kozie polecane są wszystkim dbającym o zdrową dietę, są bardzo zdrowe i łatwo(...)krwi. Wpływają pozytywnie na nasz układ kostno-stawowy. Są idealnym zamiennikiem dla osób uczulonych na pewne składniki mleka krowiego, gdyż zawierają mniej laktozy i kazeiny. Sięgać po kozie sery powinien każdy. Dzięki ich systematycznemu spożywaniu zwiększamy swoją odpornością i kondycję ruchową. Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 4 plastry sera koziego

Mania Gotowania
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 168

kanapek. Jeśli już muszę to smaruję pieczywo masłem roślinnym. Zamiast tego staram się urozmaicać swoje posiłki przygotowując różne pasty do pieczywa. Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pastę z sera feta i czerwonej papryki. Może stanowić główny składnik kanapki, albo właśnie pełnić rolę smarowidła ;-) Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C (144 mg w 100 g produktu) – taka(...)potas regulują gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy. Papryka pobudza nasz apetyt, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. 100 g pasty z sera feta i czerwonej papryki dostarcza około 115 kcal, 7,5 g białka, 6,4 g tłuszczu, 7,8 g węglowodanów oraz 1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI

W kuchni Katie
Czekoladowe naleśniki z serem i skórką cytrynową 204

Dzisiaj u nas goszczą pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową. Można powiedzieć że nadają się one i na obiad i na deser bo wiem, że różnie są one podawane. U nas najczęściej jest to forma obiadu na słodko, która gości dość rzadko ... ale tym razem za namową rodzinki skusiłam się i przygotowałam taką pyszność.  Czekoladowe naleśniki(...)białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki skórka cytrynowa  PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i dodajemy kakao - całość miksujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka z pieczarkami, papryką i serem mozzarella 323

Uwielbiam zapiekanki, więc często przyrządzam je na kolację :-) Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszną zapiekankę z pieczarkami, papryką i serem mozzarella! Najbardziej lubię pieczarki na zapiekance, są do tego po prostu stworzone :-) Do tego papryka i cebula i ten delikatny ser mozzarella... mmm można się rozpłynąć razem z zapiekanką, która sama rozpływa się w ustach :-)Składniki:1 bagietka(...)około 40 cmpłaska łyżka masła2 łyżki olejupieczarki 250 g1 mała cebula1/2 małej papryki1 kulka sera mozzarellasól, pieprzzioła prowansalskieDo polania sos czosnkowy z TEGO przepisuWykonanie:Bagietkę przepoławiamy i smarujemy masłem.Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju aż cebula zmięknie, a woda z pieczarek odparuje. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki

Anielska Kuchnia Ani
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 173

wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i czerwoną cebulę. Wymyśliłam sobie też, że podkręcę trochę smak dodatkiem sera pleśniowego. Oczywiście do smażenia użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się o jego zdrowotnych właściwościach.Tarta ze szparagami(...)wyszła pyszna… zapraszam Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowymSpód (forma o rozmiarze 20×30 cm):400 g mąki pszennej200 g masła, zimnego2 żółtka + 1 całe jajko1-2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa:około 20 szparagów150 g świeżego szpinaku4-5 łyżek oleju rzepakowego4 ząbki czosnku1 czerwona cebula300 ml śmietany 30-36%2 jajkaokoło 50-100 g sera

UgotujmyTo.pl
TALARKI Z BURAKA Z KOZIM SEREM, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 163

moje serce:) Postanowiłam zrobić je koniecznie w domu. Ugotowałam buraki lekko al dente, w wodzie z cukrem i octem jabłkowym, następnie pokroiłam w półcentymetrowe plastry, przykryłam kawałkami koziego sera, polałam żurawiną ze słoiczka (którą specjalnie wcześniej podgrzałam) i udekorowałam orzechami włoskimi. Talarki te to niesamowite połączenie kilku smaków, które sprawia, że zwykły burak nabiera(...)momentu wrzenia wody, gotuj buraki około 25-30 min (wbity nóż będzie w nie bez oporów wchodził). Po tym czasie odcedź buraki i zalej zimną wodą, by ostygły.Pokrój ser kozi w plastry.Obierz orzechy włoskie  z łupinek (jeśli masz całe orzechy). Żurawinę przełóż do małego garnuszka i podgrzej ja.Ostudzone buraki (ja podaję lekko ciepłe) obierz ze skórki

Słodko-Słony Świat Ilony
KOPERTY / KIESZONKI Z INDYKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM TYPU GRECKIEGO I... 135

zwał, grunt, że wyszło pyszne.W naszym domu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja to indyk faszerowany suszonymi pomidorami, serem typu greckiego, dużą ilością ziół i... czosnkiem oczywiście. Wyszło przepysznie, więc przekazujemy dalej. Polecamy! Dietetyczne, bardzo smaczne mięsko. SKŁADNIKI:- pierś z indyka, spory kawałek,- pomidory suszone (pół opakowania),- ser biały(...)czosnek 4 główki,- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny,- odrobina oliwy,/dodatkowo: wykałaczki/sznurek.Rozbijamy bardzo cienko mięso i kroimy na odpowiedniej wielkości płaty.Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy w paseczki, ser rozdrabniamy widelcem (choć, takie kosteczki też by świetnie wyszły, więc demolkę sera można pominąć), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy - dużo ziół, oliwę. Mieszamy./Farsz sam w sobie jest

Wypisz Wymaluj
Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami 157

Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami

VioletoweKucharzenie
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem 182

Pozostając w temacie ziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem żółtym. Dodałam do nich tylko paprykę i keczup, aby nadać im nieco ostrzejszego smaku, aczkolwiek smak ten nie powinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem(...)głównym.  Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka   Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie.  Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na połówki i pomagając sobie łyżeczką wybieramy ze środka miąższ

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem 114

bezmięsny obiad... Dzisiaj chciałam zaprosić na zapiekankę na smak francuskiej zupy cebulowej. Podstawa tej zapiekanki to cebula i bułka paryska, a całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. U mnie jest ona podawana właśnie w piątki.  Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem SKŁADNIKI: 3-4 cebule (około 500 g) 2 łyżeczki masła sól - do smaku pieprz - do smaku tymianek(...)oregano - do smaku bazylia - do smaku 1 bułka paryska 1 garść prażonej cebulki 150 - 200 g żółtego sera 250 - 400 ml bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor.  Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano oraz bazylię i wszystko razem dusimy do miękkości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej 176

Zabiorę Was dziś w podróż do Korycina! Na tym terenie Pani Czesława Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski Koryciński. Ser Koryciński „Swojski”  – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy(...)Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy.  Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania