Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami
VioletoweKucharzeniePozostając w temacie ziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem żółtym. Dodałam do nich tylko paprykę i keczup, aby nadać im nieco ostrzejszego smaku, aczkolwiek smak ten nie powinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem(...)głównym. Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na połówki i pomagając sobie łyżeczką wybieramy ze środka miąższ
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibezmięsny obiad... Dzisiaj chciałam zaprosić na zapiekankę na smak francuskiej zupy cebulowej. Podstawa tej zapiekanki to cebula i bułka paryska, a całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. U mnie jest ona podawana właśnie w piątki. Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem SKŁADNIKI: 3-4 cebule (około 500 g) 2 łyżeczki masła sól - do smaku pieprz - do smaku tymianek(...)oregano - do smaku bazylia - do smaku 1 bułka paryska 1 garść prażonej cebulki 150 - 200 g żółtego sera 250 - 400 ml bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor. Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano oraz bazylię i wszystko razem dusimy do miękkości
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZabiorę Was dziś w podróż do Korycina! Na tym terenie Pani Czesława Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski Koryciński. Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy(...)Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę
Z Kuchni Do KuchniDziś treściwa sałatka z panierowanym serem camembert i smażoną szynką szwarcwaldzką w miodowo-balsamicznym vinaigrette. Smacznego :)Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok 8,00 złSKŁADNIKI:50 g sera camembert2 plastry szynki szwarcwaldzkiej6 pomidorków koktajlowychkilka płatków grana padanoSałata: dębowa, karbowana i rukolanatka pietruszki1 jajkobułka tartaSKŁADNIKI na miodowo-balsmiczny vinaigrette:80 ml oliwy z oliwek3 łyżeczki octu balsamicznegosok(...)miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie
kulinarnyJaidąc do restauracji czy na jakieś przyjęcie i jedząc serwowane tam potrawy znajduję w nich inspirację do stworzenia czegoś nowego. Tak było też z tymi placuszkami z kurczaka i sera :-) Bardzo smakują dorosłym, a dzieci na pewno zjedzą wszystko, co dostaną na talerzu :-) Kotleciki z kurczaka i startego sera są świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka.Zachęcam(...)wypróbowania :-)Składniki:2 piersi z kurczaka2 łyżki majonezu2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej15 dag sera żółtego (starty na dużych oczkach)sól, pieprzinne przyprawy, np. papryka ostra mielona, curry, vegetamożna dodać zieloną pietruszkę3 łyżki olejuWykonanie:Wszystkie składniki prócz piersi z kurczaka połączyć w misce łyżką. Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę, dorzucić do pozostałych składników i zmieszać.Na rozgrzany
Anielska Kuchnia Anioraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszkuopakowanie ciasta francuskiego400 g mrożonego szpinakuduża cebula4 ząbki czosnku200 g mozzarelli3 rozbełtane jajka100 g serka brie100 g żółtego sera(...)Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masłaprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania:Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu i soli.Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy
Słodka StronaPizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki(...)pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka brie (naturalny)ok. 250 g kurek (mogą być mrożone) ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej
Słodka Stronawłasne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu. Składniki 2-3 porcje:4 ziemiaki1 cebula1 żółta papryka1 czerwona papryka1/2 główki czosnku 1bakłażan1 cukinia3 łyżki(...)oliwy z oliwekczarny pieprz125g sera fetaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnylubi i nigdy nie chciał nawet kęsa wątróbki, zjadł cały taki talerz, oczywiście bez malin i jeżyn, wspominałam, że wybredny? Dla mnie liczyło się to, że zjadł wątróbkę, bo sery akurat lubi. Ja po zjedzeniu tego dania, nie wiem czy jeszcze wrócę do wątróbki z cebulką, bo to danie było fantastyczne w smaku i dodatkowo lekkie.Każdy czerwony wyraz(...)nabyć produkt.Składniki:wątróbka drobiowa (nie wiem ile gram, bo w sklepie poprosiłam o dwie garście :)rukola - też ze dwie duże garście :)*2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego225 g sera halloumi kilka malin (użyłam mrożonych)kilka jeżyn (użyłam mrożonych)4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem)mąka pszenna do obtoczenia wątróbekmleko do namoczenia wątróbeksmalec do smażenia
Blondynka Gotujeodmiany pyszne naleśniki z serem i kaszą gryczaną Naleśniki z serem i kaszą gryczanąSKŁADNIKI:CIASTO:jajka -2 sztmleko -0,5 szklwoda -0,5 szklsólmąka-1,5 szklFARSZ:ser biały -250 gkasza gryczana biała-0,5 szklcebula -1 sztwegetasól i pieprzjajko -1 szttłuszcz do smażenia naleśnikówjogurt naturalny gęsty-2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli(...)wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby
Kuchnia DanusiSer Hispanico pochodzi z regionu La Mancha w Hiszpanii. Jest to jeden z najbardziej popularnych serów w Hiszpanii. Jest łagodny, ale jednocześnie aromatyczny. Hispanico jest bardzo podobny do sera Manchego, z tą różnicą, że wytwarzany jest w 100% z mleka krowiego. W zależności od czasu dojrzewania, ser różni się smakiem i aromatem. Fresco - to ser świeży, o łagodnym(...)smaku, dojrzewa tylko 2 tygodnie. Curado - to ser półtwardy, dojrzewający przez trzy do sześciu miesięcy, o słodkim i orzechowym smaku. Topi się dobrze i jest często używany w quesadillas. Viejo, dojrzewa do jednego roku, ma tym ostrzejszy aromat, im dłużej dojrzewa. Zdjęcie poglądowe (CC BY-SA 3.0) Źródło przepisu Będziemy potrzebować: 8 litrów mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej
Przepisy na domowy ser i chlebMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy rwane i maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12 Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej(...)jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru, Ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku
SzczyptaSmaQinnego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia apetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (prosciutto di parma, speck, pancetta), serów (grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności od rejonu Włoszech antipasto może różnić się nieco swoim składem, lecz zapewne wszędzie(...)iście królewską ucztę - w sam raz na wykwintną sylwestrową przekąskę. U mnie w wersji wege - bez wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.kawałek sera gorgonzolakawałek sera camembertkilka mini kulek mozzarellikilka pomidorków koktajlowych1 łyżka żurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry
W kuchni Katieziemi, gdzie uczucia wylewają się na powierzchnię. Miłość i pożądanie są tu "na widelcu" i to dosłownie. Bo jak tu się nie zakochać w poligamicznym związku łososia, szpinaku, pleśniowego sera, oliwek i mieszanki ziół i ziaren? Jak tu przejść obojętnie i nie dać się uwieść, gdy błyszcząca powierzchnia francuskiego ciasta zalotnie puszcza nam oczko i kusi swym zapachem(...)pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje//Nadzienie:- torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex - łyżka masła - 150 g serka mascarpone - czosnek 4 główki - filet z Łososia - ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100g - oliwki zielone garść - oliwki czarne garść - przyprawa warzywna- "Ziołowo Mi" (bezglutenowa mieszanka ziół i ziaren),/Dip czosnkowy:- 5-6 główek czosnku - 2 łyżki serka mascarpone
Wypisz WymalujDanie zasilające menu prawie wszystkich polskich domów. Naleśniki z serem to smak dzieciństwa - przynajmniej dla mnie. Moja wersja jest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki:ciasto:2 jajkaszklanka mleka(...)gazowanej (250 ml)1,5 szklanki mąki pszennejłyżka olejuszczypta soli3-4 łyżki cukru nadzienie:ok. 400 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyponadto:olej do smażeniaNaleśniki z Białym Serem - Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę Tuz przed
Słodka StronaŚlimaczki z naleśników robię dość często. Lubimy naleśniki po prostu i chyba dlatego wymyślam z nich różne rzeczy :) Kiedyś pokazywałam Wam ślimaczki z serem zapiekane pod beszamelem, pamiętacie? Dzisiaj będzie inna wersja i bez sosu :) Wątrobiankę chyba zna każdy. To taki pasztet z większą ilością wątróbki, delikatniejszy w swojej strukturze, bardzo często lekko podwędzony. Pierwszy raz z naleśnikami(...)proste naleśniki na stałe zagościły w mojej kuchni. Do przygotowania takich ślimaczków potrzebujemy:naleśniki - można wykorzystać >ten przepis<,wątrobiankę lub pasztet,kawałek żółtego sera,odrobinę masła i bułki tartej do kokilki.Naleśniki smarujemy wątrobianką. Nie za cienko, ale i nie za grubo. Zwijamy ciasno w rulonik i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.Małe kokilki
Codzienna kuchnia niecodziennaNaleśniki z serem...Pyszne i słodkie ruloniki.Z nadzieniem z białego sera.Smacznego!Składniki:Naleśniki:1,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka mleka;1 szklanka zimnej, przegotowanej wody;2 jaja;Szczypta soli;Olej do smażenia.Nadzienie:750 g chudego białego sera;7,5 łyżki białego cukru;2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g);3 żółtka jaj;Kilka łyżek mleka - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Jaja(...)ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu.Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek mleka.Na naleśniki nakładać nadzienie i rolować.Przed podaniem naleśniki można jeszcze
Gospodyni MiejskaŻurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)domowego zakwasu na żurek; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;1 średnia cebula;250 g półtłustego, białego sera;250 g dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej); 1 łyżka oleju;Sól;Pieprz;Jajka ugotowane na twardo - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Kiełbasę
Gospodyni MiejskaDrożdżowe paluchy z serem...Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.O miękkim miąższu.Oprószone żółtym serem.Pychota! Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;225 ml letniej wody;2 łyżki oleju;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczki rozmarynu;1/2 łyżeczki tymianku;100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);1 jajo - do posmarowania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć(...)długości około 25 cm (długość paluchów mierzonych po upieczeniu).Rozmaryn i tymianek można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami albo całkowicie zrezygnować z ich dodatku.Można użyć dowolnego gatunku sera (u mnie gouda) lub zrezygnować z jego dodatku
Gospodyni Miejskamecz, na imprezę, po pracy, w trakcie pracy, w szkole, po szkole, przed telewizorem.. wszędzie! Koreczki są idealne na każdą okazję, a te z serem i orzechami.Składniki:WykałaczkiSer pleśniowyŻurawinaOrzechy nerkowca firmy FELIXOpcjonalnie: melonPrzygotowanie:Banalnie proste :) Na wykałaczki nabijamy orzech, ser, żurawinę i opcjonalnie melona. Prostota, a smak idealny. Ilość składników - według uznania. Koteczki (koreczki) z serem i orzechami
Czarnawisienka