z serem - 4000 przepisów (strona:20/267)

Sernik idealny 162

Najważniejszym składnikiem jest porządny biały ser. Ja używam sera mielonego trzykrotnie sprzedawanego jako "kiełbasę" czyli w foliowej tubie. Zawsze dostaję go w Auchan lub osiedlowym sklepie. Dla mnie jest to idealny ser na sernik, żaden inny gotowiec w wiaderku nie może się równać. Drugim serem jaki idealnie pasuje do sernika jest ser śmietankowy zawijany w papier - najczęściej spotykany w małych(...)sklepach, nie widziałam go w żadnym markecie. Sery "kiełbasy" lub te z papieru są dużo lepszej jakości niż wciskane nam wiaderkowe serniki, w których sera nie czuć tylko gotową przetworzoną masę. Składniki na dużą okrągłą blachę: blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy 1kg białego sera "kiełbasy" (zdjęcie na dole wpisu) 1,5 szklanki cukru pudru 500g serka

Gotowanie i blogowanie
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 163

wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który ja wybieram, najbardziej przypomina smakiem prawdziwy twaróg, jaki lata temu przywoziły na bazar w dni targowe wiejskie kobiety. Twaróg zawinięty w rożek, w chustę z bawełny – miękki(...)jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty.   Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy

Karo in the Kitchen
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 174

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego sera ( pod warunkiem że nie będzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie(...)potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej  szalotki6 kromek  chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera2 łyżki startego parmezanuŚwieże liście estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos Mornay Rozpuścić masło w dużym garnku lub w głębokiej patelni, na średnim ogniu

Stare Gary
Lekka Sałatka z Marynowanym Serem Cytrynowo Miętowym, Arbuzem i Truskawkami 132

Uwielbiam kolory na talerzu! Połączenie sera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie  Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła(...)nowe? Polecam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt.   Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę

Blondynka Gotuje
Marynowany Ser Koryciński Swojski w Oliwie z Oliwek ze Świeżymi Ziołami 160

Dobrze wiecie jak kocham sery. Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckie j to ser, który uwielbiam. Uwielbiam za smak, za naturalny skład, za to, że jest uniwersalny i zmienia się każdego dnia. Uwielbiam rodzinę, która go produkuje i uwielbiam maj :) Was uwielbiam i to że do mnie zaglądacie. Ale mam dziś humor, he he he. No dobra, o co się rozchodzi? Chodzi(...)mimo iż chciałabym spróbować kilku smaków jednak tym razem wybrałam ser naturalny beż żadnych dodatków smakowych. Dlaczego tak? Bo chciałam się trochę pobawić tym serem, na przykład tak jak to widzicie na zdjęciach. Zamarynowałam sobie ser w oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne

Blondynka Gotuje
Domowy twaróg - metoda szybka 6152

Któregoś razu na targu, sprzedając czereśnie, stanęłam przy stoisku z domowym białym serem i innymi domowymi wyrobami. Skusiłam się (choć przyznam szczerze, że kupowanie nabiału czy mięsa na bazarku to nie mój świat). Kupiłam wiejski biały ser z mleka krowiego i szok - jakie to jest dobre! Chcę jeszcze! Tylko pojawia się problem, nie mam gdzie się w niego zaopatrzyć. Siadam(...)sofie, włączam Kuchnię+ i co? I Michael Smith (Domowy Kucharz) przygotowuje biały, ziołowy ser i uświadamia mi, że nie mając zbyt wiele czasu, ser można przygotować nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego

Słodkie Przyjemności
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 304

przepysznym włoskim daniu z bakłażanów, które jej Mąż, szef kuchni, przygotowuje dla gości w restauracji. Zwane parmigiana di melanzane, składa się z plastrów bakłażanów, które po usmażeniu, przekłada się serem i sosem pomidorowym i zapieka. To było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą propozycję(...)Zapiekanka smakuje bardzo włosko - pomidory, ser i bazylia to przewodnie nuty tej kompozycji - i  przypomina mi lasagne. Jeżeli nie macie pod ręką patisonów, wykorzystajcie bakłażany lub cukinie. P.s. Dziękuję za inspirację do przygotowania tej parmigiany mojej koleżance Beacie i jej Mężowi:) Parmigiana di melanzane - historia zapiekanki z południowych Włoch Zwana parmigiana, parmigiana di melanzane lub melanzane alla parmigiana. Słowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Bryndza 130

Bryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam dostępu do mleka owczego, bryndzę robiłem wyłącznie ze świeżego mleka krowiego. Mimo tego wyszła ona bardzo smaczna, zbliżona do oryginalnej owczej. W zasadzie, można ją już jeść po soleniu i zmieleniu, ale dojrzewanie(...)skrzep kroimy długim nożem na kostki wielkości ok. 2 cm , najpierw pionowo, potem ukośnie. Pokrojony skrzep zostawiamy w spokoju na 5-10 minut, aby serwatka lepiej oddzieliła się od sera. Odciekanie serwatki Wilgotny skrzep serowy może być teraz przeniesiony na durszlak wyłożony gazą. Ziarno przenosimy za pomocą łyżki cedzakowej. Po 5-10 minutach odciekania serwatki, związujemy razem wszystkie rogi gazy

Przepisy na domowy ser i chleb
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 420

Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo(...)szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie

Moja Delicja
Kuchenne ABC - jak zrobić ser indyjski paneer 181

Samodzielny wyrób serów wydaje mi się dość skomplikowany. Jednak sposób przygotowywania sera paneer jest banalnie prosty. Udał mi się za pierwszym razem, więc na pewno Wam uda się również. Jeśli go nie dosolimy i nie doprawimy innymi przyprawi wychodzi w smaku dość nijaki. Jednak nie jest to ser przeznaczony do jedzenia na kanapce, ale jako idealna białkowa wkładka do indyjskich(...)sosów i potrawek. Składniki potrzebne do podstawowego przepisu to mleko i sok z cytryny. Ja jednak wolę ser jeszcze minimalnie przyprawić. Przedstawiam Wam więc przepis na trochę podrasowaną wersję paneera, żeby nie było zbyt nudno ;) Nie martwcie się i tak jest banalnie prosty. Składniki 2l świeżego mleka tłustego (3,2%, choć i z 2% się uda)- nie UHT tylko mleko

W kuchni wieczorem
Prosta zapiekanka makaronowa 167

Polecam bardzo prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu(...)mnie chifferi rigati Malma 100 g sera cheddar 50 g sera pecorino garść posiekanej natki pietruszki ewentualnie ser do posypania masło do posmarowania naczynia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Przygotować beszamel. Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem

Monia miesza i gotuje
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 169

smaczny, nieobciążający Waszych brzuchów obiad. :) W Bułgarii miałam okazję wypróbować najsmaczniejszych frytek w swoim życiu - były perfekcyjne! Chrupiące z wierzchu, mięciutkie i puszyste w środku, odpowiednio doprawione, z pysznym serem sirene na górze. Chciałam przenieść ten smak do swojego domu, ale nie smażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim(...)dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene (lub inny solankowy) do posypania Ziemniaki obieramy i kroimy w jednakowej grubości talarki, następnie talarki kroimy w słupki.  Tak przygotowane frytki zalewamy zimną wodą i płuczemy mieszając dłonią, by pozbyć

Cooking Monster
Bakłażan zapiekany z trzema serami 186

jest to wprawdzie danie wegetariańskie (zawiera szczodry dodatek serów podpuszczkowych), ale z pewnością może stanowić formę odpoczynku od konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste(...)przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in. we Francji, ale niekoniecznie szeroko znany nad Wisłą. Ma on dość charakterystyczny smak i aromat i w związku z tym pomaga w dodaniu naszej zapiekance wyrazu. Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera

Kulinarna Pokusa
Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami 229

chwilowo otępiona przez nadmierne ilości leków:P Na szczęście to już końcówka:) I nawet humor powoli powraca :) Miłego weekendu ludziki!! Buziaki :* Dzisiaj prezentuje Wam, do czego wykorzystałam pierwszy rodzaj sera w ramach nawiązanej ostatnio współpracy z MSM Mońki (o współpracy więcej tutaj - klik ). Wczoraj na obiad zrobiłam pierogi. Już dawno miałam je w planach, odkąd zobaczyłam je u beetle(...)autorką. Zmieniłam tylko proporcje dostosowując je do własnych potrzeb a ciasto na pierogi jest z przepisu mojej mamy. Podsmażone na patelni wyszły po prostu boskie:) Do przygotowania pierogów użyłam sera Gouda Mońki. I dzięki małej "ściądze", którą otrzymałam, nie miałam wątpliwości, jaki rodzaj sera wybrać: Gouda to ser typu holenderskiego. Wyróżnia się wyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty

My simple kitchen
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 570

wersję tego wypieku. Dla jednych perfekcyjny sernik musi być puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. Zaś inni uważają, że powinien być ciężki, mazisty i równy jak stół. Jaki ser użyć, co zrobić, by sernik nie opadł, nie popękał, co dodać, a czego unikać...Na te i inne pytania postaram się tu odpowiedzieć. Zacznijmy jednak po kolei... SPÓD DO SERNIKA(...)cieście znajdziecie  TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów twarogów. Czy to w kostce, w wiaderku, tłuste, półtłuste, śmietankowe, homogenizowane, czy te pakowane w tzw. "kiełbaskach. Ja skupię się na dwóch najczęściej przez

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania