umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na dwie części.Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę sera i zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka i zalepiamy. W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki. Pierogi
Chocolate Muffin Blogdnia zagnieść ciasto i upiec. Pierwszego dnia zjedliśmy je z dodatkami na śniadanie a następnego zrobiłam z nich pyszne zapiekanki. Polecam Post Bagietki z serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeporcje): - 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 450 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia
Kuchnia Elliemożna też zrobić to jak ja - czyli użyć najzwyklejszego, metalowego sitka. Sitko umieszczam na garnku, w którym znajduje się kilka centymetrów wody. Tak właśnie został przyrządzony łosoś z serem mozzarella :-) Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo. Sami zobaczcie i oceńcie:-) Składniki: 150g łososia 1/2 brokuła 1/2 kulki mozzarelli 1 plaster cytryny sól, pieprz Wykonanie: Łososia obieram ze skóry i myję. Następnie
Anielska Kuchnia Animłodej sałaty (może być rukola, młode liście buraka lub cokolwiek innego)Kilka orzechów włoskichSól I pieprzOliwa z oliwekBuraka kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy ser I na to sałatę. Orzechy podprażamy na suchej patelni I posypujemy nimi sałatkę. Doprawiamy do smaku I skrapiamy oliwą.W ten oto sposób powstała szybka I zdrowa kolacja.Smacznego
Kulinarna rozmowaPyszne oponki nie tylko na tłusty czwartekOponki z serem SKŁADNIKI:twaróg - 700 gcukier - 3/4 szklżółtka jaj - 5 sztmąka - 800 g + do podsypywaniaocet - 1,5 łyżkisoda - 1 łyżeczka szczubaśmietana - 0,5 szklmargaryna - 170 gDODATKOWOcukier puder do posypaniatłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Następnie dodać twaróg zmielony, żółtka jaj i pozostałe składniki, zagnieść ciasto
Kuchnia DanusiMajowe wyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!Inspiracją był przepis na Bon Appetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200
Stare GaryMięso mielone przekładamy do miski.Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę.Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa.Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem.Dobrze wyrabiamy masę mięsną.Cukinie i ser feta pokrój w kostkę.Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj.Uformuj małe okrągłe kotleciki.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki.Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.Posiekaną cebulę
Kredowe Menunowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g)1 opakowanie koziego sera (150 g)50 g posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuPuree z selera i jabłek:1 duży seler (korzeń)2 średniej wielkości jabłka1
W kuchni Katieśliwki, więc najwyższy czas by upiec też gruszki :)Składniki:gruszkiorzechy włoskieser pleśniowymiódew. tymianekWykonanie:Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku.Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez ok 30 minut, w zależności od rodzaju i twardości wykorzystywanych gruszek
Taste Of My Dayfrancuskie kroimy na 8 części -każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjebezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy lekko rozgnieść ser widelcem . Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie gotowe. SMACZNEGO
Moje Kuchenne RewelacjeGruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg
bastalenatakie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegłównej, choć oczywiście nie tylko. Pyszna sałatka z fetą i awokado, taki jest plan na dzisiaj. Składniki: 1 główka sałaty strzępistej czerwonej 1 dojrzałe awokado 2 pomidory 1 kostka sera feta 200 g 1 nieduża cebula kilka gałązek koperku Sos: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytrtny 1 łyżeczka miodu 1 łyzeczka musztardy francuskiej kilka płatków chili sól i pieprz
Gosia gotujeszans zawierać w sobie, żadnych cennych składników odżywczych, mąki z dobrego zboża, najlepiej bezglutenowej, natomiast ma szansę na tonę chemii, przeróżnych EEE, polepszaczy,... Gryczany cebularz z karmelizowaną cebulką, serem i ziołami prowansalskimi is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz
BullioSkładniki: 1 cukinia 8 małych ziemniaków 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodawałam) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 krążek lub trójkącik orzechowego sera camembert (może być zwykły cammembert, nie musi być orzechowy) 1-2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli pieprz mogą być ulubione zioła Przygotować pesto - zmiksować wszystkie składniki. Po prostu :) Piekarnik rozgrzać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compszenna 2 łyżkiNatka pietruszkisól, pieprz, gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:*Farsz do CannelloniW pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną dymkę na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy ser Ricotta i odrobinę startego Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy
kulinarnyJaszerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.Odcedzamy łyżką cedzakową albo sitkiem.Przekładamy na talerz, posypujemy białym serem, jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.Podjemy na ciepło jak i na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżkę masła rozgrzać na patelni i wrzucić na nią ugotowane kopytka, podsmażać przez chwilę. Dodać przecięte na pół pomidorki i smażyć przez około 4-5 min. Podawać posypane ulubionym serem
cooklifeSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem
W Mojej Kuchni Lubięsekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około 40 min.Po upieczeniu, wyłożyć na talerz. Polać składniki ½ dresingu oraz solą i pieprzem. Wszystko obsypać sałatą pokruszyć serem i polać pozostałą częścią dresingu. Podawać ciepłe
Kulinarna rozmowaciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane. Drożdżowe cebularze
Bon Appetit Małgorzatypokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron
Walijskie PichceniePiekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas
Smaczna Pyzaobsypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 2. Pieczarki i por kroimy na cienkie plasterki, układamy najpierw pieczarki, później por. Całość posypujemy startym żółtym serem. Połowę kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance gorącej wody, wlewamy do naczynia żaroodpornego.3. Całość zapiekamy przez 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchniwiem jak Wy ale my bardzo lubimy naleśniki zarówno na słodko jak i na słono. Dziś z truskawkami i serem, po prostu pycha.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibyło nieskomplikowanie i szybko. Wykorzystałam cukinię, którą można jeszcze kupić, a która tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach :)Składniki:cukinia,250 g sera bryndza,1 średnia słodka czerwona papryka,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,odrobina oleju.Cukinię umyć i pokroić w długie pasy. Patelnię grillową lekko przesmarować olejem i zgrillować każdy z kawałków
Codzienna kuchnia niecodziennamiseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. W ręku spłaszczamy nasz kawałek ciasta i nadziewamy łyżką sera i łyżką marmolady. Dokładnie zlepiamy tworząc kule. Układamy na blachę natłuszczoną odrobiną masło. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy
Moje pyszne gotowanieodrywamy porcje cista. Robimy takie większe kulki. Kładziemy na stolnice i rozwałkowujemy na nieduży prostokąt (zależy jak duże chcecie mieć bułeczki) i przecinamy go wzdłuż. Na jedną część kładziemy ser, a drugim nakrywamy. Zawijamy w ósemkę. I tak aż wyczerpiemy zapas ciasta. Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem
Moje pyszne gotowanieRacletteAura za oknami nie sprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette. Składniki.50 dag sera raclette50 dag polędwicy2 papryki1 cukinia1 kg ziemniakówsólpieprzWykonanie.Ziemniaki ugotować. Mięso i ser pokroić w plastry.Paprykę w paski ,a cukinię w krążki.Na płycie grzewczej układamy mięso i warzywa, do grillowania.Na patelenkach plastry sera. Na talerz nakładamy ziemniaki(...)pomocą drewnianej szpatułki zsuwamy na nie stopiony ser. Jemy z grillowanym mięsem i warzywami.Jest to najprostsza wersja raclette.Raclette, to rodzaj szwajcarskiego sera, sposób przyrządzania potrawy i nazwa sprzętu.To danie na każdą okazję – na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinną biesiadę i na super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany. RACLETTE wywodzi się z Wallis
Kulinarny karnet Christopheramakaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał...Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoDrobiowe delikatne mięso oraz szynka i zólty ser to połaczenie idealne, moi synowie przekonali sie o tym już dawno dlatego często robię na obiad takie roladkiSkładniki:70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek)8 plastrów massdamera cienko krojonego8 plastrów szynkisól,pieprzpanierka;bułka tarta 1 jajkowykałaczki do spięcia roladekWykonanie:Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy
Z Majeczką w kuchniodrywamy mały kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy go tak, aby powstały paseczki i przekładamy
charlotte gotujewyhodowane w Turcji. Mam nadzieję, że chociaż przez chwilę pływały w morzu ;) I co tu z tą rybką zrobić? No upiec oczywiście:) Zrobiłam też sosik z sera brie i suszonych pomidorów. Nie miałam pod ręką białego wina, ale możecie dolać go odrobinę do sosu, będzie na pewno jeszcze lepszy. No i moje ulubione pieczone ziemniaczki - przepis
Kraina Tysiąca Smakówmąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Chwilę podgrzewać i jak tylko zgęstnieje, zestawić z ognia i przelać do miski do przestudzenia. Masa serowa:Do miski włożyć ser, dodać ksylitol, proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i lekko zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać (zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy serowej mieszając łyżką
Smaczne Zdrowekanapki , jajecznice , wędliny nie wchodziły w grę. Chciało mi się czegoś małego , o intensywnym smaku , najlepiej bez pieczywa .Stałam gapiąc się w otwartą lodówkę .W końcu zdecydowałam sie na ser i pomidory . A potem juz kombinowałam jak to doprawić. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJeszcze jeden pomysł na Tłusty Czwartek jednak będzie. To szybkie oponki bez sera, ale za to piękne kwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci. Rozczyn :* 1/5 kostki drożdży * łyżka cukru* łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki :* 1,5 szklanki
Magiczne Życie Marty