przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort , gorgonzola czy im podobne są, jakby nie patrzeć, dość „kontrowersyjne” – ich bardzo specyficzny(...)francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 2015-03-05 08:36:22 Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste, ale niebanalne danie na szybki
Kulinarna Pokusakuchni.Aby zjeś ć coś smacznego i ładnie podanego tez nie trzeba godzinami tkwi ć nad talerzem i zdobi ć. Na zdjęciu widzicie ekspresowe małe co nieco. Uwielbiam sery, uwielbiam camembert. Tym razem chciałam Wam pokaza ć zapiekany camembert. Nie wida ć tego na zdjęciu, ale w serze zapiekała się również pigwa z miodem, stąd ta obkrojona obwódka(...)wierzchu. Jakoś musiałam tą pigwę włoży ć do sera :) Wyszło pysznie, myślałam, że sama zjem cały ser, bo dziecko nie przepada za kawałkami owoców w potrawach i tu się lekko zdziwiłam, bo Alex jak tylko spróbował, kazał sobie odkroi połowę i zjadł ze smakiem. Na końcu stwierdził, że dobre to było :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem
Blondynka Gotujekuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego,100 gram twarogu półtłustego(...)soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu,kilku listków bazylii do dekoracji.Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem je w jednym naczynie, do którego następnie pokruszyłem
Wyprawy kulinarnezaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek(...)medium). Stopień wysmażenia mięsa sprawdzamy za pomocą dotyku, na wyczucie (im mięso twardsze, tym bardziej wysmażone) lub przy użyciu specjalnego termometru, który można zamówić w sklepie DobraKiełbasa.pl GRILLOWANY SER CAMEMBERT OWINIĘTY W BOCZEK SKŁADNIKI 1 ser camembert 1 gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki
OstryKęsDzień dobry, Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem(...)ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który otrzymałam mieszając jajka z dużą ilość drobno posiekanych świeżych ziół. Omlety mają grubość naleśnika, są chrupiące i dlatego wspaniałe. Ich ziołowy posmak świetnie współgra ze słonym serem, który dodatkowo wzbogaca je kremową konsystencją. Do omletów możecie dodać dowolne świeże zioła, najlepiej sięgnąć od razu po kilka rodzajów, np. koperek
Chilli Czosnek i Oliwatalerzykiem i odstawić, aby zgliwiał, czyli stopił się - tak to wizualnie wygląda. Twaróg powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie jak sery pleśniowe.W rondelku stopić masło i dodać do niego zgliwiały twaróg. Na bardzo małym ogniu zasmażać go dodając jednocześnie sól, mleko (dla luźniejszej konsystencji) oraz wybrane przyprawy. Gotowy serek(...)przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.Ser topiony bez mleka jest twardy, można go kroić. Dodatek mleka nadaje mu miękkości i smarowności. Jeśli lubicie miękkie sery, wtedy mleka można dodać więcej. Ci, którzy wolą sery twarde niech w ogóle z mleka zrezygnują.Jako przyprawy do takich serów można stosować tłuczony (gruby) pieprz, słodką
Codzienna kuchnia niecodziennaśrodku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków, zapraszamy: Składniki: (ok.10muffinek) na spód(...)masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
Symfonia Smakówminut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka(...)sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry
Moja smaczna kuchniaPyszne i szybkie danie z rybką. Łososia zrobiłam na dwa sposoby - z dwoma różnymi serami. Dla mnie wersja z mozzarellą a dla mężusia wersja z serem pleśniowym i oliwkami. Każdy ma to co lubi. składniki: 2 kawałki łososia bez skóry po ok 250 g 50 g sera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią) 1/2 kulki mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem(...)Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. W między czasie pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki. Po 20 minutach zapiekania na jednym kawałku ułożyć plastry mozzarelli i posypać suszonymi pomidorami. Na drugim kawałku łososia ułożyć kawałki
Monia miesza i gotujeserka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty ser żółty, oregano, pieprz cayenne, pieprz Do klasycznej tortownicy kolejno układamy 5 naleśników przekładając je warstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie(...)oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy, ponieważ serek bałkański jest słony. Teraz warstwa trzecia i tu pojawia się
vegetanieDziś kolejny przepis z okazji "Studenckich Wtorków". W menu, pachnący tymiankiem i pomarańczą kurczak z serowym nadzieniem. Do nadzienia użyłam podlaskiego specjału- Sera Korycińskiego. Jest to ser podpuszczkowy, produkowany w gminie Korycin na Podlasiu. Ser można dostać w wersji z dodatkami ( zioła, czosnek) jak i bez. W przepisie użyłam sera z dodatkiem czosnku, ale tak do jedzenia najbardziej przypadł(...)gustu ten bez dodatków ;) Ser koryciński można zastąpić mozzarellą, ale jeśli macie możliwość zachęcam Was do spróbowania tego pierwszego. Ja się po prostu zakochałam! :)) A połączenie kurczaka z pomarańczami jest po prostu bajeczne, MNIAM! ;) Przepis na 4 porcje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle
Czerwona Porzeczkapokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest(...)mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium.Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI:Dla 3 - 4 osób.Faszerowana pierś z kurczaka:2 pojedyncze, średniej wielkości piersi z kurczaka1 - 2 łyżki oleju roślinnego100 g mrożonego szpinaku
W kuchni Katiesekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta(...)sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek
ladykitchenKochani nie wiem jak wy ale ja kocham sery: żółte, pleśniowe, topione, blue wszystkieeee... dla mnie słodycze mogą nie istnieć ale jeśli ktoś by mi zabrał ser ojjjjj ucierpiałby w tej walce ;) Składniki: 300 gram sera żółtego zapakowanego fabrycznie 160 gram sera topionego (2 sztuki) u mnie kremowe 1 opakowanie serka kanapkowego u mnie czosnkowy kilka oliwek kilka pieczarek(...)ząbek czosnku 2 łyżki kukurydzy konserwowej przyprawy do smaku Ser żółty gotujemy w foli około 10 min. aż do momentu całkowitego rozpuszczenia...W międzyczasie wszystkie sery mieszamy ze sobą, pieczarki kroimy w drobna kostkę, oliwki w plasterki, dodajemy czosnek i kukurydze...Oczywiście możemy użyć dodatkowo przypraw do smaku, choć uważałabym na sól...sery same w sobie sa dość słone
NaKońcuJęzykaSałatka z porem i żółtym serem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest smaczna i co ważniejsze szybka w przygotowaniu. Wystarczy nam dosłownie kilka produktów, które bardzo często i tak mamy w domu. Już nie zaskoczą Was niespodziewani goście… zobaczcie w jaki prosty sposób przygotujecie tą pyszną sałatkę . Sałatka z porem i żółtym serem – składniki jajek 1 większy(...)puszki groszku 150g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z porem i żółtym serem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!